Η γάτα μου έφαγε τσίχλα – 3 Κίνδυνοι για την υγεία, εγκεκριμένοι από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Η γάτα μου έφαγε τσίχλα – 3 Κίνδυνοι για την υγεία, εγκεκριμένοι από κτηνίατρο

Όταν πολλοί από εμάς ήμασταν νέοι, ήμασταν φοβηθήκαμε πολύ από τους κινδύνους της κατάποσης τσίχλας. Μετά από όλα αυτά, εμείς μας έλεγαν ότι θα έμενε στο στομάχι μας για 80 χρόνια! Ευτυχώς, στην πραγματικότητα, η κατάποση τσίχλα δεν μας βλάπτει και πολύ. Ωστόσο, πολλές τσίχλες που κυκλοφορούν στην αγορά μπορεί να τοξικές για τις γάτες λόγω της προστιθέμενης γλυκαντικής ουσίας ξυλιτόλης, αν και η πραγματική έκταση των επιπτώσεων της ξυλιτόλης στις γάτες είναι ομολογουμένως ελάχιστα κατανοητό. Ανεξάρτητα από αυτό, οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε τσίχλες λόγω του κινδύνου πνιγμού που εγκυμονούν για αυτές.

Ενώ η ξυλιτόλη έχει αποδειχθεί ότι είναι τοξική μέχρι θανάτου για τους σκύλους, οι επιπτώσεις στις γάτες φαίνονται λιγότερο σοβαρές, σύμφωνα με την ASPCA. Τούτου λεχθέντος, πολλές άλλες αξιόπιστες πηγές αναφέρουν εντελώς διαφορετικές απαντήσεις! Εδώ, εμείς διερευνήσουμε τα μέσα και τα έξω της πιθανής βλάβης από την κατανάλωση τσίχλας από τη γάτα σας, ώστε μπορείτε να είστε καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους γύρω από το νοικοκυριό σας.

Η γάτα μου έφαγε τσίχλα – 3 Κίνδυνοι για την υγεία, εγκεκριμένοι από κτηνίατρο

Οι 3 κίνδυνοι της τσίχλας για τις γάτες

1. Ξυλιτόλη

Ένα βασικό συστατικό για πολλές τσίχλες που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι ένα γλυκαντικό που ονομάζεται ξυλιτόλη. Τεχνικά πρόκειται για μια αλκοόλη σακχάρου, προέρχεται φυσικά από τα φυτά. Για τους ανθρώπους, υποτίθεται ότι είναι ένα
υγιέστερη εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, καθώς περιέχει λιγότερες θερμίδες, δεν συμβάλλει στην εμφάνιση τερηδόνας και δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Για τους λόγους αυτούς, κυριαρχεί σε πολλές από τις δημοφιλείς τσίχλες χωρίς ζάχαρη που μπορείτε να αγοράσετε από το κατάστημα.

Οι γάτες δεν είναι πολύ γνωστό ότι τρώνε πολλά τυχαία πράγματα στο νοικοκυριό (όχι όπως το λαμπραντόρ!), οπότε οι δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις γάτων που τρώνε τσίχλες για να βγάλουμε συμπεράσματα. Είναι γνωστό ότι η ξυλιτόλη είναι τοξική για τους σκύλους, αλλά φαίνεται ότι τα ίδια αποτελέσματα δεν παρατηρούνται στις περισσότερες γάτες.

Η ASPCA και άλλες κτηνιατρικές υπηρεσίες δηλητηριάσεων δεν θεωρούν την ξυλιτόλη τόσο τοξική για τις γάτες όσο είναι για τους σκύλους, αλλά εξακολουθεί να είναι μια ένωση που οι γάτες θα πρέπει να αποφεύγουν. Μια μελέτη που διεξήχθη σε ένα μικρό αριθμό γατών υποδηλώνει ότι η επίδραση της ξυλιτόλης μπορεί να μην αποτελεί ανησυχία σε αυτό το είδος, και δεν φαίνεται να εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα με τους σκύλους, αλλά το μέγεθος του δείγματος είναι πολύ μικρό για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Η ξυλιτόλη δεν θεωρείται ασφαλής συστατικό για τις γάτες, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει αρκετή αξιόπιστη  επιστημονικά στοιχεία που να εξηγούν τη διαφορά στις τοξικές επιδράσεις μεταξύ σκύλων και γατών και την επίδρασή της στα αιλουροειδή. Η τοξικότητα στους σκύλους προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και επικίνδυνη πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που ονομάζεται επίσης υπογλυκαιμία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί ακόμη και σε ηπατική ανεπάρκεια.
Τα επίπεδα τοξικότητας πολλών ούλων είναι απίστευτα επικίνδυνα και συχνά θανατηφόρα για τους σκύλους και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι κτηνιατρικοί επαγγελματίες ασκούν την ίδια προσοχή με τις γάτες μας, λόγω της έλλειψης επιστημονικών στοιχείων.

Η ξυλιτόλη μπορεί να αποκαλείται με εναλλακτικά ονόματα στον κατάλογο των συστατικών των προϊόντων, μεταξύ των οποίων:

 • Ζάχαρη από σημύδα
 • E967
 • Xilitol
 • Xylit
 • Xlite

Μπορεί επίσης να βρεθεί σε πολλά άλλα αντικείμενα γύρω από το σπίτι σας, οπότε πάντα να ελέγχετε τα συστατικά των πραγμάτων που φέρνετε στο σπίτι όταν έχετε κατοικίδια ζώα.

