Γιατί αρέσει στις γάτες να τρώνε λουλούδια; Αυτοί είναι οι 4 πιθανοί λόγοι

by Μυρσίνη
Γιατί αρέσει στις γάτες να τρώνε λουλούδια; Αυτοί είναι οι 4 πιθανοί λόγοι

Έχετε δει ποτέ τη γάτα σας να τρώει ένα ή δύο πέταλα λουλουδιών; Είναι μια περίεργη συμπεριφορά, σίγουρα, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να θεωρηθεί “φυσιολογική”. Ακολουθούν τέσσερις πιθανοί λόγοι για τους οποίους στις γάτες αρέσει να τρώνε λουλούδια!

Γιατί αρέσει στις γάτες να τρώνε λουλούδια; Αυτοί είναι οι 4 πιθανοί λόγοι

Οι 4 λόγοι για τους οποίους στις γάτες αρέσει να τρώνε λουλούδια

1. Είναι στη φύση τους

Γνωρίζατε ότι στη φύση, οι γάτες τρώνε γρασίδι και άλλα φυτά; Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τρώνε κρέας για να επιβιώσουν και να ικανοποιήσουν τις συγκεκριμένες διατροφικές τους απαιτήσεις. Στην πραγματικότητα, οι γάτες δεν μπορούν να χωνέψουν καθόλου καλά το φυτικό υλικό, ωστόσο μπορεί κανείς να τις δει να μασουλούν γρασίδι και άλλα φυτά. Έτσι, δεν είναι και τόσο παράξενο για τη γάτα του σπιτιού σας να έλκεται από μια ανθισμένη ανθοδέσμη!

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να συμβάλλουν στη γοητεία της γατούλας σας για τα λουλούδια, τα οποία αναλύουμε παρακάτω. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ορισμένα λουλούδια μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικά, ακόμη και θανατηφόρα, για τις γάτες.

2. Η γεύση και η υφή

Πολλά λουλούδια είναι μαλακά και ντελικάτα, γι’ αυτό και πιθανώς αποτελούν εξαιρετικό σνακ για τις γάτες. Αν καλλιεργείτε catnip στο σπίτι σας, θα πρέπει να είναι προφανές γιατί η γάτα σας συνεχίζει να το μυρίζει και να το τρώει. Το catnip περιέχει νεπεταλακτόνη, ένα αρωματικό έλαιο που οι γάτες βρίσκουν απολύτως συναρπαστικό!

Αλλά δεν θέλετε να αφήνετε τη γατούλα σας να τσιμπολογάει λουλούδια πολύ συχνά. Το να τρώει μη τοξικά περιστασιακά είναι απολύτως εντάξει, αλλά θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν κτηνίατρο αν ανησυχείτε ότι μπορεί να τρώει πάρα πολλά.
3. Ανακούφιση από το στρες

Αν η γάτα σας λατρεύει να τσιμπολογάει τα πέταλα των φυτών εσωτερικού χώρου κάθε τόσο, μπορεί να είναι επειδή είναι αγχωμένη ή αγχωμένη. (Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι πιο εμφανής σε γάτες εσωτερικού χώρου.) Αν συμβαίνει συνεχώς, ίσως να θέλετε να πάτε τη γατούλα σας στον κτηνίατρο για έλεγχο, καθώς μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

4. Να αρρωστήσει

Οι σκύλοι και οι γάτες πιστεύεται ότι τρώνε χόρτο για να αρρωστήσουν, αφού κατά καιρούς κάνουν εμετό μετά την κατανάλωση φυτών. Ωστόσο, αυτή η θεωρία δεν έχει αποδειχθεί και οι γάτες που τρώνε χορτάρι δεν δείχνουν συχνά σημάδια ασθένειας εκ των προτέρων.

Αν όμως πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει με τη γατούλα σας, πηγαίνετε την το συντομότερο δυνατό στον κτηνίατρο. Είναι προτιμότερο να προλάβετε τυχόν πιθανά προβλήματα υγείας νωρίς και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Είναι επίσης καλύτερο από το να βλέπετε τα αγαπημένα σας λουλούδια να τρώγονται!

Γιατί αρέσει στις γάτες να τρώνε λουλούδια; Αυτοί είναι οι 4 πιθανοί λόγοι

Ποια λουλούδια είναι τοξικά για τις γάτες;

Το περιστασιακό σνακ είναι συνήθως εντάξει για τις γατούλες, αλλά υπάρχουν λουλούδια και φυτά που μπορεί να είναι άκρως δηλητηριώδη για τα αιλουροειδή. Ελέγξτε τον ιστότοπο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων (ASPCA) για έναν πλήρη κατάλογο τοξικών και μη τοξικών φυτών για τη γάτα σας.
Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Κρίνοι
Γαρύφαλλα
Αλεξανδρινές
Νάρκισσοι
Τουλίπες
Κυκλάμινα
Ορτανσία

Επιπλέον, δεν αντιδρούν όλες οι γάτες με τον ίδιο τρόπο στα διάφορα λουλούδια που υπάρχουν. Αν δεν είστε σίγουροι για το ποια είδη λουλουδιών είναι ασφαλή για τις γάτες, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο ή να κάνετε πρώτα κάποια έρευνα.

