Μπορούν οι γάτες να φάνε σάλτσα κράνμπερι; Υγεία & Διατροφικά Στοιχεία

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε σάλτσα κράνμπερι; Υγεία & Διατροφικά Στοιχεία

Τα κράνμπερι μπορεί να περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα για τις γάτες, αλλά η σάλτσα κράνμπερι είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Η σάλτσα κράνμπερι δεν είναι ασφαλής για τις γάτες, επειδή περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και άλλα συστατικά που αρρωσταίνουν τις γάτες. Επομένως, σκεφτείτε το δύο φορές πριν συμπληρώσετε το δείπνο του αγαπημένου σας κατοικίδιου με λίγη σάλτσα cranberry που έχει περισσέψει.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σάλτσα κράνμπερι; Υγεία & Διατροφικά Στοιχεία

Είναι η σάλτσα κράνμπερι ασφαλής για τις γάτες;

Τα κράνμπερις είναι από τη φύση τους πολύ ξινά, οπότε η υψηλή ποσότητα ζάχαρης είναι απαραίτητη για την εξισορρόπηση της οξύτητας. Η υπερβολική ζάχαρη δεν είναι υγιεινή για τους ανθρώπους, αλλά είναι ακόμη πιο ανθυγιεινή για τις γάτες.

Η ζάχαρη δεν αποτελεί φυσικό μέρος της διατροφής μιας γάτας, οπότε δεν ξέρουν πώς να την επεξεργάζονται πολύ καλά. Αν και δεν θεωρείται τοξική, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, εμετό και διάρροια.

Οι σπιτικές σάλτσες κράνμπερι μπορεί να περιέχουν και άλλα συστατικά που δεν είναι ασφαλή για τις γάτες. Στα συνήθη συστατικά περιλαμβάνονται οι σταφίδες και οι ξηροί καρποί. Οι σταφίδες και τα σταφύλια είναι τοξικά για τις γάτες και ορισμένοι ξηροί καρποί είναι τοξικοί ή δύσπεπτοι για αυτές.

Αν αισθάνεστε ότι η γάτα σας χάνει γλυκές λιχουδιές, δεν χρειάζεται να αισθάνεστε τόσο άσχημα. Οι γάτες δεν μπορούν να γευτούν τις γλυκές γεύσεις επειδή δεν έχουν υποδοχείς γλυκού στους γευστικούς τους κάλυκες. Έτσι, υπάρχουν πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να απολαύσει η γάτα σας.

Διατροφική αξία των κράνμπερις

Τα φρέσκα cranberries είναι απολύτως ασφαλή για τις γάτες, αρκεί να τα ταΐζετε σε μικρές ποσότητες ως λιχουδιές. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Έτσι, αν φτιάχνετε σπιτική σάλτσα κράνμπερι, είναι ασφαλές να κρατήσετε μερικά κομμάτια φρέσκων κράνμπερι για τη γάτα σας.

Υγιεινά πιάτα για γάτες

Οι γάτες έχουν γενικά ευαίσθητο στομάχι, οπότε οι ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή τους μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστούν το συνηθισμένο γεύμα της γάτας σας.

Μπορείτε να ταΐσετε τη γάτα σας με δικά σας πιάτα, αλλά πολλά πιάτα περιέχουν μεγάλη ποικιλία βοτάνων και συστατικών που δεν είναι υγιεινά για τις γάτες. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε όλα όσα περιέχονται σε ένα πιάτο πριν το δώσετε στη γάτα σας. Καθώς εξετάζετε τα συστατικά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι συμπληρώνουν τις φυσικές διατροφικές ανάγκες της γάτας.

Πρωτεΐνη
Οι γάτες είναι σαρκοφάγοι, επομένως η καθημερινή τους διατροφή πρέπει να περιέχει περίπου 50% πρωτεΐνη. Οι γάτες χρειάζονται ζωική πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και μοσχάρι, επειδή αυτές οι πηγές πρωτεΐνης περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορούν να παράγουν μόνες τους.

Η γάτα σας μπορεί να είναι σε θέση να απολαύσει μικρές ποσότητες εορταστικών πιάτων, όπως ψητή γαλοπούλα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το κρέας δεν περιέχει σκόρδο, κρεμμύδια ή άλλα φυτά της οικογένειας των allium. Τόσο οι φρέσκες όσο και οι κονιορτοποιημένες μορφές αυτών των φυτών είναι τοξικές για τις γάτες.

Λίπη
Οι γάτες χρειάζονται επίσης σημαντική ποσότητα λιπών στη διατροφή τους. Το λίπος είναι καλό για τις γάτες επειδή παρέχει ενέργεια και περιέχει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής, της πρόληψης ασθενειών και της προώθησης υγιούς δέρματος και τριχώματος.

Εάν χρησιμοποιείτε μια υγιεινή συνταγή σάλτσας, ίσως μπορείτε να δώσετε λίγο στη γάτα σας. Η σάλτσα δεν πρέπει να περιέχει υψηλές ποσότητες νατρίου ή φρέσκο ή κονιοποιημένο κρεμμύδι ή σκόρδο.

Υδατάνθρακες
Οι γάτες δεν χρειάζεται να τρώνε μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων. Δεν θα πρέπει ποτέ να τρώνε ψωμί ή ψωμάκια γιατί αυτά τα ψημένα προϊόντα δεν περιέχουν καμία θρεπτική αξία.

Οι γάτες μπορούν να τρώνε πατάτες και μπορεί να τους αρέσει να τρώνε μια μικρή μερίδα απλού πουρέ πατάτας. Ποτέ μην ταΐζετε τη γάτα σας ωμές πατάτες οποιουδήποτε είδους, επειδή μπορεί να είναι τοξικές για τις γάτες.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σάλτσα κράνμπερι; Υγεία & Διατροφικά Στοιχεία

Συμπέρασμα

Οι γάτες μπορούν να απολαύσουν την κατανάλωση ωμών κράνμπερις, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν τη σάλτσα κράνμπερι γιατί περιέχει πολύ ζάχαρη. Η γάτα σας μπορεί να απολαύσει κάποια υπολείμματα από παραδοσιακά εορταστικά πιάτα, αλλά με προσοχή, επειδή πολλά από αυτά τα πιάτα περιέχουν βλαβερά συστατικά και καρυκεύματα.

Τα ολοκληρωμένα πιάτα μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για τη γάτα σας. Ωστόσο, αν ετοιμάζετε σπιτικά πιάτα, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή να ταΐζετε τις γάτες σας με απλά υλικά όσο τα φτιάχνετε. Για παράδειγμα, αν φτιάχνετε σάλτσα κράνμπερι, βάλτε στην άκρη μερικά κομμάτια ωμών κράνμπερι για τις γάτες σας πριν προσθέσετε τα συστατικά στο υπόλοιπο πιάτο.

Η γάτα σας μπορεί να απολαύσει με ασφάλεια τις γιορτές και τα αποφάγια των διακοπών μαζί σας. Αν δεν φτιάχνετε κανένα σπιτικό φαγητό, μπορείτε πάντα να προμηθευτείτε μερικές λιχουδιές για γάτες εμπνευσμένες από τις γιορτές, ώστε η γάτα σας να μη χάσει καμία από τις γιορτές.

Προτεινόμενα