Μπορούν οι γάτες να φάνε σπαράγγια; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε σπαράγγια; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα δείπνο σολομού με σπαράγγια. Όταν ετοιμάζετε το νόστιμο γεύμα σας για δείπνο, μπορεί να αναρωτιέστε αν η γάτα σας μπορεί να φάει σπαράγγια.

Η απάντηση είναι απλή, οι γάτες μπορούν να φάνε σπαράγγια, καθώς δεν είναι τοξικά ή επικίνδυνα -αλλά το γεγονός ότι μπορούν να φάνε σπαράγγια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τα φάνε ή ότι θα πρέπει να τα φάνε. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σπαράγγια; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Γάτες και σπαράγγια

Είναι εύλογο το ερώτημα αν τα σπαράγγια ή οποιοδήποτε άλλο λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, είναι ασφαλές να ταΐζουμε τις γάτες μας. Χρησιμοποιούμε τα σπαράγγια τακτικά στη διατροφή μας για μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία. Να προσθέσουμε ότι είναι επίσης ένα πολύ νόστιμο λαχανικό με λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες.

Αν και τα σπαράγγια δεν είναι τοξικά για τις γάτες, δεν τους προσφέρουν και κανένα όφελος. Οι γάτες είναι αυστηρά σαρκοφάγοι και η διατροφή τους πρέπει να βασίζεται σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ακόμη και αν προσφέρετε στη γάτα σας σπαράγγια, πιθανότατα θα στρέψει τη μύτη της προς τα πάνω και θα αρνηθεί να τα φάει.

Αν οι γάτες σας είναι από εκείνες που τους αρέσει να τσιμπολογούν πράσινα λαχανικά, δεν υπάρχει καμία βλάβη αν τα καταπιούν απροσδόκητα. Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες Α, C και Κ. Επιπλέον, αυτό το λαχανικό περιέχει επίσης κάλιο, το οποίο είναι ένας απαραίτητος ηλεκτρολύτης που βρίσκεται στο σώμα και είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, του μυϊκού συστήματος και των νεύρων, μεταξύ άλλων σωματικών λειτουργιών.

Πρέπει να συμπληρώνω τη διατροφή της γάτας μου με σπαράγγια;

Δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε τη διατροφή της γάτας σας με σπαράγγια. Ενώ αυτό το λαχανικό έχει πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά για τον άνθρωπο, οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα που είναι σχεδιασμένα να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους από το κρέας.

Τα φυτά όχι μόνο δεν παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ένα υποχρεωτικό σαρκοφάγο, αλλά το πεπτικό τους σύστημα δεν είναι επίσης σχεδιασμένο να χωνεύει σωστά τα φυτά. Συνολικά, τα σπαράγγια απλά δεν είναι απαραίτητο να προστεθούν στη διατροφή της γάτας σας. Αν και αν έχετε μια γάτα που απλά λατρεύει να τρώει σπαράγγια, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με το ενδεχόμενο να τα προσφέρετε περιστασιακά, επειδή η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να τα κάνει ακατάλληλα για ορισμένες γάτες. Τα σπαράγγια δεν πρέπει να προκαλούν καμία βλάβη όταν προσφέρονται σε μικροσκοπικές μικρές ποσότητες κάθε τόσο.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σπαράγγια; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Μαγειρεμένα σπαράγγια έναντι ωμών σπαραγγιών

Δεδομένου ότι τα σπαράγγια σερβίρονται συνηθέστερα μαγειρεμένα, ίσως αναρωτιέστε αν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ μαγειρεμένων και ωμών σπαραγγιών όταν τρώγονται από τη γάτα σας. Υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ των μαγειρεμένων και των ωμών σπαραγγιών, οπότε ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Μαγειρεμένα σπαράγγια

Τα μαγειρεμένα σπαράγγια έχουν πιο μαλακή υφή και μασιούνται πολύ πιο εύκολα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το International Journal of Food Science and Technology διαπίστωσε ότι το μαγείρεμα των σπαραγγιών αύξησε τη συνολική αντιοξειδωτική του δράση κατά 16%.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι το μαγείρεμα των σπαραγγιών αύξησε σημαντικά δύο πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά. Η β-καροτίνη ενισχύθηκε κατά 24% και η κερκετίνη κατά 98%.

