Μπορούν οι γάτες να φάνε ρίγανη; Διατροφικά στοιχεία & συμβουλές ασφαλείας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε ρίγανη; Διατροφικά στοιχεία & συμβουλές ασφαλείας

Το βότανο ρίγανη είναι ευρέως γνωστό για τη χρήση του σε πιάτα όπως η πίτσα και η σάλτσα ζυμαρικών. Μεταξύ των πιο δημοφιλών βοτάνων στον κόσμο, βρίσκεται στη μεσογειακή και μεξικάνικη κουζίνα, ακόμη και στη σκόνη τσίλι. Είναι πολύ συνηθισμένο να χρησιμοποιείται αποξηραμένη ρίγανη, αλλά χρησιμοποιείται και φρέσκια ρίγανη, και οι δύο μορφές είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο.

Η ρίγανη περιέχει ένα αιθέριο έλαιο που μπορεί να διαταράξει το στομάχι των γατών. Αντιδράσεις όπως αυτές είναι γενικά ήπιες και συμβαίνουν μόνο όταν έχει καταποθεί μεγάλη ποσότητα του βοτάνου. Ωστόσο, το αιθέριο έλαιο ρίγανης αποτελεί πραγματικό κίνδυνο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη μορφή ρίγανης που είναι γεμάτη φαινόλες και τερπενοειδή που οι γάτες δεν μπορούν να χωνέψουν. Η κατάποση του ελαίου ρίγανης μπορεί να προκαλέσει τοξική αντίδραση και, τελικά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο συκώτι της γάτας σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ρίγανη; Διατροφικά στοιχεία & συμβουλές ασφαλείας

Είναι η ρίγανη ασφαλής για τις γάτες;

Αν και άλλα βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το στόμα ή τοπικά στις γάτες, η ρίγανη δεν είναι ποτέ ασφαλής για αυτές. Όλα τα είδη ρίγανης είναι τοξικά για τους αιλουροειδείς φίλους μας σε διαφορετικό βαθμό. Οι γάτες δεν πρέπει ποτέ να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν ρίγανη. Αυτό συμβαίνει επειδή η ρίγανη προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στις γάτες, σύμφωνα με την ASPCA. Δεν έχει σημασία αν είναι φρέσκια ή αποξηραμένη, μαγειρεμένη ή ωμή- είναι τοξική! Τα αιθέρια έλαια που βρίσκονται στη ρίγανη είναι αυτά που την καθιστούν τοξική.

Η ρίγανη περιέχει φαινόλες και τερπενοειδή, τα οποία οι γάτες δεν μπορούν να χωνέψουν. Δεδομένου ότι οι γάτες δεν έχουν την ίδια ποικιλία ενζύμων με τους ανθρώπους, δεν μπορούν να επεξεργαστούν αυτά τα τοξικά έλαια και να τα αποβάλουν. Το συκώτι μιας γάτας δεν διαθέτει ένζυμα γλυκουρονυλοτρανσφεράσης που μπορούν να αφομοιώσουν τις δραστικές χημικές ουσίες αυτού του βοτάνου. Χωρίς την ικανότητα πέψης αυτών των χημικών ουσιών, απλώς συσσωρεύονται στη γάτα σας και την αρρωσταίνουν.

Στις γάτες αρέσουν οι μυρωδιές ρίγανης;

Η γάτα σας δεν βρίσκει τίποτα χημικά ελκυστικό στη ρίγανη. Η ρίγανη μυρίζει σαν καμφορά. Υπάρχει μια πικάντικη γεύση που είναι γήινη και πράσινη, με έναν υπαινιγμό μέντας και σανού. Μπορεί να είναι λίγο πικρή. Δεν υπάρχει μέσα της γατοθυμάρι ή θυμάρι για γάτες, οπότε η γάτα σας δεν θα πρέπει να έλκεται από αυτήν. Σε γενικές γραμμές, είναι ασφαλές να το καλλιεργήσετε γύρω από το σπίτι ή τον κήπο σας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν η γάτα σας έλκεται από τη ρίγανη. Το άρωμα και η γεύση της ρίγανης τείνουν να είναι απωθητικά για τις γάτες, οπότε δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά για να τις κρατήσετε μακριά της. Όμως οι γάτες είναι περίεργες, οπότε αν μπορέσουν να ξεπεράσουν τη μυρωδιά, ίσως τσιμπήσουν λίγο.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ρίγανη; Διατροφικά στοιχεία & συμβουλές ασφαλείας

Μπορεί η ρίγανη να σκοτώσει τις γάτες;

Η ρίγανη μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη γάτα σας. Ειδικά το έλαιο μπορεί να είναι επικίνδυνο. Μπορείτε να περιμένετε κάποιες δυσάρεστες παρενέργειες αν η γάτα σας έχει εκτεθεί σε μεγάλη ποσότητα ρίγανης. Συνήθως, αυτό συμβαίνει όταν το έλαιο έχει εφαρμοστεί σκόπιμα είτε τοπικά είτε με τροφή σε μια γάτα. Μια σοβαρή περίπτωση δηλητηρίασης από ρίγανη μπορεί να σκοτώσει τη γάτα σας. Μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο, ωστόσο, θα έχει βιώσει αδιαθεσία, διάρροια και φούσκωμα, ερεθισμό του στόματος, ερεθισμό του δέρματος, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία στο περπάτημα και, τέλος, απώλεια ζωής. Μια τρομακτική πιθανή έκβαση για κάθε εραστή γάτας.

