Μπορούν οι γάτες να φάνε μέντα; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε μέντα; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Υπάρχουν καραμέλες μέντας, τσάι, κέικ, ψωμί και άλλα καλούδια που μπορούμε να φάμε για να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για αυτή την απολαυστικά φρέσκια γεύση. Ορισμένες γάτες τείνουν επίσης να δείχνουν ενδιαφέρον για τη μέντα και τα προϊόντα μέντας, οπότε μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι εντάξει για τη γάτα σας να τσιμπολογάει μια μικρή καραμέλα μέντας ή να τσιμπολογάει περιστασιακά ένα φυτό μέντας στην κουζίνα.

Η σύντομη απάντηση είναι ότι όχι, οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε τρόφιμα μέντας ή φυτά μέντας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το γιατί οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε τρόφιμα μέντας ή φυτά μέντας και άλλες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μέντα; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Γιατί οι γάτες έλκονται από τη μυρωδιά της μέντας;

Ο λόγος για τον οποίο οι γάτες τείνουν να έλκονται από τις τροφές μέντας και τα φυτά μέντας είναι ότι η μέντα μυρίζει παρόμοια με τη μυρωδιά της γάτας. Άλλωστε, το catnip ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Οι γάτες δεν φαίνεται να μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ μέντας, δυόσμου και catnip συνολικά. Τους αρέσει όχι μόνο η μυρωδιά αλλά και η γεύση.

Αγαπούν ιδιαίτερα την υφή των φύλλων μέντας, οπότε οι άνθρωποι δεν πρέπει να εκπλαγούν αν δουν τη γάτα τους να μασάει ένα φυτό μέντας ή φύλλα μέντας που έχουν μείνει στον πάγκο.

Γιατί οι τροφές μέντας και τα φυτά μέντας είναι επικίνδυνα για τις γάτες;

Ενώ η μυρωδιά των τροφών μέντας και των φυτών μέντας δεν είναι επικίνδυνη για τη γάτα σας, τα συστατικά που βρίσκονται μέσα σε αυτά τα πράγματα είναι το πρόβλημα. Η μέντα και τα έλαια μέντας είναι τοξικά για τις γάτες. Όταν καταποθούν, τα συστατικά στα έλαια οδηγούν σε ασθένειες όπως διάρροια, ναυτία και εμετό. Εάν καταποθεί υπερβολική ποσότητα ελαίου μέντας ή δυόσμου, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Το φυτό της μέντας περιέχει φυσικά έλαιο μέντας, γι’ αυτό και αναφέρεται ως τοξικό φυτό στην ιστοσελίδα της ASPCA. Πολλά προϊόντα διατροφής με μέντα παρασκευάζονται με έλαιο μέντας. Ως εκ τούτου, η γάτα σας θα πρέπει να μείνει μακριά από όλες τις μορφές μέντας και μέντας για να διασφαλίσει ότι δεν θα υποκύψει σε ασθένεια ή θάνατο. Η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας μέντας ή ελαίου μέντας μπορεί να μην προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, αλλά μπορεί εύκολα να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κουνουπίδι; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Ορισμένα τρόφιμα μέντας μπορεί να είναι εντάξει

Παλαιότερα τα τρόφιμα με μέντα, όπως τα ζαχαρωτά και τα κέικ, παρασκευάζονταν με έλαιο μέντας, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα σήμερα. Ορισμένες καραμέλες και τρόφιμα μέντας παρασκευάζονται με τεχνητή γεύση μέντας, η οποία δεν περιλαμβάνει το πραγματικό έλαιο του φυτού μέντας. Ωστόσο, θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τα συστατικά για να βεβαιωθείτε ότι δεν αναγράφεται το έλαιο μέντας.

Για να είστε ασφαλείς, είναι καλύτερο να κρατάτε τη γάτα σας μακριά από όλα τα προϊόντα διατροφής μέντας, εκτός αν φτιάχνετε μόνοι σας τα προϊόντα χρησιμοποιώντας άρωμα μέντας αντί για έλαιο μέντας.

