Μπορούν οι γάτες να τρώνε ηλιόσπορους; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να τρώνε ηλιόσπορους; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Οι ηλιόσποροι είναι μια νόστιμη λιχουδιά που αγαπούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Για μερικούς από εμάς, η διασκέδαση του να σπάμε το κέλυφος για να φτάσουμε στον σπόρο είναι μια ευχάριστη και ακόμη και μια χαλαρωτική μικρή δραστηριότητα. Ενώ οι ηλιόσποροι είναι θρεπτικοί για τους ανθρώπους, μπορούν οι γάτες να φάνε ηλιόσπορους;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ναι, οι γάτες μπορούν να τρώνε ηλιόσπορους με μέτρο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ανοίξετε μια συσκευασία και τους ρίξετε στο πιάτο της γάτας σας. Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να μάθουμε περισσότερα για τις γάτες και τους ηλιόσπορους, ώστε να μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας να απολαύσει με ασφάλεια αυτά τα μικρά δώρα που μας χάρισε το πανέμορφο φυτό του ηλίανθου.

Μπορούν οι γάτες να τρώνε ηλιόσπορους; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Είναι οι ηλιόσποροι ασφαλείς για τις γάτες;

Σύμφωνα με την ASPCA, τόσο οι ηλίανθοι όσο και οι σπόροι τους είναι ασφαλείς για τις γάτες. Ωστόσο, αυτό μας ενημερώνει απλώς ότι δεν είναι τοξικοί για τις γάτες, κάτι που είναι καλά νέα αν έτυχε να κλέψουν μερικούς από το πιάτο σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξετε στη γάτα σας έναν ολόκληρο ηλιόσπορο. Ενώ εμείς οι άνθρωποι, τα πουλιά και ακόμη και ορισμένα τρωκτικά μπορούμε να σπάσουμε τον ηλιόσπορο και να φτάσουμε στον πυρήνα που βρίσκεται μέσα, η γάτα σας δεν μπορεί. Αυτά τα εξωτερικά κελύφη είναι δύσκολο να χωνευτούν και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν εντερική δυσφορία λόγω της αιχμηρότητάς τους. Αν σκοπεύετε να ταΐσετε τη γάτα σας με μέρος του ηλιόσπορου, φροντίστε να αφαιρέσετε το κέλυφος και να της δώσετε μόνο τον πυρήνα.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στη γατούλα σας οι ηλιόσποροι που αγοράζετε στο κατάστημα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ορισμένες μάρκες ηλιόσπορων και πυρήνων είναι καρυκευμένοι. Αυτά τα καρυκεύματα μπορεί να είναι σκληρά για το πεπτικό σύστημα της γάτας σας. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε πυρήνες για να δοκιμάσει η γατούλα σας, επιλέξτε εκείνους που είναι εντελώς φυσικοί και αποφύγετε τα πρόσθετα καρυκεύματα και γεύσεις.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κουνουπίδι; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Η διατροφική αξία των ηλιόσπορων

Ενώ οι ηλιόσποροι είναι καλοί για εμάς τους ανθρώπους, το μεγάλο ερώτημα είναι: παρέχουν κάποια διατροφική αξία για τις γάτες μας; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ναι, μπορούν. Ας ρίξουμε μια ματιά στη διατροφή που προσφέρουν οι ηλιόσποροι στις γάτες μας, ώστε να καταλάβετε καλύτερα γιατί θεωρούνται υγιεινό σνακ γι’ αυτές.

Πρωτεΐνη
Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι και λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους από πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάρουν την πρωτεΐνη που αγαπούν και από άλλες πηγές. Οι ηλιόσποροι έχουν υψηλές τιμές πρωτεΐνης, γεγονός που τους καθιστά αρκετά ελκυστικούς για ορισμένες γατούλες. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι μια χαρά για τη γάτα σας εδώ και εκεί, εφόσον το κρέας παραμένει το κύριο μέρος της διατροφής της.

Βιταμίνες
Οι βιταμίνες παρέχουν στις γάτες μας πολλά οφέλη για την υγεία. Ευτυχώς, οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε δύο βιταμίνες που οι γάτες χρειάζονται αρκετά. Η πρώτη είναι η βιταμίνη Ε. Αυτή η βιταμίνη βοηθά τη γάτα σας να διατηρήσει ένα υγιές τρίχωμα, ενώ είναι επίσης εξαιρετική για το δέρμα της. Είναι επίσης γνωστή για τη βοήθειά της στην καταπολέμηση ορισμένων τύπων καρκίνου, καθώς βοηθά στην άμυνα κατά της οξειδωτικής κυτταρικής βλάβης . Η ύπαρξη αυτής της βιταμίνης στην καθημερινή τους διατροφή είναι απαραίτητη για υγιείς γάτες που αισθάνονται και δείχνουν υπέροχες.

