Μπορούν οι γάτες να φάνε λεμονόχορτο; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε λεμονόχορτο; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Τα λεμονόχορτα αποτελούν διάφορα είδη χόρτων που είναι γνωστά για το έντονο, λεμονάτο άρωμά τους. Μερικές φορές ονομάζονται επίσης χόρτα σιτρονέλας, αν και πρόκειται για διαφορετικά είδη της ίδιας οικογένειας. Τα λεμονόχορτα έχουν πολλές διαφορετικές χρήσεις σήμερα -από απολυμαντικά μέχρι φυτά κήπου και καρυκεύματα- και αποτελούν επίσης δημοφιλή πηγή αιθέριων ελαίων.

Τι θα συμβεί όμως αν η γάτα σας φάει λεμονόχορτο; Επειδή το λεμονόχορτο είναι μόνο μια ήπια τοξίνη για τις γάτες, οι περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν σημαντική αντίδραση. Η πλειονότητα των προσβεβλημένων γατών θα εμφανίσει στομαχικές διαταραχές και σάλια. Αν όμως διατηρείτε φυτά λεμονόχορτου ή ιδιαίτερα αιθέρια έλαια με βάση το λεμονόχορτο στο σπίτι σας, θα πρέπει να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους τους.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λεμονόχορτο; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Τι κάνει το λεμονόχορτο τοξικό;

Το λεμονόχορτο παίρνει το άρωμά του από μια ένωση που ονομάζεται κιτρονέλα. Αυτό το μείγμα έχει έντονο, φρέσκο άρωμα και γεύση. Είναι χρήσιμο ως ήπιο απολυμαντικό και αιθέριο έλαιο. Το λεμονόχορτο μπορεί, ωστόσο, να είναι ελαφρώς δηλητηριώδες για τις γάτες, οδηγώντας σε στομαχικές διαταραχές. Οι κυανογενείς γλυκοζίτες, οι ενώσεις του λεμονόχορτου που ευθύνονται για αυτά τα συμπτώματα, είναι ως επί το πλείστον ακίνδυνες σε μικρές δόσεις, αλλά αν η γάτα καταλήξει να τρώει μεγαλύτερες δόσεις αυτού του σταθερού χόρτου, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και εντερική απόφραξη, μαζί με πιθανά νευρολογικά συμπτώματα.

Εάν διατηρείτε ένα μικρό φυτό λεμονόχορτου στο σπίτι σας, επιβλέπετε τη γάτα σας, αλλά μην ανησυχείτε πολύ – η ποσότητα που μπορεί λογικά να φάει η γάτα σας δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει κάτι περισσότερο από μια ήπια στομαχική διαταραχή. Ωστόσο, ορισμένες γάτες μασάνε πολύ το γρασίδι και σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν καλύτερο να κρατήσετε το λεμονόχορτο μακριά, καθώς το φυτό είναι πολύ ινώδες και η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε να προκαλέσει απόφραξη του στομάχου ή του εντέρου που χρειάζεται επείγουσα κτηνιατρική φροντίδα.

Αιθέρια έλαια λεμονόχορτου

Το λεμονόχορτο είναι ένα δημοφιλές συστατικό στα αιθέρια έλαια. Στη συμπυκνωμένη μορφή του, μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα αιθέρια έλαια από λεμονόχορτο κυκλοφορούν συχνά στο εμπόριο με τις ονομασίες λεμόνι, λεμονόχορτο και σιτρονέλα. Μπορεί επίσης να είναι ένα κοινό συστατικό σε μείγματα εσπεριδοειδών. Όλα αυτά τα έλαια περιέχουν σιτρονέλλα σε συμπυκνωμένη μορφή, η οποία είναι πιο ισχυρή για τις γάτες από ό,τι το φρέσκο φυτό.

Δηλητηρίαση από αιθέρια έλαια στις γάτες

Τα αιθέρια έλαια είναι επικίνδυνα για τις γάτες στη συμπυκνωμένη τους μορφή. Οι γάτες δεν μπορούν να μεταβολίσουν σωστά τα συμπυκνωμένα αιθέρια έλαια και, εάν καταποθούν, εισπνευστούν ή απορροφηθούν μέσω του δέρματος, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Μερικά από τα αιθέρια έλαια που είναι γνωστό ότι ενέχουν τους υψηλότερους κινδύνους περιλαμβάνουν το έλαιο μέντας, το έλαιο κανέλας, το έλαιο ευκαλύπτου και το έλαιο τεϊόδεντρου.

