Μπορούν οι γάτες να φάνε βερίκοκα; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε βερίκοκα; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Τα βερίκοκα είναι ένα πολύ θρεπτικό φρούτο που αποτελεί μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών. Ως άνθρωποι, γνωρίζουμε ότι τα βερίκοκα είναι νόστιμα και μας προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από οφέλη για την υγεία, αλλά ως ιδιοκτήτες γατών, μπορεί να αναρωτιέστε αν τα βερίκοκα είναι κάτι που μπορούν να φάνε οι γάτες.

Ενώ η φλούδα και η σάρκα του βερίκοκου δεν είναι τοξικά, το κουκούτσι, ο μίσχος και τα φύλλα είναι τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη. Θα το εξετάσουμε περαιτέρω αυτό παρακάτω.

Μπορούν οι γάτες να πίνουν μεταλλικό νερό; Πληροφορίες για τη διατροφή που έχουν εγκριθεί από κτηνίατρο

Θα πρέπει να ταΐσω τη γάτα μου με βερίκοκο;

Όπως αναφέρθηκε, ο μίσχος, τα φύλλα και το κουκούτσι του βερίκοκου είναι εξαιρετικά τοξικά για τις γάτες και δεν πρέπει ποτέ να προσφέρονται ή έστω να αφήνονται έξω σε σημείο όπου η γάτα μπορεί να τα φτάσει. Υπάρχουν πολύ σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν αν καταναλωθεί αυτό το μέρος του φρούτου, μπορεί μάλιστα να αποβεί μοιραίο αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Όσον αφορά τη φλούδα και τη σάρκα του βερίκοκου, είναι μη τοξική για τις γάτες και δεν θα ήταν επικίνδυνο αν έτρωγαν λίγο. Ωστόσο, οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι και δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να τους προσφέρετε βερίκοκα ως λιχουδιά. Οι γάτες δεν διαθέτουν υποδοχείς γλυκιάς γεύσης, οπότε συνήθως δεν έλκονται από τη γλυκιά γεύση των φρούτων όπως τα άλλα ζώα.

Αν η γάτα σας απολαμβάνει να τρώει βερίκοκο και θέλετε να το προσφέρετε ως λιχουδιά, είναι καλύτερο να το κάνετε σε μικρές ποσότητες και μόνο περιστασιακά. Λίγες μπουκιές είναι το μόνο που μπορεί να αντέξει το πεπτικό τους σύστημα, καθώς δεν έχουν σχεδιαστεί για να καταναλώνουν φυτική ύλη.

Προσφέρουν τα βερίκοκα οφέλη για την υγεία των γατών;

Ενώ τα βερίκοκα είναι εξαιρετικά θρεπτικά για τον άνθρωπο, τα υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα όπως οι γάτες λαμβάνουν όλες τις θρεπτικές τους ανάγκες απευθείας από το κρέας. Το πεπτικό σύστημα μιας γάτας δεν είναι σχεδιασμένο για οποιοδήποτε είδος φυτικής ύλης, ακόμη και όταν το προσλαμβάνουν, δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν σωστά τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών, όπως μπορούν τα φυτοφάγα και τα παμφάγα ζώα.

Κίνδυνοι από τον μίσχο, τα φύλλα και τον πυρήνα

Τα στελέχη, τα φύλλα και ο πυρήνας του βερίκοκου περιέχουν κυάνιο, το οποίο είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες. Ενώ όλα αυτά τα μέρη του βερίκοκου περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα κυανίου, τα επίπεδα είναι τα υψηλότερα όταν ο καρπός αρχίζει να μαραίνεται. Εάν η γάτα σας καταπιεί οποιοδήποτε από αυτά, το κυάνιο αρχίζει να εμποδίζει τα κύτταρα να προσλαμβάνουν οξυγόνο, γι’ αυτό και πρόκειται για μια τόσο επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση.

Μπορούν οι γάτες να φάνε βερίκοκα; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Τι είναι η δηλητηρίαση από κυάνιο;

Εάν είστε βέβαιοι ότι η γάτα σας έχει φάει οποιοδήποτε μέρος από μίσχο, φύλλο ή κουκούτσι βερίκοκου, απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα. Εάν αυτό συμβεί μετά το κανονικό ωράριο λειτουργίας του κτηνιάτρου σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις επείγουσες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Όσο πιο γρήγορα λάβετε κτηνιατρική βοήθεια, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης και ανάρρωσης της γάτας σας.

