Μπορούν οι γάτες να πίνουν ανθρακούχο νερό; Πληροφορίες υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να πίνουν ανθρακούχο νερό; Πληροφορίες υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Οι γάτες είναι απόλυτοι μάστορες στο να μπαίνουν κατευθείαν στον προσωπικό μας χώρο. Πολλές από τις γάτες μας θα δείξουν ενδιαφέρον για το φαγητό και τα ποτά μας, θέλοντας να τα δοκιμάσουν.

Η γάτα σας μπορεί να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη σόδα που αναβλύζει φυσαλίδες. Φυσικά, η σόδα δεν είναι σε καμία περίπτωση κατάλληλη για τις γάτες! Τι γίνεται όμως με το ανθρακούχο νερό;

Το ανθρακούχο νερό είναι ασφαλές για τις γάτες μας σε μικρές ποσότητες, αλλά δεν πρέπει να χορηγείται σε μεγάλες ποσότητες ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χορήγηση αφρώδους νερού στη γάτα σας, συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο.

Μπορούν οι γάτες να πίνουν ανθρακούχο νερό; Πληροφορίες υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Οι 3 κίνδυνοι του ανθρακούχου νερού για τις γάτες

Το ανθρακούχο νερό είναι περιορισμένο σε συστατικά, αποτελούμενο από νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Κανένα από αυτά τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τη γάτα σας, αλλά υπάρχουν μερικοί εκπληκτικοί κίνδυνοι για τις γάτες που καταναλώνουν ανθρακούχο.
1. Φούσκωμα

Το φούσκωμα είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Όλοι το έχουμε νιώσει μετά από υπερκατανάλωση φαγητού ή κατάποση υπερβολικής ποσότητας σόδας. Τα ανθρακούχα ποτά όπως το ανθρακούχο νερό μπορεί να έχουν αυτό το φαινόμενο του φουσκώματος όχι μόνο σε εμάς τους ανθρώπους αλλά και στους αιλουροειδείς φίλους μας.

Η αέρια ποιότητα του ανθρακούχου νερού μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα στο στομάχι της γάτας σας. Ενώ αυτό δεν είναι μόνο δυσάρεστο, μπορεί επίσης να έχει κάποιες θανατηφόρες συνέπειες στα τετράποδα ζώα. Ο γαστρεντερικός σωλήνας των γατών είναι οριζόντια τοποθετημένος λόγω του ότι είναι τετράποδα (τετράποδα). Εν τω μεταξύ, εμείς είμαστε δίποδα (δίποδα) και έχουμε κάθετο πεπτικό σύστημα.

Το φούσκωμα στις γάτες, πολύ σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που ονομάζεται γαστρική διάταση και βολβούλα (GDV). Είναι μια διάγνωση που ακούγεται από το στόμα, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για την περίπτωση που ένα εξαιρετικά φουσκωμένο στομάχι συστρέφεται στον εαυτό του τόσο πολύ, ώστε να διακόπτει την κυκλοφορία σε ζωτικά όργανα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απειλεί τη ζωή και μπορεί να χειρουργηθεί μόνο εάν εντοπιστεί αρκετά νωρίς. Η GDV παρατηρείται συχνότερα σε σκύλους με βαθύ στήθος, μεγάλων φυλών. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί στην κτηνιατρική βιβλιογραφία 10 περιπτώσεις GDV σε αιλουροειδή, στις οποίες η αφρώδης πρόσληψη νερού δεν ήταν η υποκείμενη αιτία.
2. Οξύτητα

Ενώ το ανθρακούχο νερό είναι απλώς νερό και διοξείδιο του άνθρακα, αυτές οι δύο ενώσεις αντιδρούν για να δημιουργήσουν ανθρακικό οξύ, έναν ελαφρώς όξινο τύπο.

Η τακτική πρόσληψη όξινων ουσιών μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου στα δόντια της γάτας σας. Γενικά το δόντι αρχίζει να φθείρεται με την έκθεση σε ανθρακούχο νερό με pH μεταξύ 3-4. Επομένως, η τακτική κατανάλωση μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση οδοντικών παθήσεων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σμάλτο των δοντιών των γατών είναι λεπτότερο από τους ανθρώπους, αυτό μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα από ό,τι περιμένετε.