Ωμά σπαράγγια

Ενώ το μαγείρεμα μπορεί να έχει τα θετικά του όταν πρόκειται για την ενίσχυση ορισμένων αντιοξειδωτικών, η ίδια μελέτη που αναφέρθηκε έδειξε ότι μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα άλλων θρεπτικών συστατικών. Παρατηρήθηκε ότι η περιεκτικότητα των σπαραγγιών σε βιταμίνη C μειώθηκε έως και 52%, καθώς η βιταμίνη C είναι πολύ ευαίσθητη στη θερμότητα.

Από αυτή την άποψη, τα ωμά σπαράγγια, αν και είναι λίγο πιο δύσκολα στη μάσηση, είναι πολύ πιο ωφέλιμα αν ο στόχος σας όταν τρώτε σπαράγγια είναι να λαμβάνετε τη βέλτιστη ποσότητα βιταμίνης C. Αυτό είναι εξίσου σχετικό στις γάτες, καθώς ο οργανισμός τους μπορεί να παράγει τη δική του βιταμίνη C και δεν απαιτεί αυτή τη βιταμίνη στη διατροφή τους.

Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζονται τα θρεπτικά συστατικά στα σπαράγγια και σε άλλα λαχανικά από το μαγείρεμα εξαρτάται από τον τύπο του θρεπτικού συστατικού, τη μέθοδο μαγειρέματος που χρησιμοποιείται και τη διάρκεια του χρόνου που το λαχανικό εκτίθεται στη θερμότητα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σπαράγγια; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Πιθανές παρενέργειες

Ενώ οι φυτικές φυτικές ίνες αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής του ανθρώπου, μπορεί να προκαλέσουν κάποια πεπτική δυσφορία ή και διάρροια στις γάτες. Το σύστημα των γατών μας δεν είναι βελτιστοποιημένο για να διασπά τα φυτά.

Σωστή διατροφή για γάτες

Όπως εξηγήθηκε, οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα που χρειάζονται κρέας για να επιβιώσουν. Αυτά τα απίστευτα μικρά πλάσματα είναι εξαιρετικά εξελιγμένοι κυνηγοί που απαιτούν υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά και ελάχιστους υδατάνθρακες.

Οι τροφές για γάτες που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά πρέπει να είναι πλήρεις και ισορροπημένες και σχεδιασμένες για να παρέχουν στη γάτα σας τις απαραίτητες διατροφικές απαιτήσεις της. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι τροφές της ίδιας ποιότητας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής για τη γάτα σας και να ελέγξετε την ετικέτα των συστατικών στις πιθανές αγορές τροφών.

Τύποι εμπορικών τροφών για γάτες

Οι εμπορικές τροφές για γάτες κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία μορφών, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών κροκετών, των υγρών κονσερβοποιημένων τροφών, των φρέσκων τεμαχίων, των ωμών δίαιτων με βάση το κρέας, ακόμη και των συνταγών που αποξηραίνονται με κατάψυξη. Οι εμπορικές τροφές για γάτες διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητα σε νερό, το επίπεδο πρωτεΐνης, τη θερμιδική πυκνότητα, την πεπτικότητα, οπότε η ανάγνωση της ετικέτας και ο έλεγχος των συστατικών είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσετε ότι προσφέρετε στη γάτα σας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σπαράγγια; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Τι είναι ένα υποχρεωτικό σαρκοφάγο;

Τα υποχρεωτικά σαρκοφάγα, που μερικές φορές αναφέρονται ως υπερσαρκοφάγα ή αυστηρά σαρκοφάγα, εξαρτώνται από το ζωικό κρέας για τουλάχιστον το 70% της διατροφής τους. Αυτοί οι τύποι σαρκοφάγων στερούνται ενός ενζύμου που απαιτείται για τη διάσπαση της καροτίνης, η οποία λαμβάνεται μόνο από τα φυτά, σε βιταμίνη Α. Τα υποχρεωτικά σαρκοφάγα λαμβάνουν την πηγή της βιταμίνης Α απευθείας από το συκώ