Μπορούν οι γάτες να φάνε τορτίγιες; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε τορτίγιες; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Όταν είστε απασχολημένοι με την προετοιμασία μιας γιορτής στην κουζίνα, η γάτα σας πιθανότατα γλείφει τα χείλη της με ανυπομονησία. Τα αρώματα από την κουζίνα σας είναι δελεαστικά για το κατοικίδιό σας, αλλά μπορούν οι γάτες να φάνε τορτίγιες; Ναι, οι γάτες μπορούν να φάνε μικρά κομμάτια τορτίγιας χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε να τις δίνετε τακτικά  για να διατηρήσετε την υγεία του αιλουροειδούς σας.

Ορισμένα από τα βασικά συστατικά, όπως η μαγειρική σόδα και το αλεύρι, δεν είναι τοξικά για τις γάτες, αλλά ορισμένες μάρκες περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου και λίπους που δεν πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής των αιλουροειδών. Μια κυρίως σαρκοφάγος διατροφή είναι ιδανική για τις γάτες, αλλά το κατοικίδιό σας μπορεί να απολαμβάνει μια αμυλούχα λιχουδιά από καιρό σε καιρό.

Μπορούν οι γάτες να φάνε τορτίγιες; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Το θρεπτικό περιεχόμενο των τορτίγιας

Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακ για τον άνθρωπο είναι φορτωμένα με τεχνητά χρώματα, τεχνητές γεύσεις, συντηρητικά, ζάχαρη, αλάτι και μπαχαρικά, αλλά τα προϊόντα τορτίγιας του εμπορίου είναι σχετικά ασφαλή για το κατοικίδιό σας. Οι τορτίγιες από αλεύρι συνήθως περιλαμβάνουν αλεύρι, μαγειρική σόδα, αλάτι και φυτικό λάδι ή λαρδί. Αν εξετάσετε τα συστατικά και τις διατροφικές πληροφορίες των τορτίγιας Mission Tortillas, μπορείτε να δείτε ότι ο μόνος ανησυχητικός αριθμός είναι το νάτριο. Ένας άνθρωπος που τελειώνει μια τορτίγια με 400 χιλιοστόγραμμα νατρίου έχει φτάσει μόνο στο 17% της ημερήσιας δόσης, αλλά η ποσότητα αυτή υπερβαίνει τη συνιστώμενη πρόσληψη νατρίου για μια γάτα.

Το νάτριο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο στη διατροφή των αιλουροειδών, αλλά οι γάτες πρέπει να καταναλώνουν μόνο 42 χιλιοστόγραμμα νατρίου κάθε μέρα. Μια ολόκληρη τορτίγια περιέχει σχεδόν δεκαπλάσια ποσότητα νατρίου από την ημερήσια δόση για τις γάτες. Η πιο υγιεινή λιχουδιά τορτίγια είναι αυτή που ετοιμάζετε μόνοι σας. Οι εμπορικοί κατασκευαστές τορτίγιας προσθέτουν αρκετές εκατοντάδες χιλιοστόγραμμα νατρίου στις συνταγές τους, αλλά μπορείτε να φτιάξετε μια έκδοση με χαμηλό νάτριο με φυτικό λάδι για να δοκιμάσει το κατοικίδιό σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κουνουπίδι; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι γάτες

Οι γάτες είναι πιο ασφαλείς τρώγοντας γατοτροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από ό,τι γκουρμέ τροφές για ανθρώπους, αλλά ορισμένες τροφές είναι πιο επιβλαβείς για το κατοικίδιό σας από άλλες. Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους του PetMd, θα πρέπει να αποφεύγετε να ταΐζετε αυτά τα είδη στο αιλουροειδές σας.
1. Καρυκευμένα σνακ

Όπως και οι τορτίγιες, ένα μόνο τσιπ τορτίγιας ή Cheeto δεν πρόκειται να βλάψει τη γάτα σας, αλλά μια υπερβολική ποσότητα θα μπορούσε να διαταράξει την πέψη της. Αν κεράσετε τη γάτα σας ένα σνακ με τσιπς, δώστε της ένα απλό τσιπς που είναι καρυκευμένο μόνο με αλάτι. Η σκόνη σκόρδου και η σκόνη κρεμμυδιού είναι κοινά συστατικά σνακ, αλλά σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικά για το κατοικίδιό σας.
2. Σκόρδο και κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο ανήκουν στην οικογένεια Amaryllidaceae (κρίνα). Παρόλο που ένα τσιπ με γεύση κρεμμυδιού ή σκόρδου που καταναλώνεται από τη γάτα σας δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, οι γάτες θα πρέπει να μένουν μακριά από οποιαδήποτε τροφή της οικογένειας των κρίνων. Η κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να προκαλέσει αναιμία στις γάτες.
3. Σταφύλια και σταφίδες

