Μπορούν οι γάτες να τρώνε σόγια; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία για την υγεία

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να τρώνε σόγια; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία για την υγεία

Η σόγια αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα δημοφιλές υποκατάστατο για τους ανθρώπους που αναζητούν μια εναλλακτική λύση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι μια πηγή πρωτεϊνών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στον άνθρωπο και τα εννέα απαραίτητα οξέα που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει ανεξάρτητα. Έτσι, αν η σόγια είναι τόσο καλή για τους ανθρώπους, τα ίδια οφέλη πρέπει να επεκτείνονται και στις γάτες μας, σωστά;

Αν και η σόγια δεν είναι τοξική για τα αιλουροειδή, δεν συνιστάται γι’ αυτά. Μια μικρή γεύση από το γάλα σόγιας συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά επειδή δεν παρέχει τα ίδια διατροφικά οφέλη για τις γάτες με τους ανθρώπους, δεν υπάρχει λόγος να το προσφέρετε στα κατοικίδιά σας.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το γιατί η σόγια και οι γάτες δεν ταιριάζουν.

Μπορούν οι γάτες να τρώνε σόγια; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία για την υγεία

Γιατί οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε σόγια;

Η σόγια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, την οποία οι περισσότερες γάτες χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Ωστόσο, η εστίαση για τη διατροφή των αιλουροειδών θα πρέπει να είναι στην πρωτεΐνη από κρέας, όχι σε οποιοδήποτε είδος πρωτεΐνης.

Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα με συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσω της κατανάλωσης ζωικού κρέατος. Χρειάζονται πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους που δεν μπορούν να τους παρέχουν οι φυτικές πηγές. Σε γενικές γραμμές, τα μη-κρεατικά στοιχεία δεν πρέπει να προστίθενται συνειδητά στη διατροφή μιας γάτας. Η γατούλα σας μπορεί να δοκιμάσει φυτικές τροφές από περιέργεια, όχι επειδή θέλει να καλύψει ένα διατροφικό κενό.

Επιπλέον, οι γάτες μεταβολίζουν τη σόγια διαφορετικά από τους ανθρώπους.

Μια βραχυπρόθεσμη μελέτη σίτισης εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η διατροφική σόγια επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς μιας γάτας. Οι ερευνητές πήραν νεαρές και κλινικά υγιείς γάτες και τους ανέθεσαν τυχαία να λάβουν μια δίαιτα με ή χωρίς σόγια για τρεις μήνες. Η μελέτη δείχνει ότι οι γάτες που έλαβαν τη διατροφή με σόγια είχαν ελαφρώς υψηλότερες συγκεντρώσεις Τ4 και ελεύθερης Τ4 στον ορό. Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η βραχυπρόθεσμη χορήγηση διαιτητικής σόγιας μπορεί να έχει μέτρια επίδραση στην ομοιόσταση του θυρεοειδούς στις γάτες.

Τι γίνεται με τα συμπληρώματα πρωτεΐνης σόγιας;

Η πρωτεΐνη σόγιας προέρχεται από τα φασόλια σόγιας και συνιστάται περιστασιακά ως συμπλήρωμα διατροφής για τα κατοικίδια ζώα. Ωστόσο, έχουν διεξαχθεί πολύ λίγες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πρωτεΐνης σόγιας στα κατοικίδια ζώα.

Δεν συνιστούμε να παρέχετε στη γατούλα σας συμπληρώματα πρωτεΐνης σόγιας, εκτός αν σας το συστήσει ο κτηνίατρός σας.

Μπορούν οι γάτες να τρώνε σόγια; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία για την υγεία

Μπορεί η γάτα μου να φάει σάλτσα σόγιας;

Η σάλτσα σόγιας είναι ένα από τα παλαιότερα καρυκεύματα στον κόσμο, αφού δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Δυτικής Δυναστείας Χαν στην Κίνα πριν από 2.500 χρόνια. Η σάλτσα παράγεται από τη ζύμωση σόγιας και σιταριού και χρησιμοποιείται συνήθως κατά την προετοιμασία κρεάτων, λαχανικών, σούπες, μαρινάδες και, φυσικά, στο ρύζι.

Η γατούλα σας μπορεί να δείξει ενδιαφέρον για τη σάλτσα σόγιας, ειδικά αν την έχετε χρησιμοποιήσει για την παρασκευή ενός πιάτου με κρέας. Μπορούν όμως να τρώνε με ασφάλεια τροφές με σάλτσα σόγιας;

Αν και είναι μη τοξική για τις γάτες, δεν συνιστάται να τους δίνετε σάλτσα σόγιας, επειδή δεν προσφέρει κανένα απολύτως διατροφικό όφελος. Ακόμη και αν η γατούλα σας έχει συμπαθήσει τη σάλτσα, τα άλλα συστατικά και τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της μπορεί να είναι τοξικά.

Για να μην αναφέρουμε ότι η σάλτσα σόγιας είναι εξαιρετικά πλούσια σε νάτριο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση τις γάτες.

Ποιες λιχουδιές που είναι ασφαλείς για τις γάτες μπορώ να προσφέρω στο κατοικίδιό μου;

Υπάρχουν πολλές ασφαλείς για τις γάτες λιχουδιές που μπορείτε να προσφέρετε στο γατίσιο φιλαράκι σας, οι οποίες είναι νόστιμες και υγιεινές, επίσης.

Οι εμπορικά παρασκευασμένες λιχουδιές είναι εύκολο να τις προμηθευτούν οι ιδιοκτήτες γατών και συχνά έχουν πρόσθετα θρεπτικά συστατικά που θα ωφελήσουν το κατοικίδιό σας.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσφέρετε στη γάτα σας ανθρώπινες τροφές όπως:

Μαγειρεμένος σολομός
Μαγειρεμένα αυγά
Μαγειρεμένο κοτόπουλο
Μαγειρεμένη γαλοπούλα
Μαγειρεμένο μοσχάρι

Το σημαντικό είναι η παροχή μιας υγιεινής πηγής ζωικής πρωτεΐνης. Ως γενικός κανόνας – οποιεσδήποτε τροφές με βάση τη χορτοφαγία είτε θα είναι τοξικές για τις γάτες, είτε θα απαιτούν υπερβολική προσοχή κατά τη σίτιση, είτε θα είναι ασφαλείς αλλά διατροφικά κενές.

Βεβαιωθείτε ότι η πρωτεΐνη που προσφέρετε έχει μαγειρευτεί πρώτα και δεν περιέχει δυνητικά τοξικά καρυκεύματα ή πρόσθετα όπως σκόρδο ή κρεμμύδια. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τις δικές σας λιχουδιές στο σπίτι.

Μπορούν οι γάτες να φάνε πέστο; Οδηγός υγείας και ασφάλειας για κτηνιάτρους

Συμπέρασμα

Αν και η σόγια είναι μια μη τοξική τροφή για τις γάτες, δεν συνιστάται καθώς δεν παρέχει καμία απολύτως θρεπτική αξία στους αιλουροειδείς φίλους σας. Οι γάτες χρειάζονται ζωική πρωτεΐνη στη διατροφή τους για να ευδοκιμήσουν, οπότε ενώ είναι εντάξει για εσάς να ακολουθήσετε έναν χορτοφαγικό τρόπο ζωής, πρέπει να είστε πρόθυμοι να ταΐσετε τα μικρά υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα σας με την πρωτεΐνη κρέατος που χρειάζονται για να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή.

Προτεινόμενα