Μπορούν οι γάτες να φάνε μοσχοκάρυδο; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε μοσχοκάρυδο; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα μπαχαρικό, αλλά είναι τοξικό για τις γάτες; Ναι. Μια μικρή ποσότητα μοσχοκάρυδου μπορεί να οδηγήσει σε μια ήπια στομαχική διαταραχή, αλλά οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχουν τρομερές συνέπειες. Όταν πρόκειται για μοσχοκάρυδο, είναι προτιμότερο να είστε ασφαλείς παρά να λυπάστε. Ας μάθουμε γιατί.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μοσχοκάρυδο; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το μοσχοκάρυδο;

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μπαχαρικό της κουζίνας που προέρχεται από ένα μοσχοκάρυδο που ονομάζεται Myristica fragrans στην Ινδονησία. Αυτά τα δέντρα αναπτύσσουν σκληρά περιβλήματα με μικρούς καρπούς στο εσωτερικό τους. Αφού αφαιρεθούν και αποξηρανθούν αυτά τα συστατικά, αλέθονται σε σκόνη και τοποθετούνται στα καταστήματα.

Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται σε όλα τα είδη αρτοποιίας και σε πιάτα με γλυκιά έμπνευση. Αυτό το μπαχαρικό είναι ακόμη πιο πικάντικο από την κανέλα, οπότε είναι καλύτερο να το απολαμβάνετε σε μικρές ποσότητες -για τους ανθρώπους. Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να έχουν καθόλου μοσχοκάρυδο.

Διατροφικά στοιχεία μοσχοκάρυδου

Ποσότητα ανά: 1 κουταλιά της σούπας
Θερμίδες 36,8
Συνολικά λιπαρά 2,5 g
Κάλιο 25 mg
Συνολικοί υδατάνθρακες 3,45 g
Μαγνήσιο 12,8 mg
Σίδηρος 0,21 mg

Μπορούν οι γάτες να φάνε μοσχοκάρυδο; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί το μοσχοκάρυδο είναι κακό για τις γάτες;

Στο σπόρο του φυτού, υπάρχει μια ένωση που ονομάζεται μυριστικίνη. Η ουσία αυτή είναι τοξική ήδη από 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένου μοσχοκάρυδου. Είναι απίθανο η γάτα σας να καταναλώσει αρκετό μοσχοκάρυδο για να πάθει σοβαρή βλάβη, αλλά ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να της προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή να την κάνει να αισθανθεί άσχημα. Εάν γνωρίζετε ότι η γάτα σας έφαγε μοσχοκάρυδο, είναι καλύτερο να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Είναι απίθανο η γάτα σας να καταναλώσει αρκετό μοσχοκάρυδο για να την βλάψει σοβαρά, αλλά ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να της προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή να την κάνει να αισθανθεί άρρωστη. Εάν γνωρίζετε ότι η γάτα σας έφαγε μοσχοκάρυδο, είναι καλύτερο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Αν δεν είστε σίγουροι, πρέπει και πάλι να ξέρετε τι πρέπει να προσέξετε.

Σημάδια δηλητηρίασης από μοσχοκάρυδο

Αναστατωμένο στομάχι
Αποπροσανατολισμός
Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Ξηρό στόμα
Επώδυνη κοιλιά
Παραισθήσεις
Τρόμος
Επιληπτικές κρίσεις
Υψηλή θερμοκρασία σώματος

Τα σημάδια εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατάποση και μπορεί να διαρκέσουν έως και 48 ώρες. Εάν γνωρίζετε ότι η γάτα σας έφαγε μια σχετική ποσότητα μοσχοκάρυδου, μη διστάσετε να την πάτε στον κτηνίατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μοσχοκάρυδο; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις

Μοσχοκάρυδο στη μαγειρεμένη τροφή

Το μοσχοκάρυδο δεν είναι τόσο τοξικό για τα κατοικίδια σε μαγειρεμένα τρόφιμα, αλλά θα πρέπει και πάλι να αποφεύγεται. Η ποσότητα μοσχοκάρυδου σε ψημένα προϊόντα είναι απίθανο να είναι αρκετά σημαντική ώστε να οδηγήσει σε σημάδια τοξικότητας. Έτσι, αν η γάτα σας έφαγε μια μπουκιά από το επιδόρπιο των διακοπών σας, μην ανησυχείτε. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μια χαρά.

Ωστόσο, μην προσφέρετε ποτέ στη γάτα σας κάτι δυνητικά τοξικό, αν γνωρίζετε ότι είναι ένα από τα συστατικά που αναφέρονται στον κατάλογο. Αν έχετε ψημένα προϊόντα που θέλετε να μοιραστείτε, κάντε μια γρήγορη σάρωση των συστατικών.

Στις γάτες αρέσει η γεύση του μοσχοκάρυδου;

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα πολύ δελεαστικό μπαχαρικό λόγω του πικάντικου, ευχάριστου αρώματος και της μοναδικής του γεύσης, αλλά αισθάνονται το ίδιο και οι γάτες; Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε άλλο, μερικές γάτες μπορεί να είναι ιδιαίτερα περίεργες για αυτό το μπαχαρικό, ενώ άλλες δεν θα δείξουν κανένα ενδιαφέρον.

Αν στη γάτα σας αρέσει η γεύση του, φροντίστε να την προσέχετε ιδιαίτερα όταν βγάζετε έξω τον εξοπλισμό ψησίματος.

Σωστή αποθήκευση μπαχαρικών και βοτάνων

Πολλά μπαχαρικά και βότανα είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα. Εξαιτίας αυτού, είναι καλύτερο να κρατάτε τις γάτες σας εντελώς μακριά από το ντουλάπι με τα μπαχαρικά σας. Φυλάξτε οποιοδήποτε από αυτά τα αντικείμενα σε καλά σφραγισμένα δοχεία, κατά προτίμηση επάνω και μακριά από μικροσκοπικές πατούσες.

Συμπέρασμα

Το μοσχοκάρυδο μπορεί να είναι ένα νόστιμο εποχιακό μπαχαρικό που μπορείτε να προσθέσετε στο τσάι τσαγιού, στις λάτες και στα επιδόρπια, αλλά δεν είναι καλό για τη γάτα σας. Παρόλο που μικρές ποσότητες μοσχοκάρυδου μπορεί να μην βλάψουν σοβαρά το αιλουροειδές σας, είναι καλύτερο να μην το ρισκάρετε.

Εάν η γάτα σας έφαγε άγνωστη ποσότητα μοσχοκάρυδου, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας για συμβουλές. Είναι πάντα προτιμότερο να είστε ασφαλείς παρά να λυπάστε όταν πρόκειται για την υγεία της γατούλας σας.

Προτεινόμενα