Μπορούν οι γάτες να φάνε λιχουδιές σκύλων; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε λιχουδιές σκύλων; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Τα συστατικά στις τροφές για γάτες και σκύλους είναι ως επί το πλείστον παρόμοια. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ιδανικά από ζωικές πηγές, και μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα για την υποστήριξη της υγείας. Ωστόσο, και τα δύο είδη έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά για να έχουν μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ταΐζετε γάτες μακροπρόθεσμα με μια διατροφή που προορίζεται για σκύλους χωρίς αρνητικές επιπτώσεις.

Ισχύει το ίδιο και για τις λιχουδιές; Μπορούν οι γάτες να τρώνε λιχουδιές για σκύλους; Ναι, οι γάτες μπορούν να τρώνε με ασφάλεια τις περισσότερες λιχουδιές για σκύλους, αλλά θα πρέπει να το κάνουν μόνο περιστασιακά. Ορισμένες λιχουδιές για σκύλους έχουν συστατικά που θα πρέπει να αποφεύγετε να ταΐζετε τη γάτα σας.

Τι είδους ψάρια μπορούν να φάνε οι γάτες; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Διατροφικές ανάγκες γάτας και σκύλου

Τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες ανήκουν στην τάξη Mammalia και στην τάξη Carnivora, αλλά οι γάτες ανήκουν στην οικογένεια Felidae και οι σκύλοι στην οικογένεια Canidae. Άλλα σαρκοφάγα και παμφάγα αυτής της τάξης είναι τα ρακούν, οι νυφίτσες, οι βίδρες, οι φώκιες, τα θαλάσσια λιοντάρια και τα κουνάβια.

Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι, που σημαίνει ότι χρειάζονται ζωικές πηγές για πρωτεΐνες και λίπος, καθώς υπάρχουν βασικές θρεπτικές ουσίες που δεν μπορούν να παράγουν μόνες τους. Οι σκύλοι είναι προαιρετικά σαρκοφάγοι, πράγμα που σημαίνει ότι η βέλτιστη διατροφή τους βασίζεται στο κρέας, αλλά μπορούν να χωνέψουν και φυτικές ύλες. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις φόρμουλες των τροφών τους: οι τροφές για γάτες απαιτείται από την Ένωση Αμερικανών Υπαλλήλων Ελέγχου Τροφίμων (AAFCO) να παρέχουν τις ελάχιστες απαιτήσεις σε αμινοξέα.

Ωστόσο, καμία τροφή για γάτες ή σκύλους δεν είναι εξ ολοκλήρου βασισμένη στο κρέας. Ακόμη και οι υψηλής ποιότητας τροφές και λιχουδιές και για τα δύο είδη έχουν συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Οι τροφές χαμηλής ποιότητας έχουν ακόμη μικρότερη περιεκτικότητα σε κρέας και χρησιμοποιούν πληρωτικά υλικά για να συμπληρώσουν τις θερμίδες.

Μπορούν οι γάτες να τρώνε λιχουδιές για σκύλους;

Οι γάτες μπορούν άνετα να έχουν τα περισσότερα από τα υπόλοιπα συστατικά των λιχουδιών σκύλου, αν χρησιμοποιούνται ως λιχουδιά και όχι ως μέρος της κανονικής διατροφής. Τα περισσότερα από τα συστατικά στις λιχουδιές για σκύλους βρίσκονται σε λιχουδιές για γάτες ή σε τροφές του εμπορίου και για τα δύο είδη.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες λιχουδιές σκύλου περιέχουν συστατικά που δεν είναι ωφέλιμα για τις γάτες, όπως το φυστικοβούτυρο και τα δημητριακά. Αυτό δεν αποτελεί ανησυχία εάν ταΐζετε μόνο περιστασιακά μικρές ποσότητες λιχουδιών σκύλου στη γάτα σας, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπόλοιπες διατροφικές της ανάγκες καλύπτονται από την κανονική της διατροφή.

