Μπορούν οι γάτες να φάνε τηγανίτες; Πληροφορίες από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε τηγανίτες; Πληροφορίες από κτηνίατρο

Μπορούν οι γάτες να φάνε τηγανίτες; Η καλύτερη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ότι δεν πρέπει να τρώνε. Αν και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να μοιραστείτε τις τηγανίτες σας με τον αιλουροειδή σύντροφό σας και δεν είναι τοξικές για τις γάτες, δεν είναι η καλύτερη ιδέα που είχατε ποτέ.

Μπορεί να λέτε: “Λοιπόν, τεχνικά μπορούν να φάνε τηγανίτες, γιατί να μην τους προσφέρετε μια μπουκιά;”. Πρώτον, αυτό το δημοφιλές πρωινό περιέχει γάλα και οι περισσότερες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς και αλεύρι, κάτι που δεν χρειάζεται η γάτα σας. Αν ακόμα αναρωτιέστε γιατί πρέπει να αποφύγετε να μοιραστείτε το πρωινό σας με τηγανίτες με τον τριχωτό σας φίλο, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.

Μπορούν οι γάτες να φάνε τηγανίτες; Πληροφορίες από κτηνίατρο

Είναι οι τηγανίτες τοξικές για τις γάτες;

Όχι, οι τηγανίτες δεν είναι τοξικές για τις γάτες. Η σοκολάτα, τα κρεμμύδια, οι σταφίδες και τα σταφύλια είναι τοξικά για τη γάτα σας. Τα τοξικά συστατικά θα έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες, τραυματίζοντας έτσι τα όργανα και το σώμα τους μετά την κατανάλωσή τους. Οι τηγανίτες δεν έχουν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά έχουν συστατικά που δεν είναι ιδανικά για μια γάτα. Τα γαλακτοκομικά μπορούν να προκαλέσουν πόνο, δυσφορία, διάρροια και εμετό στη γάτα σας. Η ζάχαρη στις τηγανίτες μπορεί επίσης να τις κάνει κακές για τη γάτα σας αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες με την πάροδο του χρόνου.

Τι συμβαίνει όταν οι γάτες τρώνε τηγανίτες;

Αν πιάσετε τη γάτα σας να τσιμπολογάει το πιάτο με τις τηγανίτες σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και πολύ. Μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές για λίγες ώρες, αλλά μέχρι εκεί.

Ωστόσο, αν συνεχίσει να τρώει τις τηγανίτες ή να μπαίνει στη ζύμη των τηγανιών, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό βάρος, κάτι που δεν θέλετε να αντιμετωπίσει η γάτα σας. Το υπερβολικό σωματικό βάρος στις γάτες είναι ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου για πολλά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και η αρθρίτιδα.

Καλό θα ήταν να αποφύγετε να δώσετε στη γάτα σας τα γαρνιτούρα, όπως η σαντιγί, τα κομματάκια σοκολάτας ή οι φράουλες και το σιρόπι που είναι δημοφιλή γαρνιτούρα για τις τηγανίτες, καθώς αυτά συνεπάγονται το δικό τους πρόβλημα για τον αιλουροειδή φίλο σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε τηγανίτες; Πληροφορίες από κτηνίατρο

Υπάρχουν οφέλη από τη διατροφή μιας γάτας με τηγανίτες;

Δεν υπάρχουν οφέλη από τη σίτιση του αιλουροειδούς σας με τηγανίτες ή τα γαλακτοκομικά, το βούτυρο και τη ζάχαρη που μπορεί να βρίσκονται σε αυτές. Αυτά τα σνακ και τα δημοφιλή είδη πρωινού είναι απλώς κενοί υδατάνθρακες και δεν έχουν σχεδόν καθόλου πρωτεΐνες. Επομένως, γιατί να θέλετε να τα ταΐσετε τη γάτα σας;

Οι γάτες δυσκολεύονται επίσης να χωνέψουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς μεγαλώνουν, οπότε είναι καλύτερο να αποφύγετε να τους δίνετε τη λιχουδιά, για αρχή. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι μια γάτα με διάρροια μόνο και μόνο επειδή θεωρήσατε ότι θα ήταν καλή ιδέα να μοιραστείτε τις τηγανίτες σας στο πρωινό.