Η βιταμίνη Β1 βρίσκεται επίσης στους ηλιόσπορους. Αυτή η βιταμίνη είναι επίσης γνωστή ως θειαμίνη και είναι πολύ σημαντική για την υγεία της γατούλας σας. Πολλές γάτες, δυστυχώς, υποφέρουν από ανεπάρκεια θειαμίνης. Η προσφορά ηλιόσπορων ως περιστασιακή λιχουδιά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτού του προβλήματος.

Φυτικές ίνες
Οι τροφές με υγιείς ποσότητες φυτικών ινών είναι καλές για τη γάτα σας. Το κόλπο είναι να μην τις ταΐζετε πάρα πολλές. Ενώ οι υγιείς ποσότητες μπορούν να κάνουν την πέψη τους καλύτερη και να προωθήσουν πιο υγιείς διαδρομές στην τουαλέτα. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Οι ηλιόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Να δίνετε πάντα στις γάτες σας μέτριες ποσότητες και θα αποκομίσουν τα υγιή οφέλη των φυτικών ινών και όχι την αναστάτωση που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική ποσότητα στη διατροφή τους.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κουνουπίδι; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Ταΐζοντας τη γάτα σας ηλιόσπορους

Ενώ μπορεί να βλέπετε πόσο θρεπτικοί είναι οι ηλιόσποροι και να θέλετε να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας θα έχει όλα τα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν, είναι σημαντικό να ταΐζετε αυτή τη λιχουδιά στον αιλουροειδή φίλο σας μόνο περιστασιακά. Οι γάτες έχουν μικρό στομάχι, πράγμα που σημαίνει ότι τα πράγματα που τρώνε πρέπει να έρχονται με μέτρο. Αν εισάγετε ηλιόσπορους στη γάτα σας για πρώτη φορά, θυμηθείτε να αφαιρέσετε το κέλυφος και, στη συνέχεια, δώστε της μόνο δύο ή τρεις πυρήνες για αρχή. Αφού τις παρακολουθήσετε για 48 ώρες για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν γαστρεντερικά προβλήματα, μπορείτε να αρχίσετε να δουλεύετε τους ηλιόσπορους ως κέρασμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Θυμηθείτε να τους δίνετε μόνο λίγους κάθε φορά και να αφαιρείτε πάντα το κέλυφος.

Τι γίνεται με τις υπέρβαρες γάτες;

Εάν η γάτα σας παλεύει με προβλήματα βάρους, η προσθήκη ηλιόσπορων στη διατροφή της δεν θα βοηθήσει το ταξίδι της απώλειας βάρους. Οι ηλιόσποροι περιέχουν λίπη. Αυτά τα λίπη μπορεί να είναι υγιεινά, αλλά εξακολουθούν να προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους. Αν θέλετε να δώσετε σε μια υπέρβαρη γάτα ηλιόσπορους ως λιχουδιά, βεβαιωθείτε ότι είναι φυσικοί και δεν έχουν πρόσθετα. Παρέχετε μόνο τους πυρήνες και δώστε τους μόνο μια μικρή ποσότητα. Είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι το βάρος της γατούλας σας να είναι υπό έλεγχο πριν της επιτρέψετε να επιδοθεί σε αυτή τη λιχουδιά.
Άγριοι ηλιόσποροι
Περιστασιακά, μπορεί να βρείτε τη γάτα σας να απολαμβάνει τους ηλιόσπορους από τον κήπο σας ή τον κήπο των γειτόνων σας. Οι γάτες είναι περίεργα πλάσματα και μπορεί να τρώνε νέα αντικείμενα που συναντούν. Οι γάτες θα πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή που αποτελείται από πλήρη και ισορροπημένη γατοτροφή, ώστε να διασφαλίζεται η κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών. Ελέγξτε τις ετικέτες της τροφής της γάτας σας για το διατροφικό της περιεχόμενο και εξετάστε το ενδεχόμενο να επιλέξετε μια άλλη, αν αυτή δεν της παρέχει αυτά που χρειάζεται. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να επιθεωρήσετε το στόμα της γατούλας σας μετά την κατανάλωση άγριων ηλιόσπορων. Χωρίς να είστε εκεί για να σπάσετε τα κελύφη, μπορεί να έχει τραυματιστεί στο στόμα της που μπορεί να πονάει ή να χρειαστεί να πάει στον κτηνίατρο.