Μπορούν οι γάτες να τρώνε αλάτι; Οδηγός υγείας και ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να τρώνε αλάτι; Οδηγός υγείας και ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Το επιτραπέζιο αλάτι είναι μια ανόργανη ένωση που αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Είναι απαραίτητο για τη ζωή γενικότερα και είναι επίσης ένα από τα παλαιότερα καρυκεύματα τροφίμων που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Η αλμύρα είναι μία από τις βασικές ανθρώπινες γεύσεις. Ως γονέας κατοικίδιου ζώου, μπορεί να είστε περίεργοι αν μπορεί να δοθεί στη γάτα σας επιτραπέζιο αλάτι.

Παρόλο που οι γάτες έχουν διατροφικές απαιτήσεις για νάτριο, δεν πρέπει να προσθέτετε επιτραπέζιο αλάτι στην τροφή τους. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να είναι επικίνδυνη για τις γάτες. Οι γονείς κατοικίδιων ζώων πρέπει να επαγρυπνούν σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των γατών τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι δεν θα φάνε κατά λάθος τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Πολλές ανθρώπινες τροφές που οι γάτες λατρεύουν να τσιμπολογούν έχουν υψηλό δείκτη νατρίου που θα μπορούσε δυνητικά να είναι επιβλαβής για την υγεία τους.

Μπορούν οι γάτες να φάνε μαργαρίνη; Οδηγός υγείας και ασφάλειας εγκεκριμένος από κτηνίατρο

Διατροφή της γάτας

Οι γάτες ανήκουν σε μια ταξινόμηση ζώων γνωστή ως “υπερσαρκοφάγα” ή “υποχρεωτικά σαρκοφάγα”. Αυτό σημαίνει ότι η άγρια διατροφή τους πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον κατά 70% από ζωικές πρωτεΐνες. Στη φύση, οι γάτες κυνηγούν και τρώνε άλλα ζώα. Τα ζώα που κυνηγούν ή μαζεύουν τους παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και τη συντήρηση.
Ο γαστρεντερικός σωλήνας των υποχρεωτικών σαρκοφάγων είναι σχετικά αναποτελεσματικός στην επεξεργασία και πέψη μεγάλων ποσοτήτων φυτικής ύλης σε σχέση με αυτόν ενός παμφάγου ή φυτοφάγου.
Οι γάτες έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τους ανθρώπους. Όπως όλα τα ζώα, οι γάτες χρειάζονται νάτριο. Ωστόσο, η προσθήκη επιπλέον νατρίου στη διατροφή τους πιθανόν να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Πόσο νάτριο πρέπει να έχουν οι γάτες;

Παρά τις προειδοποιήσεις, το νάτριο είναι απαραίτητο για να ευδοκιμήσει μια γάτα. Είναι σημαντικό για πολλές βιοχημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα της γάτας σας. Αυτές περιλαμβάνουν τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, τη μετάδοση νευρικών σημάτων και την ισορροπία οξέων/βάσεων.

Οι απαιτήσεις σε νάτριο ποικίλλουν κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γάτας. Οι τρέχουσες συστάσεις για υγιείς ενήλικες γάτες είναι περίπου τουλάχιστον 10,6 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Οι συνταγογραφούμενες δίαιτες είναι δίαιτες που μπορεί να συνταγογραφήσει ο κτηνίατρός σας στη γάτα σας εάν έχει μια πάθηση ή μια ασθένεια που απαιτεί αλλαγή στη διατροφή της. Εάν η δίαιτα είναι εμπορικά διαμορφωμένη, συνοδεύεται από κατάλληλες προσαρμογές της διατροφής που είναι κατάλληλες για τον επιδιωκόμενο σκοπό της δίαιτας. Εάν ο κτηνίατρός σας συνταγογραφήσει μια μη εμπορική δίαιτα, ο ίδιος ή ένας διατροφολόγος γάτας θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε μια δίαιτα που θα ανταποκρίνεται στις νέες διατροφικές απαιτήσεις της γάτας σας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του νατρίου. Αυτό διασφαλίζει ότι η γατούλα σας λαμβάνει το νάτριο που χρειάζεται για να ζήσει μια υγιή ζωή.

Μπορούν οι γάτες να τρώνε αλάτι; Οδηγός υγείας και ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Τι περιέχει νάτριο;

Το αλάτι είναι ένα κοινό συντηρητικό που υπάρχει στα περισσότερα ανθρώπινα τρόφιμα. Οι ανθρώπινες τροφές που έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο περιλαμβάνουν ψωμί, πίτσα, σούπες, καρυκεύματα κρέατος, καπνιστά ή αλλαντικά, κονσέρβες και αλατισμένους ξηρούς καρπούς.

