Αδέσποτες γάτες: Η ζωή τους στους δρόμους και πώς μπορούμε να τις βοηθήσουμε

by Μυρσίνη
Αδέσποτες γάτες: Η ζωή τους στους δρόμους και πώς μπορούμε να τις βοηθήσουμε

Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι οι αδέσποτες γάτες έχουν προσαρμοστεί στη ζωή στον δρόμο, σαν να ανήκουν σε μια ειδική φυλή που δεν χρειάζεται ανθρώπινη φροντίδα. Αυτή η άποψη τις παρουσιάζει ως βρώμικες, καχεκτικές και ανεξάρτητες.

Ωστόσο, αυτή η αντίληψη μπορεί να αλλάξει όταν κάποιος έρθει σε επαφή με εθελοντές που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό. Επισημαίνουν ότι, παρά την ικανότητά τους να επιβιώνουν κυνηγώντας, οι αδέσποτες γάτες υποφέρουν και ζουν συχνά άρρωστες και πληγωμένες. Χρησιμοποιούν ειδικά κλουβιά-παγίδες για να τις πιάνουν, να τις στειρώνουν και να τις επανεντάσσουν, καταδεικνύοντας τη σημασία της ανθρώπινης φροντίδας.

Πράγματι, οι γάτες του δρόμου φαίνονται καχύποπτες και αποφεύγουν την ανθρώπινη επαφή, αλλά εκεί που ταΐζονται, είναι πιο εξημερωμένες και μπορεί κάποιος να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Στην Αθήνα, οι γατοαποικίες είναι πολλές και συχνά αόρατες, ζώντας σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, πίσω αυλές και κάτω από αυτοκίνητα.

Οι αποικίες μεγαλώνουν συνεχώς, καθώς οι εθελοντές δεν μπορούν να στειρώσουν όλες τις γάτες.

Οι αστείρωτες γάτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ιούς και αναπνευστικά προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα προκαλούν μεγάλη δυστυχία και σύντομη ζωή. Επίσης, η επιθετικότητα ανάμεσα στα αρσενικά γατιά στις αποικίες αυξάνεται, με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς.

Για να βοηθήσουν τις αδέσποτες γάτες, πολλοί εθελοντές εφαρμόζουν τη μέθοδο TNR (Trap-Neuter-Return), που είναι η πιο αποτελεσματική και ηθική λύση. Οργανώσεις  στην Αθήνα στειρώνουν, ταΐζουν και φροντίζουν εκατοντάδες αδέσποτες γάτες, προσπαθώντας επίσης να βρουν σπίτια για αυτές.

Η βοήθεια των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας.

Οι δημοτικές αρχές θα έπρεπε να τσιπάρουν, να στειρώνουν, να ταΐζουν και να θεραπεύουν τα αδέσποτα ζώα, αλλά συχνά παραλείπουν τις υποχρεώσεις τους. Οι πολίτες μπορούν να πιέσουν τους δήμους να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα προγράμματα.

Για όσους επιθυμούν να βοηθήσουν, η σίτιση των γατών πρέπει να γίνεται με οργανωμένο και καθαρό τρόπο. Οι γάτες χρειάζονται καλής ποιότητας τροφή και νερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, η παροχή αμπούλων για παράσιτα είναι σημαντική. Οι υιοθεσίες είναι επίσης κρίσιμες για να δοθεί σε αυτές τις γάτες μια καλύτερη ζωή.

Εν τέλει, η στείρωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των αδέσποτων γατιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Οι γάτες του δρόμου δεν γουργουρίζουν, δεν χαλαρώνουν και επιβιώνουν δύσκολα. Είναι σημαντικό να γίνουμε ενεργοί πολίτες και να δείξουμε καλοσύνη, προσφέροντας βοήθεια στα αδέσποτα ζώα της πόλης μας.

Προτεινόμενα