Μπορούν οι γάτες να φάνε λαζάνια; Πληροφορίες υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε λαζάνια; Πληροφορίες υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Είτε επειδή η γάτα σας κοιτάζει με λαχτάρα το δείπνο σας είτε επειδή πήρατε την έμπνευση από τη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή με το παχύσαρκο, πορτοκαλί αιλουροειδές που λατρεύει τα λαζάνια, τον Garfield, μπορεί να έχετε βρεθεί να αναρωτιέστε αν η γάτα σας μπορεί να τρώει με ασφάλεια λαζάνια

Δεν υπάρχει, δυστυχώς, μια γρήγορη απάντηση με ναι ή όχι στο αν οι γάτες μπορούν να τρώνε με ασφάλεια λαζάνια και η απάντηση εξαρτάται από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στη συνταγή των λαζανιών.

Για όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε σχετικά με το αν τα λαζάνια είναι ασφαλή για τις γάτες, πότε και γιατί δεν πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας λαζάνια, διαβάστε παρακάτω!

Μπορούν οι γάτες να φάνε λαζάνια; Πληροφορίες υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Είναι ασφαλή τα λαζάνια για να τα τρώνε οι γάτες;

Τα φύλλα των λαζανιών δεν είναι τοξικά για τις γάτες, αλλά ορισμένα από τα μπαχαρικά και άλλα συστατικά των λαζανιών μπορεί να είναι επιβλαβή για τη γάτα σας. Τα λαζάνια είναι κυρίως μια τροφή με βάση τους υδατάνθρακες και επειδή οι γάτες χρειάζονται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους από πρωτεΐνες με βάση το κρέας, δεν είναι ιδανική επιλογή.

Τα λαζάνια δεν πρέπει ποτέ να δίνονται ως βασική τροφή στις γάτες, ανεξάρτητα από το τι τρώει ο κωμικός γάτος Garfield.

Τα ανθρώπινα λαζάνια είναι ασφαλή για τις γάτες, αν έχουν πολύ κρέας (όπως κιμά) που δεν περιέχει μπαχαρικά, πρόσθετα όπως σκόρδο και κρεμμύδι και πάστα ή σάλτσα ντομάτας. Τα μπαχαρικά και τα άλλα πρόσθετα μπορεί να αναστατώσουν το στομάχι της γάτας σας, καθώς δεν είναι σε θέση να χωνέψει σωστά αυτού του είδους τις τροφές. Επίσης, ο πελτές ή η σάλτσα ντομάτας είναι αρκετά όξινες και μπορεί να προκαλέσουν στη γάτα σας γαστρεντερικά προβλήματα.

Ακόμα και αν αποδομήσετε μια λαζάνια σε απλά ζυμαρικά και κρέας, εξακολουθεί να υπάρχει το θέμα των ζυμαρικών. Οι γάτες είναι αυστηρά σαρκοφάγοι και η διατροφή τους θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από κρέατα μαζί με υγιεινές λιχουδιές που δεν βασίζονται σε υδατάνθρακες. Οι γάτες δεν χρειάζονται μεγάλο ποσοστό υδατανθράκων στη διατροφή τους και τα καταφέρνουν καλύτερα χωρίς αυτούς.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λαζάνια; Πληροφορίες υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Πότε τα λαζάνια δεν είναι ασφαλή για να τα τρώνε οι γάτες;

Ας δούμε ένα παράδειγμα των συστατικών μιας κλασικής συνταγής λαζανιών:

  • Ζωμός λαχανικών
  • Κρεμμύδια
  • Σκόρδο
  • Ζυμαρικά
  • Ντομάτα
  • Τυρί
  • Μπαχαρικά

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα τυπικό συστατικό στις περισσότερες συνταγές λαζανιών και πάντα ένα πρόσθετο στα λαζάνια του εμπορίου που μπορούν απλά να ζεσταθούν και να καταναλωθούν χωρίς καμία προετοιμασία. Το σκόρδο δεν πρέπει να χορηγείται στις γάτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ανήκει στην οικογένεια των allium, τα οποία, μαζί με τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και το σχοινόπρασο, δεν μπορούν να χωνευτούν σωστά από τις γάτες και μπορεί να τους προκαλέσουν αιμολυτική αναιμία, μια κατάσταση που προκαλεί καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους.

Ζυμαρικά

Τα αρτοσκευάσματα, όπως οι χυλοπίτες ή τα φύλλα λαζάνιας, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και δεν είναι διατροφικά ωφέλιμα για τις γάτες. Αν η γάτα σας τρώει συχνά λαζάνια, καταναλώνει πάρα πολλούς υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία των αιλουροειδών, η οποία σε αντάλλαγμα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας.
Ντομάτα

Οι ντομάτες στα λαζάνια είναι συνήθως σε υγρή μορφή ή σε μορφή πάστας και είναι πάρα πολύ όξινες για τις γάτες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στη γάτα σας προβλήματα στο στομάχι λόγω του μηλικού και του κιτρικού οξέος στις ντομάτες. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και για τους ανθρώπους, αλλά δεδομένου ότι οι γάτες έχουν πολύ μικρότερο σώμα, αρκεί μόνο μια μικρή ποσότητα χυμού ή πάστας ντομάτας για να προκαλέσει δυσφορία.
Τυρί

Το τυρί είναι άλλη μια τροφή μαζί με τους υδατάνθρακες στα λαζάνια που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία στις γάτες. Η κορυφή των λαζανιών είναι συνήθως καλυμμένη με παχύ λιωμένο τυρί, το οποίο όχι μόνο παχαίνει πολύ τις γάτες αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές. Οι περισσότερες γάτες αποκτούν δυσανεξία στη λακτόζη μετά τον απογαλακτισμό τους από τη μητέρα τους, οπότε το να τις ταΐζετε τροφές με πολλά γαλακτοκομικά δεν είναι ωφέλιμο για την υγεία τους.
Μπαχαρικά

Τέλος, τα μπαχαρικά δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε καμία τροφή που ταΐζετε τη γάτα σας. Οι γάτες έχουν διαφορετικούς γευστικούς υποδοχείς από τους ανθρώπους και η τροφή τους δεν χρειάζεται να είναι αρωματισμένη με διάφορα μπαχαρικά. Η γάτα σας θα δυσκολευτεί να χωνέψει αυτά τα μπαχαρικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές στο στομάχι.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λαζάνια; Πληροφορίες υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Συμπέρασμα

Ενώ οι γάτες τεχνικά μπορούν να φάνε λαζάνια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουν. Δεν υπάρχει λόγος να φτιάξετε ένα πλήρες πιάτο λαζάνια για να ταΐσετε εσάς και την οικογένειά σας, μόνο και μόνο για να αφαιρέσετε τα κύρια συστατικά, ώστε να μπορεί να τα φάει και η γάτα σας!

Πάντα να συζητάτε κάθε νέα τροφή που δίνετε στη γάτα σας με έναν κτηνίατρο με εμπειρία στη διατροφή των αιλουροειδών, ώστε να διασφαλίζετε ότι η διατροφή τους διατηρείται ισορροπημένη και γεμάτη από ευεργετικές τροφές που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας τους.

Προτεινόμενα