Προϊόντα που μπορεί να περιέχουν ξυλιτόλη:

 • Τσίχλες
 • Ποτά με φρούτα
 • Προϊόντα αρτοποιίας
 • Οδοντιατρικά προϊόντα
 • Πουτίγκες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
 • Φαρμακευτικά προϊόντα
 • Φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη
 • Παγωτό
 • Δημητριακά

2. Πνιγμός

Έχετε μασήσει ποτέ ένα κομμάτι τσίχλα και κατά λάθος παραλίγο να την εισπνεύσετε σε σημείο που να πιαστεί στο πίσω μέρος του λαιμού σας; Αν ναι, θα ξέρετε ότι ακόμη και ένα μικρό αντικείμενο όπως μια τσίχλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή περίπτωση πνιγμού.

Τώρα φανταστείτε το ίδιο μικρό κομμάτι τσίχλας αλλά στο στόμα του μικρού τριχωτού φίλου σας! Είναι πολύ μικρότεροι από εσάς και το κίνδυνος το μαλακό, κολλώδες κομμάτι τσίχλας να κολλήσει οπουδήποτε μέσα στο στόμα τους ή στο πίσω μέρος του λαιμού τους, αποφράσσοντας την αναπνευστική οδό, και να οδηγήσει σε πνιγμό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος γι’ αυτά.

Εάν η γάτα σας εμφανίζει οποιαδήποτε σημάδια πνιγμού, τα οποία μπορεί να εκδηλώνονται ως πιάσιμο του στόματός της, πνιγμός, αναγωγές, βήχας, σάλια, παραπαίει, καταρρέει και να έχει μπλε χρώμα ούλων, πρέπει να την πάτε αμέσως σε κτηνίατρο ή να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε την αιτία από το πίσω μέρος του στόματός τους. Αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και ακόμη και επικίνδυνο σε μια γάτα που πνίγεται και πανικοβάλλεται σε ταυτόχρονα, και μπορεί να σας δαγκώσει άσχημα. Μπορείτε να επιχειρήσετε τον ελιγμό Χάιμλιχ, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Τα κομμάτια της κολλώδους τσίχλας μπορεί επίσης να πάρουν κολλήσουν στα πόδια και στο τρίχωμα της γάτας σας και μπορείτε να προσπαθήσετε να τα ξεκολλήσετε με ασφάλεια και προσοχή να τα αφαιρέσετε μόνοι σας ή να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για να το κάνει αυτός.

3. Γαστρεντερικές διαταραχές

Ένας άλλος κίνδυνος είναι ότι η τσίχλα απλά δεν είναι φτιαγμένη για να χωνεύεται. Η χημική της σύνθεση δεν μπορεί να διασπαστεί από τον άνθρωπο και ειδικά από τις γάτες. Στην καλύτερη περίπτωση, η τσίχλα απλώς θα περάσει και θα βγει ολόκληρη. Όμως η τσίχλα έχει επίσης τον κίνδυνο να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή σπάνια, απόφραξη του πεπτικού συστήματος, εάν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα, ειδικά σε μικρές γάτες και γατάκια. Αυτό δεν θα επιτρέψει σε τίποτα να περάσει από αυτό και προκαλεί την εμπλοκή των προσλαμβανόμενων τροφών μπροστά από το μπλοκάρισμα.

Μερικά από τα σημάδια που μπορεί να παρουσιάσει η γάτα σας είναι σάλια, εμετός, μειωμένη όρεξη, κοιλιακός πόνος, διάρροια ή τέντωμα για να περάσουν τα κόπρανα. Τούτου λεχθέντος, ένα μπλοκάρισμα από την κατανάλωση τσίχλας παρατηρείται σπάνια και θα απαιτούσε σημαντική ποσότητα για να καταναλωθεί.

Η γάτα μου έφαγε τσίχλα – 3 Κίνδυνοι για την υγεία, εγκεκριμένοι από κτηνίατρο

Τι πρέπει να κάνω αν η γάτα μου τρώει τσίχλα;

Αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει φάει τσίχλα, τηλεφωνήστε στον κτηνίατρό σας. Θα σας συμβουλεύσει για την καλύτερη πορεία δράσης, ανάλογα με τον τύπο και την ποσότητα της τσίχλας, το μέγεθος της γάτας σας και τα σημάδια που μπορεί να παρουσιάζει. Μπορεί να είναι απλώς θέμα παρακολούθησης, ενώ κάποιες γάτες πρέπει να μεταφερθούν στο ιατρείο.

Μπορεί να είναι τρομακτικό να βλέπουμε τα κατοικίδιά μας να τρώνε κάτι που δεν θα έπρεπε, καθώς οι τακτικοί ιδιοκτήτες γατών να γνωρίζουν την πλήρη έκταση των κινδύνων είναι απίθανο, οπότε η λήψη επαγγελματικής βοήθειας είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Ένας κτηνίατρος θα είναι σε θέση να θεραπεύσει και να παρακολουθήσει τη γάτα σας, αν αυτό είναι που χρειάζεται. Μια προληπτική προσέγγιση είναι καλύτερη και ασφαλέστερη από το να περιμένετε να δείτε πώς θα πάει.

Συμπέρασμα

Οι τσίχλες μπορεί να μην είναι άμεσα τοξικές για τις γάτες, αλλά δεν είναι ασφαλείς ούτε για την κατάποσή τους, ειδικ