Μπορούν οι γάτες να φάνε ντόνατς; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε ντόνατς; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Η περιέργεια μερικές φορές κυριεύει τις γατούλες, γεγονός που μπορεί να τις οδηγήσει να δοκιμάσουν τροφές που δεν αποτελούν τυπικό μέρος της διατροφής τους. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο αν η γάτα σας είναι έστω και λίγο πεινασμένη! Μια τροφή συγκεκριμένα που φαίνεται πάντα να κεντρίζει το ενδιαφέρον των γατών είναι τα ντόνατς, είτε πρόκειται για τη μυρωδιά των ίδιων των ντόνατς είτε για το λάδι στο οποίο τηγανίζονται. Μπορούν όμως οι γάτες να φάνε ντόνατς; Και θα προκαλέσουν κάποια βλάβη στη γάτα σας;

Αν και οι απλοί λουκουμάδες δεν θα προκαλέσουν καμία βλάβη στη γάτα σας, δεν θα πρέπει να τους τρώει. Ο κίνδυνος να φάει η γάτα σας ένα ντόνατ αυξάνεται εάν τα ντόνατ είναι γλασέ ή έχουν μέσα τους οποιουδήποτε είδους καρυκεύματα ή γέμιση. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε γιατί οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε ντόνατς και ποια από αυτά ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ντόνατς; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Στους γάτους αρέσουν τα ντόνατς;

Οι γάτες είναι σαρκοφάγοι, οπότε προτιμούν το κρέας από σχεδόν κάθε είδος τροφής. Επιπλέον, η κατανάλωση κρέατος παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι γάτες για να παραμείνουν υγιείς, οπότε αν δεν τρώνε κρέας, δεν θα επιβιώσουν για πολύ καιρό.

Με αυτό το δεδομένο, οι γάτες δεν δοκιμάζουν συχνά ανθρώπινες τροφές που δεν περιέχουν κρέας, επειδή θέλουν να τις φάνε. Η μυρωδιά και η δοκιμή είναι ο τρόπος της γάτας σας να εξερευνήσει το περιβάλλον της, όπως θα έκανε και στη φύση.

Με αυτό το δεδομένο, αν πιάσετε τη γάτα σας να τρώει ένα ντόνατ, πιθανότατα δεν το κάνει επειδή πιστεύει ότι μπορεί να έχει καλή γεύση. Οι γάτες δεν μπορούν να γευτούν τα γλυκά, οπότε αν φάει το ντόνατ, πιθανότατα δεν θα μπορέσει καν να το γευτεί, ειδικά αν είναι γλασέ ή έχει κάποιο είδος επικάλυψης πάνω του.

Είναι πιθανό η γάτα σας να προσελκύστηκε από το ντόνατ επειδή μύρισε το λάδι που χρησιμοποιήθηκε για το τηγάνισμά του. Αλλά μόλις το δοκιμάσει, μπορεί να μην ενδιαφέρεται πλέον για το ντόνατ, αφού δεν μπορεί να γευτεί τις γλυκές γεύσεις που περιέχει. Αλλά είναι επίσης πιθανό η γάτα σας να συνεχίζει να εξερευνά το ντόνατ αφού έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να το γευτεί ή απλώς της αρέσει η υφή του.

Αν και τα ντόνατς δεν αποτελούν απαραίτητο μέρος της διατροφής της γάτας σας, το αν αρέσουν στη γάτα σας ή όχι εξαρτάται απλώς από τη γάτα. Αλλά, ακόμη και αν το ντόνατ αρέσει στη γάτα σας, δεν θα πρέπει να της επιτρέπεται να το τρώει, αφού έχει θρεπτική αξία γι’ αυτήν και αφού ορισμένα από τα συστατικά του μπορούν να προκαλέσουν πιθανά προβλήματα υγείας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ντόνατς; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Είναι τα ντόνατς ασφαλή για τις γάτες;

Τα ντόνατς γενικά δεν είναι ασφαλή για τις γάτες λόγω των υψηλών ποσοτήτων ζάχαρης που περιέχουν. Ένα ντόνατ περιέχει περίπου 15-30 γραμμάρια ζάχαρης, ανάλογα με τον τύπο του ντόνατ, οπότε δεν είναι η πιο υγιεινή λιχουδιά για τους ανθρώπους, πόσο μάλλον για τις γάτες. Δεν προσπαθούμε να σας πούμε πώς να ζήσετε τη ζωή σας, οπότε φάτε το ντόνατ αν θέλετε. Ωστόσο, μην αφήσετε τη γάτα σας να το φάει, επειδή το σώμα της δεν είναι φτιαγμένο για να επεξεργάζεται τη ζάχαρη με τον τρόπο που είναι το δικό μας.

Δεδομένου ότι η ζάχαρη δεν αποτελεί φυσικό μέρος της διατροφής μιας γάτας, δεν την χωνεύει εύκολα ή αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τυπικά πεπτικά προβλήματα, όπως εμετό και διάρροια. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί αν η γάτα σας φάει μόνο μια μπουκιά από ένα ντόνατ. Όσο περισσότερο όμως το τρώει, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσει προβλήματα.

