Μπορούν οι γάτες να φάνε κουκουνάρια; Πληροφορίες και κίνδυνοι που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε κουκουνάρια; Πληροφορίες και κίνδυνοι που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Ως γονείς γατών, συχνά αναρωτιόμαστε ποιες ακριβώς τροφές ανθρώπων είναι ασφαλείς για να ταΐζουμε τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Αν τους δώσουμε κάτι από το πιάτο μας, θα αρρωστήσουν ή θα βελτιωθεί η διατροφή και η διατροφή τους;

Μερικοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν είναι εντάξει για τις γάτες να τρώνε ξηρούς καρπούς. Είναι καλοί για εμάς τους ανθρώπους, άρα θα μπορούσαν να είναι καλοί και για τις γάτες μας, σωστά; Ένας ξηρός καρπός για τον οποίο συχνά ρωτούν οι γονείς κατοικίδιων ζώων είναι τα κουκουνάρια. Μπορούν οι γάτες να τα τρώνε; Η σύντομη απάντηση είναι όχι, ενώ τα κουκουνάρια δεν είναι τοξικά για τις γάτες, δεν αποτελούν μέρος της φυσικής τους διατροφής, δεν χρειάζεται να τα τρώνε και υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωσή τους.

Αν ανησυχείτε επειδή η γάτα σας μόλις άρπαξε μερικά κουκουνάρια από το πάτωμα ή τον πάγκο, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για τα κουκουνάρια και πώς μπορούν να επηρεάσουν τη γάτα σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κουκουνάρια; Πληροφορίες και κίνδυνοι που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Τι είναι τα κουκουνάρια;

Παρά το όνομά τους, τα κουκουνάρια δεν είναι ξηροί καρποί- είναι οι βρώσιμοι σπόροι από τα πεύκα. Στις ΗΠΑ, προέρχονται συνήθως από το πεύκο pinyon (Pinus edulis), αλλά μπορεί να προέρχονται και από άλλα πεύκα. Πιθανότατα γνωρίζετε ότι χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε τρόφιμα όπως η σάλτσα πέστο.

Τι θρεπτικά συστατικά έχουν τα κουκουνάρια;

Ενώ γνωρίζουμε ότι τα κουκουνάρια δεν είναι τοξικά για τις γάτες, έχουν οι γάτες κάποιο όφελος από την κατανάλωσή τους; Όχι ακριβώς. Τα κουκουνάρια περιέχουν πρωτεΐνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή μιας γάτας- ωστόσο, οι γάτες χρειάζονται ζωική πρωτεΐνη επειδή είναι αυστηρά σαρκοφάγοι. Επιπλέον, τα κουκουνάρια έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία οι γάτες δεν χρειάζονται απαραίτητα.

Τα κουκουνάρια περιέχουν επίσης ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και άλλα μέταλλα και βιταμίνες που είναι σημαντικά για την υγεία της γάτας. Ωστόσο, οι γάτες θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από την πλήρη και ισορροπημένη τροφή που τους χορηγείται και δεν θα πρέπει να βασίζεστε σε λιχουδιές όπως τα κουκουνάρια για να συμπληρώσετε τη διατροφή τους.

Είναι τα κουκουνάρια τοξικά για τις γάτες;

Όχι, τα κουκουνάρια δεν είναι τοξικά για τις γάτες σύμφωνα με οποιεσδήποτε μελέτες. Ωστόσο, αν φάνε πάρα πολλά, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα λόγω της μεγάλης ποσότητας λίπους που περιέχουν τα κουκουνάρια. Οι γάτες συνήθως δεν τρώνε (ή, τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε να τρώνε) δίαιτες πλούσιες σε λίπος, οπότε η ποσότητα λίπους εδώ θα μπορούσε να τις αρρωστήσει.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί όταν δίνετε οποιονδήποτε σπόρο ή ξηρό καρπό στη γάτα σας. Οι γάτες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πνιγούν από ξηρούς καρπούς επειδή είναι μικροί. Θα μπορούσαν να προκαλέσουν απόφραξη στο έντερο, τον οισοφάγο ή το στομάχι, αν φαγωθούν με το κέλυφος.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κουκουνάρια; Πληροφορίες και κίνδυνοι που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Τι συμβαίνει αν η γάτα μου φάει πολλά κουκουνάρια;

Τα κουκουνάρια είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, ενώ οι γάτες χρειάζονται κάποιο λίπος στη διατροφή τους, η κατανάλωση πολλών κουκουναριών μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα στη γάτα σας, κυρίως πεπτικά. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, διάρροια, εμετό και έλλειψη όρεξης. Η υψηλή κατανάλωση ή η κατανάλωση κουκουναριών για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα υπερβολικού βάρους και κακής ποιότητας μικροβιόκοσμου του εντέρου.

