Μπορούν οι γάτες να φάνε σιταρόχορτο; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε σιταρόχορτο; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία

Η περιέργεια μπορεί να έχει σκοτώσει κάποιες γάτες, αλλά άλλες ευδοκιμούν ακόμη και σε επισφαλείς καταστάσεις. Η τροφή είναι ένα από τα πιο δελεαστικά πράγματα που μπορείτε να βάλετε μπροστά στη γάτα σας. Ορισμένες γάτες θα φάνε σχεδόν οτιδήποτε τους προσφέρεται, ακόμη και πράγματα που είναι κακά γι’ αυτές. Το σιταρόχορτο είναι ένας κοινός τύπος χόρτου για γάτες και μια δελεαστική λιχουδιά για τις γάτες σας.

Ευτυχώς, είναι απολύτως ασφαλές για αυτές να το τρώνε σε μικρές ποσότητες. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη του σιταρόχορτου!

Μπορούν οι γάτες να φάνε σιταρόχορτο; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία

Η διατροφή των γατών γίνεται απλή

Τα οφέλη για την υγεία που αποκομίζουν οι γάτες από το σιταρόχορτο μπορεί να εκπλήξουν μερικούς ιδιοκτήτες γατών. Ως υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, οι γάτες δεν διαθέτουν τα κατάλληλα ένζυμα για να διασπάσουν το φυτικό υλικό σε θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα ένζυμα που λείπουν, τα οποία συνήθως παράγονται από βακτήρια του εντέρου που υπάρχουν κυρίως στα φυτοφάγα ζώα, βοηθούν το στομάχι του ζώου να διασπάσει τα φυτικά υλικά στα βασικά θρεπτικά συστατικά που συντηρούν τον οργανισμό. Εφόσον οι γάτες δεν διαθέτουν αυτά τα ένζυμα, δεν λαμβάνουν την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών από την κατανάλωση φυτικού υλικού που λαμβάνουν τα παμφάγα ή φυτοφάγα ζώα.

Μια από τις ιστορικές ανεκδοτολογικές θεωρίες είναι ότι στην άγρια φύση, οι γάτες και οι σκύλοι αντλούσαν ορισμένα από τα φυτικά θρεπτικά συστατικά τους απευθείας από τα στομάχια των θηραμάτων τους. Ωστόσο, φυτικό υλικό, κυρίως χόρτο, υπάρχει συχνά στα περιττώματα των λύκων, γεγονός που υποδηλώνει ότι μασουλούν χόρτο κατά διαστήματα.

Η κατάποση χόρτου ως πηγή φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι μειωμένη στις κατοικίδιες γάτες εσωτερικού χώρου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να προσφέρετε στη γάτα σας γρασίδι και να καλλιεργήσετε εσείς λίγο, μπορεί να είναι ευεργετικό για το πεπτικό και τη συνολική υγεία της. Το σιταρόχορτο είναι ένα φυτό που δεν θα πρέπει να χρειαστεί να πείσετε πολύ τη γάτα σας να το φάει. Είναι μια νόστιμη λιχουδιά που φαίνεται να αγαπούν οι γάτες και οι σκύλοι, και ευτυχώς για εμάς, αυτή η λιχουδιά είναι υγιεινή για τις γάτες με μέτρο.

Τι είναι το Wheatgrass;

Παρά το όνομά του, το σιταρόχορτο δεν περιέχει γλουτένη σιταριού. Το σιταρόχορτο συγκομίζεται από τα φυτά σιταριού πριν το φυτό γίνει σιτάρι που σχηματίζει γλουτένη. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που τα περισσότερα ζώα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν λίγο περισσότερο στη διατροφή τους.

Το σιταρόχορτο είναι ένα φυτό που φαίνεται να αρέσει στις γάτες να τρώνε. Τα φυτά σιταριού αποτελούν βασικό μέρος του μείγματος χόρτου για γάτες. Οι γάτες τσιμπολογούν αυτό το χόρτο με ευχαρίστηση, σε αντίθεση με πολλά άλλα φυτά.

Μπορούν οι γάτες να φάνε αλεύρι; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Πιθανά οφέλη του σιταρόχορτου για την υγεία των γατών

Το σιταρόχορτο περιέχει χλωροφύλλη, καροτίνη, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που αποτελούν εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή κάθε γάτας. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας παράλληλα με μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, αλλά δεν αποτελούν την κύρια πηγή διατροφής για τις γάτες και δεν πρέπει να θεωρούνται ως τέτοια. Οι πρόσθετες φυτικές ίνες από το σιταρόχορτο υποστηρίζουν επίσης την υγιή γαστρεντερική λειτουργία και μπορούν να βοηθήσουν τις γάτες να διατηρήσουν την κανονική πέψη και να αντιμετωπίσουν ήπια προβλήματα όπως οι τριχόμπαλες.

Το σιταρόχορτο περιέχει βιταμίνες D, A, E, C, K και B. Οι ποσότητες αυτών των βιταμινών στο χόρτο δεν είναι, ωστόσο, επαρκείς ώστε να αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τη γάτα σας – περισσότερο σαν ένα υγιεινό σνακ στο πλάι. Επίσης, οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε υπερβολικές ποσότητες χόρτου, καθώς δεν είναι εύπεπτο, ενώ η υπερβολική ποσότητα χόρτου ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του στομάχου ή του εντέρου.

