Πόσο DNA μοιράζονται οι άνθρωποι με τις γάτες; Τι αποκαλύπτει η επιστήμη

by Μυρσίνη
Πόσο DNA μοιράζονται οι άνθρωποι με τις γάτες; Τι αποκαλύπτει η επιστήμη

Ο καθένας μας έχει τις μοναδικές του ιδιότητες, όπως η εμφάνιση, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ακόμη και τα δακτυλικά αποτυπώματα. Η ατομικότητα είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ακόμη και όταν πρόκειται για τα κατοικίδιά μας. Είναι παράξενο να σκεφτεί κανείς ότι όσο μοναδικοί και αν είναι ο καθένας μας, τόσο πολύ μοιάζουμε.

Έχουμε πολλά κοινά με τους ζωικούς μας φίλους με τους οποίους μοιραζόμαστε αυτόν τον όμορφο πλανήτη. Γνωρίζουμε ότι ως άνθρωποι μοιραζόμαστε συγκλονιστικά παρόμοιο DNA με τους χιμπατζήδες, αλλά τι γίνεται με τις γάτες; Είναι υπερβολικό να σκεφτούμε ότι μοιραζόμαστε μια αξιοπρεπή ποσότητα DNA με αυτούς με τους οποίους μοιραζόμαστε τα σπίτια μας και σχετιζόμαστε τόσο πολύ;

Λοιπόν, δεν είναι. Οι άνθρωποι μοιραζόμαστε ένα εκπληκτικό 90% του DNA μας με τα αιλουροειδή. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις γενετικές ομοιότητες και διαφορές για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς είναι δυνατό αυτό.

250 ονόματα για περιπετειώδεις γάτες: Οι καλύτερες επιλογές μας για τη γάτα-εξερευνητή σας 

Άνθρωποι και γάτες

Οι γάτες και οι άνθρωποι πάνε πολύ πίσω, πάνω από 10.000 χρόνια για να είμαστε ακριβείς. Οι γάτες ήταν σύντροφοι του ανθρώπου από την αρχή του ανθρώπινου πολιτισμού, αυτό που ξεκίνησε ως μια σχέση που χτίστηκε γύρω από τη γεωργία μεγάλωσε και εξελίχθηκε με την πάροδο των χρόνων.

Ενώ τα περισσότερα εξημερωμένα ζώα εκτρέφονταν για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως το κυνήγι, η τροφή, η κτηνοτροφία και η προστασία, οι περισσότερες εξημερωμένες φυλές γατών αναπτύχθηκαν τα τελευταία 200 χρόνια για αισθητικούς και συντροφικούς σκοπούς. Η οικογένεια Felidae αποτελείται από 37 είδη που κατανέμονται σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να σοκαριστείτε όταν μάθετε πόσο DNA μοιράζεστε με τα υπέροχα σαρκοφάγα ζώα.

Είναι όλα στο DNA

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι άνθρωποι μοιράζονται 90% του DNA τους με τις γάτες. Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι οι γάτες μοιράζονται το 90% των ομόλογων γονιδίων με εμάς. Τα ομόλογα γονίδια κληρονομούνται σε δύο διαφορετικά είδη που μπορούν να εντοπιστούν από έναν κοινό πρόγονο. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, έτσι δεν είναι;

