Μπορούν οι γάτες να φάνε σάλτσα μπάρμπεκιου; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε σάλτσα μπάρμπεκιου; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Εάν έχετε φάει ποτέ κοτόπουλο ή λουκάνικα με σάλτσα μπάρμπεκιου (που αναφέρεται επίσης ως σάλτσα BBQ) πάνω τους, τότε ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας τα κοιτάζει με λαχτάρα. Η μυρωδιά της σάλτσας μπάρμπεκιου προσελκύει τις γάτες, ειδικά αν βρίσκεται πάνω στο κρέας.

Οι σάλτσες μπάρμπεκιου συνήθως περιλαμβάνουν συστατικά που ΔΕΝ είναι καλά για τις γάτες. Παρόλο που ορισμένες συγκεκριμένες σάλτσες μπορεί να μην είναι τοξικές, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συστατικά μπορεί να διαφέρουν αρκετά. Ορισμένες συνταγές σάλτσας μπάρμπεκιου περιλαμβάνουν συστατικά που είναι εξαιρετικά τοξικά για τις γάτες. Εκτός από τις δυνητικά τοξικές επιδράσεις της, η κατανάλωση αυτής της δημοφιλούς σάλτσας μπορεί να προκαλέσει στη γάτα σας μικρά πεπτικά προβλήματα, επειδή δεν αποτελεί μέρος της κανονικής της διατροφής.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε σχετικά με το αν η σάλτσα μπάρμπεκιου είναι ασφαλής για τη γάτα σας!

Μπορούν οι γάτες να φάνε σάλτσα μπάρμπεκιου; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Είναι η σάλτσα μπάρμπεκιου ασφαλής για τις γάτες;

Είτε είστε ιδιοκτήτης γάτας και θέλετε να δώσετε πικάντικη γεύση στη διατροφή της γάτας σας προσθέτοντας σάλτσα μπάρμπεκιου στο φαγητό της, είτε αναρωτιέστε αν μπορείτε να ταΐσετε τη γάτα σας με κρέας που είναι πασπαλισμένο με αυτή τη σάλτσα, είναι καλύτερο να εξετάσετε τους κινδύνους πριν τη χορήγηση.

Η κύρια ανησυχία με τη σάλτσα μπάρμπεκιου είναι ότι δεν πρόκειται για ένα συστατικό, αλλά μάλλον για ένα καρύκευμα που παρασκευάζεται από πολλά διαφορετικά συστατικά.

Αυτά είναι τα κύρια συστατικά που βρίσκονται στις σάλτσες μπάρμπεκιου:
Ξύδι
Τοματοπολτός
Κρεμμύδι σε σκόνη
Σκόνη σκόρδου
Υγρός καπνός
Αλάτι
Μπαχαρικά (όπως μουστάρδα ή μαύρο πιπέρι)
Γλυκαντικά (όπως ζάχαρη, μελάσα ή ξυλιτόλη)
Τόσο το κρεμμύδι όσο και το σκόρδο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια της γάτας σας. Το σκόρδο μπορεί να είναι έως και πέντε φορές πιο τοξικό από τα κρεμμύδια και η αποξηραμένη μορφή του (που συνήθως χρησιμοποιείται στη σάλτσα μπάρμπεκιου) είναι πιο συμπυκνωμένη από τη φρέσκια. Μόλις 5 γραμμάρια κρεμμυδιού ανά κιλό σωματικού βάρους της γάτας σας είναι αρκετά για να προκαλέσουν τοξικότητα- αυτό ισοδυναμεί μόνο με μια κουταλιά της σούπας κρεμμύδι για μια γάτα βάρους 3 κιλών. Αυτός ο τύπος δηλητηρίασης έχει συνδεθεί κυρίως με ανθρώπινες παιδικές τροφές που χορηγούνται σε γάτες. Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν αναφορές για δηλητηρίαση από κρεμμύδι ή σκόρδο σε γάτες λόγω κατάποσης σάλτσας μπάρμπεκιου, αλλά γιατί να πάρετε το ρίσκο;

Ο συνδυασμός ξιδιού και τοματοπολτού καθιστά τη σάλτσα μπάρμπεκιου πολύ όξινη. Αυτό μπορεί να μην καθίσει καλά στο στομάχι της γάτας σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις που επιδεινώνονται από τα μπαχαρικά που βρίσκονται σε αυτή τη σάλτσα.

