Η γάτα μου έφαγε χρυσόψαρο- Τι να κάνω; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

by Μυρσίνη
Η γάτα μου έφαγε χρυσόψαρο- Τι να κάνω; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Οι γάτες και τα χρυσόψαρα είναι δύο από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια που διατηρούν οι άνθρωποι στα σπίτια τους. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι ένα χρυσόψαρο είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα νόστιμο γεύμα για μια γάτα, αν τα δύο κατοικίδια αφεθούν μόνα τους. Αν χρειάστηκε ποτέ να σταματήσετε τη γάτα σας από το να καταβροχθίσει το υδρόβιο κατοικίδιό σας, ίσως αναρωτηθήκατε αν είναι εντάξει για τη γάτα σας να τρώει χρυσόψαρο.

Οι γάτες μπορούν να τρώνε χρυσόψαρα, αν και θα πρέπει να προσπαθήσετε να το αποτρέψετε. Τι πρέπει να κάνετε αν ανακαλύψετε ότι η γάτα σας έχει φάει ένα χρυσόψαρο; Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις και θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε αν η γάτα σας φάει χρυσόψαρο.

Ονοματοδοσία γάτας: 180+ Κορεάτικα ονόματα για τη χαριτωμένη γάτα σας

Μπορούν οι γάτες να φάνε χρυσόψαρο;

Τεχνικά, η γάτα σας μπορεί να φάει χρυσόψαρο, αν και δεν συνιστάται. Αν και ορισμένες άγριες γάτες έχουν ψάρια στη φυσική τους διατροφή, όπως οι τίγρεις και οι γάτες ψαράδες, οι οικόσιτες γάτες κατάγονται από γάτες της ερήμου που δεν θα είχαν φυσικά πρόσβαση σε ψάρια. Οι γάτες είναι γνωστές για την αγάπη τους στις ψαρίσιες γεύσεις, αλλά τα ψάρια δεν αποτελούν απαραίτητη πρωτεΐνη για την παροχή μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής που να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες μιας γάτας.

Ωστόσο, οι οικόσιτες γάτες μπορούν να τρώνε πολλά είδη ψαριών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή ωμέγα λιπαρών οξέων, άπαχης πρωτεΐνης και πολλών βιταμινών και μετάλλων. Εάν η γάτα σας καταναλώσει ολόκληρο ψάρι, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων και των οστών, υπάρχουν κάποια πρόσθετα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να λάβει, αν και τα οστά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού και εντερικής εμπλοκής.

Είναι το χρυσόψαρο καλό για τις γάτες;

Παρόλο που είναι πυκνά διατροφικά, τα χρυσόψαρα δεν είναι κατάλληλα για τις γάτες για μερικούς λόγους:

Τα ολόκληρα ψάρια έχουν έναν τόνο από μικρά οστά. Εάν καταναλωθούν, αυτά τα κόκαλα μπορεί να οδηγήσουν σε πνιγμό και εντερική πρόσκρουση, καθώς και σε διάτρηση και ρήξη του εντέρου σε σοβαρές περιπτώσεις. Αυτά είναι σοβαρά ιατρικά επείγοντα περιστατικά που μπορεί να απαιτούν ακριβή και επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση για να διορθωθούν.
Υπάρχει κίνδυνος ασθένειας και μόλυνσης. Τα χρυσόψαρα παράγουν πολλά απόβλητα και συχνά δεν διατηρούνται στις πιο καθαρές συνθήκες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παράσιτα, βακτήρια και μύκητες που μπορεί να μεταδοθούν στις γάτες, ακόμη και στους ανθρώπους. Εάν η γάτα σας αρπάξει ένα χρυσόψαρο κατευθείαν από τη γυάλα, το ζήτημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η γάτα σας καταναλώνει ωμό ψάρι, το οποίο ενέχει κίνδυνο λοιμώξεων όπως η σαλμονέλα.
Ανεπάρκεια θειαμίνης (βιταμίνη Β1). Πολλά είδη ψαριών, συμπεριλαμβανομένων των χρυσόψαρων, περιέχουν θειαμινάση, ένα ένζυμο που διασπά τη θειαμίνη. Η κατανάλωση μιας δίαιτας ωμών ψαριών μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θειαμίνης στις γάτες με αποτέλεσμα νευρολογικές παθήσεις.

Η γάτα μου έφαγε χρυσόψαρο- Τι να κάνω; Διατροφικά στοιχεία & οδηγός ασφάλειας
Τι πρέπει να κάνω αν η γάτα μου φάει χρυσόψαρο;

Εάν η γάτα σας καταναλώσει ένα χρυσόψαρο μία φορά, υπάρχει χαμηλός κίνδυνος για τη γάτα σας και είναι απίθανο να χρειαστεί να κάνετε κάτι. Ωστόσο, το να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο της γάτας σας όταν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες δεν είναι ποτέ λάθος απόφαση.

Αν η γάτα σας έφαγε ένα χρυσόψαρο και δεν είστε σίγουροι αν πρέπει να ανησυχείτε, απευθυνθείτε στον κτηνίατρο για καθοδήγηση. Εκείνος γνωρίζει για την υγεία της γάτας σας και θα έχει κάποια εικόνα για τη γάτα σας. Ο κτηνίατρος είναι πιθανό να σας πει να παρακολουθείτε τη γάτα σας για λίγες ημέρες για συμπτώματα ασθένειας, όπως λήθαργο, ναυτία, εμετό, διάρροια και αδιαθεσία, αλλά υπάρχει περίπτωση να θελήσει να δει τη γάτα σας ή να την αντιμετωπίσει προληπτικά για λοιμώξεις.

Συμπέρασμα

Τα χρυσόψαρα δεν ανήκουν στην κανονική διατροφή οποιασδήποτε γάτας. Απλά υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος για τη γάτα σας. Υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές ψαριών στη διάθεσή σας που δεν περιέχουν κόκαλα και ενέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο μεταδοτικής ασθένειας για τη γάτα σας. Ο μαγειρεμένος σολομός ή οι σαρδέλες είναι όλες καλύτερες επιλογές ψαριών, αλλά με μέτρο.

Τα ωμά ψάρια δεν είναι ποτέ ιδανικά για τις γάτες λόγω του κινδύνου σαλμονέλας και άλλων τύπων λοιμώξεων που μπορεί να κολλήσει η γάτα σας από το κρέας.

Ιδανικά, θα πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας μόνο με τροφές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά με γνώμονα τις διατροφικές ανάγκες των γατών. Τα ψάρια κάθε είδους δεν αποτελούν μέρος της φυσικής διατροφής των γατών, αλλά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας διατροφικά ορθής διατροφής.

Ορισμένες γάτες απολαμβάνουν πραγματικά τις ψαρίσιες γεύσεις και μπορεί να προσελκύονται από την κίνηση του χρυσόψαρου στο ενυδρείο του. Βεβαιωθείτε ότι το χρυσόψαρό σας, καθώς και όλα τα άλλα υδρόβια κατοικίδια ζώα, διατηρούνται πάντα σε μια θέση όπου η γάτα σας δεν μπορεί να φτάσει σε αυτά. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε τη γάτα σας και τους υδρόβιους φίλους σας ασφαλείς μεταξύ τους.

Προτεινόμενα