Μπορούν οι γάτες να φάνε ξηρούς καρπούς Macadamia; Κτηνιατρικός οδηγός υγείας και ασφάλειας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε ξηρούς καρπούς Macadamia; Κτηνιατρικός οδηγός υγείας και ασφάλειας

Είναι σύνηθες για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να είναι περίεργοι όταν πρόκειται για τροφές που μπορούν να προσφέρουν στα κατοικίδιά τους. Αν και δεν συνιστάται να παρέχουμε στις γάτες ή τους σκύλους μας ανθρώπινη τροφή, είναι δύσκολο να αντισταθούμε όταν τσιμπολογάμε και τα γούνινα μωρά μας είναι τόσο περίεργα για το τι απολαμβάνουμε. Αυτό μπορεί να ισχύει για ορισμένες γάτες, αν και οι σκύλοι είναι συνήθως οι χειρότεροι από τους δύο. Οι μικροί μας γατούληδες φίλοι μπορεί να είναι αρκετά περίεργοι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, και μερικοί μπορεί να θέλουν να συμμετέχουν σε ό,τι κάνουμε. Ακόμα και στο φαγητό.

Τα καρύδια macadamia είναι μια λιχουδιά που απολαμβάνουν πολλοί άνθρωποι. Όταν χαλαρώνετε στον καναπέ, παρακολουθώντας την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή, τα καρύδια macadamia μπορούν να αποτελέσουν ένα ελαφρύ, υγιεινό σνακ. Αλλά, αν η γάτα σας σέρνεται στην αγκαλιά σας και προσπαθεί να σας πείσει να μοιραστείτε, τι πρέπει να κάνετε; Μπορούν οι γάτες να φάνε καρύδια macadamia; Είναι επικίνδυνα γι’ αυτές; Δυστυχώς, η απάντηση στο ερώτημα αν οι γάτες μπορούν να φάνε καρύδια macadamia είναι απλά όχι.

Είναι γνωστό ότι οι ξηροί καρποί macadamia είναι τοξικοί για τους σκύλους, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες προς το παρόν για να πούμε πώς μπορεί να επηρεαστούν οι γάτες, οπότε είναι σημαντικό να αποφύγετε να τους δώσετε στη γάτα σας. Τα καρύδια macadamia μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβή για το γατούλη σας. Ας ρίξουμε μια ματιά στο καρύδι macadamia και τι μπορεί να συμβεί αν επιτρέψετε στη γάτα σας να επιδοθεί σε αυτή τη λιχουδιά.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ξηρούς καρπούς Macadamia; Κτηνιατρικός οδηγός υγείας και ασφάλειας

Τι είναι το καρύδι macadamia;

Τα καρύδια macadamia είναι ο καρπός που παράγεται από το δέντρο macadamia. Αυτό το δέντρο είναι ένα αειθαλές φυτό που είναι αυτοφυές στην Αυστραλία, αλλά καλλιεργείται πλέον και σε άλλα μέρη του κόσμου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Καλιφόρνια και η Χαβάη είναι οι δύο πολιτείες που είναι περισσότερο γνωστές για την προμήθεια αυτών των ξηρών καρπών με γεύση βουτύρου. Λαμβάνοντας υπόψη τη σπανιότητά τους στις πολιτείες, την εξαιρετική γεύση και την ποιοτική πρωτεΐνη που παρέχουν, είναι κατανοητό γιατί τα καρύδια macadamia είναι οι ακριβότεροι ξηροί καρποί στον κόσμο. Είναι επίσης τα πιο δύσκολα στο σπάσιμο.

Για τους ανθρώπους, τα καρύδια macadamia παρέχουν μερικά οφέλη για την υγεία. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των φλεγμονών και ακόμη και στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης. Είναι όταν πρόκειται για τα κατοικίδια ζώα που πραγματικά αρχίζετε να βλέπετε τα μειονεκτήματα που σχετίζονται με τα καρύδια macadamia να μπαίνουν στο παιχνίδι.