Όσον αφορά τα γλυκαντικά, η ζάχαρη και η μελάσα δεν θα βλάψουν τη γάτα σας αν τα καταπιεί, αλλά δεν συνιστώνται. Αν και η ξυλιτόλη είναι εξαιρετικά δηλητηριώδης για τους σκύλους, η τοξικότητά της στις γάτες δεν έχει αποδειχθεί. Ωστόσο, η συμβουλή μας θα ήταν να παραμείνετε προσεκτικοί και να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας αν η γάτα σας φάει σάλτσα μπάρμπεκιου που περιέχει ξυλιτόλη.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σάλτσα μπάρμπεκιου; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Τι συμβαίνει αν μια γάτα φάει σάλτσα μπάρμπεκιου;

Είναι σημαντικό να μην αφήνετε τις γάτες σας να τρώνε τροφές που περιέχουν σάλτσα μπάρμπεκιου ή καρυκεύματα. Παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δελεαστικό να μοιράζεστε τα λουκάνικα, τα μπιφτέκια και άλλα αποφάγια με τον αιλουροειδή φίλο σας, μπορεί να τους βλάψει.

Αν η ποσότητα που καταναλώθηκε είναι σημαντική και το παρατηρήσετε γρήγορα (εντός 1-2 ωρών), πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για πιθανή στομαχική κάθαρση. Το να έχετε στα χέρια σας τον κατάλογο των συστατικών της σάλτσας θα είναι πολύ χρήσιμο. Αν έχει περάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει και πάλι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας, καθώς θα γίνουν εξετάσεις και άλλες θεραπείες για να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη που μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα συστατικά στη γάτα σας.

Αν και είναι εντάξει να μοιράζεστε κάποια τρόφιμα με τις γάτες σας (αρκεί να είναι σωστά μαγειρεμένα και ξεκοκαλισμένα), όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, σολομός και ορισμένα λαχανικά, θα πρέπει να αποφεύγετε να τις ταΐζετε ψητά φαγητά μαγειρεμένα με σάλτσα μπάρμπεκιου για τους ακόλουθους λόγους.

1.Καρκινογόνες ενώσεις
Έχουν ειπωθεί πολλά για τη σχέση μεταξύ των καμένων τροφών και ορισμένων μορφών καρκίνου στον άνθρωπο. Οι ενώσεις που συνήθως περιγράφονται ως καρκινογόνες (έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο) στον άνθρωπο είναι το ακρυλαμίδιο, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) και οι ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs). Η σχέση αυτή δεν έχει αποδειχθεί σε ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα. Ωστόσο, η απανθράκωση στο εξωτερικό του καμένου κρέατος θα μπορούσε να προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις και άλλα πιθανά προβλήματα υγείας στη γάτα σας.

2.Τα κόκαλα μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό στη γάτα σας
Στις γάτες δεν πρέπει ποτέ να δίνεται μαγειρεμένο κόκαλο οποιουδήποτε είδους. Τα μαγειρεμένα κόκαλα κοτόπουλου μπορεί να είναι θανατηφόρα για τις γάτες αν τα φάνε κατά λάθος. Τα μαγειρεμένα κόκαλα μπορεί να θρυμματιστούν και να τρυπήσουν ή να κολλήσουν στα έντερα και το στομάχι της γάτας σας, μαζί με το ότι αποτελούν κίνδυνο πνιγμού.

3.Η μη καλά μαγειρεμένη τροφή μπορεί να είναι επικίνδυνη για τις γάτες
Οι γάτες είναι επιρρεπείς σε τροφική δηλητηρίαση από άψητο κρέας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ωμό κρέας μπορεί να είναι μολυσμένο με βακτήρια που είναι επιβλαβή για τις γάτες (και τους ανθρώπους επίσης!), όπως το E.coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τη γάτα σας στην εμφάνιση πεπτικών προβλημάτων που σχετίζονται με τροφική δηλητηρίαση, όπως έντονη διάρροια και εμετό. Οι ιδιοκτήτες των γατών που ακολουθούν δίαιτα ωμής τροφής προμηθεύονται καλά τα συστατικά τους και μπορεί να χρησιμοποιούν ακόμη και παστερίωση υψηλής πίεσης για να αποτρέψουν αυτά τα προβλήματα.

Συμπερασματικά, πολλά από τα κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνται στις σάλτσες μπάρμπεκιου δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση από γάτες. Ως εκ τούτου, η σάλτσα μπάρμπεκιου δεν συνιστάται για τη γάτα σας. Αντ’ αυτού, μπορείτε να αγοράσετε σάλτσες που είναι φτιαγμένες για γάτες. Μπορείτε να βρείτε αυτές τις σάλτσες στο διαδίκτυο ή στο τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Αυτές οι φιλικές προς τα κατοικίδια σάλτσες θα έχουν μη τοξικά συστατικά που μπορούν να προστεθούν στην καθημερινή διατροφή της γάτας σας με ασφάλεια.