Μπορούν οι γάτες να φάνε μαγιονέζα; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε μαγιονέζα; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Ως γονείς κατοικίδιων ζώων, θέλουμε τα κατοικίδιά μας να έχουν μόνο το καλύτερο. Ωστόσο, όταν η γάτα σας προσπαθεί να φάει το ίδιο φαγητό που τρώτε κι εσείς, υπάρχει κάποιο όριο που πρέπει να τραβήξετε; Είναι εντάξει για τις γάτες να τρώνε το φαγητό που τρώτε εσείς; Η απάντηση για ορισμένες τροφές είναι ναι.

Μπορούν όμως οι γάτες να φάνε μαγιονέζα; Οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε μαγιονέζα. Η μαγιονέζα δεν προσφέρει στη γάτα σας κανένα πολύτιμο όφελος για την υγεία και μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές μαζί με άλλα σημάδια ασθένειας, ανάλογα με τα συστατικά που περιέχει. Ως εκ τούτου, δεν συνιστάται για τις γάτες.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μαγιονέζα; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Τι είναι η μαγιονέζα;

Η μαγιονέζα, που συχνά συντομεύεται απλά σε μαγιονέζα, είναι μια παχιά, κρεμώδης σάλτσα που χρησιμοποιείται συνήθως ως καρύκευμα με τρόφιμα όπως σάντουιτς, χάμπουργκερ, σαλάτες και τηγανητές πατάτες. Χρησιμοποιείται επίσης ως βάση για διάφορες άλλες σάλτσες, όπως η σάλτσα ταρτάρ ή το ρουί.

Συνήθη συστατικά στη μαγιονέζα

Με κάθε τρόφιμο, η αξιολόγηση της ασφάλειάς τους για τις γάτες προϋποθέτει να γνωρίζετε ποια συστατικά περιέχονται στο προϊόν. Σε αυτή την ενότητα, θα εξετάσουμε τα κοινά συστατικά της μαγιονέζας και κατά πόσο αυτά τα συστατικά είναι ασφαλή για τις γάτες. Η μαγιονέζα περιέχει σχεδόν πάντα αυτά τα συστατικά:
Συνήθη συστατικά στη μαγιονέζα:

Βάση ελαίου – Αυτό είναι συχνά ένα φυτικό έλαιο, όπως το έλαιο κανόλα. Τα περισσότερα φυτικά έλαια είναι επιβλαβή για τις γάτες σε μεγάλες ποσότητες.
Κρόκος αυγού – Σχετικά ασφαλές για τις γάτες.
Οξύ – Συνήθως ξύδι ή χυμός λεμονιού. Και τα δύο είναι επιβλαβή για τις γάτες.

Από εδώ μπορούμε να δούμε ότι το βασικό μείγμα της μαγιονέζας δεν είναι ακριβώς φιλικό προς τις γάτες. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Οι απομιμήσεις της μαγιονέζας χωρίς αυγά κατασκευάζονται για τους χορτοφάγους ή για όσους έχουν αλλεργία στο αυγό. Αυτό αφαιρεί το μοναδικό συστατικό που είναι ασφαλές για τις γάτες από αυτές τις εκδόσεις της μαγιονέζας.
Πολλές παραλλαγές μαγιονέζας χρησιμοποιούν πρόσθετα συστατικά, τα οποία μπορεί να είναι ή να μην είναι ασφαλή για τις γάτες. Παραδείγματα τέτοιων συστατικών είναι η ζάχαρη και το αλάτι. Και τα δύο αυτά δεν είναι καλά για τις γάτες.

Σχεδόν όλες οι μαγιονέζες περιέχουν συντηρητικά για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Αυτά γενικά δεν συνιστώνται για τις γάτες.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μαγιονέζα; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Υπάρχει διατροφική αξία στη μαγιονέζα για γάτες;

Είναι ασφαλές να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία διατροφική αξία στο να ταΐζετε τη γάτα σας μαγιονέζα. Επιπλέον, η σίτισή της, ή τουλάχιστον η υπερβολική ποσότητά της, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, δεδομένου ότι η μαγιονέζα είναι πολύ θερμιδοφόρα. Ως γενικός κανόνας, δεν πρέπει να προσφέρετε καμία ανθρώπινη τροφή στη γάτα σας χωρίς να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ή έναν διατροφολόγο αιλουροειδών.

Τι να κάνετε αν η γάτα σας τρώει μαγιονέζα

Αν η γάτα σας γλείψει λίγη μαγιονέζα, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να είναι τοξική γι’ αυτήν.
Αν όμως η γάτα σας γλείψει λίγη μαγιονέζα από το πιάτο σας, παρακολουθήστε την για τυχόν σημάδια πεπτικού στρες ή δυσφορίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:
Σημάδια αντίδρασης στη μαγιονέζα:

Υπερβολική έκκριση σάλιου, γνωστή και ως υπεραφαγία.
Εμετός
Εμφάνιση πρηξίματος
Διάρροια
Εμφανίζεται θαμπή ή με άλλο τρόπο αδιαθεσία

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια στη γάτα σας, πηγαίνετε την στον κτηνίατρό σας για εξέταση.

Η μαγιονέζα δεν είναι και τόσο καλή για τους ανθρώπους αν το καλοσκεφτείτε, οπότε γιατί να την προσθέσετε στη διατροφή της γάτας σας; Δεδομένου ότι οι γάτες είναι σαρκοφάγοι, χρειάζονται κυρίως κρέας στη διατροφή τους για να ξεκινήσουν. Επίσης, η μαγιονέζα έχει πολλές θερμίδες που δεν χρειάζεται η γάτα σας. Είναι καλύτερο να κρατήσετε τη μαγιονέζα μακριά από τον αιλουροειδή φίλο σας, ειδικά αν έχει ήδη πρόβλημα με το υπερβολικό βάρος.

Η υπερβολική ποσότητα μαγιονέζας μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και σε έναν τόνο προβλημάτων υγείας που δεν θέλετε να αντιμετωπίζει η γάτα σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε Στέβια; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας

Συμπέρασμα

Η μαγιονέζα, γνωστή και ως μαγιονέζα, δεν προσφέρει κανένα πραγματικό διατροφικό όφελος για τις γάτες και η υπερκατανάλωσή της πιθανότατα θα είναι επιζήμια για την υγεία της γάτας σας. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας μαγιονέζα. Υπάρχουν πολλές άλλες τροφές εκεί έξω που δεν είναι τοξικές για τη γάτα σας.

Αν η γάτα σας φάει ένα μικρό κομμάτι μαγιονέζα, πιθανότατα δεν θα αρρωστήσει. Ωστόσο, θα πρέπει να παρακολουθείται για τυχόν ανεπιθύμητα συμπτώματα. Εάν η γάτα σας παρουσιάσει σημάδια δυσφορίας αφού φάει λίγη μαγιονέζα, να την εξετάσετε αμέσως από τον κτηνίατρό σας.

Προτεινόμενα