Μπορούν οι γάτες να φάνε βούτυρο; Πληροφορίες και Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε βούτυρο; Πληροφορίες και Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Αν η γάτα σας κλέβει φαγητό με κάθε ευκαιρία, το βούτυρο μπορεί να είναι ο κρυπτονίτης της. Πολλές γάτες λατρεύουν το βούτυρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κρέμα και λιπαρά, τα οποία μπορεί να είναι ακαταμάχητα για τα αιλουροειδή. Και ορισμένοι ιδιοκτήτες ορκίζονται να δίνουν στις γάτες ένα φάρμακο με βούτυρο για τις τριχόμπαλες. Αλλά αν η γάτα σας είναι μανιακή με το βούτυρο, μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι πραγματικά ασφαλές γι’ αυτές.

Πριν αρχίσετε να αγχώνεστε, μην ανησυχείτε – το βούτυρο δεν είναι δηλητηριώδες για τις γάτες. Αν η γάτα σας λατρεύει το βούτυρο, ένα μικρό κομμάτι κάθε τόσο δεν θα της κάνει κακό! Αν και το βούτυρο περιέχει λίγη λακτόζη, συνήθως δεν έχει αρκετή ώστε να προκαλέσει προβλήματα στις γάτες. Η υψηλή περιεκτικότητα του βουτύρου σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, αλλά για τις περισσότερες γάτες δεν θα αποτελέσει πρόβλημα σε μικρές ποσότητες.

Μπορούν οι γάτες να φάνε βούτυρο; Πληροφορίες και Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Βούτυρο και ανοχή στη λακτόζη

Ένας λόγος για να είστε προσεκτικοί στο να δίνετε βούτυρο στη γάτα σας είναι η λακτόζη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όπως τα περισσότερα θηλαστικά, οι ενήλικες γάτες δεν μπορούν να χωνέψουν τη λακτόζη. Ωστόσο, το βούτυρο έχει αρκετά χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Ένα μικρό κομμάτι βούτυρο περιέχει μόνο περίπου μισό γραμμάριο λακτόζης, γεγονός που το καθιστά αρκετά ασφαλές σε μικρές δόσεις. Και ακόμη και αν η γάτα σας τρελαθεί με το βούτυρο, οι αντιδράσεις της λακτόζης δεν πρέπει να είναι απειλητικές για τη ζωή, απλώς ενοχλητικές. Μπορείτε να περιμένετε ότι η γάτα σας θα έχει στομαχικές διαταραχές και μια βρωμερή άμμο, αλλά όχι κάτι χειρότερο.

Περιεκτικότητα του βουτύρου σε λιπαρά

Μια άλλη πιθανή δυσκολία για τις γάτες είναι η ποσότητα λίπους που βρίσκεται στο βούτυρο. Όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή με λίπος και πρωτεΐνες για να είναι υγιείς και ευτυχισμένες. Αλλά σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι γάτες δεν χρειάζονται σημαντική ποσότητα υδατανθράκων. Η γατοτροφή πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 26% πρωτεΐνες και 9% λίπος, αν και υψηλότερες ποσότητες πρωτεϊνών είναι καλύτερες, επειδή ένα ποντίκι, για παράδειγμα, έχει περίπου 55% πρωτεΐνες και 45% λίπος.

Τόσο το λίπος όσο και η πρωτεΐνη περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θερμίδες, αλλά το λίπος είναι πολύ πιο θερμιδοφόρο – αυτό σημαίνει ότι ένα κιλό λίπους έχει περισσότερες θερμίδες από ένα κουταλάκι του γλυκού πρωτεΐνης. Όλες αυτές οι θερμίδες μπορεί να είναι άσχημα νέα αν η γάτα σας είναι υπέρβαρη ή δεν είναι δραστήρια.

Το βούτυρο είναι πολύ πλούσιο σε λίπος και πολύ χαμηλό σε πρωτεΐνες, οπότε μπορεί να βγάλει τη διατροφή της γάτας σας από την ισορροπία. Ένα γεύμα μόνο με βούτυρο θα άφηνε τις γάτες να χάσουν βασικές θρεπτικές ουσίες και αμινοξέα που προέρχονται μόνο από πρωτεΐνες κρέατος. Αλλά αν η γάτα σας είναι υγιής και δραστήρια, η ποσότητα λίπους σε μια κουταλιά βούτυρο θα είναι απολύτως εντάξει.

