Μπορούν οι γάτες να φάνε κρέας κονσέρβας; Χρήσιμες πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε κρέας κονσέρβας; Χρήσιμες πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Ο ήχος του ανοίγματος μιας κονσέρβας μπορεί να προκαλέσει φρενίτιδα ακόμη και στην πιο φρόνιμη γατούλα. Αλλά αν ανοίγετε μια κονσέρβα κρέατος για τον εαυτό σας και όχι την κονσέρβα του κατοικίδιου ζώου σας, ίσως αναρωτηθείτε αν μπορείτε να αντισταθμίσετε την απογοήτευση της γατούλας σας προσφέροντάς της μια γεύση από το κρέας της κονσέρβας σας.

Παρόλο που μια μικρή μπουκιά είναι απίθανο να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη, δεν συνιστούμε να μοιράζεστε το κρέας κονσέρβας με τη γατούλα σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κρέας κονσέρβας; Χρήσιμες πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το κρέας κονσέρβας;

Πριν εμβαθύνουμε στην καταλληλότητα του κρέατος κονσέρβας για γάτες, πρέπει να μιλήσουμε για το τι ακριβώς είναι.

Το κρέας κονσέρβας είναι ένα τρόφιμο που συντηρείται μέσω κονσερβοποίησης. Μπορεί να αποτελείται από διάφορα καρυκευμένα και μαγειρεμένα κρέατα, τα περισσότερα από τα οποία σε μορφή κιμά. Στη συνέχεια, το κρέας υφίσταται θερμική επεξεργασία και τοποθετείται σε μικρές κονσέρβες για να σφραγιστεί.

Πολλά κονσερβοποιημένα κρέατα αποτελούνται από μοσχαρίσιο κρέας, αν και μπορούν επίσης να περιέχουν επιλογές από άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένου του χοιρινού κρέατος και του μηχανικά διαχωρισμένου κοτόπουλου. Πολλοί κατασκευαστές εμπλουτίζουν τα μείγματα κρέατος με μπαχαρικά και πρόσθετα για την ενίσχυση της γεύσης.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κρέας κονσέρβας;

Αν και η γάτα σας είναι πιθανό να έλκεται πολύ από τη μυρωδιά του κρέατος, δεν είναι κάτι που συνιστούμε να μοιράζεστε με το κατοικίδιό σας. Ακόμα και στον κόσμο των ανθρώπων, τα κρέατα σε κονσέρβα δεν έχουν τόσο καλή φήμη για τη μοναδική γεύση και υφή τους. Αν και είναι ένας χαμηλού κόστους τρόπος για να πετύχουμε τους πρωτεϊνικούς μας στόχους, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα κρέατα σε κατσαρόλες πριν τα φάτε εσείς, και ειδικά πριν δώσετε κάποιο στη γάτα σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κρέας κονσέρβας; Χρήσιμες πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Ποιο είναι το πρόβλημα με τα κρέατα κονσέρβας;

Υψηλά επεξεργασμένα

Τα κρέατα κονσέρβας υφίστανται υψηλή επεξεργασία για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους. Τα επεξεργασμένα κρέατα δεν αποτελούν μέρος της φυσικής διατροφής της γάτας σας, επομένως δεν πρέπει να προσφέρονται καθώς μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα.
Νιτρώδες νάτριο

Το νιτρώδες νάτριο είναι ένα κοινό πρόσθετο τροφίμων που οι κατασκευαστές προσθέτουν στο κρέας κονσέρβας για να αποτρέψουν την ανάπτυξη βακτηρίων και να βελτιώσουν τη γεύση του προϊόντος τους. Η πρόσληψη νιτρωδών στον άνθρωπο έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και όγκων του εγκεφάλου.

Ενώ δεν υπάρχουν ακόμη πολλές μελέτες που να εξετάζουν τις επιπτώσεις των νιτρωδών στα αιλουροειδή μέλη της οικογένειάς μας, εξαιρετικά υψηλές ποσότητες συνδέθηκαν με θανάτους γατών σε τουλάχιστον μία μελέτη.

Υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Το κρέας σε κονσέρβα είναι εξαιρετικά υψηλό σε νάτριο, το οποίο μπορεί να είναι ανθυγιεινό για τη γατούλα σας. Οι γάτες δεν μεταβολίζουν την τροφή όπως οι άνθρωποι, οπότε η ποσότητα νατρίου σε μια μερίδα (790 mg) είναι σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερη από αυτή που πρέπει να τρώει η γατούλα σας την ημέρα (42 mg).

Τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αυξημένη δίψα, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και μπορεί ακόμη και να θέσουν το κατοικίδιο ζώο σας σε κώμα. Παρόλο που αυτό παρατηρείται σπάνια με υψηλή πρόσληψη νατρίου από το στόμα, αξίζει να το σκεφτείτε πριν προσφέρετε στο γατάκι σας κρέας από γλάστρα.
Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Πολλά κρέατα κονσέρβας έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το παστό κρέας, για παράδειγμα, περιέχει 16 γραμμάρια ανά μερίδα δύο ουγκιών. Για σύγκριση, οι ενήλικες γάτες πρέπει να λαμβάνουν περίπου 5,5 γραμμάρια λίπους ημερησίως. Η κατανάλωση υπερβολικά λιπαρών τροφών μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και τις συναφείς παθήσεις της, όπως ο διαβήτης και οι παθήσεις των αρθρώσεων.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κρέας κονσέρβας; Χρήσιμες πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Τι γίνεται με τις κονσέρβες κοτόπουλου ή τόνου;

Το κονσερβοποιημένο κοτόπουλο μπορεί να είναι μια εξαιρετική λιχουδιά για τη γατούλα σας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι γεμάτο με δυνητικά επιβλαβή καρυκεύματα ή μπαχαρικά. Συνιστούμε να διαβάσετε την περιεκτικότητα σε νάτριο στην κονσέρβα για να διαπιστώσετε την καταλληλότητά της για τη γατούλα σας. Αναζητήστε επιλογές χωρίς προσθήκη αλατιού, λαδιού, σκόρδου, κρεμμυδιού ή άλλων αρωματικών ουσιών.

Ο απλός τόνος δεν είναι μια διατροφικά ισορροπημένη πηγή πρωτεΐνης για τις γάτες και δεν πρέπει να τρέφεται ως μεγάλο μέρος της διατροφής του κατοικίδιου ζώου σας. Αν ανοίγετε μια κονσέρβα τόνου για τον εαυτό σας και το κατοικίδιο ζώο σας θέλει να δοκιμάσει, μπορείτε να του δώσετε με ασφάλεια ένα μικρό κομμάτι. Σημειώστε ότι η κονσέρβα τόνου συσκευασμένη σε νερό είναι η καλύτερη επιλογή, γι’ αυτό αποφύγετε τις ποικιλίες κονσέρβας σε λάδι ή εκείνες με πρόσθετο αλάτι ή αρωματικές ουσίες.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κρέας κονσέρβας; Χρήσιμες πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Κίνδυνοι της διατροφής της γάτας σας με τόνο

Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τη διατροφή της γάτας σας με τόνο. Εκτός από τον υποσιτισμό, ορισμένες γάτες θα αρχίσουν να στρέφουν τη μύτη τους στις καθημερινές τους τροφές προς όφελος του τόνου. Οι γάτες μπορεί να είναι απίστευτα επίμονες όταν πρόκειται να αρνηθούν το φαγητό και να σας κοιτάζουν αγανακτισμένες μέχρι να τις ταΐσετε αυτό που θέλουν. Ορισμένες γάτες θα περάσουν μέρες χωρίς να φάνε και θα τρομάξουν τους ιδιοκτήτες τους.

Επιπλέον, το να ταΐζετε τη γάτα σας με μεγάλες ποσότητες τόνου μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από υδράργυρο. Αυτό είναι σπάνιο και απαιτεί πολύ τόνο για να επιτευχθεί, αλλά είναι πιθανό. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν τις ταΐζετε κυρίως τόνο, αλλιώς μπορεί να αρρωστήσουν.

Πώς να ταΐζετε με ασφάλεια τη γάτα σας με τόνο

Το κλειδί για να ταΐσετε με ασφάλεια τη γάτα σας τόνο με μέτρο. Θα θέλετε το 90% των θερμίδων της να προέρχεται από άλλη πηγή εκτός από τον τόνο, ενώ μόλις το 10% της διατροφής της να είναι τόνος. Αυτό διασφαλίζει ότι τρέφεται με μια σωστά ισορροπημένη διατροφή, ενώ παράλληλα παίρνει μια νόστιμη λιχουδιά πού και πού.

Ένας ασφαλής τρόπος για να εισαγάγετε λίγο τόνο στη διατροφή της γάτας σας είναι να τον χρησιμοποιήσετε ως γαρνιτούρα στην κανονική τροφή της. Βάζοντας τον τόνο πάνω από την κροκέτα της γάτας σας μπορεί να βοηθήσει να γίνει η κροκέτα πιο ελκυστική και να διεγείρει την όρεξή της, ώστε να τρώει την κροκέτα της.

Ένας άλλος τρόπ