Μπορούν οι γάτες να φάνε ρόκα; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε ρόκα; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Η ρόκα είναι ένα νόστιμο, ελαφρώς πικάντικο φυλλώδες πράσινο που αποτελεί εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες και συνταγές. Είναι διαθέσιμη στα σούπερ μάρκετ και καλλιεργείται εύκολα στους κήπους του σπιτιού, οπότε η γάτα σας μπορεί να έρθει σε επαφή με τη ρόκα κάποια στιγμή. Μπορεί ακόμη και να πάρει μια μικρή γεύση, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε αν οι γάτες μπορούν να τρώνε με ασφάλεια ρόκα. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή της γάτας σας με ρόκα! Η ρόκα είναι ασφαλής για τη γάτα σας σε μικρές ποσότητες. Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να δείτε τις λεπτομέρειες!

Μπορούν οι γάτες να φάνε ρόκα; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Μπορούν οι γάτες να φάνε ρόκα;

Ναι, οι γάτες μπορούν να τρώνε ρόκα.

Είναι ασφαλές για τη γάτα σας να την τρώει και περιέχει πολλαπλές βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέρος της διατροφής της γάτας σας. Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι, οπότε οι ζωικές πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους. Για να διατηρήσετε τη γάτα σας υγιή, δεν θα πρέπει να αντικαταστήσετε κανένα μέρος της βασικής της διατροφής με ρόκα.

Είναι η ρόκα καλή για τις γάτες;

Η ρόκα δεν είναι απαραίτητη για τις γάτες, αλλά έχει κάποια οφέλη για την υγεία. Είναι μια καλή πηγή καλίου και φυλλικού οξέος. Περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο. Περιέχει φυτικές ίνες, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο για τις γάτες, καθώς έχουν πολύ χαμηλές ανάγκες σε φυτικές ίνες. Ωστόσο, η ρόκα είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, οπότε το να δίνετε λίγη ποσότητα στη γάτα σας από καιρό σε καιρό δεν είναι πιθανό να κάνει κακό.

Πόση ρόκα μπορεί να φάει η γάτα μου;

Δεν υπάρχει πραγματικά μια καθορισμένη ποσότητα ρόκας που μπορείτε να ταΐσετε τη γάτα σας, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Δεδομένου ότι η ρόκα δεν αποτελεί βασικό μέρος της διατροφής της γάτας σας, δεν θα πρέπει να την ταΐζετε καθημερινά. Εάν η γάτα σας αρέσκεται να μασουλάει μερικά φύλλα ρόκας μερικές φορές την εβδομάδα, αυτό είναι αποδεκτό. Πρόκειται για μια τροφή χαμηλών θερμίδων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι τόσο πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους όσο οι λιχουδιές ή η αύξηση της ημερήσιας ποσότητας τροφής της γάτας σας.

Όπως συμβαίνει και με το γρασίδι για γάτες και τα φυτά με γατόνιπ, σε μερικές γάτες αρέσει απλώς να μασουλούν φυτά. Εάν η γάτα σας είναι ένας από αυτούς τους τύπους γατών, τότε η προσφορά ρόκας θα είναι πιθανότατα μια ευπρόσδεκτη λιχουδιά που η γάτα σας θα περιμένει με ανυπομονησία. Η μοναδική γεύση της ρόκας μπορεί να είναι συναρπαστική για τη γάτα σας, καθώς αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ρόκα; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Υπάρχουν καλύτερες λιχουδιές για να δώσω στη γάτα μου;

Υπάρχουν πολλές λιχουδιές που μπορείτε να προσφέρετε στη γάτα σας και αποτελούν καλύτερες επιλογές. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή η ρόκα είναι κακή για τη γάτα σας, αλλά επειδή ορισμένες τροφές ταιριάζουν καλύτερα στη διατροφή ενός υποχρεωτικού σαρκοφάγου. Μπορείτε να προσφέρετε στη γάτα σας μικρές μπουκιές από απλό, μαγειρεμένο κοτόπουλο, ψάρι, ακόμη και μοσχάρι ή χοιρινό κρέας ως λιχουδιά κατά περίπτωση.

Λάβετε υπόψη σας ότι πολλές από τις τροφές που τρώνε οι γάτες είναι πυκνές σε θερμίδες, οδηγώντας γρήγορα σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η σωστή μεριδοποίηση είναι σημαντική για τη διατήρηση του βάρους της γάτας σας σε υγιή επίπεδα. Είναι εύκολο να ταΐζετε υπερβολικά τη γάτα σας με λιχουδιές, ειδικά αν εξετάζετε τα μεγέθη των μερίδων από την ανθρώπινη οπτική γωνία. Οι γάτες είναι σημαντικά μικρότερες από τους ανθρώπους, οπότε οι θερμιδικές τους ανάγκες είναι πολύ μικρότερες. Όταν προσφέρετε μια λιχουδιά σε μέγεθος μπουκιάς στη γάτα σας, θα πρέπει να είναι σε μέγεθος μπουκιάς γάτας, όχι σε μέγεθος ανθρώπου.

Συμπερασματικά

Η ρόκα είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά που μπορούν να είναι ευεργετικά για τις γάτες. Δεν είναι βλαβερή τροφή για τη γάτα σας και πολλές γάτες μπορεί να λατρεύουν να δοκιμάζουν ρόκα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γάτες που ενδιαφέρονται για τα λαχανικά και τα χόρτα. Ωστόσο, η ρόκα δεν αποτελεί απαραίτητο μέρος της διατροφής μιας γάτας.

Οι γάτες χρειάζονται ζωικές πρωτεΐνες ως βάση της διατροφής τους και οι περισσότερες από τις διατροφικές τους ανάγκες μπορούν να καλυφθούν μέσω των ζωικών πρωτεϊνών σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Εάν ανησυχείτε για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τη γάτα σας, καλό είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας ακολουθεί μια διατροφή κατάλληλη για τις ανάγκες της.

Η ρόκα μπορεί να είναι μια νόστιμη λιχουδιά που μπορείτε να προσφέρετε στη γάτα σας και μπορεί να είναι μια εμπλουτιστική εμπειρία για εσάς και τη γάτα σας να προσφέρετε στη γάτα σας νέες και ενδιαφέρουσες γεύσεις κατά καιρούς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ρόκα ως μέρος μιας εναλλαγής ειδικών γεύσεων που μπορεί να δοκιμάσει η γάτα σας. Να θυμάστε ότι πρέπει να τρέφεται ως λιχουδιά, οπότε θα πρέπει να προσφέρεται μόνο με μέτρο. Αν η γάτα σας χορταίνει ρόκα κάθε μέρα, μπορεί να γίνει λιποβαρής και να παρουσιάσει έλλειψη άλλων θρεπτικών συστατικών από τη μη κατανάλωση κατάλληλης διατροφής.

Προτεινόμενα