Μπορούν οι γάτες να πίνουν αλκαλικό νερό; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να πίνουν αλκαλικό νερό; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία

Η ενυδάτωση αποτελεί πρόβλημα για τις οικόσιτες γάτες και πολλές από αυτές δεν έχουν την τάση να πίνουν νερό όσο συχνά θα έπρεπε. Οι άγριες γάτες εξαρτώνται από τα θηράματά τους για την παροχή υγρασίας και μπορούν να παραμένουν ενυδατωμένες καταναλώνοντας τρωκτικά και άλλα μικρά πλάσματα. Όταν γεμίζετε το μπολ με το νερό της γάτας σας, μπορεί να έχετε αναρωτηθεί: Μπορούν οι γάτες να πίνουν αλκαλικό νερό; Ναι, οι γάτες μπορούν να πίνουν αλκαλικό νερό- ωστόσο, μπορεί να είναι επιβλαβές για τα κατοικίδια ζώα υπό ορισμένες συνθήκες. 

Μπορούν οι γάτες να πίνουν αλκαλικό νερό; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία
Τι είναι το αλκαλικό νερό;

Η κλίμακα pH μετρά την οξύτητα του νερού από το 1 έως το 14. Κάθε αριθμός κάτω από το 7 είναι όξινος και πάνω από το 7 είναι αλκαλικός. Έχουν υπάρξει κάποιες μελέτες που δηλώνουν ότι το αλκαλικό νερό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της απώλειας οστών και στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και καρκίνου στους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν σταθερά αυτούς τους ισχυρισμούς υγείας.

Τι νερό πρέπει να πίνει μια γάτα;

Ιδανικά, οι γάτες θα πρέπει να πίνουν νερό της τάξης των 6,2 για να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στο ουροποιητικό σύστημα. Το αποσταγμένο νερό είναι πολύ όξινο για τα αιλουροειδή και πρέπει να αποφεύγεται, αλλά το φιλτραρισμένο νερό της βρύσης είναι μια από τις καλύτερες πηγές για να διατηρείτε τη γάτα σας ενυδατωμένη. Όταν χρησιμοποιείτε ένα εξάρτημα βρύσης ή μια κανάτα για να φιλτράρετε το νερό της πόλης, μπορείτε να αφαιρέσετε την ανεπιθύμητη γεύση και το άρωμα που μπορεί να είναι προσβλητικά για τις γάτες.

Μπορούν οι γάτες να πίνουν αλκαλικό νερό; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία

Πότε να αποφεύγετε το αλκαλικό νερό

Αν και το εξαιρετικά αλκαλικό νερό είναι ασφαλές για τη γάτα σας να πίνει από καιρό σε καιρό, θα πρέπει να αποφεύγετε να το δίνετε στο κατοικίδιό σας σε αυτές τις περιπτώσεις:

Θηλασμός – Όταν οι γάτες πίνουν αλκαλικό νερό ενώ θηλάζουν, μπορεί να απορροφήσουν ανθυγιεινά επίπεδα ασβεστίου. Το υπερβολικό ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει υπερασβεστιαιμία και να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως αυξημένη δίψα και ούρηση, εμετό και απώλεια όρεξης.
Μετά τα γεύματα – Το αλκαλικό νερό μπορεί να εξουδετερώσει τα οξέα του στομάχου που βοηθούν την πέψη της γάτας σας και θα πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στη γάτα σας νερό με υψηλά επίπεδα pH όταν τρώει. Εάν περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα για να χωνέψει το γεύμα της γάτας, το αλκαλικό νερό θα πρέπει να είναι ασφαλές για να το πιει.
Με φαρμακευτική αγωγή – Τα περισσότερα φάρμακα είναι σχεδιασμένα να απελευθερώνουν σταδιακά χημικές ουσίες στο σώμα, αλλά το αλκαλικό νερό αυξάνει τον μεταβολισμό του κατοικίδιου ζώου σας και μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό απορρόφησης του φαρμάκου.

Πώς να ελέγξετε το pH των ούρων της γάτας σας

Το pH των ούρων μιας υγιούς γάτας πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 6,0 και 6,5. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να διασφαλίσει ότι το κατοικίδιο ζώο σας πίνει ασφαλές νερό πραγματοποιώντας ένα τεστ pH ούρων, αλλά μπορείτε να συλλέξετε τα ούρα πριν από το ραντεβού σας για να επιταχύνετε τη διαδικασία. Ωστόσο, πρέπει να πάρετε ένα καθαρό δείγμα που δεν έχει μολυνθεί από άμμο γατούλας ή άλλες ξένες ουσίες.

Παρόλο που το να ακολουθείτε τη γάτα σας στο κουτί της άμμου και να τοποθετείτε ένα δοχείο από κάτω της την ώρα που ουρεί δεν είναι πρακτικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υπερυψωμένο κουτί άμμου με μη απορροφητική άμμο για να συλλέξετε το υγρό. Αφαιρέστε το απορροφητικό μαξιλάρι στον πυθμένα πριν η γάτα σας μπει μέσα και απλώς ρίξτε τα ούρα σε ένα σφραγιζόμενο δοχείο. Η άμεση συλλογή των ούρων είναι σημαντική, επειδή το επίπεδο pH μπορεί να αυξηθεί όταν λιμνάζουν και τα παλαιότερα υγρά θα δώσουν ανακριβή αποτελέσματα.

