Μπορούν οι γάτες να φάνε σαλάτα; Οδηγός ασφάλειας & Συχνές ερωτήσεις εγκεκριμένες από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε σαλάτα; Οδηγός ασφάλειας & Συχνές ερωτήσεις εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Οι γάτες είναι περίεργα πλάσματα. Συχνά θέλουν να ξέρουν τι κάνουμε, και αυτό περιλαμβάνει και τη διερεύνηση του τι τρώμε. Όταν οι γάτες δείχνουν ενδιαφέρον για το φαγητό μας, είναι δελεαστικό να τους δώσουμε μια μικρή γεύση. Τις περισσότερες φορές, αν γνωρίζετε ότι η τροφή είναι ασφαλής για τη γάτα σας, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Τι γίνεται όμως με τη σαλάτα;

Όταν ετοιμάζετε μια σαλάτα, τα συστατικά ξεπερνούν κατά πολύ το απλό μαρούλι. Ενώ οι γάτες μπορούν να τρώνε με ασφάλεια μαρούλι, οι σαλάτες έχουν και άλλα συστατικά που μπορεί να μην είναι φιλικά προς τις γάτες. Το αν η σαλάτα σας είναι ασφαλής για να δοκιμάσει η γάτα σας εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής της. Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα συστατικά της σαλάτας και πόσο ασφαλή είναι για να τα φάει η γάτα σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σαλάτα; Οδηγός ασφάλειας & Συχνές ερωτήσεις εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Συνήθη συστατικά σαλάτας

Πολλές σαλάτες ξεκινούν με βάση το μαρούλι. Στη συνέχεια, προστίθενται λαχανικά, τυρί και ντρέσινγκ, μαζί με καρυκεύματα όπως αλάτι και πιπέρι. Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι. Αυτό είναι διαφορετικό από το σαρκοφάγο. Ενώ τα σαρκοφάγα ζώα ευδοκιμούν σε μια διατροφή με βάση το κρέας, τα υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα απαιτούν κρέας στη διατροφή τους για να επιβιώσουν. Χωρίς επαρκή ζωική πρωτεΐνη, οι γάτες μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν. 

Καθώς εξετάζουμε τα κοινά συστατικά της σαλάτας και κατά πόσο η γάτα σας μπορεί να τα φάει, να θυμάστε ότι οι γάτες δεν μπορούν να ζήσουν με μια αυστηρά φυτοφαγική διατροφή. Ακόμα και αν τρώνε κάποια μέρη μιας σαλάτας με ασφάλεια, χρειάζονται επαρκείς πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης για να παραμείνουν υγιείς.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
Είναι ΠΟΛΥ σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν η γάτα σας έχει υποκείμενα προβλήματα υγείας, ιατρική διάγνωση ή λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, τότε θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας προτού της προσφέρετε οποιοδήποτε από αυτά τα συστατικά.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σαλάτα; Οδηγός ασφάλειας & Συχνές ερωτήσεις εγκεκριμένες από κτηνίατρο
Μαρούλι

Το απλό μαρούλι είναι ασφαλές για τις γάτες να το τρώνε. Αν τις πιάσετε να παίρνουν κρυφά ένα κομμάτι από το πιάτο σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Το μαρούλι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες Α και Κ. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Δεδομένου ότι πολλές γάτες δεν πίνουν αρκετό νερό από μόνες τους, το μαρούλι μπορεί να τους δώσει μια μικρή ώθηση ενυδάτωσης.

Το μαρούλι δεν παρέχει σημαντική διατροφική αξία στις γάτες, αλλά μπορούν να το απολαύσουν τρώγοντάς το. Αν η γάτα σας αγαπάει το μαρούλι, το να της προσφέρετε ένα κομμάτι εδώ και εκεί είναι μια χαρά. Θα πρέπει όμως να χρησιμοποιείται ως σνακ ή λιχουδιά και να μην αποτελεί μεγάλο μέρος της κανονικής διατροφής της γάτας σας.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία από το μαρούλι iceberg και περιλαμβάνεται ακόμη και σε ορισμένες τροφές για γάτες. Οι γάτες μπορούν να τρώνε με ασφάλεια σπανάκι. Η μόνη εξαίρεση είναι αν η γάτα σας πάσχει από κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου στα ούρα της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σπανάκι δεν πρέπει να προσφέρεται. Αυτό το φυλλώδες πράσινο περιέχει μικρές ποσότητες οξαλικού ασβεστίου. Εάν η γάτα σας δεν έχει ιστορικό προβλημάτων στα ούρα ή στα νεφρά, ένα μικρό κομμάτι σπανάκι περιστασιακά δεν θα πρέπει να προκαλεί προβλήματα υγείας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σαλάτα; Οδηγός ασφάλειας & Συχνές ερωτήσεις εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Ντομάτες

Οι ώριμες ντομάτες είναι ασφαλείς για τη γάτα σας να τις τρώει με μέτρο. Αν τύχει να φάει ένα μικρό κομμάτι ώριμης ντομάτας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, οι άγουρες ντομάτες είναι μια άλλη ιστορία.