Γιατί αρέσει στις γάτες να τρώνε λουλούδια; Αυτοί είναι οι 4 πιθανοί λόγοι

Συμβουλές για να μην τρώει η γατούλα σας λουλούδια

Δυσκολεύεστε να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από τα πολύτιμα άνθη σας;
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τα προστατέψετε:

  • Τοποθετήστε τα λουλούδια σε ένα δυσπρόσιτο σημείο, όπως στην κορυφή ενός ράφι ή ενός πάγκου.
  • Χρησιμοποιήστε πικρά σπρέι ή φλούδες εσπεριδοειδών (μη χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια) για να αποτρέψετε τις γάτες.
  • Δημιουργήστε εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς τις γάτες, όπως η καλλιέργεια σιταρόχορτου ή γατόχορτου.
  • Αγοράστε ψεύτικα λουλούδια με ρεαλιστική εμφάνιση και εκθέστε αυτά αντί για αυτά.

Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό οι γάτες να τσιμπολογούν περιστασιακά τα πέταλα, θα πρέπει να τις παρακολουθείτε αν τρώνε πολύ από τα φυτά σας. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι οι γάτες σας μένουν μακριά από τα λουλούδια, οπότε εκμεταλλευτείτε αυτές τις συμβουλές και κρατήστε τον κήπο σας ασφαλή.

Οι γάτες τρώνε δηλητηριώδη φυτά;

Αν και οι γάτες αρέσκονται να τρώνε χορταρικά, οι περισσότερες είναι πολύ επιφυλακτικές στο να τρώνε οτιδήποτε ασυνήθιστο, πράγμα που σημαίνει ότι οι περιπτώσεις δηλητηρίασης από φυτά που μεταφέρονται στους κτηνιάτρους είναι σπάνιες. Όταν μια γάτα δεν αισθάνεται καλά, συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι κάτι κόλλησε το τρίχωμα ή τα πόδια της, το οποίο στη συνέχεια κατάπιε κατά την περιποίηση.

Γιατί αρέσει στις γάτες να τρώνε λουλούδια; Αυτοί είναι οι 4 πιθανοί λόγοι

Πώς να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή από επικίνδυνα φυτά και λουλούδια σε εσωτερικούς χώρους

Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μέσα στο σπίτι, καθώς πρόκειται για έναν περιορισμένο χώρο, και μια βαριεστημένη ή περίεργη γάτα μπορεί να διερευνήσει ένα φυτό εσωτερικού χώρου ή μια έκθεση κομμένων λουλουδιών παίζοντας και τσιμπώντας.

Για να διατηρήσετε τη γάτα σας ασφαλή σε εσωτερικούς χώρους:

  • εξοικειωθείτε με τα φυτά εσωτερικού χώρου που είναι δηλητηριώδη για τις γάτες και αποφύγετε εντελώς την παρουσία τους στο σπίτι σας
  • να είστε προσεκτικοί με τα συμβουλευτικά φυτά και είτε να τα αποφεύγετε είτε να τα κρατάτε πολύ μακριά από το κατοικίδιό σας, ειδικά αν η γάτα σας είναι τσιμπολόγος
  • παρέχετε χορτάρι για να μασάει η γάτα σας
  • φροντίστε να υπάρχουν πολλά διαδραστικά παιχνίδια και να παίζετε τακτικά για να απασχολείτε τη γάτα σας
  • υιοθετήστε τον εμπλουτισμό του περιβάλλοντος, όπως κρυψώνες και ψηλά σημεία.

Συμπέρασμα

Γιατί, λοιπόν, στις γάτες αρέσει να τρώνε λουλούδια; Πιθανότατα επειδή έχουν μια έμφυτη προδιάθεση που κληρονόμησαν από τους άγριους προγόνους τους. Βεβαιωθείτε όμως ότι γνωρίζετε ποια λουλούδια είναι τοξικά γι’ αυτές και αν θέλετε να κρατήσετε τις γατούλες σας εντελώς μακριά από τα πέταλα των φυτών σας, μάθετε πώς να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον γι’ αυτές.

Με τις σωστές προφυλάξεις, εσείς και ο τριχωτός σας φίλος μπορείτε να απολαύσετε την ομορφιά των λουλουδιών χωρίς καμία ανησυχία!