Παρόλο που το αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου έχει χαμηλό δείκτη τοξικότητας σε σύγκριση με ορισμένα από αυτά, εξακολουθεί να είναι καλύτερο να το κρατάτε μακριά από τη γάτα σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λεμονόχορτο; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Σημάδια δηλητηρίασης από αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου

Τα σημάδια δηλητηρίασης από αιθέριο έλαιο στις γάτες μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό, σάλια, τρέμουλο και τρέμουλο, λήθαργο, ερεθισμό των αεραγωγών και δυσκολία στην αναπνοή, επιληπτικές κρίσεις και, πιο σοβαρά, ηπατική ανεπάρκεια. Η κατάποση, η εισπνοή ή η απορρόφηση ελαίων με βάση το λεμονόχορτο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυτά τα συμπτώματα, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες. Με την κατάλληλη φροντίδα, η σιτρονέλα θα πρέπει να περάσει από τον οργανισμό της γάτας σας χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Παρόλα αυτά, αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να διατηρούνται μακριά από τη γάτα σας, καθώς είναι προτιμότερο να είστε ασφαλείς παρά να λυπάστε.

Θεραπεία

Εάν η γάτα σας έχει εκτεθεί σε λεμονόχορτο σε μεγάλες ποσότητες ή εμφανίζει συμπτώματα στομαχικών διαταραχών ή δηλητηρίασης, μεταφέρετέ την σε ασφαλές μέρος. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας αισθάνεται άνετα και απομακρύνετε τυχόν πιθανούς κινδύνους. Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας για να καθορίσετε αν θα πρέπει να μεταφερθεί για αξιολόγηση ή να παρακολουθείται στο σπίτι. Εάν η γάτα σας πρέπει να αναζητήσει κτηνιατρική φροντίδα, η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ενδέχεται να χρειαστούν διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αιματολογικές εξετάσεις και ακτινογραφίες (σε περίπτωση εντερικής απόφραξης). Ορισμένες πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν απολύμανση του στομάχου για την απομάκρυνση των ιχνών της σιτρονέλας, ενδοφλέβια υγρά και φάρμακα κατά της ναυτίας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λεμονόχορτο; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις
Καλύτερα χόρτα για γάτες

Το λεμονόχορτο σε μικρές ποσότητες δεν πρέπει να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο. Έτσι, αν αποτελεί μέρος του κήπου σας, πιθανότατα δεν χρειάζεται να το αλλάξετε. Αν όμως η γάτα σας δείχνει ενδιαφέρον να δαγκώνει ή να μασάει το λεμονόχορτο, ίσως να θέλετε να το αντικαταστήσετε με ένα μη τοξικό χόρτο για τη γάτα σας.

Ορισμένες καλές επιλογές περιλαμβάνουν το γρασίδι βρώμης, το σιταρόχορτο και τη μηδική – όλα αυτά τα χόρτα αναπτύσσονται εύκολα και δεν είναι επιβλαβή για την υγεία της γάτας σας.

Συμπέρασμα

Τα φυτά λεμονόχορτου είναι απίθανο να βλάψουν τη γάτα σας σε μικρές ποσότητες, αλλά και πάλι είναι καλύτερο να ανακατευθύνετε τη γάτα σας σε ένα ασφαλέστερο φυτό όταν πρόκειται για τσιμπολόγημα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη χόρτου που είναι ασφαλή για τις γάτες και δεν θα προκαλέσουν δηλητηρίαση.

Τα αιθέρια έλαια λεμονόχορτου είναι ένα διαφορετικό θέμα – αν νομίζετε ότι η γάτα σας έχει εκτεθεί σε αιθέρια έλαια λεμονόχορτου, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας και παρακολουθήστε στενά για σημάδια δηλητηρίασης.

Προτεινόμενα