Μπορούν οι γάτες να φάνε βούτυρο; Πληροφορίες και Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ: Μπορεί το βούτυρο να θεραπεύσει τις τριχόμπαλες;

Το βούτυρο είναι επίσης μια δημοφιλής σπιτική θεραπεία για τις τριχόμπαλες. Η θεωρία πίσω από αυτό είναι ότι λίγο βούτυρο που θα καλύψει το λαιμό θα βοηθήσει τις τριχόμπαλες να γλιστρήσουν εύκολα έξω και θα εμποδίσει τις γάτες να πνιγούν. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν έρευνες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για το αν αυτό όντως λειτουργεί, αλλά δεν είναι η μόνη επιλογή. Για παράδειγμα, μια θεραπεία για τις τριχόμπαλες περιλαμβάνει τη χρήση βαζελίνης αντί αυτής, η οποία εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό, αλλά επειδή δεν είναι εύπεπτη, δεν προσθέτει θερμίδες στη διατροφή της γάτας σας.

Οι γάτες είναι σχεδιασμένες να αυτο-καθαρίζονται, με αγκαθωτές γλώσσες που εξομαλύνουν το τρίχωμα και απομακρύνουν τις χαλαρές τρίχες. Είναι φυσικό μερικές από αυτές τις χαλαρές τρίχες να καταπίνονται κάθε τόσο, και κανονικά, αυτές θα πρέπει να περνούν άπεπτες και να αποβάλλονται με τα κόπρανα. Ωστόσο, μερικές φορές, οι τρίχες μπλέκονται και συσσωρεύονται στο στομάχι της γάτας, σχηματίζοντας αυτές τις περίφημες τριχομπαλίτσες. Οι γάτες πρέπει να κάνουν εμετό για να απαλλαγούν από αυτές πριν προκαλέσουν απόφραξη. Ο βήχας μπορεί να ακούγεται τρομακτικός, αλλά συνήθως σε λίγο καιρό, η τριχόμπαλα θα βγει καθαρά. Οι εξαιρετικά μεγάλες τριχόμπαλες ενέχουν κίνδυνο πνιγμού, αλλά αυτό είναι ένα πολύ σπάνια αναφερόμενο πρόβλημα.

Αν η γάτα σας έχει πολλές τριχόμπαλες, αντί να τις ταΐζετε με βούτυρο, προσπαθήστε να προλάβετε το πρόβλημα στην πηγή του. Το τακτικό βούρτσισμα θα καθαρίσει τις χαλαρές τρίχες προτού φτάσουν στο στομάχι της γάτας σας -και παντού αλλού! Μπορεί να μην εξαλείψει τελείως τις τριχόμπαλες, αλλά ένα γρήγορο βούρτσισμα μερικές φορές την εβδομάδα θα βοηθήσει σίγουρα. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε να ταΐζετε τη γάτα σας μόνο ξηρά τροφή- η αλλαγή ή η προσθήκη τροφών πλούσιων σε υγρασία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Υγιεινά σνακ για γάτες

Αν δεν θέλετε να δώσετε βούτυρο στο αιλουροειδές σας, ποια εναλλακτικά σνακ υπάρχουν για τις γάτες;

Αν θέλετε να δίνετε στη γάτα σας μια μπουκιά φαγητού εδώ και εκεί, θα πρέπει να αναζητήσετε σνακ που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά και δεν έχουν επιβλαβή συστατικά. Τα περισσότερα κρέατα αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τις γάτες. Προσέξτε τα λιπαρά κομμάτια κρέατος, καθώς το πολύ λίπος μπορεί να είναι κακό για τις γάτες και οι θερμίδες θα αθροιστούν γρήγορα. Επίσης, προσέξτε τα κομμάτια κρέατος με υψηλότερο νάτριο. Είναι καλύτερο για τις γάτες να αποφεύγουν να έχουν πολύ μεγάλες ποσότητες νατρίου στη διατροφή τους, οπότε τα κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως το μπέικον, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται ως περιστασιακή μπουκιά και όχι ως πλήρες γεύμα.

Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το χοιρινό, το μοσχάρι και το αρνί είναι καλές επιλογές για τις γάτες. Σε πολλές γάτες αρέσουν ιδιαίτερα τα κομμάτια που δεν αρέσουν στους ανθρώπους, όπως η καρδιά και το συκώτι. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, όπως το βούτυρο και τα σκληρά τυριά, είναι επίσης αρκετά ασφαλή περιστασιακά σνακ. Και φυσικά, μπορείτε πάντα να αγοράζετε εμπορικά παρασκευασμένες λιχουδιές για γάτες. Ανεξάρτητα από το είδος του σνακ που μοιράζεστε, το μέγεθος της μερίδας έχει σημασία – η υπερβολική ποσότητα φαγητού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινό είναι.

Μπορούν οι γάτες να φάνε βούτυρο; Πληροφορίες και Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Συμπέρασμα

Οι γάτες λατρεύουν τις λιχουδιές και δεν πειράζει να προ