Μπορούν οι γάτες να φάνε Στέβια; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε Στέβια; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας

Μπορεί να σκέφτεστε ότι η γλυκιά σας γάτα αξίζει μερικές γλυκές λιχουδιές. Αλλά η υπερβολική ζάχαρη δεν είναι υγιεινή για κανέναν, ειδικά για τις γάτες. Έτσι, μπορεί να αναρωτιέστε αν τα υποκατάστατα της ζάχαρης, όπως η στέβια, είναι ασφαλή για να τα τρώνε οι γάτες.

Εν ολίγοις, οι γάτες μπορούν να φάνε στέβια. Είναι ασφαλές για τις γάτες να καταναλώνουν μικρή ποσότητα, αλλά η υπερβολική ποσότητα στέβιας μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροια. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη στέβια και αν πρέπει να την ενσωματώσετε στη διατροφή της γάτας σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε Στέβια; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας

Τι είναι η Στέβια;

Η στέβια προέρχεται από το φυτό stevia rebaudiana. Είναι ένα φυσικό γλυκαντικό με λίγες έως καθόλου θερμίδες και είναι ένα δημοφιλές υποκατάστατο της ζάχαρης επειδή είναι 100-300 φορές πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη.

Η στέβια περιέχει αντιοξειδωτικά, ιδίως καεμφερόλη, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος. Μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Είναι ασφαλές να τρώνε οι γάτες στέβια;

Η Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων (ASPCA) χαρακτηρίζει τη στέβια μη τοξική για τις γάτες. Οι γάτες μπορούν να φάνε μια κατάλληλη ποσότητα στέβιας και να αισθάνονται καλά μετά. Αυτό το γλυκαντικό έχει επίσης πολύ χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων και δεν επηρεάζει τις αντιδράσεις της γλυκόζης, οπότε είναι ασφαλές να το τρώνε γάτες με διαβήτη.

Ωστόσο, ορισμένες μάρκες ή μείγματα στέβιας μπορεί επίσης να περιέχουν αλκοολούχα σάκχαρα. Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων αλκοολούχων σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τις ετικέτες όλων των προϊόντων στέβιας για να αποτρέψετε τη γάτα σας από την κατανάλωση αλκοολούχων σακχάρων.

Άλλες γλυκαντικές ουσίες που είναι ασφαλείς για τις γάτες

Αν ανησυχείτε για την ασφάλεια της γάτας σας, μπορείτε να είστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι οι περισσότερες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης δεν είναι τοξικές για τις γάτες. Τα δημοφιλή γλυκαντικά που είναι επίσης μη τοξικά για τις γάτες περιλαμβάνουν το φρούτο μοναχός, την ερυθριτόλη και την ξυλιτόλη.

Αν και η ερυθριτόλη είναι τεχνικά ένα αλκοολούχο σάκχαρο, οι επιπτώσεις της δεν είναι τόσο δυσμενείς επειδή μεγάλες ποσότητες της δεν φτάνουν ποτέ στο παχύ έντερο.

Επίσης, είναι μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η ξυλιτόλη είναι επιβλαβής για τις γάτες. Ωστόσο, η πεποίθηση αυτή βασίζεται σε υπόθεση λόγω της τοξικότητάς της στους σκύλους. Μια πρόσφατη μελέτη το 2018 απέδειξε ότι η ξυλιτόλη είναι ασφαλής για τις γάτες.

Μπορούν οι γάτες να φάνε Στέβια; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας

Γλυκαντικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγετε

Ορισμένες γλυκαντικές ουσίες είναι ασφαλείς για τις γάτες, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Ακολουθούν ορισμένες γλυκαντικές ουσίες που θα κάνουν τις γάτες να αισθανθούν αδιαθεσία αν καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες:

Ασπαρτάμη
Σουκραλόζη ή Splenda
Ζαχαρίνη ή Sweet’N Low

Στις γάτες αρέσει η Στέβια;

Ίσως να θέλετε να δώσετε στην αγαπημένη σας γάτα κάποιο επιδόρπιο μετά το δείπνο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η γάτα σας δεν θα εκτιμήσει το γλυκό σας συναίσθημα τόσο πολύ όσο νομίζετε. Οι γάτες δεν μπορούν να γευτούν τη γλυκύτητα επειδή η γλώσσα τους δεν διαθέτει υποδοχείς γεύσης που να μπορούν να ανιχνεύσουν αυτή τη γεύση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γάτες δεν έχουν γευστικούς υποδοχείς για τη γλυκύτητα επειδή απλά δεν την έχουν ανάγκη. Ο σκοπός της γεύσης της γλυκύτητας είναι να στείλει ένα σήμα στον εγκέφαλο ότι ένα συγκεκριμένο είδος τροφής περιέχει υδατάνθρακες. Αυτό το σήμα είναι ζωτικής σημασίας για τα παμφάγα και τα φυτοφάγα ζώα που χρειάζονται υδατάνθρακες στη διατροφή τους, επειδή τα ενθαρρύνει να συνεχίσουν να τρώνε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες.