Αν δεν είστε σίγουροι αν η λιχουδιά είναι ασφαλής για τη γάτα σας, αποφύγετε να τη ταΐσετε ή περιμένετε και ρωτήστε τον κτηνίατρό σας. Ορισμένες λιχουδιές για σκύλους έχουν προειδοποιητικές ετικέτες εάν περιέχουν συστατικά που είναι επικίνδυνα για τις γάτες, αλλά όχι πάντα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λιχουδιές σκύλων; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Ποιες λιχουδιές σκύλου μπορώ να ταΐσω τη γάτα μου;

Μπορείτε να βρείτε εξίσου πολλές λιχουδιές για σκύλους με λιχουδιές για γάτες, οπότε έχετε πολλές επιλογές. Αν θέλετε να συμπεριλάβετε περιστασιακά λιχουδιές σκύλου στο πρόγραμμα της γάτας σας, φροντίστε να επιλέξετε μικρές λιχουδιές σκύλου που δεν θα παρουσιάζουν κίνδυνο πνιγμού. Θα πρέπει επίσης να επιλέγετε λιχουδιές υψηλής ποιότητας με ζωική πρωτεΐνη και υγιεινά συστατικά.

Μια λέξη προσοχής: ορισμένες υγρές λιχουδιές για σκύλους περιέχουν προπυλενογλυκόλη, ένα τοξικό συστατικό. Η ουσία αυτή απορροφά το νερό και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων ως πρόσθετο για την απορρόφηση της περίσσειας νερού και ως διαλύτης για τα χρώματα και τα αρώματα τροφίμων. Σε υψηλές συγκεντρώσεις, η προπυλενογλυκόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιψυκτικό.

Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες για την προπυλενογλυκόλη, οπότε το συστατικό που βρίσκεται στις λιχουδιές δεν είναι το ίδιο με το αντιψυκτικό οχημάτων ή την αιθυλενογλυκόλη, το εξαιρετικά τοξικό αντιψυκτικό που είναι γνωστό θανατηφόρο δηλητήριο για σκύλους και γάτες.

Παρόλα αυτά, η προπυλενογλυκόλη μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα σε υψηλές συγκεντρώσεις και οι γάτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτή την ουσία. Στην πραγματικότητα, δεν επιτρέπεται πλέον σε εμπορικές τροφές ή λιχουδιές για γάτες. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα συστατικά και να αποφεύγετε να ταΐζετε τη γάτα σας με λιχουδιές σκύλου με προπυλενογλυκόλη.

Αν ανησυχείτε για την υγεία του σκύλου σας με την προπυλενογλυκόλη, αλλάξτε σε λιχουδιές για σκύλους που δεν έχουν αυτό το συστατικό ή φροντίστε να προσφέρετε αυτές τις λιχουδιές σε μικρές μερίδες για να αποφύγετε την τοξικότητα.

Τόσο σε σκύλους όσο και σε γάτες, η προπυλενογλυκόλη μπορεί να προκαλέσει ακούσιες μυϊκές κινήσεις, κατάθλιψη, αδυναμία και αυξημένη δίψα και ούρηση. Τα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν αναιμία του σώματος Heinz, χαμηλή αρτηριακή πίεση, κυκλοφορική ανεπάρκεια και επιληπτικές κρίσεις. Δεν υπάρχει γνωστό κατώφλι στις γάτες πριν εμφανιστεί η τοξικότητα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί πόσο μπορεί να προσληφθεί με ασφάλεια, αλλά οι γάτες που προσλαμβάνουν μια δίαιτα με 6%-12% προπυλενογλυκόλη μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λιχουδιές σκύλων; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Συμπέρασμα

Οι τροφές και οι λιχουδιές του εμπορίου για σκύλους και γάτες έχουν πολλά παρόμοια συστατικά, οπότε είναι ασφαλές να κάνετε τη γάτα σας τη χάρη προσφέροντας περιστασιακά μια λιχουδιά για σκύλους. Ωστόσο, οι λιχουδιές για σκύλους δεν πρέπει να τρέφονται υπερβολικά ή να χρησιμοποιούνται ως μέρος της καθημερινής διατροφής της γάτας σας, καθώς οι γάτες έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τους σκύλους. Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τον κατάλογο των συστατικών των λιχουδιών για σκύλους για να αποφύγετε τα τοξικά συστατικά και επιλέξτε λιχουδιές υψηλής ποιότητας σε μικρές μπουκιές που είναι ασφαλείς για να τις απολαμβάνει η γάτα σας.

Προτεινόμενα