Μπορούν οι γάτες να φάνε Noodles; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε Noodles; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε noodles για διάφορους λόγους. Τα νουντλς περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου και λίπους και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στη γάτα σας όταν τα καταναλώσει σε μεγάλες ποσότητες. Η υψηλής ποιότητας γατοτροφή είναι το μόνο που χρειάζεται η γατούλα σας για να πάρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και είναι καλύτερο να αποφεύγετε να της σερβίρετε υπολείμματα από το τραπέζι ή φαγητά που φτιάχνονται για τον άνθρωπο.

Μπορούν οι γάτες να φάνε Noodles; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Γιατί το νάτριο είναι επικίνδυνο για τις γάτες

Η πρόσληψη νατρίου έχει άμεση συσχέτιση με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Στα θηλαστικά υπάρχει ένα σύστημα που ρυθμίζει τις συγκεντρώσεις αλατιού και την αρτηριακή πίεση και ονομάζεται σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης.

Η επιπλέον πρόσληψη αλατιού προκαλεί κατακράτηση νερού στο σώμα, οδηγώντας σε διόγκωση των ιστών, που ονομάζεται οίδημα. Αυτή η περίσσεια υγρών δυσκολεύει την καρδιά της γάτας σας να αντλήσει ενάντια στη συσσώρευση πίεσης στις αρτηρίες της. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, η οποία προκαλεί διόγκωση του καρδιακού μυός και, τελικά, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Δεδομένου ότι οι γάτες έχουν σχετικά χαμηλή σωματική μάζα, είναι πιο ευαίσθητες στις επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης από ό,τι τα μεγαλύτερα ζώα. Δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τόσο καλά και μπορεί να έχουν πιο σοβαρές επιπλοκές.

Μπορούν οι γάτες να πεθάνουν από την κατανάλωση νουντλς;

Ναι, η γάτα σας μπορεί να πεθάνει από την κατανάλωση νουντλς. Δεν είναι γατοτροφή και δεν πρέπει ποτέ να ταΐζονται στις γάτες ως μέρος της διατροφής τους. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνες αλλαγές στην αρτηριακή πίεση της γάτας σας και η περιεκτικότητα σε λίπος στα νουντλς μπορεί επίσης να τις βλάψει. Ενώ ένα μικρό, πλούσιο σε λιπαρά γεύμα πιθανώς δεν θα βλάψει τη γάτα σας, μπορεί να αρρωστήσει από την πολύ συχνή κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Οι γάτες, όπως και οι άνθρωποι, χρειάζονται μια ορισμένη ποσότητα λίπους στη διατροφή τους για να παραμείνουν υγιείς. Τα λίπη είναι μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας- βοηθούν τα κύτταρα της γάτας σας να λειτουργούν, να ελέγχουν τις φλεγμονές και να ρυθμίζουν τις ορμόνες. Τα υγιή λίπη μπορούν επίσης να προστατεύσουν τη γάτα σας, παρέχοντας ένα ρυθμιστικό παράγοντα έναντι ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων και βελτιώνοντας την ανοσοποιητική της λειτουργία με την απορρόφηση των απαραίτητων βιταμινών και ανόργανων συστατικών.

Τι συμβαίνει όμως αν η γάτα σας τρώει πάρα πολλά λιπαρά; Οι υπερβολικές ποσότητες λίπους μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές στη γάτα σας, οδηγώντας σε εμετό και διάρροια. Επιπλέον, το υπερβολικό λίπος στη διατροφή της γάτας σας βλάπτει την υγεία της, καθιστώντας την ευάλωτη σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, αρθρίτιδα, καρκίνο και παχυσαρκία.

Μπορούν οι γάτες να φάνε Noodles; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Μπορούν οι γάτες να φάνε σπιτικά νουντλς;

Μπορείτε να ταΐζετε σπιτικά νουντλς, αν έχουν παρασκευαστεί με συστατικά χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και χωρίς σάλτσα από το κατάστημα. Αν θέλετε να ετοιμάσετε σπιτικά νουντλς για τη γάτα σας, βεβαιωθείτε ότι ταΐζετε με φρεσκομαγειρεμένα υλικά. Ωστόσο, τα νουντλς δεν αποτελούν ιδανική τροφή για να ταΐσετε γάτες εξ αρχής, επειδή είναι υδατάνθρακες.

Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι και δεν χρειάζονται υδατάνθρακες για να παραμείνουν υγιείς. Τα πολύσπορα νουντλς μπορούν να ταΐζονται ως περιστασιακές λιχουδιές, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, το μόνο που κάνετε είναι να προσθέτετε περιττές θερμίδες στη διατροφή της γάτας σας.

Γάτες και υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες δεν θεωρούνται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μιας γάτας. Χρησιμοποιούνται κυρίως ως πληρωτικά υλικά στις τροφές για γάτες, επειδή παρέχουν μια εξαιρετικά εύπεπτη, έτοιμη προς χρήση πηγή ενέργειας.

Όταν οι υδατάνθρακες πέπτονται από το σώμα της γάτας σας, διασπώνται σε γλυκόζη (ζάχαρη), η οποία είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας για τα κύτταρα. Η πρόσληψη υδατανθράκων επιτρέπει στις πρωτεΐνες να προορίζονται για την οικοδόμηση και τη διατήρηση των ιστών του σώματος αντί να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας.

Οι υδατάνθρακες προστίθενται για τον ίδιο λόγο στις εμπορικές τροφές για γάτες. Είναι φθηνότεροι από τις πρωτεΐνες και παρέχουν πρόσθετη ενέργεια στη γάτα σας χωρίς να κάνουν το κόστος της τροφής πολύ υψηλό. Η χρήση ενός μείγματος πρωτεϊνών και υδατανθράκων ως πηγών ενέργειας είναι πιο πρακτική και οικονομική.

Οι υδατάνθρακες επιτρέπουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία για τη δημιουργία συνταγών με διαφορετικές θρεπτικές αξίες. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ορισμένα ζώα χρειάζονται λιγότερα λιπαρά και πρωτεΐνες στη διατροφή τους, ενώ άλλα χρειάζονται διαφορετικά επίπεδα μετάλλων λόγω καταστάσεων υγείας. Όλες οι τροφές για γάτες περιέχουν διαφορετικές ισορροπίες υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών.

Οι φυτικές ίνες είναι μια μοναδική μορφή υδατανθράκων που οι γάτες δεν μπορούν να χωνέψουν. Εξακολουθούν να έχουν οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του βάρους και του ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αλλά οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες δεν παρέχουν στη γάτα σας αρκετή θρέψη για να διατηρηθεί υγιής. Η περίσσεια υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και διαβήτη.

Μπορούν οι γάτες να πάθουν θερμοπληξία; Συμπτώματα & πώς να αντιδράσετε

Περίληψη

Οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε νουντλς. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λίπος, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία της γάτας σας. Τα ζυμαρικά είναι επίσης πλούσια σε υδατάνθρακες. Ενώ τα χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων μπορεί να είναι ευεργετικά, οι μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και διαβήτη στις γάτες. Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα που απαιτούν πρωτεΐνες κρέατος ως κύριο συστατικό της διατροφής τους.

Προτεινόμενα