Μπορούν οι γάτες να φάνε κόκαλα; Πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε κόκαλα; Πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας

Οι γάτες είναι σαρκοφάγοι και στη φύση τρώνε θηράματα όπως τρωκτικά και πουλιά, και αυτό περιλαμβάνει και τα κόκαλά τους. Έτσι, είναι λογικό η εξημερωμένη γάτα του σπιτιού σας να απολαμβάνει να τρώει και μερικά κόκαλα, σωστά; Λοιπόν, τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να δίνετε στη γάτα σας να τρώει κόκαλα περιστασιακά. Τα κακά νέα; Δεν συμφωνούν όλοι για το πόσο ασφαλές είναι για τις γάτες να τρώνε κόκαλα.

Θα εξετάσουμε πιο προσεκτικά το ερώτημα αν οι γάτες μπορούν να τρώνε κόκαλα και θα μάθουμε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα. Θα εξετάσουμε επίσης τι είδους οστά είναι ασφαλή για να τρώει η γάτα σας. Μετά από αυτό, θα έχετε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσετε αν θέλετε να δώσετε στο αγαπημένο σας αιλουροειδές μερικά κόκαλα για να μασουλήσει ή όχι.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κόκαλα; Πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας

Είναι ασφαλές για τις γάτες να τρώνε κόκαλα;

Όπως είπαμε παραπάνω, υπάρχει κάποια διαμάχη γύρω από το αν είναι ασφαλές να ταΐζετε τη γάτα σας με κόκαλα. Γνωρίζουμε ότι αν δίνετε στο κατοικίδιό σας να φάει κόκαλα, αυτά πρέπει να είναι ωμά και ποτέ μαγειρεμένα. Γιατί ποτέ μαγειρεμένα οστά; Επειδή με τα μαγειρεμένα κόκαλα, υπάρχει κίνδυνος τα οστά να θρυμματιστούν και να προκαλέσουν απόφραξη στον εντερικό σωλήνα ή άλλες εσωτερικές βλάβες.

Ωστόσο, τα ωμά κόκαλα μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας. Γνωρίζετε ότι οι σκύλοι μπορεί να έχουν μια προτίμηση στο να μασάνε πράγματα, αλλά το ίδιο κάνουν και οι γάτες. Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του μασήματος για τις γάτες είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιή δόντια και ούλα, κάτι που, αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων δεν βουρτσίζουν τα δόντια των κατοικίδιων τους, είναι απαραίτητο!

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα δόντια και τα ούλα που θα παραμείνουν πιο υγιή όταν η γάτα σας επιδίδεται σε συμπεριφορά μάσησης. Αυτό συμβαίνει επειδή η νόσος των ούλων μπορεί να επηρεάσει περισσότερα από τα ούλα. Τα βακτήρια μπορούν να ταξιδέψουν, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος από το στόμα για να καταφύγουν σε όργανα, όπως τα νεφρά ή η καρδιά. Το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα μπορεί να είναι η ανεπάρκεια των οργάνων.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του να επιτρέπετε στους αιλουροειδείς φίλους σας να τρώνε μερικά οστά είναι ότι μπορούν να προσφέρουν μια θρεπτική ώθηση. Αν και δεν πνίγονται σε βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η γάτα σας, τα κόκαλα προσφέρουν άφθονο ασβέστιο και άλλα μέταλλα που είναι σημαντικά για τη διατροφή των αιλουροειδών. Επιπλέον, ο μυελός των οστών μπορεί να προσφέρει σίδηρο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Β12.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στο να δίνω στη γάτα μου κόκαλα;

Δυστυχώς, υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στο να αφήνετε τη γάτα σας να τρώει οστά, γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι διαφωνούν για το αν είναι καλή ιδέα να το κάνετε ή όχι.

Τα κόκαλα μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια, ιδιαίτερα για τις γάτες, επειδή μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να παίρνετε το σωστό μέγεθος. Επιπλέον, τα πολύ μικρά κόκαλα μπορεί να κολλήσουν στην οροφή του στόματος της γάτας σας, κάτι που είναι εξαιρετικά δυσάρεστο γι’ αυτές και μπορεί να προκαλέσει τραύμα στη στοματική κοιλότητα.

Αναφέραμε νωρίτερα ότι δεν πρέπει ποτέ να ταΐζετε τον τριχωτό σας φίλο μαγειρεμένα οστά, επειδή τα οστά μπορεί να θρυμματιστούν και να προκαλέσουν απόφραξη ή εσωτερική βλάβη. Ενώ ο κίνδυνος είναι πολύ, πολύ μικρότερος με τα ωμά κόκαλα, ο κίνδυνος θρυμματισμού εξακολουθεί να υπάρχει. Σίγουρα να το έχετε αυτό κατά νου αν δίνετε στη γάτα σας κόκαλα.

