Μπορούν οι γάτες να φάνε σούπα; Χρήσιμες πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε σούπα; Χρήσιμες πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας

Πολλές γάτες δεν παίρνουν αρκετό νερό για να παραμείνουν ενυδατωμένες για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, η πρόσληψη νερού μπορεί να είναι χαμηλότερη αν τρώνε ξηρή τροφή αντί για υγρή ή αν δεν τους αρέσει να πίνουν από μπολ με νερό.

Δεν είναι όλες οι σούπες ασφαλείς για τις γάτες. Αλλά, αν έχετε μια γάτα που δεν πίνει αρκετό νερό, το να την ταΐσετε μια σούπα που είναι ασφαλής μπορεί ενδεχομένως να είναι ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε νερό στη διατροφή της. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους σούπα μπορεί να καταναλώσει η γάτα σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σούπα; Χρήσιμες πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας

Μπορούν οι γάτες να φάνε σούπα;

Ενώ η σούπα μπορεί να είναι ένας δημιουργικός τρόπος για να εισαγάγετε περισσότερο νερό στη διατροφή της γάτας σας, χρειάζεται κάποια έρευνα για να βρείτε κάποια που είναι ασφαλής και υγιεινή για να καταναλώσει η γάτα σας. Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να έχετε κατά νου όταν επιλέγετε σούπα. Θα πρέπει να θεωρούνται ως προσθήκη στη διατροφή τους και όχι ως κύρια πηγή διατροφής τους.

Επίπεδα νατρίου

Πολλές σούπες σε κονσέρβα και εμπορικές μάρκες περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου, ακόμη και εκείνες με συνταγές χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Οι γάτες μπορεί να παρουσιάσουν δηλητηρίαση από ιόντα νατρίου αν καταπιούν πολύ αλάτι.
Τα σημάδια της δηλητηρίασης από ιόντα νατρίου περιλαμβάνουν τα εξής:

Εμετός
Διάρροια
Μειωμένη όρεξη
Λήθαργος
Αδυναμία συντονισμού
Αυξημένη δίψα
Υπερβολική ούρηση
Τρόμος
Επιληπτικές κρίσεις

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η σούπα του εμπορίου περιέχει νάτριο είναι η συντήρηση. Πολλά συντηρητικά έχουν βάση το αλάτι. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συντηρητικά στις σούπες είναι το σορβικό κάλιο, το φωσφορικό νάτριο και το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG).

Οι κρεμώδεις σούπες μπορεί επίσης να περιέχουν γαλακτικό οξύ, το οποίο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το γαλακτικό οξύ είναι ασφαλές για τις γάτες να το τρώνε και τα βακτήρια που παράγουν γαλακτικό οξύ είναι ένας τύπος προβιοτικού.
Συστατικά

Όταν διαβάζετε τον κατάλογο των συστατικών μιας σούπας, αναζητήστε βιολογικά συστατικά και αποφύγετε τις τοξικές τροφές για γάτες.
Ακολουθούν ορισμένα κοινά συστατικά σούπας που δεν είναι ασφαλή για τις γάτες:

Σκόρδο
Μελιτζάνες
Σκόρδο
Πράσα
Γάλα
Μανιτάρια
Κρεμμύδια

Μπορούν οι γάτες να φάνε παιδική τροφή; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & οδηγίες ασφαλείας

Μπορεί η σούπα να αντικαταστήσει το γεύμα μιας γάτας;

Σε γενικές γραμμές, η σούπα του εμπορίου δεν είναι ασφαλής για τις γάτες λόγω των υψηλών επιπέδων νατρίου και των μη ασφαλών συστατικών. Αν θέλετε να σερβίρετε στη γάτα σας σούπα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να της δίνετε σπιτική σούπα που δεν περιέχει πολύ αλάτι και δεν έχει βλαβερές τροφές.

Ωστόσο, ακόμη και η σπιτική σούπα δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το γεύμα μιας γάτας. Οι γάτες έχουν συγκεκριμένες διαιτητικές και διατροφικές ανάγκες που η σπιτική σούπα πιθανότατα δεν θα καλύψει. Οι γάτες χρειάζονται συγκεκριμένα επίπεδα πρωτεϊνών, λίπους, βασικών βιταμινών και μετάλλων που πρέπει να καταναλώνουν τακτικά.

Πρωτεΐνη

Δεδομένου ότι οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, χρειάζονται μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μια ενήλικη γάτα που δεν τρώει τουλάχιστον 40% πρωτεΐνη είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια άλιπης σωματικής μάζας με την πάροδο του χρόνου. Οτιδήποτε λιγότερο από 26% μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία μιας γάτας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι γάτες πρέπει να τρώνε ζωική πρωτεΐνη είναι επειδή η ζωική πρωτεΐνη περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ταυρίνης. Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ απαραίτητο για τις γάτες, αλλά δεν μπορούν να το παράγουν μόνες τους.