Τα αιθέρια έλαια είναι απαγορευτικά

Η μέντα και τα αιθέρια έλαια μέντας δεν είναι υγιεινά για τις γάτες. Ακόμη και η διάχυση αυτών των ελαίων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Εάν χρησιμοποιείτε αιθέριο έλαιο μέντας ή μέντας για οτιδήποτε, κρατήστε το σε έναν περιορισμένο χώρο στον οποίο δεν έχει πρόσβαση η γάτα σας. Αν βάλετε αυτά τα έλαια στο δέρμα σας, αποφύγετε τη σωματική επαφή με τη γάτα σας μέχρι το έλαιο να απορροφηθεί πλήρως από το δέρμα σας ή μέχρι να το σκουπίσετε καλά.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μέντα; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Πώς να καλλιεργήσετε τη μέντα διατηρώντας τη γάτα σας ασφαλή

Είναι δυνατόν να καλλιεργήσετε φυτά μέντας διατηρώντας τη γάτα σας ασφαλή από βλάβες. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να τα καλλιεργήσετε σε εξωτερικό χώρο, εάν η γάτα σας ζει αυστηρά σε εσωτερικό χώρο. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας δεν θα πλησιάσει ποτέ ούτε καν ένα φυτό μέντας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, όταν δεν είστε κοντά για να επιβλέπετε. Εάν η γάτα σας βγαίνει έξω, θα πρέπει να καλλιεργείτε τα φυτά μέντας σε κρεμαστές γλάστρες και να τα κρεμάτε από την μαρκίζα του σπιτιού σας, όπου η γάτα σας δεν μπορεί να τα φτάσει.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε φυτά μέντας σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και πάλι θα πρέπει να τα κρεμάσετε από γλάστρες σε μέρη όπου η γάτα σας δεν μπορεί να τα φτάσει. Οι γωνίες των δωματίων, πάνω από το παράθυρο στην κουζίνα και στο γκαράζ είναι ιδανικά σημεία για να κρεμάσετε φυτά μέντας από το ταβάνι. Αν δεν θέλετε να κρεμάσετε τα φυτά μέντας, επιλέξτε δωμάτια στο σπίτι σας όπου η γάτα σας δεν επιτρέπεται να περνάει χρόνο. Το μπάνιο και τα υπνοδωμάτια είναι αξιοπρεπείς επιλογές.

Τι να κάνετε αν η γάτα σας φάει μέντα ή δυόσμο

Εάν διαπιστώσετε ότι η γάτα σας έχει τσιμπήσει ένα φύλλο μέντας ή έχει αρπάξει καραμέλα μέντας, προσέξτε για σημάδια γαστρεντερικής δυσφορίας. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει άφθονο καθαρό νερό και βεβαιωθείτε ότι όλα τα αντικείμενα μέντας και πιπεριάς δεν είναι πλέον προσβάσιμα σε αυτήν. Εάν η γάτα σας αρχίσει να κάνει εμετό ή παρουσιάζει σημάδια δυσφορίας, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας για καθοδήγηση.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ρόκα; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Συμπερασματικά

Για να διασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλειά τους, οι γάτες μας δεν πρέπει ποτέ να έχουν πρόσβαση σε φυτά μέντας ή μέντας ή σε τροφές μέντας. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται κοντά σε μέντα και αιθέρια έλαια μέντας. Μερικές φορές, όμως, οι γάτες μπορούν να μπουν σε κάποια προϊόντα μέντας ή μέντας, ανεξάρτητα από τις προσπάθειές μας να τις κρατήσουμε μακριά.

Αν συμβεί αυτό, παρακολουθήστε τη γάτα σας για συμπτώματα τοξικότητας. Εάν η γάτα σας παρουσιάσει σημάδια δυσφορίας, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Με λίγη τύχη, όμως, η γάτα σας δεν θα παρουσιάσει κανένα ή ελάχιστα συμπτώματα και μπορείτε να αποφύγετε την επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Προτεινόμενα