Η βιταμίνη D ρυθμίζει την ισορροπία μεταξύ ασβεστίου και φωσφόρου, μαζί με πολλές άλλες λειτουργίες, ενώ η βιταμίνη Α συμβάλλει στη διατήρηση της καλής όρασης και προάγει την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Ε βοηθά στην υγεία του δέρματος και του τριχώματος. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η βιταμίνη Β ενισχύει τον μεταβολισμό. Ωστόσο, οι γάτες παράγουν τη δική τους βιταμίνη C και σπάνια χρειάζονται συμπλήρωμα. Τέλος, η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη διαδικασία πήξης. Αυτές οι βιταμίνες στο γρασίδι μαζί με την κανονική διατροφή της γάτας σας που περιέχει επαρκείς ποσότητες όλων των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών, είναι ιδανικές για να διατηρήσετε τη γάτα σας υγιή και ευτυχισμένη!

Επιπλέον, τα φυτά σιταρόχορτου παρέχουν μια υγιεινή εναλλακτική λύση για τις γάτες που λατρεύουν να τρώνε τα φυτά του σπιτιού σας. Αν έχετε προβλήματα με τη γάτα σας να παίρνει μπουκιές από τα αγαπημένα σας φυτά εσωτερικού χώρου, σκεφτείτε να φυτέψετε λίγο γρασίδι για γάτες ή σιταρόχορτο για να τους δώσετε κάτι να φάνε που δεν θα βλάψει ούτε τις ίδιες ούτε τη διακόσμηση του σπιτιού σας. Φροντίστε να εξοικειωθείτε με τα φυτά που είναι ασφαλή για τις γάτες και να μην κρατάτε τίποτα τοξικό στο σπίτι, καθώς οι γάτες δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν. Ορισμένα τοξικά φυτά, όπως οι κρίνοι, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες στα νεφρά των γατών.

Ασφαλής διατροφή με σιταρόχορτο

Ένας από τους πιο προσιτούς τρόπους για να πείσετε τη γάτα σας να φάει σιταρόχορτο είναι η αγορά ενός φυτού για γάτες από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Το γρασίδι γάτας είναι ένα μείγμα σπόρων γρασιδιού, συμπεριλαμβανομένων του κριθαριού, της σίκαλης και του σιταρόχορτου. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσει η γάτα σας υγιεινό χόρτο που μπορεί να φάει. Μπορείτε να τους επιτρέψετε να τρώνε το ζωντανό φυτό, αν τους αρέσει αυτό, ή μπορείτε να κόψετε μερικά από τα φυτά και να τα σερβίρετε στις γάτες σας μαζί με την κανονική τους τροφή.

Το ψαλίδισμα του σιταρόχορτου σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σερβίρετε σιταρόχορτο σε μια γάτα που της αρέσει να τρώει υπερβολικά τα ζωντανά φυτά. Κρατήστε το γρασίδι μακριά από τις γάτες σας και βοηθήστε τις με μερικά κομμένα κομμάτια μαζί με την κανονική τους τροφή, καθώς πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατάποση γρασιδιού με τη μία. Μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές ή σε γαστρεντερική απόφραξη, καθώς το χόρτο δεν είναι εύπεπτο.

Αν παρατηρήσετε ποτέ ότι η γάτα σας κάνει αναγωγές, πνίγεται, καταπίνει υπερβολικά σαν να έχει κάτι στο λαιμό της, φτερνίζεται, κάνει εμετό, τρώει λιγότερο ή έχει εκκρίσεις από τη μύτη της, μπορεί να έχει κολλήσει ένα χορταράκι πίσω από τον μαλακό ουρανίσκο της. Πηγαίνετε τα αμέσως για έλεγχο από κτηνίατρο, ώστε να αφαιρεθεί υπό νάρκωση, αν υπάρχει, ή να ξεκινήσουν οι κατάλληλες έρευνες και θεραπεία, αν δεν υπάρχει χόρτο.

Μπορούν οι γάτες να φάνε λάιμ; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Άλλα φυτά ασφαλή για γάτες για το σπίτι σας

Αν έχετε μια γάτα που είναι συνεχώς περίεργη για τα φυτά του σπιτιού σας, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρείτε φυτά που δεν θα βλάψουν τις γάτες σας αν τσιμπήσουν από περιέργεια. Υπάρχουν πολλά φυτά που είναι ασφαλή για τις γάτες να τα καταπιούν, είτε κατά λάθος είτε επίτηδες. Ακολουθεί μια λίστα με μερικά από αυτά τα φυτά:

Catnip – Αν και οι περισσότεροι γονείς γατών είναι εξοικειωμένοι με την έκδοση αποξηραμένου βοτάνου που μπορείτε να αγοράσετε στα περισσότερα καταστήματα κατοικίδιων ζώων, μπορείτε να φυτέψετε και να διατηρήσετε φυτά catnip! Οι γάτες μπορούν να τρώνε και να παίζουν με τα φυτά, τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα.