Μπορούν οι γάτες να φάνε τζίντζερ; Πιθανά οφέλη για την υγεία

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε τζίντζερ; Πιθανά οφέλη για την υγεία

Οι γάτες έλκονται από τη φύση τους από την τροφή, όπως ακριβώς και κάθε άλλο ζώο. Δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκουμε τις γάτες μας μπρούμυτα σε ένα μπολ με φαγητό που δεν τους ανήκει, κάτι που μπορεί να είναι ανησυχητικό για κάθε γονέα κατοικίδιου ζώου. Ευτυχώς, αν βρείτε τη γάτα σας να τσιμπολογάει το τζίντζερ σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την υγεία της. Λίγη ρίζα τζίντζερ δεν θα τους βλάψει, και όταν βρίσκεται στη φυσική του μορφή, μπορεί να είναι ακόμη και υγιεινή! Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τις γάτες και το τζίντζερ!

Μπορούν οι γάτες να φάνε τζίντζερ; Πιθανά οφέλη για την υγεία

Τι τρώνε οι γάτες: Ένας σύντομος οδηγός

Οι γάτες ανήκουν σε μια επιστημονική ταξινόμηση γνωστή ως υποχρεωτικά σαρκοφάγα. Τα ζώα αυτής της ταξινόμησης τρώνε μια άγρια διατροφή που αποτελείται τουλάχιστον κατά 70% από ζωικές πρωτεΐνες και συνήθως δεν διαθέτουν τα γαστρεντερικά ένζυμα για τη διάσπαση των φυτικών υλικών για τη λήψη θρεπτικών συστατικών. Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες δεν λαμβάνουν το ίδιο πυκνό προφίλ θρεπτικών συστατικών από τα φυτικά υλικά που λαμβάνουν τα φυτοφάγα ή παμφάγα ζώα.

Ωστόσο, οι γάτες εξακολουθούν να έχουν διατροφικές ανάγκες που καλύπτονται καλύτερα με την κατανάλωση ορισμένων φυτικών υλικών. Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι οι γάτες θα κάλυπταν αυτές τις διατροφικές ανάγκες παίρνοντας την τροφή απευθείας από τις κοιλιές των θηραμάτων τους, αφού οι γάτες καταναλώνουν όλα τα θηράματά τους, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων και των οστών.

Καταναλώνοντας το περιεχόμενο του στομάχου του θηράματός τους, οι γάτες όχι μόνο καλύπτουν τις πρώτες ανάγκες τους σε φυτικά υλικά αλλά ίσως και να ήταν σε θέση να συμπληρώσουν τα ένζυμα που τους λείπουν κατά τη διαδικασία της πέψης.

Αυτή η πηγή θρεπτικών συστατικών θα μπορούσε να χαθεί κατά τη διαδικασία εξημέρωσης, όπου οι γάτες δεν χρειάζεται πλέον να κυνηγούν για την τροφή τους και συνεπώς δεν καταναλώνουν το περιεχόμενο οποιουδήποτε θηράματος, πόσο μάλλον το τελευταίο γεύμα τους. Ορισμένοι κτηνίατροι έχουν διατυπώσει την άποψη ότι αυτή η έλλειψη θρεπτικών συστατικών ευθύνεται για την ανισότητα των γατών στα αποτελέσματα της υγείας τους. Μια υγιής γάτα θα έπρεπε να ζει μεταξύ 18 και 20 ετών, αλλά η μέση γάτα ζει μόνο 12 έως 15 χρόνια.

Πιθανά οφέλη για την υγεία από τη διατροφή της γάτας σας με τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει πολλά οφέλη για την υγεία των ανθρώπων και ανεπίσημες αναφορές υποστηρίζουν επίσης ορισμένα οφέλη για την υγεία των κατοικίδιων ζώων. Το τζίντζερ είναι γνωστό ότι ενισχύει και αυξάνει την όρεξη. Επίσης, αυξάνει την παραγωγή βλέννας του στόματος και του στομάχου και επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης. Λίγο τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση στομαχικών διαταραχών ή ναυτίας.

Ωστόσο, το τζίντζερ ερεθίζει λίγο την επένδυση του στομάχου και η υπερβολική ποσότητα τζίντζερ μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Επιπλέον, τα οφέλη για την υγεία μπορεί να μην αντισταθμίζουν τους πιθανούς κινδύνους, ανάλογα με τη μορφή και την προέλευση του τζίντζερ.

Μπορούν οι γάτες να φάνε τζίντζερ; Πιθανά οφέλη για την υγεία

Μορφές τζίντζερ

Η πιο κοινή μορφή τζίντζερ είναι η ξυρισμένη ρίζα τζίντζερ. Είναι απολύτως ασφαλές για τις γάτες σας να το καταναλώνουν. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να δώσετε τζίντζερ σε μια γάτα είναι βράζοντας κομμάτια της ρίζας όπως θα κάνατε με το τσάι. Αν και η υπερβολική ποσότητα τζίντζερ μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, δεν είναι κακό να αφήσετε τη γάτα σας να πιει τσάι με ρίζα τζίντζερ – αν δηλαδή το δέχεται. Οι γάτες είναι ιδιαίτερες και η δική σας μπορεί να μην επιθυμεί καν να δοκιμάσει τη θεραπεία σας με τζίντζερ.

Το μελομακάρονο δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να απολαύσουν οι γάτες τα λεπτά σημεία της κουζίνας με βάση το τζίντζερ. Το μελομακάρονο περιέχει ζάχαρη/ξυλιτόλη και ζύμη, τα οποία είναι απίστευτα ανθυγιεινά και επικίνδυνα για κατανάλωση από τη γάτα.

Η μπύρα τζίντζερ είναι επίσης ακατάλληλη για κατανάλωση από γάτες, επειδή είναι ουσιαστικά μόνο ζάχαρη και τζίντζερ. Οι γάτες δεν πρέπει να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Συμπέρασμα

Αν έχετε θεραπεύσει ποτέ το αναστατωμένο σας στομάχι με τζίντζερ, είναι φυσικό να αναρωτηθείτε αν αυτό μπορεί να λειτουργήσει και για τη γάτα σας. Ενώ δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του τζίντζερ στις γάτες, ανεπίσημα στοιχεία υποστηρίζουν ότι μπορεί να δοθεί στις γάτες για να βοηθήσει στη ναυτία και να ανακουφίσει το αναστατωμένο στομάχι.

Ενώ το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει σε ήπιες περιπτώσεις εμετού, είναι ζωτικής σημασίας να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει καταπιεί κάτι τοξικό. Εκείνοι μπορούν να εντοπίσουν καλύτερα αν η γάτα έχει φάει κάτι επικίνδυνο ή αν πάσχει από κάποια λοίμωξη που απαιτεί ιατρική φροντίδα και θα σας καθοδηγήσουν με τις καλύτερες πρακτικές με γνώμονα την υγεία της γάτας σας.

Προτεινόμενα