Μπορούν οι γάτες να φάνε ζαχαρωτά; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε ζαχαρωτά; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Λίγα πράγματα είναι πιο νόστιμα από τα ζαχαρωτά. Η τέλεια προσθήκη σε ζεστό κακάο ή ψημένα γύρω από μια φωτιά, τα ζαχαρωτά είναι μια γλυκιά και ευέλικτη λιχουδιά που αγαπάμε κατά τη διάρκεια των διακοπών (ή οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου!).

Δυστυχώς, η αγάπη μας για τα ζαχαρωτά δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλα για τους τετράποδους φίλους μας. Μπορούν οι γάτες να φάνε ζαχαρωτά; Όχι, οι γάτες δεν μπορούν να τρώνε με ασφάλεια ζαχαρωτά για διάφορους λόγους. Θα εξηγήσουμε περισσότερους παρακάτω.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ζαχαρωτά; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Γιατί τα ζαχαρωτά είναι επικίνδυνα για τις γάτες;

Οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε marshmallows για ένα σωρό λόγους, αλλά κυρίως επειδή δεν προσφέρουν κανένα διατροφικό όφελος. Ως υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, οι γάτες απαιτούν μια διατροφή που αποτελείται από άπαχη πρωτεΐνη από ζωικές πηγές, όχι κενές θερμίδες και ζάχαρη από επεξεργασμένες τροφές όπως τα marshmallows. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα ζαχαρωτά μπορεί να συμβάλει σε καταστάσεις υγείας όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης και οι συναφείς συνοσηρότητές τους, όπως τα καρδιακά προβλήματα.

Τα ζαχαρωτά περιέχουν επίσης πολύ νάτριο, το οποίο δεν είναι υγιεινό για τη γάτα σας. Εκτός από την κακή διατροφή, τα marshmallows μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού. Ειδικά τα μικρά marshmallows μπορεί να σφηνωθούν στο λαιμό της γάτας σας.

Τι πρέπει να κάνω αν η γάτα μου φάει ζαχαρωτό;

Παρά το γεγονός ότι είναι γενικά ανασφαλή, τα ζαχαρωτά δεν είναι δηλητηριώδη ή τοξικά για τις γάτες – απλώς δεν είναι καλή ιδέα για κέρασμα. Εφόσον η γάτα σας δεν πνίγεται, θα πρέπει να χωνέψει το ζαχαρωτό μια χαρά και να μην υποστεί καμία αρνητική επίπτωση.

Στο μέλλον, προσπαθήστε να είστε πιο προσεκτικοί όσον αφορά τις επιτραπέζιες τροφές στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση η γάτα σας. Ένα ζαχαρωτό δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αλλά πολλές τροφές είναι.

Στις γάτες αρέσει το κρύο ή το ζεστό νερό; Πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Ποιες τροφές είναι επικίνδυνες για τις γάτες;

Οι γάτες είναι περίεργες και παίρνουν στα χέρια τους πολλές ανθρώπινες τροφές που δεν θα έπρεπε. Ενώ για κάποιες δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε, άλλες μπορούν να συμβάλουν σε θανατηφόρες καταστάσεις υγείας. Ακολουθούν ορισμένες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ταΐζετε τη γάτα σας:
Ωμό κρέας ή κόκαλα

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες μπορούν να κολλήσουν ασθένειες από τα βακτήρια που ευδοκιμούν στο ωμό κρέας, όπως η σαλμονέλα και το E.coli. Εάν η γάτα σας καταπιεί αυτά τα βακτήρια, μπορεί να αρρωστήσει πολύ και να σας μεταδώσει την ασθένεια.

Τα ωμά κόκαλα δεν αποτελούν μόνο βακτηριακό κίνδυνο, αλλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως πνιγμό, διάτρηση του εντέρου ή εντερική εμπλοκή. Οι γάτες μπορεί επίσης να σπάσουν τα δόντια τους από τα βαριά ωμά κόκαλα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ζαχαρωτά; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Γαλακτοκομικά

Παρά την εικόνα μιας γάτας που πίνει γάλα από πιατάκι, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά δεν είναι οι καλύτερες επιλογές για τη διατροφή μιας γάτας. Ορισμένες γάτες δυσκολεύονται να χωνέψουν τη λακτόζη, τη ζάχαρη στο γάλα, και υποφέρουν από διάρροια ή προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα. Ακόμα και αν η γάτα σας φαίνεται να είναι εντάξει με το γάλα, είναι καλύτερο να το αποφύγετε και να επιλέξετε μια εναλλακτική λύση κατάλληλη για το είδος.

