Μπορούν οι γάτες να τρώνε ωμό ψάρι; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να τρώνε ωμό ψάρι; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Εάν ανησυχείτε ότι η κανονική διατροφή της γάτας σας είναι βαρετή ή άγευστη, μπορεί να είναι δελεαστικό να την εμπλουτίσετε με λιχουδιές όπως οι ανθρώπινες τροφές. Πριν το κάνετε αυτό, ωστόσο, πρέπει πρώτα να μάθετε ποιες τροφές είναι ασφαλείς για να τρώει η γάτα σας. Επειδή τόσες πολλές τροφές για γάτες παρασκευάζονται από ψάρια, μπορεί να υποθέσετε ότι τα ωμά ψάρια είναι εντάξει για να ταΐσετε τη γάτα σας.

Ωστόσο, τα ωμά ψάρια δεν πρέπει ποτέ να ταΐζετε τη γάτα σας λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και ασφάλειας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί η διατροφή με ωμά ψάρια μπορεί να είναι επικίνδυνη τόσο για εσάς όσο και για τη γάτα σας. Θα μάθετε επίσης για ορισμένες ανθρώπινες τροφές που είναι ασφαλείς για να τις ταΐζετε ως λιχουδιές, καθώς και για το πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας τρώει μια ισορροπημένη διατροφή.

Μπορούν οι γάτες να τρώνε ωμό ψάρι; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Γιατί η κατανάλωση ωμών ψαριών είναι επικίνδυνη για τις γάτες

Σε γενικές γραμμές, οι κτηνίατροι και άλλοι ειδικοί να αποφεύγουν να ταΐζουν τις γάτες τους με οποιοδήποτε είδος ωμού ψαριού. Ο κύριος λόγος είναι ότι αυτές οι τροφές περιέχουν φυσικά ένα ένζυμο που ονομάζεται θειαμινάση, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη της βιταμίνης Β1 ή θειαμίνης στο σώμα της γάτας σας. Η κατανάλωση ωμών ψαριών θα μπορούσε επίσης να έχει ως αποτέλεσμα η γάτα σας να καταπιεί κατά λάθος κόκαλα που θα μπορούσαν να σφηνωθούν στο λαιμό ή στο έντερό της.

Ενώ οι ωμές δίαιτες είναι δυνητικά ωφέλιμες για τη γάτα σας όταν γίνονται σωστά, τα ωμά ψάρια αποτελούν μια πολύ συγκεκριμένη απειλή για την υγεία της γάτας σας. Τα περισσότερα ωμά ψάρια περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται θειαμινάση, το οποίο καταστρέφει τη θειαμίνη. Η θειαμίνη παίζει ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) της γάτας.

Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση ωμών ψαριών μπορεί να οδηγήσει τη γάτα σας σε ανεπάρκεια θειαμίνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα του ΚΝΣ, όπως επιληπτικές κρίσεις, παράλυση και απώλεια όρασης. Αν δεν αντιμετωπιστούν, οι γάτες με αυτή την πάθηση μπορεί επίσης να αναπτύξουν βλάβες στον εγκέφαλό τους.

Ενώ η ανεπάρκεια θειαμίνης μπορεί γενικά να διορθωθεί, η θεραπεία μπορεί να είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Είναι προτιμότερο να αποφεύγετε εντελώς τα ωμά ψάρια και τα πιθανά προβλήματα υγείας τους.

Ασφαλής διατροφή της γάτας σας με ψάρια

Μάθαμε ότι το ωμό ψάρι είναι επικίνδυνο για τις γάτες, αλλά τι γίνεται αν το μαγειρέψετε πρώτα ή αν ανοίξετε μια κονσέρβα τόνου για τη γατούλα σας; Σε μικρές ποσότητες, τα μαγειρεμένα ή κονσερβοποιημένα ψάρια αποτελούν μια νόστιμη λιχουδιά για τη γάτα σας. Το ψάρι είναι επίσης υγιεινό για τη γάτα σας, επειδή περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν πολλά διατροφικά οφέλη για τις γάτες.

Εάν ταΐζετε τη γάτα σας μαγειρεμένο ψάρι, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αφαιρέσετε πρώτα τα κόκαλα. Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες μπορεί να υποφέρουν από δηλητηρίαση από υδράργυρο αν καταναλώσουν πάρα πολλά από ορισμένα είδη ψαριών, όπως ο τόνος. Και όσο κι αν η γάτα σας λατρεύει το ψάρι, δεν πρέπει ποτέ να είναι το μόνο πράγμα που τρώει.