Οι κονσέρβες και άλλα τρόφιμα που προορίζονται να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα συχνά έχουν υψηλές ποσότητες αλατιού που προστίθενται για να βοηθήσουν το τρόφιμο να παραμείνει βρώσιμο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συχνά είναι καλύτερο να αποφεύγετε να δίνετε αυτές τις τροφές στις γάτες σας. Για μια περιστασιακή λιχουδιά, οι γάτες θα πρέπει να λαμβάνουν λιχουδιές που είναι σχεδιασμένες γι’ αυτές. Να θυμάστε ότι δεν είναι όλες οι ανθρώπινες τροφές φιλικές ή ασφαλείς προς τα κατοικίδια ζώα.

Ορισμένοι άνθρωποι παίρνουν τις γάτες τους και στην παραλία. Αν τυχαίνει να δείτε τη γάτα σας να πίνει αλμυρό νερό, είναι καλύτερο να την αποθαρρύνετε από αυτό. Αν και οι γάτες μπορούν να αντέξουν μικρές ποσότητες αλμυρού νερού, η παρατεταμένη πρόσληψη μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία τους. Ομοίως, μια περιστασιακή γουλιά από μια πισίνα με αλμυρό νερό ή ένα ενυδρείο με ψάρια δεν θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη γάτα σας, καθώς αυτές οι πηγές περιέχουν συχνά χαμηλές συγκεντρώσεις νατρίου. Παρόλα αυτά, είναι καλύτερο να αποτρέψετε τις γάτες σας από το να το κάνουν αυτό.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω αλάτι για να προκαλέσω εμετό;

Η πρόκληση εμετού είναι ένα βασικό τέχνασμα πρώτων βοηθειών για τα δηλητήρια και την τοξικότητα. Τα προηγούμενα χρόνια, το αλάτι χρησιμοποιούνταν συνήθως για να προκληθεί εμετός σε γάτες που είχαν φάει κάτι που δεν έπρεπε. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη κτηνιατρική επιστήμη προειδοποιεί κατά της πρόκλησης εμετού στη γάτα σας, καθώς δεν υπάρχει καμία σπιτική θεραπεία που μπορεί να κάνει με ασφάλεια μια γάτα να κάνει εμετό.
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να προκαλέσετε εμετό, αν ποτέ χρειαστεί, είναι να το κάνει ένας κτηνίατρος. Αυτός μπορεί να καθορίσει αν υπάρχει ανάγκη πρόκλησης εμετού στη γάτα σας και έχει πρόσβαση σε φάρμακα που προκαλούν εμετό στις γάτες μαζί με τον εξοπλισμό για να ανταποκριθεί σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Επιπλέον, εάν η γάτα σας έχει μπλέξει σε κάτι που δεν έπρεπε, η πρόκληση εμετού μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο κτηνίατρός σας θα γνωρίζει πότε είναι σκόπιμο να προκαλέσετε εμετό.

Μπορούν οι γάτες να τρώνε αλάτι; Οδηγός υγείας και ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Λάμπα αλατιού και γάτες

Οι λάμπες αλατιού Ιμαλαΐων είναι ένα δημοφιλές διακοσμητικό στοιχείο που πολλοί άνθρωποι λατρεύουν να έχουν στο σπίτι τους. Όχι μόνο μπορούν να βελτιώσουν την αισθητική ενός σπιτιού, αλλά μερικοί άνθρωποι πιστεύουν επίσης στην ικανότητά τους να βοηθούν στην ανακούφιση των επιπέδων άγχους και στην τόνωση των επιπέδων ενέργειάς τους. Αν και δεν αποτελούνται από επιτραπέζιο αλάτι, οι λάμπες αυτές εξακολουθούν να είναι πολύ επικίνδυνες για τις γάτες.

Οι γάτες είναι από τη φύση τους περίεργες και πολύ ευκίνητες. Το να πηδούν σε πάγκους και άλλες επιφάνειες και να εξερευνούν κάθε γωνιά του σπιτιού σας είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά για μια γάτα. Συχνά μπορούν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια λάμπα αλατιού πηδώντας σε μια υπερυψωμένη επιφάνεια και μπορεί να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον η λαμπερή εμφάνισή της, όπως ακριβώς τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον τα σιντριβάνια πόσης.

Το γλείψιμο μιας λάμπας αλατιού εισάγει υψηλά επίπεδα νατρίου στον οργανισμό μιας γάτας. Η επανειλημμένη έκθεση σε λάμπες αλατιού μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς διαταράσσει τις φυσιολογικές ισορροπίες των ηλε