Τρώνε οι γάτες κατσαρίδες; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Τρώνε οι γάτες κατσαρίδες; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Οι κατσαρίδες έχουν τη φήμη ότι σκοτώνονται δύσκολα. Άλλωστε, μπορούν να ζήσουν για μια εβδομάδα ή και περισσότερο χωρίς το κεφάλι τους! Όταν όμως αυτά τα έντομα επιβίωσης καταλήξουν στο στόχαστρο μιας αρπακτικής γάτας του σπιτιού, η τύχη τους μπορεί να εξαντληθεί. Είναι όμως η κατανάλωση μιας κατσαρίδας επικίνδυνη για τη γάτα σας;

Το κυνήγι και η κατανάλωση κατσαρίδων γενικά δεν θα βλάψει τη γάτα σας, αν και θα μπορούσε να διαταράξει το στομάχι της αν φάει πολλές. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε γι’ αυτό και για άλλους κινδύνους από την κατανάλωση κατσαρίδων. Θα μιλήσουμε επίσης για το γιατί η γάτα σας μπορεί να νιώθει την ανάγκη να κυνηγάει κατσαρίδες και τι μπορείτε να κάνετε για να την αποπροσανατολίσετε από αυτή την ομολογουμένως δυσάρεστη συνήθεια.

Τρώνε οι γάτες κατσαρίδες; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν η γάτα μου φάει μια κατσαρίδα;

Η κατανάλωση ζωυφίων, ειδικά εντόμων με σκληρό σώμα όπως οι κατσαρίδες, συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα για τη γάτα σας, αλλά υπάρχουν μερικοί πιθανοί κίνδυνοι που πρέπει να έχετε κατά νου.

Μερικές φορές, ο σκληρός εξωσκελετός της κατσαρίδας ερεθίζει το πεπτικό σύστημα της γάτας, προκαλώντας εμετό ή διάρροια. Αυτά τα σημάδια συνήθως υποχωρούν μόνα τους σε μια ή δύο ημέρες, αλλά θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας εάν δεν το κάνουν. Οι κατσαρίδες μεταφέρουν βακτήρια και παράσιτα που θα μπορούσαν να μολύνουν εσάς και τη γάτα σας.

Πρέπει να ανησυχείτε για τα παρασιτοκτόνα;

Δεδομένου ότι οι κατσαρίδες είναι ανεπιθύμητοι επισκέπτες του σπιτιού, οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρατεύουν τη βοήθεια ενός εξολοθρευτή για να απαλλαγούν από αυτές. Συχνά, αυτό απαιτεί τη χρήση χημικών παρασιτοκτόνων. Είναι λοιπόν επικίνδυνο αν η γάτα σας φάει μια ετοιμοθάνατη, δηλητηριασμένη κατσαρίδα;

Οι ετοιμοθάνατες κατσαρίδες δεν έχουν συνήθως αρκετό δηλητήριο στον οργανισμό τους ώστε να βλάψουν τη γάτα σας αν τις φάει. Ωστόσο, ορισμένα χημικά παρασιτοκτόνα θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για τη γάτα σας εάν έρθει σε επαφή μαζί τους. Εάν προσλάβετε έναν επαγγελματία ειδικό στην καταπολέμηση παρασίτων, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει ότι έχετε κατοικίδια ζώα, ώστε να μπορεί να επιλέξει ασφαλέστερα προϊόντα.

Όταν αγοράζετε το δικό σας σπρέι για κατσαρίδες, διαβάστε την ετικέτα για να προσδιορίσετε το επίπεδο κινδύνου για τη γάτα σας και τον τρόπο ασφαλούς χρήσης. Θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση προϊόντων που περιέχουν χημικές ουσίες που ονομάζονται πυρεθροειδή. Αυτή η τοξίνη μπορεί να προκαλέσει τρόμο, επιληπτικές κρίσεις και επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες σώματος στις γάτες.

Εάν ανησυχείτε ποτέ ότι η γάτα σας μπορεί να έχει καταπιεί ή να έχει έρθει σε επαφή με κάποια τοξική ουσία, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας ή με το κέντρο δηλητηριάσεων για ζώα συντροφιάς. Προσπαθήστε να έχετε πρόχειρη τη συσκευασία ή την ετικέτα για να την δείξετε στον κτηνίατρό σας, ώστε να μπορεί να δει σε ποιες χημικές ουσίες μπορεί να έχει εκτεθεί η γάτα σας.