Γιατί οι ξηροί καρποί macadamia είναι επικίνδυνοι για τις γάτες;

Ενώ η επιστήμη προσπαθεί ακόμη να ανακαλύψει γιατί τα καρύδια macadamia είναι τοξικά για τους σκύλους, ποια ένωση ευθύνεται και ποια είναι η τοξική αρχή, είναι ακόμη λιγότερο γνωστό αν το ίδιο ισχύει και για τα αιλουροειδή μας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι ένοχοι είναι τα συστατικά των ίδιων των ξηρών καρπών ή ενδεχομένως διάφοροι μολυσματικοί παράγοντες από την επεξεργασία, όπως μυκοτοξίνες ή άλλες άγνωστες αιτίες. Όπως και να έχει, δεν γνωρίζουμε γιατί και πώς τα macadamia είναι τοξικά για τους σκύλους και σε ποια ποσότητα μπορεί να βλάψουν τη γάτα σας, γι’ αυτό και οι κτηνίατροι προτρέπουν τους γονείς γατών να κρατούν τα macadamia nuts μακριά από τις γατούλες τους.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν κίνδυνο πνιγμού για τα ζώα

Πέρα από τους επιστημονικούς λόγους που ακόμη διερευνώνται σχετικά με τους ξηρούς καρπούς macadamia και την ασθένεια που προκαλούν στα κατοικίδιά μας, είναι ο κίνδυνος πνιγμού που ενέχουν όλοι οι ξηροί καρποί για τα γούνινα μωρά μας. Παρόλο που τα καρύδια macadamia είναι από τη μικρότερη πλευρά, εξακολουθεί να είναι πιθανό να πνιγεί η γάτα σας από αυτά. Οι ξηροί καρποί είναι σκληροί. Ναι, τα γατάκια μας είναι σαρκοφάγα και έχουν τα δόντια που τα βοηθούν να σκίζουν το κρέας, αλλά οι ξηροί καρποί δεν είναι το ίδιο. Κάθε τροφή που μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο πνιγμού για τη γατούλα σας θα πρέπει να κρατείται μακριά. Δεν υπάρχει αμφιβολία! Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να διατηρήσετε τη γατούλα σας ευτυχισμένη και υγιή.

Τι συμβαίνει όταν μια γάτα τρώει ξηρούς καρπούς μακαντάμια;

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά η ανησυχία είναι ότι οι γάτες μπορεί να έχουν διαφορετικά σημάδια όταν τρώνε καρύδια macadamia. Ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι διάρροια, εμετός, κοιλιακό άλγος και λήθαργος.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας πέφτει θύμα τρόμου και αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος.

Εάν τα συμπτώματα της γάτας σας γίνουν σοβαρά, είναι πιθανή η αδυναμία, η αταξία ή η απώλεια ισορροπίας, η απροθυμία να σταθεί όρθια, η δυσκολία στο περπάτημα, ακόμη και η κατάρρευση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας έχει φάει ξηρούς καρπούς macadamia.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ξηρούς καρπούς Macadamia; Κτηνιατρικός οδηγός υγείας και ασφάλειας

Τι να κάνετε αν η γάτα σας φάει ξηρούς καρπούς macadamia

Μπορεί να αισθάνεστε την ανάγκη να παρακολουθείτε απλώς τη γάτα σας εάν φάει ξηρούς καρπούς macadamia και να περιμένετε να δείτε εάν παρουσιαστούν συμπτώματα. Αν και αυτό μπορεί να είναι εφικτό αν η γάτα σας δεν έχει καταπιεί πολλούς ξηρούς καρπούς macadamia, εξακολουθεί να είναι καλύτερο να έρθετε αμέσως σε επαφή με τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρός σας θα συζητήσει μαζί σας την κατάσταση και θα σας βοηθήσει να καθορίσετε αν η γατούλα σας πρέπει να κάνει μια επίσκεψη στο ιατρείο για πιο προχωρημένη θεραπεία.

Συμπερασματικά

Όπως μπορείτε να δείτε, οι ξηροί καρποί macadamia δεν είναι μια καλή επιλογή σνακ για τη γάτα σας. Αν θέλετε να απολαμβάνετε ένα καρύδι macadamia από καιρό σε καιρό, κρατήστε τα αποθηκευμένα με ασφάλεια μακριά από τη γατούλα σας και πείτε όχι στον αιλουροειδή φίλο σας αν προσπαθήσει να σας πείσει να τα μοιραστείτε. Αν η γάτα σας θέλει να τσιμπολογάει μαζί σας, προσφέρετε της λιχουδιές που είναι ασφαλείς για τις γάτες, για να τις απολαμβάνουν ενώ οι δυο σας μοιράζεστε τον ελεύθερο χρόνο σας αγκαλιάζοντας μαζί.

Προτεινόμενα