Έτσι, με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κανένα όφελος και σίγουρα καμία διατροφική αξία από το να ταΐζετε τις γάτες σας με τις τηγανίτες στο πιάτο σας. Αντ’ αυτού, κρατήστε τις για τον εαυτό σας και δώστε του μια πιο υγιεινή λιχουδιά.

Μπορείτε να ταΐσετε τα γατάκια με σιρόπι για τηγανίτες;

Δεν πρέπει μόνο να κρατάτε τα γατάκια σας μακριά από το σιρόπι τηγανίτας, αλλά καλό είναι να κρατάτε μακριά και τις ενήλικες γάτες σας. Η διατροφή τους με τηγανίτες και το σιρόπι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διάρροια και πεπτικά προβλήματα. Επιπλέον, τα γατάκια έχουν πολύ ευαίσθητο στομάχι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλύτερο να μην τους δίνετε τίποτα άλλο εκτός από γατοτροφή, αρχικά, ώστε να μεγαλώσουν υγιή.

Προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε

Αν αισθάνεστε ότι πρέπει να δώσετε στη γάτα σας μέρος από τις τηγανίτες σας, υπάρχουν μερικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε πρώτα. Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι οι τηγανίτες δεν έχουν σοκολάτα, σταφίδες, σταφύλια ή οτιδήποτε περιέχει ξυλιτόλη, ένα τεχνητό γλυκαντικό. Κάθε ένα από αυτά τα πράγματα είναι δυνητικά δηλητηριώδες για τη γάτα σας. Η σοκολάτα είναι τοξική για τις γάτες και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Όσο για τις σταφίδες, τα σταφύλια και την ξυλιτόλη, αναγνωρίζεται ότι είναι τοξικά για ένα σκύλο και είναι πιθανό να είναι επικίνδυνα για τη γάτα σας.

Τι να κάνετε σε περίπτωση δηλητηρίασης

Εάν η γάτα σας πάρει στα χέρια της ένα πιάτο τηγανίτες που έχουν πάνω τους τα παραπάνω υλικά, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Θα πρέπει να μεταφέρετε τη γάτα σας για παρακολούθηση και θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Μερικές φορές οι έγκαιρες προσπάθειες κάνουν τη διαφορά, γι’ αυτό μην το ρισκάρετε.

Μπορούν οι γάτες να φάνε τηγανίτες; Πληροφορίες από κτηνίατρο
Μπορούν οι γάτες να φάνε vegan τηγανίτες;

Αν λοιπόν η γάτα σας δεν μπορεί να φάει τηγανίτες λόγω των γαλακτοκομικών και της ζάχαρης, είναι εντάξει αν φάει vegan τηγανίτες; Αν και είναι μια ελαφρώς καλύτερη επιλογή, εξακολουθεί να μην συνιστάται. Στην πραγματικότητα, το να ετοιμάσετε μια παρτίδα vegan τηγανίτες και να τις ταΐσετε στη γάτα σας, την ανοίγει σε ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο προβλημάτων.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι τηγανίτες δεν έχουν καθόλου θρεπτική αξία, ενώ η εκδοχή με τα αυγά έχει έστω και λίγη. Θυμηθείτε, οι γάτες είναι σαρκοφάγοι, οπότε τουλάχιστον τα αυγά τους έδιναν κάποια πρωτεΐνη. Από την άλλη πλευρά, οι vegan τηγανίτες δεν τους παρέχουν τίποτα απολύτως.

Συμπέρασμα

Έτσι, απαντώντας στο ερώτημα αν οι γάτες μπορούν να τρώνε τηγανίτες, η απάντηση είναι ότι δεν πρέπει. Αν και θα μπορούσατε να μοιραστείτε τις απλές τηγανίτες σας με τον αιλουροειδή φίλο σας περιστασιακά, είναι καλύτερο να αποφύγετε να τους τις δίνετε εντελώς για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Προτεινόμενα