Εάν η γάτα σας πάσχει ήδη από οδοντική νόσο, είναι σημαντικό να κάνετε επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών της πριν την αφήσετε να φάει κόκαλα. Αν τα δόντια της γατούλας σας είναι σε κακή κατάσταση και καταβροχθίσει κόκαλα, υπάρχει κίνδυνος να σπάσει κάποιο δόντι. Ένα σπασμένο δόντι θα ισοδυναμούσε με πόνο γι’ αυτά, καθώς και με οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση.

Το τελευταίο πιθανό μειονέκτημα της διατροφής της γάτας σας με ωμά κόκαλα; Τα βακτήρια. Τα ωμά οστά μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα που μπορεί να αρρωστήσουν τη γάτα σας, οδηγώντας σε πυρετό, λήθαργο, διάρροια, αφυδάτωση και πολλά άλλα. Και η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που μπορεί να μεταδοθεί από το κατοικίδιο ζώο στον άνθρωπο, πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύετε και εσείς να αρρωστήσετε.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κόκαλα; Πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας

Πώς να δώσετε κόκαλα στη γάτα σας

Το να αφήσετε τη γάτα σας να φάει κόκαλα δεν είναι θέμα να της πετάξετε ένα και να την αφήσετε να πάει στην πόλη. Επειδή μπορεί να υπάρξουν κάποια πιθανά ζητήματα υγείας και ασφάλειας, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε ποιο είδος είναι καλύτερο για το κατοικίδιό σας και πώς να του δώσετε αυτά τα κόκαλα.

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας αντιμετωπίζει οδοντικά προβλήματα, όπως περιοδοντική νόσο, θα πρέπει να κάνετε επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών του πριν του δώσετε κόκαλα. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα πόνου και ερεθισμού των δοντιών και των ούλων.
Δώστε στη γάτα σας μόνο ωμά κόκαλα!
Επιλέξτε με σύνεση τα κόκαλα. Ωμά, κρεατώδη κόκαλα που είναι φρέσκα μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων, αλλά βεβαιωθείτε ότι παίρνετε ένα μέγεθος οστού που είναι κατάλληλο για αιλουροειδή. Δεν θέλετε να δώσετε στη γάτα σας το ίδιο μέγεθος που θα δίνατε στο σκύλο σας. Τα ωμά κόκαλα κοτόπουλου είναι μια ασφαλής επιλογή, καθώς είναι από την πλευρά του μικρού μεγέθους (οι λαιμοί και τα μπαστούνια είναι κατάλληλα). Το ίδιο ισχύει και για τα κόκαλα ψαριών από κονσέρβες σολομού και σαρδέλας.
Ελέγξτε τα κόκαλα για τυχόν κομμάτια ή θραύσματα που θα μπορούσαν να αποσπαστούν πριν τα δώσετε στο κατοικίδιό σας.
Εισάγετε τα κόκαλα σταδιακά στη γατούλα σας. Ξεκινήστε με ένα μόνο κόκαλο κάθε λίγες μέρες για να δείτε αν τους αρέσει και για να μειώσετε τον κίνδυνο να το παρακάνει και να πάθει στομαχικές διαταραχές.
Ποτέ μην αφήνετε τη γάτα σας μόνη της με ένα κόκαλο! Ατυχήματα μπορούν να συμβούν και συμβαίνουν.

Ελέγχετε τακτικά τα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας για να βεβαιωθείτε ότι τα κόκαλα δεν σφηνώνονται ανάμεσα στα δόντια ή δεν κόβουν τα ούλα.

Συμπέρασμα

Παρόλο που οι χνουδωτοί αιλουροειδείς φίλοι σας μπορούν να τρώνε κόκαλα -και μάλιστα να αποκομίζουν κάποιο όφελος από αυτό- θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί αν αποφασίσετε να δώσετε κόκαλα στο κατοικίδιό σας. Δυστυχώς, με τα ωμά κόκαλα, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι για την υγεία, όπως βακτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια ή πνιγμό που μπορεί να προκληθεί από μικρά κομμάτια. Αλλά, αν το θεωρείτε αρκετά ασφαλές για τη γάτα σας, το να της δίνετε ένα κόκαλο περιστασιακά θα είναι μια χαρά.

Προτεινόμενα