Ιστορίες με γάτες: 25 διάσημες γάτες από τη μυθολογία

by Μυρσίνη
Ιστορίες με γάτες:  25 διάσημες γάτες από τη μυθολογία

Ο σεβασμός προς τις γάτες έχει βαθιές μυθολογικές ρίζες. Το μεγαλοπρεπές αιλουροειδές κατέχει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια μυθολογία και βασιλεύει στον κόσμο των θεών και των θεών για πάνω από 30.000 χρόνια. Οι μύθοι έχουν κληρονομηθεί ιστορικά ως ο τρόπος πολλών πολιτισμών να μεταδώσουν σοφία, να τιμήσουν ήρωες, να καθορίσουν απόψεις για τη ζωή και τον θάνατο και να εξηγήσουν φυσικά φαινόμενα.

Αν και η προφορική παράδοση της αφήγησης των μύθων έχει εξελιχθεί και αλλάξει, οι γάτες που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των ιστοριών δεν έχουν αλλάξει. Ακολουθεί ένας κατάλογος με 25 γάτες που συναντώνται στη μυθολογία.

Ιστορίες με γάτες:  25 διάσημες γάτες από τη μυθολογία

Οι 25 γάτες από τη μυθολογία

1. Bakeneko

Bakeneko σημαίνει “αλλαγμένη γάτα” στα ιαπωνικά. Θρύλοι για την Bakeneko υπάρχουν σε όλη την Ιαπωνία, αλλά ο πιο διάσημος είναι η ιστορία της διαταραχής της Nabeshima Bakeneko. Αυτή η γάτα λέγεται ότι εξελίχθηκε από μια γάτα της οποίας η ουρά χωρίστηκε στα δύο καθώς γερνούσε. Οι ιαπωνικοί λαϊκοί θρύλοι για αυτή τη γάτα ποικίλλουν, αλλά θεωρούνται προληπτικά πλάσματα που μπορούν να προβλέψουν μελλοντικά γεγονότα.

3. Bastet

Η Μπαστέτ ήταν μια αρχαία αιγυπτιακή θεά που λατρευόταν ήδη από τη Δεύτερη Δυναστεία το 2890 π.Χ. Αρχικά λατρευόταν ως ισχυρή πολεμίστρια και προστάτιδα, υπερασπίστρια του βασιλιά και του θεού του ήλιου. Η Bastet κέρδισε επίσης τον τίτλο της θεάς της εγκυμοσύνης και του τοκετού και της θεάς της προστασίας από μεταδοτικές ασθένειες και κακά πνεύματα.
4. Cabbit

Το Cabbit είναι ένα φανταστικό υβριδικό ζώο που αποτελεί διασταύρωση γάτας και κουνελιού. Τα λάχανα εμφανίζονται σε ιστορίες μυθοπλασίας και φαντασίας στην Ιαπωνία, ενώ άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι τα έχουν δει στη φύση. Τέτοιες θεάσεις Cabbit αποδίδονται σε γάτες Manx με μεταλλάξεις με μπομπέλες και σκελετικές παραμορφώσεις.

Ιστορίες με γάτες:  25 διάσημες γάτες από τη μυθολογία
5. Γάτα κάκτος

Οι γάτες κάκτος είναι πλάσματα που μοιάζουν με κοτσίδα και είναι καλυμμένα με αγκάθια, με μακριά αγκάθια που εκτείνονται από τα πόδια και την ουρά τους. Λέγεται ότι κόβουν τους κάκτους, αφαιρώντας τον χυμό από τα φυτά της ερήμου. Ουρλιάζουν επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Πολλές επιθέσεις σε ζώα της ερήμου αποδίδονται σε αυτό το φοβερό αρπακτικό.
6. Carbunclo

Το Carbunclo είναι μια θρυλική γάτα από τη λαογραφία των ορυχείων στη βόρεια Χιλή. Λέγεται ότι έχει έναν καθρέφτη στο κεφάλι του και μάτια που λάμπουν σαν κάρβουνο. Λέγεται επίσης ότι είναι ο “φύλακας των μετάλλων”. Εμφανίζεται γύρω από το χειμερινό ηλιοστάσιο στα τέλη Ιουνίου. Ο μύθος αναφέρει ότι όποιος δει τον Carbunclo θα βρει θησαυρούς.
7. Cat-sith

Η κέλτικη μυθολογία αναφέρει ότι η cat-sith είναι μια μαύρη νεραϊδογάτα με μια λευκή κηλίδα στο στήθος της. Αυτή η γάτα είναι μεγάλη σαν σκύλος και μπορεί να κλέψει την ψυχή ενός ανθρώπου πριν τη διεκδικήσουν οι θεοί. Το κάνουν αυτό περνώντας πάνω από ένα πτώμα πριν από την ταφή. Αυτό πυροδότησε την παράδοση της “καθυστερημένης αγρυπνίας”. Οι άνθρωποι παρακολουθούσαν ένα πτώμα μέρα και νύχτα για να εμποδίσουν τη γάτα-σιθ να τρυπώσει πριν από την ταφή.
8. Cath Palug

Η Cath Palug είναι ένα αιλουροειδές τέρας ουαλικής προέλευσης. Αυτή η γάτα λέγεται ότι στοιχειώνει το νησί Anglesey και ότι σκότωσε 180 πολεμιστές όταν ο Sir Kay προσπάθησε να την κυνηγήσει στο νησί. Έξω από την Ουαλία, η Cath Palug είναι γνωστή τόσο ως η ψαρόγατα που σκότωσε τον βασιλιά Αρθούρο όσο και ως η γάτα που μεταμορφώθηκε στον ίδιο τον βασιλιά Αρθούρο.

Ιστορίες με γάτες:  25 διάσημες γάτες από τη μυθολογία

9. Cha Kla

Η Τσα Κλα είναι μια μαύρη γάτα με τρίχωμα που φυτρώνει από πίσω προς τα εμπρός με κατακόκκινα μάτια. Αυτή η νυκτόβια γάτα φοβάται τους ανθρώπους και τρέχει σε μια τρύπα όταν τους δει. Αν κάποιος αγγίξει την Cha kla, ο θρύλος αναφέρει ότι σύντομα θα πεθάνει.

10. Δαιμονική γάτα

Η δαιμονική γάτα ή D.C. λέγεται ότι στοιχειώνει τα κυβερνητικά κτίρια της Ουάσινγκτον, D.C. Η γάτα στοιχειώνει κυρίως τον Λευκό Οίκο και το κτίριο του Καπιτωλίου. Ο θρύλος αυτός χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1800, όταν οι γάτες έμπαιναν στα υπόγεια των κτιρίων για να σκοτώνουν ποντίκια και αρουραίους. Προφανώς, μία από αυτές τις γάτες δεν έφυγε ποτέ, ακόμη και μετά το θάνατό της. D.C. κάνει το σπίτι του στην υπόγεια κρύπτη του κτιρίου του Καπιτωλίου, η οποία χτίστηκε για να είναι ο θάλαμος ταφής του Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Ο θρύλος αναφέρει ότι ο D.C. εμφανίζεται συχνά πριν από προεδρικές εκλογές και τραγωδίες. Φρουροί ασφαλείας φέρονται να τον εντόπισαν τις νύχτες πριν από τις δολοφονίες του Αβραάμ Λίνκολν και του Τζον Κένεντι. Η τελευταία “επίσημη” θέαση του Δαιμονικού Γάτου έγινε τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

11. Hombre Gato

Ο Hombre Gato, ή Catman στα αγγλικά, προέρχεται από ένα δημοφιλές λαϊκό παραμύθι στην Αργεντινή. Όπως ένας λυκάνθρωπος, βγαίνει μόνο τη νύχτα και κυνηγάει ζώα και ανθρώπους.