Ωστόσο, καθώς οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα, δεν χρειάζονται τόσους πολλούς υδατάνθρακες. Στην πραγματικότητα, το γαστρεντερικό τους σύστημα δεν μπορεί να τους επεξεργαστεί πολύ καλά.

Μπορούν οι γάτες να φάνε Στέβια; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας

Φυσική διατροφή της γάτας

Οι υδατάνθρακες παίζουν ελάχιστο ρόλο στη διατροφή μιας γάτας. Μια υγιεινή διατροφή για τις γάτες θα αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες, υγιή λίπη και συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα.
Πρωτεΐνες

Όταν πρόκειται για υγιεινή τροφή για γάτες, επιλέξτε τροφή που περιέχει μεταξύ 30%-40% πρωτεΐνη. Οποιαδήποτε τροφή με λιγότερο από 26% πρωτεΐνη θα είναι επιζήμια για την υγεία της γάτας σας.

Οι γάτες δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια φυτική διατροφή, επειδή χρειάζονται αμινοξέα που προέρχονται ειδικά από τις ζωικές πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, οι γάτες χρειάζονται ταυρίνη, αλλά δεν μπορούν να παράγουν οι ίδιες αυτό το αμινοξύ. Επομένως, πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ταυρίνη, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι και τόνο.

Υπάρχουν συνθετικές εκδοχές της ταυρίνης που ορισμένες μάρκες γατοτροφών περιλαμβάνουν στις συνταγές τους. Ωστόσο, αυτές οι εκδόσεις δεν αφομοιώνονται τόσο εύκολα, οπότε το πεπτικό σύστημα της γάτας σας δεν θα τις απορροφήσει τόσο αποτελεσματικά όσο τη φυσική ταυρίνη που βρίσκεται στην πρωτεΐνη του κρέατος.

Οι γάτες με ανεπάρκεια ταυρίνης μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά και να αναπτύξουν κεντρική εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς της γάτας (FCRD) και διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DCM). Όταν δεν αντιμετωπιστεί, η FCRD θα οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση και η DCM θα οδηγήσει σε θανατηφόρο καρδιακή ανεπάρκεια.

Υγιή λίπη

Το λίπος παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στη σωματική ευεξία μιας γάτας. Είναι μία από τις καλύτερες πηγές ενέργειας και βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών διαμέσου των κυτταρικών μεμβρανών. Βοηθά επίσης το σώμα να απορροφήσει μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων λιποδιαλυτών βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, D, E και K.

Ένα άλλο ζωτικό συστατικό του λίπους είναι ότι περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα. Οι γάτες, ειδικότερα, χρειάζονται ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.

Η διατροφή μιας γάτας πρέπει να αποτελείται από 20%-24% λίπος. Οι περισσότερες φόρμουλες τροφών για γάτες θα περιλαμβάνουν υγιεινά έλαια.

Βιταμίνες και μέταλλα

Οι γάτες έχουν βασικές βιταμίνες και μέταλλα που πρέπει να καταναλώνουν τακτικά για την υγιή λειτουργία του οργανισμού τους. Οι υψηλής ποιότητας τροφές για γάτες περιέχουν επαρκείς ποσότητες αυτών των βιταμινών και ανόργανων συστατικών, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αγορά πρόσθετων συμπληρωμάτων.

Εάν η γάτα σας έχει ειδικές διατροφικές ανάγκες, όπως ευαισθησίες σε τροφές ή διαχείριση βάρους, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα για να διασφαλίσετε ότι καταναλώνει αρκετά θρεπτικά συστατικά. Να ενημερώνετε πάντα τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις ειδικές δίαιτες, ώστε να μπορείτε και να παρακολουθείτε την υγεία της γάτας σας και να την προσαρμόζετε ανάλογα με τις ανάγκες.

Μπορούν οι γάτες να φάνε Στέβια; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας

Συμπέρασμα

Οι γάτες μπορούν να τρώνε με ασφάλεια στέβια και τα περισσότερα γλυκαντικά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν κατά λάθος φάνε κάποιο από αυτά. Ωστόσο, δεν θα τα εκτιμήσουν για τη γεύση τους, επειδή δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τη γλυκύτητα. Επίσης, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλές έρευνες για να προσδιοριστούν τα συγκεκριμένα και συγκεκριμένα οφέλη των γλυκαντικών για την υγεία των γατών.

Προς το παρόν, υπάρχ