Μπορούν οι γάτες να φάνε ρεβίθια; Κτηνιατρικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε ρεβίθια; Κτηνιατρικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε

Τα ρεβίθια είναι όσπρια γεμάτα πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Τα ρεβίθια περιέχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά με τη μορφή φυλλικού οξέος, βουτυρικού οξέος, σαπωνινών και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Αυτό το όσπριο είναι επίσης γνωστό ότι βοηθάει τον άνθρωπο διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενισχύοντας την υγεία του εντέρου και διατηρώντας ακόμη και τα επίπεδα χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα. Αν λοιπόν τα ρεβίθια είναι τόσο υγιεινά για να τα καταναλώνουν οι άνθρωποι, είναι καλά και για τις γάτες; Αποτελούν τα ρεβίθια κίνδυνο γι’ αυτές; Η σύντομη απάντηση είναι ότι ναι, οι γάτες μπορούν να τρώνε ρεβίθια, αλλά η πιο μακροσκελής απάντηση είναι ότι δεν πρέπει να τρώνε. Ας εξερευνήσουμε περισσότερα για το θέμα αυτό.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ρεβίθια; Κτηνιατρικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε

Οι γάτες μπορούν να φάνε ρεβίθια, αλλά …

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν απαντάτε στο ερώτημα αν οι γάτες μπορούν να φάνε ρεβίθια είναι ότι τα ζώα αυτά είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται ζωική πρωτεΐνη για να πάρουν τη διατροφή που χρειάζονται για την επιβίωσή τους. Ως εκ τούτου, οι γάτες δεν απαιτούν πρόσληψη τροφής από φυτικές τροφές όπως τα ρεβίθια.

Ωστόσο, το να τρώτε πού και πού μερικά ρεβίθια δεν είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η γάτα σας. Στην πραγματικότητα, ορισμένες συνταγές γατοτροφών του εμπορίου περιλαμβάνουν ρεβίθια ως μέρος των συστατικών τους για να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και τη συνολική θρεπτική αξία. Έτσι, ενώ τα ρεβίθια δεν αποτελούν ιδανική τροφή για τη γάτα σας, δεν είναι δηλητηριώδη και δεν θα πρέπει να βλάψουν τη γάτα σας όταν καταναλώνονται με μέτρο.

Γιατί η γάτα σας δεν πρέπει να τρώει πολλά ρεβίθια

Ενώ τα ρεβίθια δεν είναι εγγενώς δηλητηριώδη για τις γάτες, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο αν καταναλώνονται πάρα πολλά τακτικά. Πρώτον, τα ρεβίθια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, κάτι που η γάτα σας δεν χρειάζεται πολύ. Η υπερβολική κατανάλωση ρεβιθιών μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του πεπτικού συστήματος, υπερβολικά αέρια, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Δεύτερον, η κατανάλωση πολλών ρεβιθιών δημιουργεί λιγότερο χώρο για την πλήρη και ισορροπημένη γατοτροφή τους, η οποία έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες της γάτας σας και όχι μόνο κάποιες από αυτές.

Εάν η γάτα σας τρώει πράγματα όπως ρεβίθια αντί για γατοτροφή, τελικά θα αναπτυχθεί μια διατροφική ανισορροπία ή ανεπάρκεια.

Πόσα ρεβίθια είναι πολλά για τη γάτα σας;

Εν ολίγοις, η γάτα σας δεν θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από δύο ρεβίθια κάθε φορά και μόνο περιστασιακά. Αν η γάτα σας τρώει ρεβίθια καθημερινά, εκτός και αν αποτελούν μικρό μέρος των συστατικών της τροφής της, πιθανότατα τρώει πάρα πολλά. Να θυμάστε ότι η γάτα σας δεν χρειάζεται να τρώει καθόλου ρεβίθια. Έτσι, όσα προσφέρονται θα πρέπει να τα θεωρείτε μόνο ως λιχουδιές.

Μην βασίζεστε στα ρεβίθια για να παρέχετε στη γάτα σας όλη τη διατροφή που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ρεβίθια; Κτηνιατρικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε

Πώς πρέπει να ταΐζετε τις γάτες σας με ρεβίθια;

Εάν αποφασίσετε να ταΐσετε τη γάτα σας με ρεβίθια, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι καρυκευμένα με κρεμμύδι ή σκόρδο. Θα πρέπει να προσφέρονται σκέτα ως έχουν, ακόμη και αν είναι μαγειρεμένα. Η γάτα σας μπορεί να φάει τα ρεβίθια κατευθείαν από την κονσέρβα ή την κατσαρόλα και μπορεί να τα φάει ψημένα ή βρασμένα σκέτα.

Χρησιμοποιήστε τα ρεβίθια ως λιχουδιές κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, προσθέστε μερικά στην τροφή την ώρα του γεύματος ή πολτοποιήστε μερικά και χρησιμοποιήστε τον πολτό για να καλύψετε τα χάπια που μπορεί να χρειαστεί να πάρει η γάτα σας.

Εναλλακτικές λύσεις για να σκεφτείτε τη διατροφή της γάτας σας

Πιθανότατα δεν θα βρείτε μια εναλλακτική λύση που θα αρέσει στη γάτα σας, αν είναι οπαδός των ρεβιθιών. Ωστόσο, ορισμένες «ανθρώπινες» τροφές είναι καλύτερες για τις γάτες από ό,τι τα ρεβίθια, αν μη τι άλλο για τον λόγο ότι είναι πιο εύπεπτες για τις γατούλες. Αν θέλετε να κερνάτε στη γάτα σας ένα σνακ πού και πού, αλλά θέλετε να μείνετε μακριά από τα ρεβίθια, εδώ είναι μερικές επιλογές που μπορείτε να εξετάσετε:

Καρότα
Μπιζέλια
Σπανάκι
Βατόμουρα
Και πάλι, η γάτα σας δεν χρειάζεται καμία από αυτές τις τροφές για να παραμείνει υγιής. Ωστόσο, μπορεί να της αρέσει να μασουλάει μερικές περιστασιακά για ποικιλία.

Συμπέρασμα

Δεδομένου ότι οι γάτες είναι σαρκοφάγοι, δεν χρειάζεται να τρώνε ρεβίθια ή άλλες φυτικές τροφές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να το κάνουν. Μπορείτε να αισθάνεστε καλά αν προσφέρετε στη γάτα σας ένα ή δύο ρεβίθια, αν δείξει ενδιαφέρον. Επίσης, δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ένοχοι αν αποφασίσετε να μην αφήσετε τη γάτα σας να φάει ρεβίθια.

Προτεινόμενα