Μπορούν οι γάτες να φάνε μύδια; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία για την υγεία και την ασφάλεια

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε μύδια; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία για την υγεία και την ασφάλεια

Αν είστε γονιός γάτας εδώ και καιρό, τότε γνωρίζετε ότι οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, που σημαίνει ότι χρειάζονται πολλές πρωτεΐνες στη διατροφή τους και ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πρωτεΐνης πρέπει να προέρχεται από κρέας. Πιθανότατα επίσης γνωρίζετε ήδη ότι είναι πολύ λίγες οι γάτες που δεν τρελαίνονται για τα θαλασσινά!

Τι γίνεται όμως με τα μύδια; Μπορούν οι γάτες να φάνε μύδια; Η απάντηση είναι ναι, μπορούν, αλλά δεν θέλετε να ταΐζετε κανένα αιλουροειδές με αυστηρά θαλασσινή διατροφή, και σίγουρα όχι μόνο με μύδια.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή της γάτας σας με μύδια.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μύδια; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία για την υγεία και την ασφάλεια

Μπορούν οι γάτες να τρώνε μύδια;

Οι γάτες μπορούν σίγουρα να τρώνε μύδια, αλλά τα μύδια δεν χρειάζεται να αποτελούν μεγάλο μέρος της διατροφής τους. Είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγετε τα μύδια σε κονσέρβα, και αν πρόκειται να ταΐσετε τη γάτα σας μύδια, βεβαιωθείτε ότι είναι φρέσκα και μαγειρεμένα σωστά. Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να ταΐσετε οποιοδήποτε είδος ωμών θαλασσινών σε μια γάτα, καθώς μπορεί να περιέχουν δυνητικά επιβλαβή βακτήρια και παράσιτα που μπορούν να κάνουν τον τριχωτό σας φίλο πολύ άρρωστο ή και χειρότερα.

Είναι τα μύδια καλά για τις γάτες;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ναι και όχι. Ενώ δεν πρόκειται να βλάψει τη γάτα σας να τρώει περιστασιακά μύδια, είναι γεμάτα νάτριο, το οποίο δεν είναι η καλύτερη ουσία για τη γάτα σας. Όταν ταΐζετε τη γάτα σας μύδια, βεβαιωθείτε ότι είναι φρέσκα, ώστε να μην έχουν τόσο πολύ αλάτι. Αν πρόκειται να την ταΐσετε μύδια σε κονσέρβα, φροντίστε να πλύνετε τα μύδια όσο το δυνατόν καλύτερα για να αφαιρέσετε όσο περισσότερο αλάτι μπορείτε.

Αν και ένας μικρός αριθμός μυδιών δεν θα βλάψει τη γάτα σας, είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε λόγω της ποσότητας νατρίου που περιέχουν.

Από την άλλη πλευρά, τα μύδια είναι πλούσια σε ταυρίνη, ένα αμινοξύ που χρειάζονται οι γάτες, οπότε μερικά μύδια μπορεί να είναι καλό πράγμα από καιρό σε καιρό.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μύδια; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία για την υγεία και την ασφάλεια
Ποια είναι τα συμπτώματα της τοξικότητας του αλατιού στις γάτες;

Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε όταν πρόκειται για τη γάτα σας και μια πιθανή υπερβολική δόση νατρίου από τα μύδια, όπως

Διάρροια
Μειωμένη όρεξη
Σύγχυση
Υπερβολική δίψα
Υπερβολική ούρηση
Τρόμος
Κώμα
Επιληπτικές κρίσεις
Εμετός

Λήθαργος

Εάν η γάτα σας εμφανίσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι καλύτερο να αναζητήσετε επείγουσα κτηνιατρική φροντίδα.

Μπορούν οι γάτες να είναι αλλεργικές στα μύδια;

Όπως και με κάθε άλλη τροφή, είναι πιθανό η γάτα σας να έχει αλλεργία στα θαλασσινά. Εάν η γάτα σας δεν έχει φάει ποτέ θαλασσινά ή μύδια, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας πριν τη ταΐσετε για πρώτη φορά. Εάν η γάτα σας παρουσιάσει ανεπιθύμητη αντίδραση στα μύδια που της έχετε ταΐσει, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Οι αλλεργίες στα θαλασσινά μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνες για τη γάτα σας όσο και για τον άνθρωπο, γι’ αυτό φροντίστε να την πάτε στον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μύδια; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία για την υγεία και την ασφάλεια

Υπάρχουν οφέλη από τη διατροφή των γατών με μύδια;

Ακόμα και με όλες τις προειδοποιήσεις σχετικά με το να μην ταΐζετε πολλά μύδια στη γάτα σας, υπάρχουν μερικά οφέλη. Τα μύδια είναι μια καλή πηγή ταυρίνης, και το να τα ταΐζετε στη γάτα σας περιστασιακά δεν είναι εντελώς κακή επιλογή. Η έλλειψη ταυρίνης στη διατροφή της γάτας σας μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα υγείας, και ενώ αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δίνετε συνέχεια μύδια στη γάτα σας, σίγουρα μπορούν να είναι ωφέλιμα. Το μέτρο είναι το κλειδί, όπως και με κάθε άλλη τροφή που ταΐζετε το αιλουροειδές σας.

Ποια είναι τα καλύτερα θαλασσινά για τις γάτες;

Ενώ μπορείτε να δίνετε στη γάτα σας μερικά μύδια κατά διαστήματα, ίσως αναρωτιέστε ποια είναι πραγματικά τα καλύτερα θαλασσινά για τις γάτες. Ο σολομός λέγεται ότι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για τη γάτα σας και σίγουρα θα τον λατρέψουν. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε θαλασσινό, φροντίστε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας πριν ταΐσετε τη γάτα σας με φρέσκο, μαγειρεμένο σολομό.

Η γάτα σας θα πρέπει να λαμβάνει τα θαλασσινά που αγαπάει και τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται από υψηλής ποιότητας γατοτροφές. Αν δεν είστε σίγουροι για το ποια είναι η καλύτερη τροφή γάτας για τον αιλουροειδή φίλο σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Αυτός θα είναι σε θέση να σας πει ποια είναι τα καλύτερα θαλασσινά για το αιλουροειδές σας, καθώς και ορισμένους από τους κινδύνους και τα οφέλη.

Διατροφή γάτας: Μπορούν οι γάτες να φάνε βάφλες; Τι πρέπει να ξέρετε

Συμπέρασμα

Οι γάτες σίγουρα μπορούν να τρώνε περιστασιακά μύδια, αλλά τα πολλά μύδια μπορεί να προκαλέσουν υπερφόρτωση με νάτριο. Φροντίστε να ταΐζετε τη γάτα σας μύδια μόνο με μέτρο, μην της δίνετε ποτέ ωμά μύδια και φροντίστε να τα καθαρίζετε και να τα μαγειρεύετε καλά πριν τα ταΐσετε στη γάτα σας.

Προτεινόμενα