Τι πρέπει να κάνω αν η γάτα μου τρώει υπερβολικά κουκουνάρι;

Αν η γάτα σας καταφέρει με κάποιο τρόπο να πάρει στα χέρια της ένα σωρό κουκουνάρια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του, επειδή ο κίνδυνος εξαρτάται από την υγεία της γάτας σας. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια, όπως σάλια, εμετό, διάρροια, έλλειψη όρεξης ή λήθαργο, θα πρέπει να πάτε αμέσως τη γάτα σας στον κτηνίατρο για να την ελέγξει.

Υπάρχουν ξηροί καρποί που είναι ασφαλείς για τις γάτες;

Αν και οι περισσότεροι ξηροί καρποί δεν είναι τεχνικά τοξικοί για τις γάτες, είναι ασφαλέστερο να αποφεύγετε να τους ταΐζετε στη γάτα σας. Ορισμένοι ξηροί καρποί είναι ένα μεγάλο όχι, ενώ άλλοι δεν θα πρέπει να προκαλέσουν κανένα πρόβλημα υγείας αν η γάτα σας καταφέρει να φάει μια μικρή ποσότητα από αυτούς. Αυτοί είναι οι εξής: 

Απλά, ανάλατα φιστίκια χωρίς κέλυφος
Απλά, καβουρδισμένα κάσιους χωρίς κέλυφος
Απλά φουντούκια

Μπορούν οι γάτες να φάνε κουκουνάρια; Πληροφορίες και κίνδυνοι που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Ποιοι ξηροί καρποί δεν πρέπει να ταΐζονται στις γάτες;

Ο κατάλογος των ξηρών καρπών που δεν πρέπει ποτέ να δίνετε στο κατοικίδιό σας περιλαμβάνει:

Παλιά ή μουχλιασμένα καρύδια. Φυσικά, δεν θα δίνατε στο κατοικίδιό σας μουχλιασμένη τροφή, αλλά ορισμένοι ξηροί καρποί είναι απλά επιρρεπείς στη μούχλα και η γάτα σας θα μπορούσε να τους φάει. Τα παλιά ή μουχλιασμένα καρύδια θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις.
Καρυδάκια καρυδιών με καρυκεύματα ή πικάντικα. Κάθε ξηρός καρπός με καρυκεύματα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη γάτα σας. Η σκόνη σκόρδου είναι τοξική για τις γάτες και άλλα μπαχαρικά μπορεί να ερεθίσουν το στόμα και το πεπτικό σύστημα της γάτας σας.
Ξηροί καρποί macadamia. Αυτού του είδους οι ξηροί καρποί είναι τοξικοί για τους σκύλους και ενώ δεν είναι σαφές αν είναι το ίδιο επικίνδυνοι για τις γάτες, είναι ασφαλέστερο να τους αποφεύγετε.

Συμπέρασμα

Αν η γάτα σας καταφέρει να κλέψει ένα κουκουνάρι, δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να τα προσφέρετε στη γάτα σας που αναζητά οφέλη για την υγεία. Αν το παρακάνει, κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε προβλήματα, πιθανότατα γαστρεντερικά. Επιπλέον, η πολύ συχνή κατανάλωση πολλών κουκουναριών μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα, όπως παχυσαρκία ή προβλήματα στο έντερο. Και, οι ξηροί καρποί, γενικά, μπορεί να είναι αμφίβολο να δώσετε στους αιλουροειδείς φίλους σας λόγω του κινδύνου πνιγμού ή εσωτερικής απόφραξης. Υπάρχουν πολλές εγκεκριμένες από κτηνιάτρους λιχουδιές για γάτες, αν θέλετε να κάνετε κατά καιρούς τη γάτα σας ευχαρίστηση.