Αναφέραμε επίσης ότι παρά την τόση ζάχαρη που περιέχουν, τα σκέτα ντόνατς είναι πιο ασφαλή από τα γλασέ ντόνατς ή τα ντόνατς που έχουν καρυκεύματα πάνω τους. Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ταΐσετε ακόμη και ένα απλό ντόνατ στη γάτα σας, σημαίνει απλώς ότι είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης ενός τέτοιου ντόνατ.

Τα γλασέ και τα καρυκευμένα ντόνατς είναι πιο επικίνδυνα για τις γάτες, λόγω της ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν τα γλάσα και τα γαρνιτούρα, όπως το πασπάλισμα. Τα γεμιστά ντόνατς, είτε αυτά είναι με κρέμα είτε με γέμιση φρούτων, είναι επίσης πιο επικίνδυνα για τις γάτες λόγω, και πάλι, των υψηλών ποσοτήτων ζάχαρης που περιέχουν.

Αν όμως τα ντόνατς είναι γλασέ ή γεμισμένα με σοκολάτα ή έχουν επικάλυψη με ορισμένα καρυκεύματα, όπως κανέλα και μοσχοκάρυδο (σκεφτείτε ντόνατς με μπαχαρικό κολοκύθας), τότε ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Αν και η κανέλα και το μοσχοκάρυδο δεν είναι εξαιρετικά επικίνδυνα όσο η γάτα σας τρώει μικρή ποσότητα, ο κίνδυνος αυξάνεται όταν καταναλώνονται μεγαλύτερες ποσότητες. Επιπλέον, η σοκολάτα δεν είναι ποτέ καλό να αφήνετε τη γάτα σας να τρώει σε καμία περίπτωση.

Τι θα συμβεί αν η γάτα σας φάει ένα ντόνατ;

Εφόσον η γάτα σας δεν έφαγε υπερβολική ποσότητα ντόνατ, είναι πολύ πιθανό να είναι απολύτως καλά και να μην συμβεί τίποτα. Το λιγότερο που μπορείτε να περιμένετε είναι ήπιος εμετός και διάρροια και πιθανώς στομαχικές διαταραχές, καθώς η γάτα σας δεν μπορεί να χωνέψει τη ζάχαρη. Αυτά τα συμπτώματα είναι ένας φυσικός τρόπος για τη γάτα σας να απαλλάξει τον οργανισμό της από πράγματα που δεν μπορεί να χωνέψει.

Αν η γάτα σας φάει πολύ από ένα ντόνατ, ειδικά αν αυτό το ντόνατ είναι γλασέ ή είναι φτιαγμένο με κάτι που είναι εγγενώς τοξικό γι’ αυτήν, είναι πιθανό να δείτε πιο σοβαρά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου εμετού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν και τα ακριβή συμπτώματα θα ποικίλλουν ανάλογα με το τι ακριβώς έφαγε.

Για παράδειγμα, αν η γάτα σας φάει κανέλα, μπορεί να παρουσιάσει ήπιες στομαχικές διαταραχές. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κανέλας μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό στο λαιμό και το στομάχι του, ακόμα και σε ταχύτερο καρδιακό ρυθμό σύμφωνα με την ASPCA. Η εισπνοή κανέλας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βήχα και ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος.

Το μοσχοκάρυδο είναι ακόμη χειρότερο για τις γάτες όταν λαμβάνονται μεγάλες ποσότητες. Μπορεί να προκαλέσει εμετό, διεσταλμένες κόρες, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, γενική διέγερση, ακόμη και παραισθήσεις. Στη συνέχεια, φυσικά, η σοκολάτα είναι η πιο επικίνδυνη για τις γάτες, η οποία μπορεί να προκαλέσει πληθώρα των παραπάνω συμπτωμάτων, ακόμα και επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.

Αυτός δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας πλήρης κατάλογος των συστατικών που μπορεί να περιέχουν ορισμένα ντόνατς και τα οποία είναι τοξικά για τις γάτες. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας παρουσιάζει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα μετά την κατανάλωση ενός ντόνατ, ανεξάρτητα από το είδος του ντόνατ, καλό είναι να απευθυνθείτε σε μια τηλεφωνική γραμμή ελέγχου δηλητηριάσεων για ζώα ή στον κτηνίατρό σας. Αυτοί μπορούν να σας καθοδηγήσουν σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε και ακόμη και να σας παράσχουν θεραπεία.

Ονοματοδοσία γάτας: 180+ Κορεάτικα ονόματα για τη χαριτωμένη γάτα σας

Συμπέρασμα

Παρόλο που ορισμένα ντόνατς είναι ασφαλέστερα για τις γάτες από άλλα, δεν είναι καλή ιδέα να αφήσετε τη γάτα σας να φάει ένα ντόνατ οποιουδήποτε είδους. Τουλάχιστον, έχετε να κάνετε με ζάχαρη που η γάτα σας δεν μπορεί να χωνέψει, αλλά ανάλογα με τον τύπο του ντόνατ, μπορεί να έχετε να κάνετε με ένα πιο σοβαρό ζήτημα. Τα καλά νέα είναι ότι εφόσον είστε προληπτικοί όταν παρατηρήσετε ότι