Είναι η αποξηραμένη ρίγανη επικίνδυνη για τις γάτες;

Η πιο συνηθισμένη μορφή ρίγανης είναι η αποξηραμένη. Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει επειδή είναι πιο διακριτική και δεν κατακλύζει τα πιάτα όπως μπορεί να κάνει η φρέσκια ρίγανη. Είναι επίσης πιο βολικό να την αποθηκεύετε στο ντουλάπι σας όλο το χρόνο. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η εκδοχή είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσει θάνατο ή σοβαρή ασθένεια στη γάτα σας από ό,τι το έλαιο ρίγανης. Ωστόσο, αν γνωρίζετε ότι η γάτα σας έχει τσιμπήσει αποξηραμένη ρίγανη, θα πρέπει να την παρακολουθείτε προσεκτικά για σημάδια ασθένειας.

Είναι η φρέσκια ρίγανη ασφαλής για τις γάτες;

Για εμάς τους ανθρώπους, η φρέσκια ρίγανη έχει την καλύτερη γεύση και άρωμα. Σε ένα μπουκέτο garni, η ρίγανη χρησιμοποιείται συνήθως για να αρωματίσει σούπες και ζωμούς. Μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε ρίγανη σε έναν κήπο με βότανα ή στο περβάζι του παραθύρου, ώστε να την έχετε πάντα πρόχειρη. Όταν μια γάτα φάει λίγη φρέσκια ρίγανη, πιθανότατα θα νιώσει απλώς μια μικρή ναυτία και θα έχει διάρροια μέχρι να αποβληθούν οι δηλητηριώδεις ενώσεις. Η φρέσκια ρίγανη μπορεί να αρρωστήσει τη γάτα σας αν καταπιεί μεγάλη ποσότητα, αλλά είναι απίθανο να την φάει σε επαρκείς ποσότητες ώστε να αρρωστήσει πραγματικά. Αν νομίζετε ότι ο τριχωτός σας φίλος έχει φάει πολύ από αυτό το φυτό, πηγαίνετε τον αμέσως στον κτηνίατρο.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ρίγανη; Διατροφικά στοιχεία & συμβουλές ασφαλείας

Είναι το έλαιο ρίγανης τοξικό για τις γάτες;

Η ρίγανη είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά και ισχυρές ενώσεις που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Πολλές από τις ενώσεις της ρίγανης που είναι καλές για εμάς αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τις γάτες μας. Είναι απίθανο μια γάτα να έρθει σε επαφή με το αιθέριο έλαιο ρίγανης, εκτός αν κάποιος το χρησιμοποιήσει σκόπιμα στη γάτα του. Μερικές φορές, οι ιδιοκτήτες μπερδεύονται από τις πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη της ρίγανης για την υγεία των ανθρώπων και τη δίνουν στα κατοικίδιά τους. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για αντιβιοτικά, για παράδειγμα, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για τη γάτα τους. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος.

Αν και καμία από τις μορφές ρίγανης δεν είναι ασφαλής για τη γάτα σας, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το χειρότερο είδος ρίγανης που μπορείτε να δώσετε στη γάτα σας είναι το έλαιο. Όντας η πιο συμπυκνωμένη μορφή, το έλαιο ρίγανης είναι μακράν η πιο επικίνδυνη μορφή αυτού του βοτάνου. Δεν μπορείτε να δώσετε στη γάτα σας λάδι ρίγανης. Είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες για τις γάτες.

Ποια είναι τα σημάδια δηλητηρίασης από ρίγανη;

Η κατανάλωση των περισσότερων φυτών προκαλεί μόνο ήπιες πεπτικές διαταραχές, αν υπάρχουν. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στις γάτες. Εάν χρησιμοποιείται συνεχώς, θα αναπτυχθούν συμπτώματα. Ακολουθούν όλα τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε: ναυτία, εμετός, διάρροια, ρηχή αναπνοή, ερεθισμός του στόματος, απώλεια όρεξης, ηπατικά προβλήματα και κατάρρευση.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ρίγανη; Διατροφικά στοιχεία & συμβουλές ασφαλείας
Τι πρέπει να κάνω αν η γάτα μου φάει ρίγανη;

Πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο εάν εμφανίσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα. Ενημερώστε τον κτηνίατρό σας για όλα όσα συνέβησαν πριν από την επίσκεψή σας. Η απόλυτη ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική αν θέλετε η γάτα σας να γίνει γρήγορα καλά. Εάν εκθέσατε σκόπιμα τη γάτα σας σε αιθέριο έλαιο ρίγανης, για παράδειγμα, ενημερώστε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Αφού η γάτα σταθεροποιηθεί, ο κτηνίατρος πιθανόν να σας ρωτήσει για ποιο λόγο χρησιμοποιείται το έλαιο ρίγανης. Εάν η γάτα σας έχει προβλήματα υγείας, μπορεί επίσης να σας ζητηθεί το πλήρες ιατρικό ιστορικό της.

Εάν η γάτα έχει εγκαύματα από την εφαρμογή αιθέριου ελαίου ρίγανης, ο κτηνίατρος θα κάνει επίσης στοματική ή δερματική εξέταση. Θα μετρήσει τη θερμοκρασία, την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς της γάτας σας και θα πάρει δείγμα αίματος της γάτας για να πραγματοποιήσει τις συνήθεις εξετάσεις για να δει τι