Μπορούν οι γάτες να τρώνε πικάντικα τρόφιμα; Δεδομένα διατροφής και ασφάλειας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να τρώνε πικάντικα τρόφιμα; Δεδομένα διατροφής και ασφάλειας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Αν αγαπάτε το φαγητό σας γεμάτο με άφθονη θερμότητα, ίσως αναρωτιέστε αν η γάτα σας αισθάνεται το ίδιο. Ορισμένες γάτες είναι επιλεκτικοί φαγάδες, ενώ άλλες συναγωνίζονται τους σκύλους όταν πρόκειται να παρακαλάνε για αποφάγια. Πριν αφήσετε τη γάτα σας να γλείψει το πιάτο σας, όμως, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ό,τι πρόκειται να φάει δεν θα την αρρωστήσει ή θα την κάνει χειρότερα.

Μπορούν λοιπόν οι γάτες να φάνε πικάντικα φαγητά; Εφόσον δεν περιέχουν τοξικά συστατικά, το πικάντικο φαγητό συνήθως δεν είναι επικίνδυνο για τη γάτα σας. Ωστόσο, μπορεί να αναστατώσει το στομάχι της γάτας σας και να ερεθίσει το στόμα της, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους, οπότε είναι καλύτερο να μην την αφήσετε να το φάει.

Μπορούν οι γάτες να τρώνε πικάντικα τρόφιμα; Δεδομένα διατροφής και ασφάλειας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Πικάντικες τροφές και η γάτα σας

Το πεπτικό σύστημα της γάτας σας δεν αναπτύχθηκε για να αντέχει πικάντικες τροφές. Εξάλλου, οποιοδήποτε θήραμα έπιαναν και καταβρόχθιζαν οι άγριοι πρόγονοί τους δεν είχε πρώτα καρυκευτεί με ξηρό τρίψιμο μπαχαρικών! Εξαιτίας αυτού, οι πικάντικες τροφές μπορεί να προκαλέσουν χάος στο στομάχι και το έντερό τους, προκαλώντας εμετό και διάρροια.

Η καψαϊκίνη, η ένωση που κάνει τις πιπεριές καυτερές, μπορεί να προκαλέσει κάψιμο και ερεθισμό στο στόμα της γάτας σας, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε εμάς. Αν η γάτα σας ρίξει πικάντικη τροφή στη μύτη ή τα μάτια της, μπορεί επίσης να είναι πολύ επώδυνο. Εξαιτίας αυτού -και δεδομένου ότι η γάτα σας δεν πρέπει να τρώει πολύ ανθρώπινη τροφή, ούτως ή άλλως- είναι καλύτερο να αποφεύγετε να της δίνετε πικάντικες τροφές.

Μπορούν οι γάτες να δοκιμάσουν πικάντικες τροφές;

Αν και δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα αν οι γάτες μπορούν να δοκιμάσουν πικάντικα φαγητά, γνωρίζουμε ότι η αίσθηση της γεύσης τους είναι πολύ διαφορετική από αυτή των ανθρώπων. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι οι γάτες μπορούν να αναγνωρίσουν τις πικρές, αλμυρές και ξινές γεύσεις (και ότι δεν τους αρέσουν!), αλλά όχι τις γλυκές.

Η αίσθηση της γεύσης μιας γάτας είναι επίσης πολύ λιγότερο ευαίσθητη από την ανθρώπινη συνολικά. Οι άνθρωποι έχουν περίπου 10.000 γευστικούς κάλυκες, ενώ οι γάτες έχουν μόνο μερικές εκατοντάδες. Εξαιτίας αυτού, πιθανότατα δεν βιώνουν τη γεύση των πικάντικων φαγητών με τον ίδιο τρόπο που την βιώνουμε εμείς, αλλά τα πεπτικά προβλήματα και ο ερεθισμός εξακολουθούν να αποτελούν ανησυχία.

Έχουν οι γάτες περίοδο μετά τη στείρωση; Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Όταν το πικάντικο φαγητό γίνεται τοξικό

Εκτός αν η γάτα σας καταβροχθίζει ωμές καυτερές πιπεριές, πιθανότατα θα τρώει πικάντικες τροφές που περιέχουν πολλά άλλα συστατικά. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τσίλι ή άλλες καυτερές πιπεριές.

