Μπορούν οι γάτες να φάνε σπόρους σησαμιού; Πιθανά οφέλη για την υγεία

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε σπόρους σησαμιού; Πιθανά οφέλη για την υγεία

Ένα από τα πιο αξιαγάπητα χαρακτηριστικά των γατών είναι η περιέργειά τους. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι γάτες επιδεικνύουν περιέργεια είναι με τις τροφές που τρώνε οι άνθρωποι. Ακόμα κι αν η τροφή μπορεί να μην είναι απαραίτητα καλή ή ωφέλιμη για τη γάτα σας, η κατανάλωσή της είναι ο ευκολότερος τρόπος για να εξερευνήσουν την τροφή.

Μία από τις τροφές που μπορεί να αναρωτιέστε για το αν τρώει η γάτα σας είναι το σουσάμι, ειδικά αν τρώτε πολλά κουλούρια, τοστ, σαλάτα ή άλλες τροφές που τα περιέχουν. Τα καλά νέα είναι ότι το σουσάμι δεν θα βλάψει τη γάτα σας, οπότε είναι ασφαλές να το τρώει με μέτρο. Αλλά δεν αποτελούν απαραίτητο μέρος της διατροφής της γάτας σας, οπότε δεν πρέπει να τρώει σουσάμι σε τακτική βάση.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σπόρους σησαμιού; Πιθανά οφέλη για την υγεία

Είναι ασφαλές να τρώνε οι γάτες σουσάμι;

Παρόλο που ορισμένα τρόφιμα είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλή και για τους αιλουροειδείς φίλους μας. Ορισμένες τροφές μπορεί να είναι τοξικές, ενώ υπάρχουν άλλες που η γάτα σας απλώς δεν μπορεί να χωνέψει σωστά, γεγονός που θα μπορούσε να την κάνει να αρρωστήσει.

Τα καλά νέα σχετικά με το σουσάμι είναι ότι δεν ενέχουν κανέναν εγγενή κίνδυνο για τις γάτες όσον αφορά την τοξικότητα. Είναι ασφαλείς για τη γάτα σας να τους τρώει και μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στην πέψη άλλων τροφών, αν φάει σουσάμι.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το σουσάμι μπορεί να προσφέρει κάποιο όφελος στη γάτα σας, δεν σημαίνει ότι παρέχει και διατροφικά οφέλη. Παρόλο που το σουσάμι είναι θρεπτικό για τον άνθρωπο, δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η γάτα σας για να επιβιώσει.

Αλλά τι ακριβώς εννοούμε με αυτό; Εννοούμε ότι οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα. Χρειάζονται κρέας για να επιβιώσουν και δεν μπορούν να επιβιώσουν με μια φυτική διατροφή. Όλα ανάγονται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πεπτικό σύστημα της γάτας. Δεν μπορούν να χωνέψουν φυτικές τροφές, όπως το σουσάμι, με τον τρόπο που μπορούν οι άνθρωποι ή ακόμη και οι σκύλοι.

Φυσικά, εδώ μιλάμε για τη γάτα σας που τρώει άφθονες ποσότητες σουσαμιού ταυτόχρονα ή που ζει με μια διατροφή που αποτελείται αποκλειστικά από σουσάμι. Αν η γάτα σας φάει λίγο σουσάμι από το κουλούρι, είναι εξαιρετικά απίθανο να επηρεάσει τη γάτα σας με οποιονδήποτε τρόπο.

Παρέχουν οι σπόροι σησαμιού οφέλη για τη γάτα σας;

Όπως και άλλοι σπόροι, το σουσάμι έχει διατροφική αξία. Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού της γάτας σας και να την προστατεύσουν από ορισμένες ασθένειες.

Ορισμένες από τις βιταμίνες που περιέχουν σουσάμι περιλαμβάνουν:
Βιταμίνη Β: υποστηρίζει έναν υγιή μεταβολισμό
Βιταμίνη Ε: βοηθά την καρδιά και τα μάτια να παραμείνουν υγιή
Ορισμένα από τα μέταλλα που περιέχουν οι σπόροι σησαμιού περιλαμβάνουν: – το σουσάμι, το οποίο περιέχει ένα από τα ακόλουθα μέταλλα:
ασβέστιο: υποστηρίζει την υγεία των οστών
Σίδηρος: απαιτείται για τη σωστή λειτουργία του αίματος
Μαγνήσιο: συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Ψευδάργυρος: υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα
Οι σπόροι σησαμιού είναι επίσης πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε σεσαμίνη και σεσαμολίνη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί το πεπτικό σύστημα της γάτας σας σε καλή κατάσταση.

