Μπορούν οι γάτες να φάνε πέστο; Οδηγός υγείας και ασφάλειας για κτηνιάτρους

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε πέστο; Οδηγός υγείας και ασφάλειας για κτηνιάτρους

Τρώτε πέστο στα ζυμαρικά σας, στα σάντουιτς, στην πίτσα και σε πάρα πολλά άλλα τρόφιμα για να τα απαριθμήσετε. Εξάλλου, το πέστο είναι νόστιμο και οι δυνατότητες που προσφέρει είναι ατελείωτες. Αυτή η σάλτσα είναι βασικό συστατικό σε πολλά νοικοκυριά, οπότε μπορεί να σας αφήσει να αναρωτηθείτε αν τα κατοικίδια ζώα σας μπορούν να φάνε πέστο.

Ως στοργικός ιδιοκτήτης γάτας, πρέπει να κάνετε τη δέουσα επιμέλεια για να καταλάβετε τι είναι ασφαλές και τι όχι τόσο ασφαλές για τα αιλουροειδή μέλη της οικογένειάς σας. Η απάντηση είναι αρκετά απλή: οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε πέστο. Πριν αρχίσετε να αισθάνεστε πολύ άσχημα γι’ αυτές, βάζοντας αυτή τη νόστιμη πράσινη σάλτσα στη λίστα “δεν τρώω”, ας μάθουμε περισσότερα για το πέστο και γιατί πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας το αποφεύγει.

Μπορούν οι γάτες να φάνε πέστο; Οδηγός υγείας και ασφάλειας για κτηνιάτρους

Τι είναι το πέστο;

Οι άνθρωποι είναι δημιουργικοί, και ενώ υπάρχουν πολλές εκδοχές πέστο και υποκατάστατα πέστο εκεί έξω, εμείς θα επικεντρωθούμε στο πραγματικό πέστο χωρίς τα καμπανάκια, τις σφυρίχτρες και τα υποκατάστατα συστατικά.

Το πέστο προέρχεται από την Ιταλία – συγκεκριμένα από τη Γένοβα. Πιστεύεται ότι το πέστο υπάρχει από τον 16ο αιώνα. Ο όρος “πέστο” προέρχεται από το ρήμα “pestare”, που σημαίνει “συνθλίβω”. Το πέστο παρασκευάζεται από ένα συνδυασμό κουκουναριών, σκόρδου, ελαιολάδου, βασιλικού και παρμεζάνας. Στο παρελθόν, έπρεπε να συνθλίψουν όλα τα συστατικά μαζί για να φτιάξουν τη σάλτσα, αλλά σήμερα έχουμε επεξεργαστές τροφίμων που κάνουν τη δουλειά για εμάς.

Αυτή η πολυαγαπημένη σάλτσα έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου για καλό λόγο. Ωστόσο, τα συστατικά που συνθέτουν το πέστο είναι οι λόγοι για τους οποίους η γάτα σας δεν πρέπει να το τρώει.

Γάτες και πέστο

Δεδομένου ότι το πέστο αποτελείται από πέντε διαφορετικά συστατικά, θα κάνουμε μια ανάλυση του κάθε συστατικού για να καταλάβετε καλύτερα γιατί πρέπει να κρατάτε τη γάτα σας μακριά από το βάζο με το πέστο.
Κουκουνάρι

Αν και καμία τρέχουσα μελέτη δεν δείχνει ότι τα κουκουνάρια είναι τοξικά για τις γάτες, η γάτα σας μπορεί να έχει πρόβλημα με την πέψη τους. Τα κουκουνάρια δεν είναι μόνο πολύ πλούσια σε λίπη, αλλά το πεπτικό σύστημα της γάτας σας δεν είναι επίσης σχεδιασμένο για οτιδήποτε άλλο εκτός από κρέας. Αν η γάτα σας φάει πάρα πολλά κουκουνάρια, μπορεί να παρουσιάσει εμετό, διάρροια και στομαχικές διαταραχές.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα αγαπημένο λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια Allium, μαζί με τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και το σχοινόπρασο. Ενώ το σκόρδο έχει έναν ολόκληρο κατάλογο από οφέλη για την υγεία των ανθρώπων, είναι ο κύριος λόγος που η γάτα σας δεν πρέπει ποτέ να τρώει πέστο. Το σκόρδο είναι τοξικό τόσο για τις γάτες όσο και για τους σκύλους και μπορεί να προκαλέσει ένα σωρό προβλήματα υγείας αν το καταπιούν. Μεγάλες ποσότητες σκόρδου μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Δηλητηρίαση από σκόρδο

Το σκόρδο είναι μέλος της οικογένειας Allium- τα μέλη αυτής της οικογένειας περιέχουν ενώσεις γνωστές ως δισουλφίδια και θειοσουλφάτες. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια των κατοικίδιων ζώων που οδηγεί σε αιμολυτική αναιμία, δηλαδή όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται ταχύτερα από ό,τι παράγονται.