Τα πιο συνηθισμένα τοξικά συστατικά που μπορεί να συναντήσει η γάτα σας περιλαμβάνουν κρεμμύδια, σκόρδο, πράσα και μπαχαρικά ή μείγματα που παρασκευάζονται με σκόνη κρεμμυδιού και σκόρδου. Οι τροφές που περιέχουν αυτά τα συστατικά είναι πολύ επικίνδυνες για τη γάτα σας. Η κατανάλωση κρεμμυδιών και σκόρδου μπορεί να προκαλέσει αναιμία στις γάτες.

Άλλα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στη μαγειρική είναι επίσης επικίνδυνα για τις γάτες. Σε αυτά περιλαμβάνονται το μοσχοκάρυδο, η κανέλα, το γαρύφαλλο και το μπαχάρι. Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη για τη γάτα σας.

Άνοστα αλλά ασφαλή: Η σωστή διατροφή για τη γάτα σας

Έτσι, αν η γάτα σας δεν μπορεί να μοιραστεί το πικάντικο ρολό με τόνο ή το πράσινο κάρυ του δείπνου σας, τι πρέπει να τρώει;

Η ιδανική τροφή για τη γάτα σας είναι μια ποιοτική, κατάλληλη για την ηλικία της γάτας δίαιτα του εμπορίου. Αν και υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το ποιες συγκεκριμένες δίαιτες είναι καλύτερες, όπως κονσερβοποιημένες έναντι ξηρών, χωρίς σιτηρά ή ωμές, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η τροφή είναι διατροφικά ισορροπημένη για μακροχρόνια σίτιση.

Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγοι, που σημαίνει ότι μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από ζωικές πηγές παρά από φυτικές. Τα καταφέρνουν καλύτερα με μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες, με μέτρια ποσότητα λίπους. Οι υγιείς γάτες θα πρέπει να λαμβάνουν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται από μια πλήρη διατροφή, χωρίς να χρειάζεται συμπλήρωμα, γι’ αυτό συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας προτού δώσετε πολυβιταμινούχα προϊόντα στη γατούλα σας.

Μπορούν οι γάτες να πίνουν αλκαλικό νερό; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία

Τι γίνεται με τις λιχουδιές;

Αν είστε αποφασισμένοι και αποφασισμένοι να αφήσετε τη γάτα σας να μοιραστεί μέρος του φαγητού σας, η καλύτερη επιλογή είναι να της προσφέρετε ασφαλείς ανθρώπινες τροφές ως λιχουδιές. Λάβετε υπόψη ότι οι λιχουδιές δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 10% έως 15% της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης της γάτας σας. Αυτό περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εμπορικά αγορασμένες ή σπιτικές λιχουδιές για γάτες, καθώς και ανθρώπινες τροφές.

Οι ασφαλείς ανθρώπινες τροφές που μπορεί να απολαύσει η γάτα σας είναι μαγειρεμένο κρέας, κονσέρβες ή μαγειρεμένα ψάρια, μαγειρεμένα δημητριακά όπως η βρώμη και φρούτα όπως το πεπόνι και η μπανάνα. Αποφύγετε να ταΐζετε τη γάτα σας ωμό κρέας, ψάρι ή αυγά λόγω της πιθανότητας εμφάνισης επικίνδυνων βακτηρίων.

Εκτός από αυτές που συζητήθηκαν προηγουμένως, εδώ είναι άλλες τοξικές τροφές που πρέπει να αποφύγετε να ταΐσετε τη γάτα σας:
Σοκολάτα
Ζύμη ψωμιού
Αλκοόλ
Σταφύλια και σταφίδες

Μπορούν οι γάτες να πίνουν αλκαλικό νερό; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία

Συμπέρασμα

Οι πιθανότητες είναι ότι η γάτα σας δεν θα είναι εξαρχής οπαδός των πικάντικων φαγητών. Ακόμα και αν είναι (άλλωστε, έχουν συμβεί και πιο παράξενα πράγματα), δεν πρέπει να την αφήνετε να τρώει πολύ από αυτά, λόγω της πιθανότητας εμετού και διάρροιας. Το να ταΐζετε υπερβολικά πολύ οποιαδήποτε ανθρώπινη τροφή -πικάντικη ή μη- δεν είναι και το πιο υγιεινό για τη γάτα σας συνολικά. Βρείτε μια γατοτροφή του εμπορίου που να αρέσει στη γατούλα σας και παραμείνετε σε αυτήν ως κύρια διατροφή.