Τα σταφύλια και οι σταφίδες είναι τοξικά για τις γάτες, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει ποια ένωση στα φρούτα είναι επιβλαβής. Μια ήπια αντίδραση στα σταφύλια μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα και εμετό, αλλά μια πιο σημαντική μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό δεν σχετίζεται με τον αριθμό των σταφυλιών ή των σταφίδων που καταναλώνονται, αλλά με τις μεμονωμένες αντιδράσεις του κατοικίδιου ζώου, για τις οποίες δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε εκ των προτέρων αν το κατοικίδιό σας θα υποστεί καταστροφικά προβλήματα, γι’ αυτό συνιστάται η αποφυγή τους.
4. Βρεφική τροφή

Τα βασικά συστατικά των παιδικών τροφών είναι γενικά ασφαλή, αλλά πολλές μάρκες περιλαμβάνουν στις φόρμουλες τους καρυκεύματα σκόρδου και κρεμμυδιού. Δεδομένου ότι η συνοχή και το άρωμα των παιδικών τροφών είναι παρόμοια με ορισμένες γατοτροφές, τα αιλουροειδή αναμφίβολα θα προσελκυστούν από ένα μπολ με παιδικές τροφές πάνω σε μια ψηλή καρέκλα.
5. Ακατέργαστο κρέας και λίπος

Αρκετές εταιρείες προσφέρουν δίαιτες με ωμό κρέας για γάτες και σκύλους και τα γεύματά τους είναι ασφαλή και θρεπτικά για το κατοικίδιό σας. Ωστόσο, το ωμό κρέας που πωλείται για ανθρώπινη κατανάλωση δεν είναι κατάλληλο για τη γάτα σας. Οι άνθρωποι δεν είναι ευάλωτοι σε μολυσμένο κρέας όταν αυτό μαγειρεύεται πάνω από τις συνιστώμενες εσωτερικές θερμοκρασίες, αλλά το ωμό κοτόπουλο και το βοδινό κρέας που περιέχουν E. coli ή σαλμονέλα μπορεί να μολύνουν τους χώρους προετοιμασίας του φαγητού και τα μπολ φαγητού όταν σερβίρονται σε μια γάτα. Οι γάτες που μασουλάνε τακτικά λιπαρά κομμάτια είναι επίσης ευάλωτες σε αύξηση του σωματικού βάρους, διαβήτη και επομένως παγκρεατίτιδα.
6. Καφεΐνη

Η γάτα σας είναι απίθανο να έλκεται από τον καφέ ή τα ενεργειακά ποτά, αλλά είναι καλή ιδέα να κρατάτε οποιοδήποτε ρόφημα με καφεΐνη μακριά από το κατοικίδιό σας. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει μυϊκό τρέμουλο, ταχυπαλμία, ανησυχία και γρήγορη αναπνοή.
6. Γαλακτοκομικά

Αφού απογαλακτιστούν τα γατάκια, χάνουν την ικανότητα να ανέχονται τη λακτόζη. Μια γουλιά γάλα ή ένα μικρό κομμάτι τυρί δεν είναι επιβλαβές, αλλά η υπερβολική ποσότητα γαλακτοκομικών μπορεί να προκαλέσει διάρροια και εμετό.
7. Σοκολάτα

Οι γάτες που καταναλώνουν προϊόντα σοκολάτας είναι ευάλωτες σε επιληπτικές κρίσεις, μυϊκό τρόμο και καρδιακές αρρυθμίες. Η θεοβρωμίνη στη σοκολάτα είναι δηλητηριώδης για γάτες και σκύλους, αλλά τα υψηλότερα επίπεδα της ουσίας υπάρχουν στη σοκολάτα ψησίματος και στη μαύρη σοκολάτα.
8. Αλκοόλ

Ένα μεθυσμένο αιλουροειδές σε ένα καρτούν είναι διασκεδαστικό, αλλά το αλκοόλ μπορεί να είναι θανατηφόρο για τις γάτες στον πραγματικό κόσμο. Μια κουταλιά αλκοόλ μπορεί να βάλει τη γάτα σας σε κώμα και μια μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να σκοτώσει το κατοικίδιό σας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε τορτίγιες; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Συμπέρασμα

Όταν μαγειρεύετε σπιτικές τορτίγιες με τηγάνι, δεν πειράζει να δώσετε στον τριχωτό σας φίλο μια μικρή μπουκιά. Οι τορτίγιες δεν αποτελούν θρεπτικό σνακ και δεν πρέπει να υποκαθιστούν τις υψηλής ποιότητας λιχουδιές για γάτες, αλλά λίγο από την τορτίγια δεν θα βλάψει τη γάτα σας. Είναι δελεαστικό να σερβίρετε περιοδικά ανθρώπινη κουζίνα και σνακ στο κατοικίδιό σας, αλλά οι γάτες είναι πιο υγιείς όταν η διατροφή τους αποτελείται από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και λιχουδιές με κρέας που έχουν σχεδιαστεί για γάτες.