Μπορούν οι γάτες να φάνε μαϊντανό; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε μαϊντανό; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας

Ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, μας αρέσει να παρέχουμε στις γάτες μας την καλύτερη δυνατή διατροφή και ενώ είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, τρώνε και άλλα πράγματα, όπως φρούτα, λαχανικά, γρασίδι και βότανα. Δεδομένου ότι ο μαϊντανός είναι ένα δημοφιλές συστατικό στα γεύματα που τρώνε οι άνθρωποι, μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι ασφαλές να τον τρώνε και οι γάτες. Δυστυχώς, η απάντηση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο πολλές άλλες τροφές, γι’ αυτό συνεχίστε να διαβάζετε ενώ συζητάμε τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για να σας βοηθήσουμε να είστε καλύτερα ενημερωμένοι.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μαϊντανό; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας

Πιθανά οφέλη του μαϊντανού για τις γάτες

Υπάρχουν μερικά πιθανά οφέλη από την κατανάλωση μαϊντανού. Ακολουθούν ορισμένα από αυτά τα πιθανά οφέλη:
Φυτικές ίνες

Ο μαϊντανός είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία του ευαίσθητου πεπτικού συστήματος της γάτας σας. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της ποσότητας νερού στο πεπτικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας της γάτας σας.
Βιταμίνες και ανόργανα άλατα

Ο μαϊντανός έχει αρκετές βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί να προσθέσουν στη διατροφή της γάτας σας. Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χολίνη.
Αντιοξειδωτικά

Ο μαϊντανός είναι μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς περιέχει πολλά καροτενοειδή όπως το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία προστατεύουν την όρασή τους. Περιέχει επίσης βιταμίνη C, ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό. Παρόλο που η βιταμίνη C δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνεται από τις γάτες στη διατροφή τους, μια ενίσχυση είναι εξαιρετική για το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Πώς βλάπτει ο μαϊντανός τις γάτες;

Η ASPCA καταγράφει τον μαϊντανό ως τοξικό φυτό για τις γάτες, τους σκύλους και τα άλογα, αλλά δηλώνει ότι πρέπει να φάτε αρκετό μαϊντανό για να φτάσετε σε τοξικά επίπεδα. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι ο μαϊντανός μπορεί να κάνει τους ανθρώπους και τα ζώα πιο ευαίσθητα στο ηλιακό φως; Ο αυξημένος κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι φοβούνται να ταΐζουν μαϊντανό στα κατοικίδιά τους, ειδικά σε άτριχες φυλές όπως η Sphynx που δέχονται περισσότερο ηλιακό φως από τις περισσότερες γάτες.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μαϊντανό; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας

Πρέπει να ταΐζω τη γάτα μου μαϊντανό;

Ενώ η ASPCA καταγράφει τον μαϊντανό ως τοξικό φυτό, παραδέχεται ότι χρειάζεται σημαντική ποσότητα για να είναι επιβλαβής. Ωστόσο, για τους περισσότερους από εμάς τους φιλόζωους, ακόμη και ο ελάχιστος κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος, οπότε συνιστούμε να επιλέξετε ένα άλλο βότανο για να το προσφέρετε στο κατοικίδιό σας. Αν έχετε βρει τη γάτα σας να τρώει λίγο από τον πάγκο ή από τον κήπο σας, πιθανότατα θα είναι μια χαρά, καθώς στις περισσότερες γάτες δεν αρέσει αρκετά η γεύση του ώστε να φάνε μεγάλη ποσότητα που προκαλεί προβλήματα υγείας.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι ο μαϊντανός αποτελεί συστατικό σε ορισμένες δημοφιλείς μάρκες γατοτροφών, όπως η Blue Buffalo, την οποία πολλοί άνθρωποι θεωρούν ως μια υψηλής ποιότητας, υγιεινή τροφή τόσο για γάτες όσο και για σκύλους, οπότε ο προσδιορισμός του αν ο μαϊντανός είναι ασφαλής δεν είναι εύκολος.

Ποιες είναι μερικές ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για να ταΐσω τη γάτα μου μαϊντανό;

Αυτές οι ασφαλείς για τη γάτα εναλλακτικές λύσεις θα παρέχουν επίσης στη γάτα σας φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, οπότε θα πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή αντί για μαϊντανό. Επίσης, οι γάτες έλκονται περισσότερο από αυτές.
Catnip

Ένα από τα πιο δοκιμασμένα στο χρόνο και ασφαλέστερα βότανα που μπορείτε να ταΐσετε τη γάτα σας είναι το catnip. Μπορείτε να αγοράσετε οποιαδήποτε από τις εμπορικές μάρκες που διατίθενται στο παντοπωλείο. Ωστόσο, αν έχετε έναν πράσινο αντίχειρα, σας συνιστούμε να καλλιεργήσετε κάποιο στον κήπο σας, καθώς το catnip που θα λάβετε θα είναι πολύ καλύτερης ποιότητας και η γάτα σας θα το απολαύσει περισσότερο. Το μειονέκτημα της καλλιέργειας αυτού του βοτάνου γύρω από το σπίτι σας είναι η προσέλκυση άλλων γατών.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μαϊντανό; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας

Περίληψη

Ενώ η ASPCA καταγράφει τον μαϊντανό ως τοξικό για τις γάτες, τους σκύλους και τα άλογα, η ποσότητα που απαιτείται για να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία είναι μεγαλύτερη από αυτή που συνήθως τρώνε οι περισσότερες γάτες, ειδικά κατά λάθος. Έτσι, πιθανότατα δεν υπάρχει κίνδυνος σε μικρές ποσότητες, και πολλές μάρκες γατοτροφών τον έχουν μάλιστα καταχωρημένο μεταξύ των συστατικών.

Ωστόσο, θα αποφεύγαμε να το κάνουμε μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Να θυμάστε ότι όταν εξετάζετε την υγεία της γάτας σας, είναι πάντα καλύτερο να προτιμάτε την προσοχή.

Προτεινόμενα