Αν πίνετε τακτικά ανθρακούχο νερό, μην πανικοβάλλεστε. Αυτό το ρόφημα είναι μόνο ελαφρώς όξινο και όχι τόσο όξινο όσο η σόδα, ο χυμός ή ακόμη και ο καφές.

Επιπλέον, η μεταβολική οξέωση είναι μια πιθανότητα στις γάτες. Ωστόσο, το ανθρακούχο νερό δεν είναι αρκετά όξινο για να προκαλέσει αυτή τη διαταραχή οξέων/βάσεων.
3. Ερεθισμός του στομάχου

Οι όξινες ουσίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό του στομάχου ή του εντέρου στα πιο ευαίσθητα στομάχια. Ενώ το ίδιο το ανθρακούχο νερό δεν θα είναι αρκετά ισχυρό για να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, μπορεί αναμφίβολα να επιδεινώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, των αλλεργιών ή της παλινδρόμησης.

Μπορούν οι γάτες να πίνουν ανθρακούχο νερό; Πληροφορίες υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Στις γάτες αρέσει το ανθρακούχο νερό;

Αυτοί οι κίνδυνοι του ανθρακούχου νερού είναι σίγουρα σοβαροί, αλλά αν η γάτα σας έχει καταναλώσει λίγο από αυτό το αφρώδες ποτό, δεν έχετε κανένα λόγο να πανικοβληθείτε. Αυτές οι πιθανότητες θα είναι πιο επικίνδυνες εάν το ανθρακούχο νερό καταναλώνεται σε σημαντική ποσότητα ή χορηγείται συχνά. Ορισμένες ποσότητες ανθρακούχου νερού είναι ασφαλείς για τη γάτα σας- μπορεί μάλιστα να της αρέσει πολύ το αφρώδες ρόφημα.

Το φούσκωμα των ανθρακούχων ποτών φαίνεται να συγκεντρώνει την προσοχή των γατών λόγω των φυσικών τους ενστίκτων πόσης. Οι γάτες φυσικά καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες τους σε νερό από την κατανάλωση ποικίλων θηραμάτων, αλλά για να συμπληρώσουν το νερό τους, θα πρέπει να αναζητούν πηγές τρεχούμενου νερού, όπως ποτάμια ή ρυάκια.

Το στάσιμο νερό των οικιακών μπολ με νερό είναι πολύ λιγότερο ελκυστικό για τον αιλουροειδή εγκέφαλό τους. Ωστόσο, οι φυσαλίδες στο αφρώδες νερό αναπαράγουν την κίνηση των φυσικών τους πηγών νερού και στέλνουν το σήμα στον εγκέφαλό τους, ενθαρρύνοντάς τα να πιουν. Το όξινο pH του ανθρακούχου νερού διεγείρει επίσης τις νευρικές αισθήσεις των ποτών, δίνοντάς τους το τσίμπημα ή το κάψιμο που μας προκαλούν τα ανθρακούχα ποτά. Οι γάτες μπορεί να βρίσκουν αυτή την αίσθηση ενδιαφέρουσα και συναρπαστική, προσελκύοντάς τες περισσότερο στο ανθρακούχο νερό.

Το ανθρακούχο νερό μπορεί να είναι μια επιλογή για τις γάτες για να ενισχύσουν γρήγορα τα επίπεδα ενυδάτωσής τους, εάν κινδυνεύουν να αφυδατωθούν και να αρνηθούν το κανονικό νερό. Επιπλέον, το ανθρακούχο νερό μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα, ενθαρρύνοντας την εντερική κίνηση.

Μπορούν οι γάτες να φάνε Noodles; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Συμπέρασμα

Ενώ πολλές πηγές εκεί έξω θα σας πουν ότι το ανθρακούχο νερό είναι καλό για τις γάτες και μπορεί να τις βοηθήσει με πολλούς τρόπους, εμείς εμβαθύναμε σε όλες τις πτυχές αυτής της συζήτησης και φέραμε στην επιφάνεια ορισμένους πιθανούς κινδύνους αυτής της συμβουλής. Ενώ το ανθρακούχο νερό δεν είναι τοξικό για τις γάτες και είναι εντάξει σε μικρή ποσότητα, οι γάτες θα πρέπει να πίνουν μόνο κανονικό νερό.

Προτεινόμενα