Εάν η δηλητηρίαση από κυάνιο αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα και η γάτα σας θα πάθει αναπνευστική δυσχέρεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοκ και μπορεί να καταλήξει σε θάνατο. Δεν είναι μόνο τα βερίκοκα που περιέχουν κυάνιο, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα και τα κεράσια είναι μερικά άλλα παραδείγματα φρούτων που έχουν τοξικά φύλλα, μίσχους και κουκούτσια.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από κυάνιο στις γάτες

Είναι πολύ σημαντικό να μεταφέρετε τη γάτα σας αμέσως στον κτηνίατρο εάν εμφανίζει συμπτώματα δηλητηρίασης.

Μερικά από τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:
Διασταλμένες κόρες των ματιών
Δυσκολία στην αναπνοή
Υπερβολικό λαχάνιασμα
Εμετός
Έντονο κόκκινο των βλεννογόνων μεμβρανών

Σωστή διατροφή για γάτες

Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα που είναι σχεδιασμένα να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους απευθείας από πηγές κρέατος. Οι εξημερωμένες γάτες μας είναι εξελιγμένοι κυνηγοί, όπως ακριβώς και οι άγριες αντίστοιχες γάτες τους. Απαιτούν πολύ υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά και ελάχιστους υδατάνθρακες.

Το πεπτικό σύστημα μιας γάτας δεν είναι κατασκευασμένο για να χωνεύει φυτικές ύλες. Η προσθήκη οποιουδήποτε είδους φρούτων, λαχανικών ή βοτάνων στις τροφές τους ή ως συμπληρωματικές λιχουδιές δεν είναι απαραίτητη. Δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν σωστά τα θρεπτικά συστατικά από αυτές τις πηγές, οπότε δεν προσθέτουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Οι περισσότερες τροφές για γάτες που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι σχεδιασμένες για να παρέχουν στη γάτα σας τις απαραίτητες διατροφικές απαιτήσεις της. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες τροφές είναι γεμάτες με ανθυγιεινά και περιττά συστατικά. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής για τη γάτα σας και να ελέγχετε την ετικέτα των συστατικών στις πιθανές αγορές τροφών.

Μπορούν οι γάτες να φάνε βερίκοκα; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Επιλογές τροφών του εμπορίου

Οι εμπορικές τροφές για γάτες κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία μορφών και εναπόκειται σε εσάς, ως ιδιοκτήτη, να επιλέξετε τη μορφή που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και τη γάτα σας.

Είναι σημαντικό να μάθετε πώς να διαβάζετε τις ετικέτες και να ελέγχετε τα συστατικά για να διασφαλίσετε ότι παίρνει τροφή καλής ποιότητας με τη σωστή ισορροπία διατροφής. Εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες, το κτηνιατρικό σας προσωπικό μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τις καλύτερες τροφές και ακόμη και να σας εκπαιδεύσει στις διατροφικές τους απαιτήσεις.

Οι διάφορες μορφές τροφών για γάτες που κυκλοφορούν στην αγορά περιλαμβάνουν:
Ξηρές κροκέτες
Υγρή κονσερβοποιημένη τροφή
Φρεσκοκομμένα
Κατεψυγμένες κροκέτες

Συμπέρασμα

Οι γάτες μπορούν να τρώνε μόνο τη φλούδα και τη σάρκα του βερίκοκου, καθώς δεν είναι τοξική και δεν προκαλεί βλάβη. Αν και δεν υπάρχει λόγος να συμπληρώνετε τη διατροφή της γάτας σας με βερίκοκο, αν η γάτα σας γουστάρει αυτό το φρούτο, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να της δίνετε μικρές μπουκιές περιστασιακά. Δεδομένου ότι οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, ο οργανισμός τους δεν προορίζεται για την πέψη φυτικών υλικών, οπότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα λάβουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους από την υψηλής ποιότητας γατοτροφή τους.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου σχετικά με τα βερίκοκα είναι ότι οι γάτες ή οποιαδήποτε άλλα κατοικίδια ζώα δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στους μίσχους, τα φύλλα ή τα κουκούτσια τους. Λόγω της τοξικότητας του κυανίου σε αυτά τα μέρη του βερίκοκου. Η δηλητηρίαση από κυάνιο είναι δυνητικά θανατηφόρα και θεωρείται επείγον περιστατικό. Μιλάτε πάντα με τον κτηνίατρό σας προτού προσφέρετε οποιαδήποτε νέα τροφή στη γάτα σας και απευθυνθείτε αμέσως αν υπάρχει υποψία δηλητηρίασης από κυάνιο.