Μπορούν οι γάτες να τρώνε ωμό ψάρι; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Γιατί οι γάτες δεν μπορούν να ζήσουν μόνο με ψάρια

Αν και ίσως έχετε ακούσει ότι οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι, δηλαδή χρειάζονται θρεπτικά συστατικά από ζωικές πηγές, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τους πετάξετε ένα κομμάτι ψάρι ή κρέας και να τελειώσετε. Ορισμένα ψάρια (ιδιαίτερα τα λευκά ψάρια) έχουν μικρότερες ποσότητες ταυρίνης από ό,τι οι πηγές κόκκινου κρέατος και η ταυρίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ για τις γάτες.

Οι γάτες πρέπει να τρώνε τροφές προσεκτικά σχεδιασμένες και ισορροπημένες με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς. Ο απλούστερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας λαμβάνει ό,τι χρειάζεται διατροφικά είναι να ταΐζετε μια διατροφή που παρασκευάζεται στο εμπόριο. Ένας οργανισμός που ονομάζεται Association of American Feed Control Officers (AAFCO) καθιέρωσε τις βασικές διατροφικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν όλες οι εμπορικές τροφές για γάτες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες μπορεί να αποφασίσουν να ταΐζουν τις γάτες τους με σπιτικές δίαιτες αντί για εμπορικές. Αυτές συχνά περιέχουν ψάρια ως κύρια πηγή πρωτεΐνης. Η προετοιμασία των σπιτικών διαιτών μπορεί να είναι χρονοβόρα, αλλά η κύρια δυσκολία είναι να διασφαλιστεί ότι η σπιτική τροφή είναι διατροφικά ισορροπημένη. Αν αποφασίσετε ότι θέλετε να ταΐσετε τη γάτα σας με αυτού του είδους τη διατροφή, μιλήστε πρώτα με τον κτηνίατρό σας για βοήθεια στη διαμόρφωση των συνταγών.

Μπορούν οι γάτες να τρώνε ωμό ψάρι; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Άλλες ανθρώπινες τροφές που μπορεί να φάει η γάτα σας

Παρόλο που η γάτα σας πιθανώς δεν θεωρεί το φαγητό της τόσο άνοστο όσο εσείς, οι λιχουδιές είναι πάντα μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στη διατροφή οποιουδήποτε, ανθρώπου ή γάτας. Δεδομένου ότι τα ωμά ψάρια είναι απαγορευμένα, εδώ είναι μερικές ασφαλείς ανθρώπινες τροφές που μπορείτε να δώσετε στη γάτα σας για λιχουδιές:

Κοτόπουλο
Μπριζόλα
Αρνί
Γαλοπούλα
Πάπια
Αυγά

Εκτός από τα ωμά ψάρια, εδώ είναι μερικές άλλες τροφές που δεν πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας:

Κρεμμύδια και σκόρδο
Κρεμμύδια
Πράσα
Σοκολάτα
Ζύμη ψωμιού
Αλκοόλ
Καφεΐνη
Σταφύλια και σταφίδες
Αβοκάντο

Παίξτε με ασφάλεια και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας προτού προσφέρετε οποιαδήποτε ανθρώπινη τροφή στη γάτα σας. Το γεγονός ότι μια συγκεκριμένη τροφή δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη για τη γάτα σας δεν σημαίνει ότι είναι και υγιεινή. Και κρατήστε τις λιχουδιές, ανεξάρτητα από το πόσο θρεπτικές είναι, σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το 10%-15% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων της γάτας σας. Η παχυσαρκία είναι ένα συχνό πρόβλημα για τις γάτες και μπορεί να διορθωθεί δύσκολα.

Συμπέρασμα

Ενώ πολλοί άνθρωποι λατρεύουν το σούσι τους, οι γάτες δεν πρέπει ποτέ να τρώνε ωμό ψάρι, για να αποφύγουν την ανάπτυξη ανεπάρκειας θειαμίνης ή άλλων πιθανών προβλημάτων υγείας. Εάν η γάτα σας φαίνεται αποφασισμένη να μοιραστεί το δείπνο σας, επιμείνετε να προσφέρετε μόνο τροφές που γνωρίζετε ότι είναι ασφαλείς γι’ αυτές και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν έχετε ποτέ οποιεσδήποτε ανησυχίες. Να θυμάστε ότι οι γάτες έχουν διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις από τους ανθρώπους και θα πρέπει να τρώνε μια διατροφή που έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της υγείας τους.

Προτεινόμενα