Πώς να εκτελέσετε το τεστ ενυδάτωσης

Η χρήση ενός μπολ με μετρήσεις όγκου νερού μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για το πόσο νερό πίνει η γάτα σας καθημερινά, αλλά μπορείτε επίσης να εκτελέσετε ένα εύκολο τεστ για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι σωστά ενυδατωμένη. Τσιμπήστε προσεκτικά το δέρμα στο πίσω μέρος του λαιμού της γάτας σας και τραβήξτε το προς τα πάνω. Εάν το δέρμα ανακάμψει αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, η γάτα σας είναι ενυδατωμένη. Αν το δέρμα επανέρχεται αργά στη θέση του, το κατοικίδιο ζώο σας παρουσιάζει ήπια αφυδάτωση, αλλά όταν το δέρμα παραμένει ανασηκωμένο για αρκετά δευτερόλεπτα ή λεπτά, το ζώο είναι αφυδατωμένο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως από κτηνίατρο.

Μπορούν οι γάτες να πίνουν αλκαλικό νερό; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία

Ενθαρρύνοντας το αιλουροειδές σας να παραμένει ενυδατωμένο

Δυστυχώς, οι γάτες μερικές φορές έχουν προβλήματα με το να πίνουν από το μπολ με το νερό τους, αλλά μπορείτε να διατηρήσετε το κατοικίδιό σας ενυδατωμένο παρέχοντας υγρή γατοτροφή μαζί με το φρέσκο νερό τους. Εάν η γάτα σας αντιπαθεί τις υγρές ποικιλίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις τεχνικές για να ενθαρρύνετε περισσότερο το πόσιμο.

Αγοράστε ένα σιντριβάνι νερού για τη γάτα σας. Σε ορισμένα αιλουροειδή αρέσει να πίνουν από τρεχούμενο νερό και μπορείτε να βρείτε διάφορα σιντριβάνια για γάτες που διατίθενται σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων και σε διαδικτυακούς διανομείς. Ωστόσο, τα σιντριβάνια απαιτούν σχολαστικό καθαρισμό και απολύμανση για να αποφευχθεί η συσσώρευση μούχλας και βακτηρίων. Καθαρίζετε το σιντριβάνι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για να διατηρείτε το νερό φρέσκο και απαλλαγμένο από μολύνσεις.
Τοποθετήστε διάφορα μπολ με νερό στο σπίτι σας σε διαφορετικές τοποθεσίες και ελέγξτε ποια περιοχή προτιμά η γάτα σας. Σε ορισμένες γάτες αρέσει να πίνουν νερό που βρίσκεται μακριά από την τροφή τους.
Αποφύγετε να τοποθετήσετε το μπολ με το νερό στο ίδιο δωμάτιο με το κουτί της άμμου. Ακόμη και αν το μπολ βρίσκεται στην άλλη πλευρά του δωματίου, η γάτα σας κλωτσάει σκόνη που μπορεί τελικά να εγκατασταθεί στο πιάτο και να το μολύνει. Οι γάτες είναι ευαίσθητες στις έντονες οσμές και γεύσεις και δεν είναι πιθανό να πίνουν από βρώμικα πιάτα νερού.
Αποφύγετε τη χρήση βρόχινου νερού. Το νερό της βροχής μπορεί να περιέχει τα ίδια σωματίδια που μολύνουν τον αέρα. Εάν ο συλλέκτης βροχής δεν προστατεύεται με ένα λεπτό σίτα, μπορεί να περιέχει περιττώματα πουλιών, νεκρά έντομα, τοξικούς σπόρους φυτών και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Το φιλτραρισμένο νερό από τη βρύση δεν θα περιέχει δυσάρεστες οσμές ή γεύσεις που μπορεί να αποτρέψουν το κατοικίδιό σας από το να πιει.
Εάν έχετε πολλά κατοικίδια ζώα, χρησιμοποιήστε διαφορετικό μπολ για το καθένα. Η γάτα σας δεν θα απολαύσει να πίνει από ένα πιάτο που είναι γεμάτο με σάλιο από έναν γερμανικό ποιμενικό ή άλλο κατοικίδιο του σπιτιού.
Χρησιμοποιήστε ανοξείδωτα ή κεραμικά μπολ για να σερβίρετε νερό. Το πλαστικό μπορεί να απορροφήσει οσμές που μπορεί να προσβάλλουν τη γάτα σας και να μειώσουν τη συχνότητα κατανάλωσης. Τα πλαστικά δοχεία μπορεί επίσης να γρατζουνιστούν και να είναι δύσκολο να καθαριστούν. Οι μικροσκοπικές γρατζουνιές μπορεί να μη φαίνονται επικίνδυνες, αλλά τα μικροσκοπικά κανάλια μπορεί να αποτελέσουν εστίες αναπαραγωγής βακτηρίων.
Αφήστε τη βρύση σας να στάζει, αν η γάτα σας αντιπαθεί τα σιντριβάνια αλλά απολαμβάνει να πίνει από το νεροχύτη σας. Παρόλο που ο λογαριασμός του νερού θα αυξηθεί ελαφρώς και ο νεροχύτης σας θα πρέπει να καθαρίζεται πιο συχνά, τα οφέλη μιας υγιούς, ενυδατωμένης γατούλας υπερτερούν των μικρών εξόδων και των ενοχλήσεων.
Προσπαθήστε να διατηρήσετε το νερό παγωμένο για περισσότερη ώρα προσθέτοντας παγάκια.
Προσθέστε ζωμό χωρίς νάτριο στην τροφή της γάτας σας για πρόσθετη ενυδάτωση. Δοκιμάστε να προσθέσετε μόνο μια μικρή ποσότητα στην αρχή- η γάτα σας μπορεί να απομακρυνθεί αν η κροκέτα κολυμπάει σε υγρό.
Αν θέλετε να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να πίνει περισσότε