Τρώνε οι γάτες κατσαρίδες; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Γιατί οι γάτες τρώνε κατσαρίδες

Όποιος έχει παρακολουθήσει εκπομπές επιβίωσης στην άγρια φύση έχει πιθανώς ακούσει ότι τα έντομα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Ωστόσο, η γάτα σας πιθανότατα δεν κυνηγάει κατσαρίδες για να συμπληρώσει τη διατροφή της. Εφόσον ταΐζετε τη γάτα σας με μια ισορροπημένη διατροφή, δεν θα πρέπει να της λείπουν τα θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι κατσαρίδες.

Αντίθετα, η γάτα σας πιθανότατα κυνηγάει κατσαρίδες για να ικανοποιήσει τα ένστικτα του θηρευτή της. Οι άγριες γάτες είναι από τους πιο αποτελεσματικούς θηρευτές στο ζωικό βασίλειο και οι κακομαθημένες γάτες του σπιτιού διατηρούν αυτές τις κυνηγετικές ικανότητες, ακόμη και αν δεν τις χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Οι γάτες εσωτερικού χώρου δεν έχουν πολλές επιλογές όταν πρόκειται να βρουν θήραμα, γι’ αυτό και τόσες πολλές επιλέγουν να κυνηγήσουν κατσαρίδες και άλλα έντομα. Η κατανάλωση κατσαρίδων δεν είναι γενικά ο πρωταρχικός στόχος, αλλά αντίθετα, είναι η συγκίνηση του κυνηγιού.

Πώς να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να τρώει κατσαρίδες

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να τρώει κατσαρίδες είναι να μην έρθουν ποτέ σε επαφή οι δυο τους.

Αποτρέψτε τις κατσαρίδες από το να μπουν στο σπίτι σας καθαρίζοντας τακτικά, αδειάζοντας καθημερινά τα σκουπίδια και αποθηκεύοντας τα τρόφιμα σε ασφαλή δοχεία. Στις κατσαρίδες αρέσει να κρύβονται σε πεταμένα χαρτόκουτα και χαρτιά, γι’ αυτό κρατήστε το σπίτι σας απαλλαγμένο από αυτά τα αντικείμενα. Χρησιμοποιήστε υπηρεσίες καταπολέμησης παρασίτων ανάλογα με τις ανάγκες, με τις προφυλάξεις που ήδη συζητήσαμε.

Για να κρατήσετε τη γάτα σας από το να κυνηγάει κατσαρίδες από πλήξη, παρέχετε πολλά ασφαλή παιχνίδια και άλλο εμπλουτισμό του περιβάλλοντος. Αφιερώστε χρόνο για να παίζετε και να αλληλεπιδράτε με τη γάτα σας καθημερινά, αλλά βεβαιωθείτε επίσης ότι έχει παιχνίδια για αυτοκαθοδηγούμενο παιχνίδι όταν είναι μόνη της.

Τα παιχνίδια που μιμούνται το θήραμα και επιτρέπουν στη γάτα σας να εξασκήσει συμπεριφορές καταδίωξης και κυνηγιού είναι ένας καλός τρόπος για να την ανακατευθύνετε από το να τρώει κατσαρίδες. Οι δείκτες λέιζερ ή ακόμη και ένα ρομποτικό “ζωύφιο” είναι εξαιρετικές επιλογές.

Τρώνε οι γάτες κατσαρίδες; Οδηγός Υγείας & Ασφάλειας που έχει αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Συμπέρασμα

Μπορεί να μην καταλαβαίνετε γιατί η γάτα σας θα ήθελε να τρώει κατσαρίδες, αλλά μπορείτε τουλάχιστον να αισθάνεστε καθησυχασμένοι ότι είναι απίθανο να της προκαλέσει βλάβη. Να είστε προσεκτικοί με τα παρασιτοκτόνα και φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας αν ποτέ έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή αν η γάτα σας εμφανίσει πεπτικά προβλήματα. Δώστε στη γάτα σας και άλλες ευκαιρίες να επιδείξει τις κυνηγετικές της ικανότητες εκτός από το να καταδιώκει κατσαρίδες, παρέχοντας της πολλά παιχνίδια.

Προτεινόμενα