Η δηλητηρίαση από σκόρδο μπορεί να αποβεί θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί. Ενώ το σκόρδο και άλλα μέλη της οικογένειας Allium (κρεμμύδια, ασκαλώνια, πράσα και σχοινόπρασο) είναι εξαιρετικά τοξικά για τους σκύλους, οι γάτες είναι ακόμη πιο ευαίσθητες στις επιπτώσεις. Το σκόρδο είναι πολύ πιο συμπυκνωμένο από τα κρεμμύδια, γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο τοξικό. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες γάτες αποφεύγουν εντελώς το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σαλάτα; Οδηγός ασφάλειας & Συχνές ερωτήσεις εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι αυτό που μετατρέπει το πέστο σε σάλτσα. Τα καλά νέα είναι ότι το ελαιόλαδο δεν θεωρείται δηλητηριώδες για τις γάτες. Ωστόσο, αν η γάτα σας καταναλώσει υπερβολική ποσότητα οποιουδήποτε λίπους, συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου, είναι πιθανό να οδηγήσει σε γαστρεντερικές διαταραχές, όπως εμετό, διάρροια και στομαχικές διαταραχές.

Βασιλικός

Αν και υπάρχουν πολλά είδη βασιλικού και κανένα από αυτά τα φυτά δεν θεωρείται τοξικό για τις γάτες, ο βασιλικός δεν προσφέρει καμία θρεπτική αξία και δεν μπορεί να χωνευτεί σωστά από τα αιλουροειδή χάρη στην υποχρεωτική σαρκοφάγο ιδιότητά τους. Το χειρότερο σενάριο; Εάν η γάτα σας καταπιεί βασιλικό, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποιες πεπτικές διαταραχές.

Τυρί παρμεζάνα

Το τυρί παρμεζάνα περιέχει υψηλές ποσότητες λίπους και λακτόζης, κανένα από τα οποία δεν είναι ιδανικό για τη διατροφή της γάτας σας. Οι γάτες έχουν επίσης δυσανεξία στη λακτόζη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συνολικά, ενώ η παρμεζάνα δεν είναι τοξική, θα μπορούσε να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές για το αιλουροειδές σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σαλάτα; Οδηγός ασφάλειας & Συχνές ερωτήσεις εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Σημάδια δηλητιρίασης

Τώρα που γνωρίζουμε ότι το σκόρδο είναι τοξικό για τα αγαπημένα μας αιλουροειδή, θα δούμε τα σημάδια τοξικότητας του σκόρδου και τι μπορείτε να κάνετε αν η γάτα σας πέσει σε κάποιο πέστο.
Σημάδια τοξικότητας του σκόρδου:

Αδυναμία
Λήθαργος
Μειωμένη όρεξη
Χλωμά ούλα
Εμετός
Διάρροια
Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
Αυξημένος αναπνευστικός ρυθμός ή δυσκολία στην αναπνοή

Ορισμένα συμπτώματα, όπως ο έμετος και η διάρροια, μπορεί να αρχίσουν εντός 24 ωρών από την κατάποση, μερικές φορές ήδη εντός μιας ώρας από την κατάποση. Τα σημεία που υποδηλώνουν αναιμία μπορεί να διαρκέσουν έως και αρκετές ημέρες μετά την κατάποση. Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας εάν η γάτα σας έχει καταπιεί σκόρδο, ακόμη και εάν δεν υπάρχουν ακόμη συμπτώματα.

Τι να κάνετε εάν η γάτα σας φάει σκόρδο

Πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας εάν η γάτα σας έχει καταπιεί σκόρδο, καθώς η έγκαιρη θεραπεία είναι το κλειδί. Ακόμη και αν δεν είστε σίγουροι αν η γάτα σας έχει καταναλώσει σκόρδο, αλλά υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει καταναλώσει, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε είτε με τον κτηνίατρο είτε με μια γραμμή βοήθειας για δηλητήρια κατοικίδιων ζώων για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση σχετικά με τα επόμενα βήματα.

Το μέγεθος, το βάρος, η φυλή, το προηγούμενο ιστορικό υγείας της γάτας σας και η ποσότητα σκόρδου που καταναλώθηκε είναι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στο επίπεδο τοξικότητας που βιώνει. Μόλις παρουσιαστούν στον κτηνίατρο, θα πραγματοποιηθεί ενδελεχής εξέταση και εξετάσεις.

Εάν η γάτα σας έχει διαγνωστεί με τοξικότητα από σκόρδο, ο τύπος της θεραπείας θα ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο τοξικότητας που βιώνει και το πόσο καιρό πριν καταναλώθηκε το σκόρδο. Ο κτηνίατρός σας θα γνωρίζει την καλύτερη πορεία δράσης για τη γάτα σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε πέστο; Οδηγός υγείας και ασφάλειας για κτηνιάτρους

Διατηρώντας τη γάτα σας ασφαλή

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την τοξικότητα είναι να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να μπορέσει να καταπιεί οποιαδήποτε δυνητικά τοξική τροφή.

Βεβαι