Γιατί η γάτα μου πίνει νερό από την τουαλέτα; 3 λόγοι σύμφωνα με κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Γιατί η γάτα μου πίνει νερό από την τουαλέτα; 3 λόγοι σύμφωνα με κτηνίατρο

Συχνά σκεφτόμαστε τις γάτες να κάθονται δίπλα σε μια βρύση γοητευμένες από το τρεχούμενο νερό, να παρακολουθούν ένα ρυάκι που τρέχει ή να βουτάνε το πόδι τους σε ένα ποτήρι ή βάζο με νερό, αλλά πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων μπορούν να βρουν το φιλικό τους αιλουροειδές να πίνει από την τουαλέτα. Είναι ένα θέαμα που μπορεί να μην σας αρέσει και σας αφήνει να αναρωτιέστε γιατί στο καλό να θέλει να πίνει από την τουαλέτα, όταν έχει τη δική του λεκάνη γεμάτη με φρέσκο, καθαρό νερό. Θα σας εξηγήσουμε τους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους πιστεύεται ότι οι γάτες το κάνουν αυτό, αλλά είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να σταματήσετε αυτή τη δραστηριότητα.

Η τουαλέτα είναι μια δεξαμενή βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών, με πολλούς από αυτούς να είναι επιβλαβείς με τη δυνατότητα να αρρωστήσουν τη γάτα σας. Αξίζει επίσης να σκεφτείτε ότι αν έχετε στενή επαφή με τη γάτα σας, τα βακτήρια αυτά θα μπορούσαν να μεταδοθούν και σε εσάς. Τα καθαριστικά τουαλέτας και άλλα καθαριστικά μέσα, όπως η χλωρίνη, μπορεί να είναι τοξικά για τη γάτα σας. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα, ειδικά για τις μικρότερες γάτες και τα γατάκια, να πέσουν με το κεφάλι στο νερό της τουαλέτας. Αν και ο κίνδυνος αυτός είναι μικρός, υπάρχει και κανείς δεν θέλει να πνιγεί η γάτα του στην τουαλέτα!

Γιατί η γάτα μου πίνει νερό από την τουαλέτα; 3 λόγοι σύμφωνα με κτηνίατρο

Οι 3 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας πίνει από την τουαλέτα

Η γάτα σας, λοιπόν, βρίσκει την τουαλέτα ελκυστική, φιλόξενη και λαχταριστή για να πιει. Γιατί; Είναι πιθανό να οφείλεται σε έναν ή και σε όλους τους παρακάτω λόγους:

1. Το νερό είναι δροσερό

Τα αιλουροειδή λατρεύουν το κρύο και δροσερό νερό. Παρόλο που οι γάτες μας είναι εξημερωμένες, πολλά από τα αρχέγονα ένστικτά τους από την αρχική άγρια εποχή τους παραμένουν. Στα άγρια αιλουροειδή αρέσει να πίνουν από λίμνες, ρυάκια και ποτάμια, επειδή το νερό είναι γενικά δροσερό και τρέχει τακτικά.

Λόγω του κεραμικού ή πορσελάνινου υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένη η λεκάνη της τουαλέτας, η θερμοκρασία του νερού της τουαλέτας είναι, ως επί το πλείστον, πάντα δροσερή και επομένως πολύ ελκυστική για τις γάτες.

2. Το νερό είναι φρέσκο

Οι γάτες αντιπαθούν το μπαγιάτικο νερό και, δεδομένου ότι το νερό της τουαλέτας αλλάζει συνεχώς λόγω του καζανιού, η επαναιώρηση από την πράξη του καζανιού το κάνει να φαίνεται πιο φρέσκο.

3. Είναι διασκεδαστικό!

Οι γάτες αγαπούν τη διασκέδαση και τα παιχνίδια για να διασκεδάσουν, και αυτή η δραστηριότητα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια ευχάριστη στιγμή για αυτές.

Γιατί η γάτα μου πίνει νερό από την τουαλέτα; 3 λόγοι σύμφωνα με κτηνίατρο

Πώς να σταματήσω τη γάτα μου να πίνει από την τουαλέτα

Οι στρατηγικές για να σταματήσετε ή να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να πίνει από την τουαλέτα περιλαμβάνουν:
Παρέχετε φρέσκο νερό

Οι γάτες είναι ιδιότροπες και πολύ ιδιαίτερες. Αντιπαθούν το μπαγιάτικο, βρώμικο ή ζεστό νερό. Γεμίστε το μπολ με το νερό τους αρκετές φορές τη φορά για να το διατηρείτε φρέσκο, δροσερό και απαλλαγμένο από τυχόν υπολείμματα, βρωμιά ή σκόνη που μπορεί να έχουν καταλήξει εκεί.
Σιντριβάνια νερού

Συχνά, ο λόγος που πίνουν την τουαλέτα είναι η πτυχή του τρεχούμενου νερού και η φρεσκάδα του. Αντικαταστήστε την τουαλέτα με ένα σιντριβάνι νερού! Τα σιντριβάνια νερού παρέχουν φρέσκο, καθαρό, τρεχούμενο και οξυγονωμένο νερό, ενώ παράλληλα σας προσφέρουν ηρεμία.

Προσφέρετε πολλά μπολ για πόσιμο νερό

Τοποθετήστε επιπλέον μπολ σε άλλα σημεία του σπιτιού. Μην τα τοποθετείτε κοντά στην ταΐστρα τους, τα μπολ ταΐσματος, σε γωνίες ή κοντά σε τυχόν μπάνια ή τουαλέτες.
Κρατήστε το καπάκι κλειστό!

Κρατήστε το καπάκι της τουαλέτας κλειστό ή κλείστε τις πόρτες του μπάνιου για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να περιπλανηθεί μέσα.

Γιατί η γάτα μου πίνει νερό από την τουαλέτα; 3 λόγοι σύμφωνα με κτηνίατρο

Συμπέρασμα

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι πιο συνηθισμένη από ό,τι νομίζει κανείς, αλλά πρέπει να περιοριστεί ή ιδανικά να σταματήσει εντελώς λόγω της υγείας και της ασφάλειας της γάτας σας. Υπάρχουν διαθέσιμες μέθοδοι όπως συζητήθηκαν, όπως η αγορά ενός σιντριβανιού φιλικού προς τη γάτα και η επιλογή μερικών από αυτές είναι ο τρόπος για να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια. Εναλλακτικά, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για βοήθεια ή με έναν ειδικό για τη συμπεριφορά της γάτας, ο οποίος θα μπορέσει να σας βοηθήσει, αν δεν κερδίζετε στο παιχνίδι της πόσης στην τουαλέτα!

Προτεινόμενα