Οι πράσινες ντομάτες και οι μίσχοι και τα φύλλα των ντοματοφόρων φυτών είναι τοξικά για τις γάτες. Περιέχουν σολανίνη και τοματίνη, οι οποίες έχουν μυκητοκτόνες και παρασιτοκτόνες ιδιότητες. Αυτές είναι οι φυσικές άμυνες του φυτού, αλλά μπορούν να προκαλέσουν εμετό, λήθαργο και καρδιακά προβλήματα στις γάτες. Αν η γάτα σας τρώει ένα κομμάτι από την ντομάτα σας, βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρως ώριμη με τα φύλλα και το κοτσάνι αφαιρεμένα και ότι είναι σωστά πλυμένη και κομμένη σε φέτες ή σε μικρούς κύβους.

Σκόρδο, κρεμμύδια και σχοινόπρασο

Όλα τα μέλη της οικογένειας των allium είναι τοξικά για τις γάτες. Αυτό περιλαμβάνει το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, το σχοινόπρασο και όλα τα είδη κρεμμυδιών. Οι γάτες που τρώνε οποιοδήποτε από αυτά τα φυτά (για παράδειγμα: κρεμμύδι), ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί γρήγορα να προσβληθούν από πολλά επιβλαβή συμπτώματα. Το πιο συνηθισμένο από αυτά είναι η αναιμία. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια στις γάτες διασπώνται από τα δισουλφίδια και τα θειοθειικά άλατα των κρεμμυδιών. Είτε το κρεμμύδι είναι μαγειρεμένο, σε σκόνη, ωμό ή αφυδατωμένο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Τα σημάδια της δηλητηρίασης από άλλιο περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, λήθαργο, χλωμά ούλα, γρήγορη αναπνοή και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Τα φυτά αυτής της οικογένειας δεν πρέπει ποτέ να προσφέρονται στη γάτα σας. Πηγαίνετε αμέσως τη γάτα σας στον κτηνίατρο αν υποψιάζεστε ότι έχει καταπιεί κάποιο από αυτά τα φυτά σε οποιαδήποτε μορφή.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σαλάτα; Οδηγός ασφάλειας & Συχνές ερωτήσεις εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Τυρί

Το τυρί δεν είναι τοξικό για τις γάτες. Ωστόσο, οι περισσότερες γάτες δεν είναι σε θέση να επεξεργαστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δυστυχώς, η γάτα σας μπορεί να σας παρακαλάει για ένα κομμάτι τυρί από τη σαλάτα σας. Τα μικρά κομμάτια τυριού δεν θα βλάψουν τη γάτα σας, αν και δεν χρειάζονται τυρί ή γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους. Το τυρί είναι επίσης πλούσιο σε αλάτι και λίπος. Η υψηλής ποιότητας γατοτροφή θα δώσει στη γάτα σας την κατάλληλη ποσότητα νατρίου και λίπους που χρειάζεται. Η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία επιφέρει πλήθος άλλων προβλημάτων υγείας.

Αποφύγετε να δίνετε στη γάτα σας πάρα πολύ τυρί. Μπορεί να το απολαμβάνετε περιστασιακά ως λιχουδιά, αλλά να θυμάστε ότι τα πολλά γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσουν στομαχόπονο και διάρροια στις γάτες.

Πιπεριές

Οι πιπεριές, όπως και το μαρούλι, δεν είναι τοξικές για τις γάτες. Όλα τα χρώματα των πιπεριών είναι ασφαλή για τη γάτα σας. Επειδή όμως οι πιπεριές έχουν έντονη, έντονη γεύση, μπορεί να μην αρέσουν στη γάτα σας. Αν έχετε μια γατούλα που αγαπάει τις πιπεριές ως σνακ, είναι απολύτως ασφαλές να τις προσφέρετε. Παρόλο που οι γάτες μπορεί να μην παίρνουν πολλή τροφή από αυτές, μπορούν να τρώνε αυτό το λαχανικό χωρίς σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Δεδομένου ότι οι πιπεριές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, η γάτα σας μπορεί να έχει διάρροια αφού φάει ένα κομμάτι. Αν συμβεί αυτό, τότε η πιπεριά δεν συμφωνεί με τη γάτα σας και δεν θα πρέπει να προσφερθεί ξανά.

Ελιές

Οι πράσινες και οι μαύρες ελιές δεν είναι τοξικές για τις γάτες. Τα μόνα προβλήματα είναι η περιεκτικότητα σε συντηρητικά και τα κουκούτσια τους.

Οι ελιές είναι συνήθως συσκευασμένες σε λάδι ή άλμη. Αυτά δεν συνιστώνται για τις γάτες και μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν με το σχολαστικό πλύσιμο των ελιών.

Αν προσφέρετε στη γάτα σας μια ελιά, βεβαιωθείτε ότι έχει ξεπλυθεί πρώτα και ότι δεν περιέχει κου