Οι γάτες με ανεπάρκεια ταυρίνης θα αναπτύξουν τελικά εκφυλισμό του κεντρικού αμφιβληστροειδούς των αιλουροειδών ή καρδιομυοπάθεια. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να έχουν μη αναστρέψιμες συνέπειες και να οδηγήσουν ακόμη και σε θανατηφόρες συνέπειες.
Μαζί με την ταυρίνη, υπάρχουν άλλα 10 απαραίτητα αμινοξέα για τις γάτες:

Αργινίνη
Ιστιδίνη
Ισολευκίνη
Λευκίνη
Λυσίνη
Μεθειονίνη
Φαινυλαλανίνη
Θρεονίνη
Τρυπτοφάνη
Βαλίνη

Μπορούν οι γάτες να φάνε σούπα; Χρήσιμες πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας

Λίπη

Το λίπος είναι επίσης σημαντικό για τις γάτες για διάφορους λόγους. Είναι μια πηγή ενέργειας και οι γάτες χρειάζονται επίσης ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα για την καθημερινή σωματική λειτουργία. Τα λίπη βοηθούν επίσης στη μεταφορά ορισμένων θρεπτικών συστατικών διαμέσου των κυτταρικών μεμβρανών. Οι γάτες χρειάζονται μέτριες ποσότητες λίπους στη διατροφή τους.
Απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα
Η Ένωση Αμερικανών Λειτουργών Ελέγχου Τροφίμων (AAFCO) έχει προσδιορίσει τις ακόλουθες βασικές βιταμίνες που πρέπει να περιλαμβάνονται στις τροφές για γάτες:

Βιταμίνη Α
Βιταμίνη D
Βιταμίνη Ε
Βιταμίνη Κ
Θειαμίνη
Ριβοφλαβίνη
Παντοθενικό οξύ
Νιασίνη
Πυριδοξίνη
Φολικό οξύ
Βιοτίνη
Βιταμίνη Β12

Η AAFCO έχει επίσης καταγράψει τα ακόλουθα μέταλλα ως απαραίτητα για τις γάτες:

Ασβέστιο
Φώσφορος
Κάλιο
Νάτριο και χλώριο (σε χαμηλές ποσότητες)
Μαγνήσιο
Σίδηρος
Χαλκός
Μαγγάνιο
Ψευδάργυρος
Ιώδιο
Σελήνιο

Μπορούν οι γάτες να φάνε σούπα; Χρήσιμες πληροφορίες & οδηγός ασφαλείας

Εναλλακτικές λύσεις σούπας για γάτες

Όπως μπορείτε να δείτε, οι γάτες έχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες και είναι δύσκολο να βρείτε μια σούπα που να καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Μπορεί επίσης να γίνει συντριπτική η προσπάθεια να βεβαιωθείτε ότι οι συνταγές σούπας έχουν τις σωστές αναλογίες βασικών βιταμινών και μετάλλων.

Αν έχετε μια ηλικιωμένη γάτα που δυσκολεύεται να φάει ξηρά τροφή ή μια γάτα που δεν πίνει αρκετό νερό, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά άλλα πράγματα που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα της διατροφής τους.

Μετάβαση στην υγρή τροφή

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εισαγάγετε περισσότερο νερό στη διατροφή της γάτας σας είναι η μετάβαση σε υγρή τροφή. Οι ηλικιωμένες γάτες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την υγρή γατοτροφή, επειδή είναι πιο εύκολο να μασήσουν και να χωνέψουν.

Αν θέλετε να μεταβείτε σε υγρή τροφή, φροντίστε να κάνετε μια αργή και σταδιακή μετάβαση. Οι γάτες έχουν αρκετά ευαίσθητο στομάχι, οπότε μια δραστική αλλαγή στην κύρια διατροφή τους μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές. Θα πρέπει να χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα για να μεταβείτε πλήρως στη νέα τροφή της γάτας σας.

Προσθέστε ζωμό στα γεύματα

Η προσθήκη ζωμού στη διατροφή της γάτας σας μπορεί επίσης να βελτιώσει το φαγητό της γάτας σας, αυξάνοντας παράλληλα την πρόσληψη υγρών. Όταν επιλέγετε ένα ζωμό, φροντίστε να επιλέγετε συνταγές χωρίς νάτριο και βιολογικά συστατικά.

Διατίθενται επίσης ζωμοί ειδικά φτιαγμένοι για γάτες, οι οποίοι συχνά περιέχουν νιφάδες ή τεμαχισμένο κρέας ως δελεαστικό στοιχείο.
Ταΐστε τη γάτα με σούπα

Αρκετοί κατασκευαστές τροφών για γάτες φτιάχνουν τις δικές τους εκδοχές σούπας για γάτες. Έτσι, εξαλείφεται η ανάγκη να ταΐζετε τις γάτες με σούπα. Αντί να σαρώνετε τους καταλόγους των συστατικών των σούπας για ανθρώπους, μπορείτε να εξοικονομήσετε τόσο πολύ χρόνο μόνο και μόνο δίνοντας στις γάτες σούπα φτιαγμένη ειδικά γι’ αυτές.

Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα ηλεκτρολυτών

Εάν η γάτα σας έχει την τάση να αφυδατώνεται, μπορ