Ιστορίες με γάτες:  25 διάσημες γάτες από τη μυθολογία

12. Kasha

Η ιαπωνική λαογραφία περιγράφει τον Kasha ως έναν γατοδαίμονα που κλέβει πτώματα. Μερικές φορές απεικονίζεται να μεταφέρει τους καταραμένους σε ένα κάρο στην κόλαση. Σε ναούς όπου λέγεται ότι ζει κοντά ένας Kasha, οι κηδείες γίνονται δύο φορές, με μια πέτρα να τοποθετείται στο φέρετρο στην πρώτη κηδεία. Αυτό πιστεύεται ότι εμποδίζει τον Κάσα να κλέψει το πτώμα. Σε άλλες περιοχές, οι άνθρωποι τοποθετούν ένα ξυράφι στην κορυφή του φέρετρου.

13. Γάτες του Κιλκένι

Οι γάτες Kilkenny είναι ένα ζεύγος γατών από την κομητεία Kilkenny της Ιρλανδίας. Αυτές οι δύο πολεμούσαν μεταξύ τους τόσο άγρια που μόνο οι ουρές τους έμειναν μετά τη μάχη. Τον 19ο αιώνα, οι γάτες αυτές έγιναν συνώνυμο μιας σύγκρουσης που πιθανόν να καταστρέψει και τις δύο πλευρές. Αργότερα, τον 20ό αιώνα, ο συμβολισμός τους ανακτήθηκε ως σύμβολο της επιμονής και του μαχητικού πνεύματος. Οι “γάτες” είναι πλέον το παρατσούκλι της κομητείας για την ομάδα hurling του Kilkenny.

14. Lyncus

Στην ελληνική μυθολογία, ο βασιλιάς Λίνκος διδάχθηκε από τον Τριπτόλεμο να γίνει ειδικός στην τέχνη της γεωργίας. Ο βασιλιάς αρνήθηκε να μοιραστεί τις γνώσεις του με τον λαό του και προσπάθησε να σκοτώσει τον δάσκαλό του. Ως τιμωρία μετατράπηκε σε λύγκα.

Ιστορίες με γάτες:  25 διάσημες γάτες από τη μυθολογία

15. Lynx

Ο λύγκας είναι ένα πραγματικό ζώο αλλά και ένα μυστηριώδες πλάσμα που θεωρείται ο “φύλακας των μυστικών” στους θρύλους της Βόρειας Αμερικής. Η γάτα συμβολίζει την αποκάλυψη της κρυμμένης αλήθειας και τη δύναμη της διορατικότητας.

Στην ελληνική μυθολογία, ο λύγκας είναι η μορφή που παίρνει ο βασιλιάς Λύκος ως τιμωρία για τον εγωισμό του.

16. Mafdet

Η Μαφντέτ ήταν θεά γάτα και αρχαία θεότητα από την πρώτη δυναστεία της Αιγύπτου. Εμφανίστηκε πιο έντονα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του φαραώ Ντεν. Ήταν σύμβολο της νομικής δικαιοσύνης και της θανατικής ποινής. Άλλοι συσχετισμοί περιλαμβάνουν την προστασία του θαλάμου του βασιλιά και των ιερών τόπων και την προστασία από τα δηλητηριώδη ζώα, τα οποία θεωρούνταν παραβάτες κατά των θεών.

Ιστορίες με γάτες:  25 διάσημες γάτες από τη μυθολογία

17. Matagot

Η matagot είναι μια μαύρη γάτα που φέρνει πλούτο σε ένα σπίτι όπου είναι καλοταϊσμένη. Παραδοσιακά, η γάτα αυτή πρέπει να δελεάζεται με φρέσκο κοτόπουλο. Στη συνέχεια, ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει να μεταφέρει τη γάτα στο σπίτι χωρίς να κοιτάξει ποτέ πίσω. Εάν σε κάθε γεύμα δοθεί στην matagot η πρώτη μπουκιά φαγητού και ποτού, ο ιδιοκτήτης θα ανταμείβεται με ένα ατόφιο χρυσό νόμισμα κάθε μέρα.

18. Onza

Αυτή η οντότητα που μοιάζε