Τροφή για σκύλους

Εάν έχετε σκύλο, η γάτα σας μπορεί να έχει πρόσβαση σε κάποια από τις τροφές του σκύλου σας. Αν και είναι απίθανο να βλάψει τη γάτα σας μια φορά, οι σκύλοι και οι γάτες έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Οι γάτες χρειάζονται ζωική πρωτεΐνη και το αμινοξύ ταυρίνη, τα οποία περιλαμβάνονται στις εμπορικές γατοτροφές. Χωρίς αυτό, οι γάτες μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα όπως καρδιακές παθήσεις και προβλήματα όρασης. Οι γάτες χρειάζονται επίσης υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Α για τη σωστή υγεία.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ζαχαρωτά; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι εξίσου δηλητηριώδης για τις γάτες όσο και για τους σκύλους. Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται μεθυλοξανθίνη, η οποία συσσωρεύεται στον οργανισμό και προκαλεί συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια, μυϊκό τρέμουλο, καρδιακές αρρυθμίες, αυξημένη δίψα και επιληπτικές κρίσεις. Αποφύγετε τη σοκολάτα και τα ροφήματα με καφεΐνη, τα οποία έχουν υψηλές συγκεντρώσεις μεθυλοξανθίνης.
Σκόρδο και κρεμμύδι

Το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και άλλα τρόφιμα αυτής της οικογένειας είναι τοξικά για τις γάτες και μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία. Μια γάτα χρειάζεται συνήθως μεγαλύτερες ποσότητες για να έχει δυσμενείς επιπτώσεις, αλλά μπορεί να αρρωστήσει από αυτές τις τροφές σε σάλτσες ή σε συμπυκνωμένες, κονιοποιημένες μορφές όπως το σκόρδο ή το κρεμμύδι σε σκόνη. Οι γάτες που καταπίνουν σκόρδο ή κρεμμύδι μπορεί να εμφανίσουν αναιμία, αδυναμία, λήθαργο, πορτοκαλί ή κόκκινα ούρα και χλωμά ούλα.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ζαχαρωτά; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Πώς μπορώ να κρατήσω τη γάτα μου μακριά από επικίνδυνες τροφές;

Οι γάτες είναι πολύ καλές στο να αποκτούν πρόσβαση σε πράγματα που δεν θα έπρεπε. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την κατά λάθος κατάποση επικίνδυνων τροφών είναι να τις κρατάτε μακριά από το χέρι σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

Αποθηκεύστε τις τροφές μακριά από την πρόσβαση.
Μην επιτρέπετε στη γάτα σας να ανεβαίνει στον πάγκο ή στο τραπέζι, ενώ εσείς ετοιμάζετε το φαγητό ή τρώτε.
Μην μοιράζεστε υπολείμματα από το τραπέζι με τη γάτα σας.
Ενημερώστε τους καλεσμένους σε πάρτι ή εκδηλώσεις να αποφεύγουν να δίνουν επιτραπέζια φαγητά στη γάτα σας ή να αφήνουν φαγητό σε σημεία που μπορεί να το φτάσει η γάτα σας.

Με ορισμένες από τις επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να προέλθουν από τοξικές τροφές, μια ουγγιά πρόληψης αξίζει πραγματικά μια λίβρα θεραπείας.

Μπορούν οι γάτες να φάνε ζαχαρωτά; Διατροφικά στοιχεία & Συχνές ερωτήσεις

Συμπέρασμα

Τα ζαχαρωτά μπορεί να είναι μια απολαυστική λιχουδιά για τις διακοπές ή τη φωτιά της καλοκαιρινής κατασκήνωσης για εμάς, αλλά δεν είναι κατάλληλα για τις γάτες σας. Ενώ δεν υπάρχει τίποτα δηλητηριώδες ή τοξικό για τη γάτα σας σε ένα marshmallow, δεν προσφέρουν καμία θρεπτική αξία και περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης και νατρίου. Οι γάτες μπορεί επίσης να πνιγούν από τα ζαχαρωτά.