Ένα άλλο θρεπτικό συστατικό στο οποίο είναι πλούσιο το σουσάμι είναι οι φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των μυών της γάτας σας. Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του σουσαμιού είναι ότι θεωρείται επίσης ότι μειώνει τη χοληστερόλη, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες καρδιακών παθήσεων.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σπόρους σησαμιού; Πιθανά οφέλη για την υγεία

Πρωτεΐνες φυτικής έναντι πρωτεϊνών κρέατος

Ωστόσο, παρόλο που το σουσάμι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, δεν είναι το είδος των πρωτεϊνών που ωφελεί περισσότερο τη γάτα σας. Οι γάτες χρειάζονται πρωτεΐνες με βάση το κρέας, οι οποίες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού τους και τη διατήρηση της υγείας τους. Οι φυτικές πρωτεΐνες που περιέχονται στο σουσάμι μπορεί να στερούνται κάποια από τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται η γάτα σας.

Τι γίνεται με την υψηλή χοληστερόλη;

Επιπλέον, παρόλο που το σουσάμι μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και οι γάτες μπορεί να επηρεαστούν από υψηλή χοληστερόλη, είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση για τις γάτες. Εάν μια γάτα έχει υψηλή χοληστερόλη, συνήθως προκαλείται από κάποια υποκείμενη πάθηση και έχει πολύ λίγη σχέση με τη διατροφή της γάτας σας. Με άλλα λόγια, το σουσάμι δεν πρόκειται να αποτελέσει τη λύση για την υψηλή χοληστερόλη της γάτας σας.

Τέλος, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι σπόροι σουσαμιού είναι μικροσκοπικοί. Η γάτα σας θα πρέπει να φάει πολλούς από αυτούς για να αποκομίσει πραγματικά τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν. Οποιεσδήποτε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ωφελήσουν τη γάτα σας είναι πιθανότατα ήδη παρούσες στην κανονική τροφή της γάτας σας, οπότε η σκόπιμη σίτιση της γάτας σας με σουσάμι είναι περιττή.

Υπάρχουν κίνδυνοι εάν η γάτα σας τρώει σουσάμι;

Εκτός του ότι δεν περιέχουν τα ακριβή θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η γάτα σας, υπάρχουν πολύ λίγοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωση σουσάμι. Φυσικά, αν η γάτα σας φάει πάρα πολλούς, μπορεί να προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις, καθώς οι γάτες δεν χωνεύουν τις φυτικές πρωτεΐνες τόσο καλά όσο τις πρωτεΐνες που βασίζονται στο κρέας.

Με αυτό το δεδομένο, η κατανάλωση ενός ή δύο σπόρων σουσαμιού από μόνη της δεν θα πρέπει να προκαλέσει καμία βλάβη στη γάτα σας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε αν η γάτα σας τρώει σουσάμι.

Μπορούν οι γάτες να φάνε σπόρους σησαμιού; Πιθανά οφέλη για την υγεία

Οδοντικά προβλήματα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι σπόροι μπορεί να κολλήσουν στα δόντια της γάτας σας. Είναι μικροσκοπικοί και θα ήταν εύκολο για ένα σουσάμι να βρεθεί ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα της γάτας σας. Εάν οι σπόροι κολλήσουν και δεν αφαιρεθούν, μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στη γάτα σας.

Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα εάν ένας σουσάμι κολλήσει στα δόντια της γάτας σας είναι μια μόλυνση των δοντιών ή των ούλων. Η τροφή που μένει κολλημένη στα δόντια της γάτας σας μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακές λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα για τη γάτα σας από την απλή δυσφορία και πιθανώς θα οδηγήσουν σε επίσκεψη σε κτηνίατρο.

Αν και είναι απίθανο η γάτα σας να αναπτύξει μόλυνση ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης ενός σουσάμιου, δεν μπορείτε ποτέ να αποκλείσετε τίποτα. Είναι καλή ιδέα να ελέγξετε τα δόντια της γάτας σας εάν παρατηρήσετε κάποια δυσφορία μετά την κατανάλωση σουσάμι και να βουρτσίσετε τα δόντια της γάτας σας για να απομακρύνετε τυχόν σπόρους που μπορεί να έχουν κολλήσει.

Άλλες τροφές

Παρόλο που οι ίδιοι οι σπόροι σουσαμιού δεν είναι επιβλαβείς για τις γάτες, ορισμένες από τις τροφές στις οποίες μπορεί να βρίσκονται ή στις οποίες περιέχονται μπορεί να είναι. Ένα κοινό τρόφιμο στο οποίο μπορεί κανείς να βρει σουσάμι είναι το ψωμί, όπως κουλούρια, ψωμάκια ή τοστ. Παρόλο που το ψωμί δεν είναι επιβλαβές για τις γάτες σας, όπως συμβαίνει και με το σουσάμ