Πληροφορίες σχετικά με το DNA του ανθρώπου και της γάτας

Μια μελέτη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 αποκάλυψε την αλληλουχία του γονιδιώματος μιας ενδογαμικής γάτας Αβησσυνίας με το όνομα Cinnamon και αποκάλυψε τις γενετικές ομοιότητες μεταξύ γατών και ανθρώπων.
Τόσο το γονιδίωμα της γάτας όσο και του ανθρώπου περιέχουν περίπου 2,5-3 δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων.
Οι γάτες και οι άνθρωποι μοιράζονται μεγαλύτερη ομοιότητα χρωμοσωμικής οργάνωσης από ό,τι τόσο οι άνθρωποι σε σύγκριση με τα τρωκτικά όσο και οι γάτες σε σύγκριση με τα τρωκτικά. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα γονίδια που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στα ανθρώπινα χρωμοσώματα βρίσκονται επίσης το ένα δίπλα στο άλλο στα χρωμοσώματα των αιλουροειδών.
Τα γονιδιώματα του ανθρώπου και της γάτας έχουν το καθένα περίπου 20.000 γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες, εκ των οποίων σχεδόν 16.000 είναι σχεδόν πανομοιότυπα μεταξύ μας. Αυτό δείχνει την καταγωγή από έναν κοινό πρόγονο θηλαστικών από τον οποίο όλες οι γάτες και οι άνθρωποι απέκλιναν πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια.
Οι άνθρωποι έχουν 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, με 22 αυτοσωμικά ζεύγη και 1 ζεύγος φυλετικών χρωμοσωμάτων.
Οι γάτες έχουν 19 ζεύγη χρωμοσωμάτων με 18 αυτοσωμικά ζεύγη και 1 ζεύγος φυλετικών χρωμοσωμάτων.
Οι άνθρωποι έχουν περίπου 30.000 γονίδια- οι γάτες έχουν περίπου 20.000 γονίδια.

Η μελέτη του γονιδιώματος μιας οικόσιτης γάτας μπορεί να βοηθήσει στην ιατρική πρόοδο και σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ασθένειες των ανθρώπων.

Καταλαβαίνουν οι γάτες τους δείκτες λέιζερ; Επεξήγηση των ενστίκτων κυνηγιού

Ποια άλλα είδη μοιράζονται σημαντικό DNA με τον άνθρωπο;

Οι άνθρωποι μοιάζουν κατά 99,9 τοις εκατό με κάθε άλλο άτομο. Το μικρό, εναπομείναν ποσοστό γονιδίων είναι αυτό που καθορίζει τα ατομικά μας χαρακτηριστικά. Είμαστε τόσο στενά “συγγενείς” με άλλα είδη επειδή τα γονιδιώματα επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες. Ας δούμε πώς συγκρινόμαστε με ορισμένα άλλα είδη:

Τα ποντίκια – Τα ποντίκια έχουν δώσει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά τα γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες, τα ποντίκια μοιάζουν κατά 85% με τους ανθρώπους. Για τα μη κωδικοποιητικά γονίδια, ωστόσο, το ποσοστό είναι μόνο περίπου 50%. Το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Ανθρώπινου Γονιδιώματος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η ομοιότητα οφείλεται σε έναν κοινό πρόγονο πριν από περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια.
Σκύλοι – Μελέτες δείχνουν ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μοιράζεται περίπου το 85% του DNA με εμάς. Αυτό μπορεί να είναι ένα σκληρό χάπι για τους ανθρώπους των σκύλων, άλλωστε, είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένοι με τις γάτες.
Βοοειδή – Τα οικόσιτα βοοειδή μοιράζονται περίπου το 80% των γονιδίων τους με εμάς τους ανθρώπους, αυτό διαπιστώθηκε σε μια έκθεση του 2009 στο περιοδικό Science. Δεν θα υπέθετε κανείς ότι μοιραζόμαστε τόσα πολλά κοινά με αυτά τα μεγάλα βοοειδή, αλλά η ανακάλυψη αποδεικνύει πόσο εκπληκτική είναι η γενετική.
Κοτόπουλα – Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 60% των γονιδίων των κοτόπουλων έχουν αντίστοιχο ανθρώπινο γονίδιο. Έτσι, όταν κάποιος σας αποκαλεί κοτόπουλο, μπορεί να μην είναι 100% σωστός, αλλά έχει κάποια επιστημονική βάση.

250 ονόματα για περιπετειώδεις γάτες: Οι καλύτερες επιλογές μας για τη γάτα-εξερευνητή σας 

Συμπέρασμα

Παρόλο που ο τελευταίος κοινός πρόγονος μεταξύ των γατών και των ανθρώπων έζησε πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, οι γενετικές ομοιότητες που συγκεντρώθηκαν σε επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι γάτες και οι άνθρωποι μοιράζονται το 90% του DNA. Επιπλέον, οι άνθρωποι μοιράζονται μια συγκλονιστική ποσότητα DNA και με άλλα είδη. Η επιστήμη πίσω από τη γενετική είναι πραγματικά απίστευτη και μαθαίνουμε περισσότερα όσο περνάει ο καιρός.

Προτεινόμενα