Γιατί οι γάτες βλέπουν τηλεόραση; Τι αποκαλύπτει η επιστήμη

by Μυρσίνη
Γιατί οι γάτες βλέπουν τηλεόραση; Τι αποκαλύπτει η επιστήμη

Μπορεί να έχετε πιάσει το αιλουροειδές σας να κοιτάζει με πρόθεση την αγαπημένη σας σειρά στο Netflix. Μερικές φορές, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς περνάει από το μυαλό τους κάθε φορά. Όταν, λοιπόν, απολαμβάνουν τον τηλεοπτικό σας χρόνο, συμμετέχοντας στη διασκέδαση, έχουν επίγνωση του τι βλέπουν;

Για παράδειγμα, αν βλέπουν ένα άλλο ζώο στην τηλεόραση, το καταγράφουν; Η απάντηση είναι λίγο περίπλοκη, αλλά μπορούμε να τα συνοψίσουμε όλα για εσάς. Διαβάστε παρακάτω!

Γιατί οι γάτες βλέπουν τηλεόραση; Τι αποκαλύπτει η επιστήμη

Γάτες και τηλεόραση

Πιθανότατα διαβάζετε αυτό το κείμενο επειδή η δική σας γατούλα λατρεύει την επίπεδη οθόνη. Οι γάτες είναι απίστευτα παρατηρητικά πλάσματα, οπότε δεν είναι περίεργο που πιάνουν τόπο. Αν έχετε μια πιο άγρυπνη και δραστήρια γατούλα, ίσως παρατηρήσετε ότι έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενώ η τεμπέλικη γάτα σας δεν θα μπορούσε να ενδιαφερθεί λιγότερο.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Είναι η περιέργεια; Κατανόηση; Φαίνεται ότι είναι και τα δύο. Οι γάτες από τη φύση τους αγαπούν τις γρήγορες κινήσεις, καθώς αυτό πυροδοτεί την ορμή τους για θήραμα. Μπορούν να ακολουθούν με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια, πράγμα λογικό, δεδομένου ότι είναι από κατασκευής τους υπέροχοι κυνηγοί.

Τι λέει η έρευνα

Αν και υπάρχουν περιορισμένες έρευνες για το συγκεκριμένο θέμα, υπήρξε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 από το Applied Animal Behavior Science.
Σε αυτό το πείραμα, οι ερευνητές εισήγαγαν πέντε τύπους οπτικών ερεθισμάτων σε γάτες:

1 συνθήκη ελέγχου χωρίς οπτική διέγερση
1 πειραματική συνθήκη με κενή οθόνη τηλεόρασης
1 πειραματική συνθήκη με ανθρώπινες εικόνες
1 πειραματική συνθήκη με άψυχη κίνηση
1 πειραματική συνθήκη με κίνηση ζωντανών ζώων

Από τις 125 γάτες, κάθε μία υποβλήθηκε σε μία περιοχή του πειράματος, συνολικά 25 γάτες ανά συνθήκη. Είναι εντυπωσιακό ότι μόνο το 6,1% έδειξε ενδιαφέρον για τα ερεθίσματα.

Οι γάτες δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου σε μια κενή τηλεόραση ή σε κανένα οπτικό ερέθισμα. Μόνο στην κίνηση έμψυχων αντικειμένων λίγες έδειξαν πραγματικά κάποιο ενδιαφέρον, και τα ποσοστά ήταν ακόμα αρκετά χαμηλά.

Οι γάτες φαίνεται να συγχέουν τις εικόνες της τηλεόρασης με τη λεία τους

Ακριβώς όπως αφήνετε τη γάτα σας να κυνηγάει ένα φτερωτό παιχνίδι ή έναν δείκτη λέιζερ, μερικές διεγείρονται πολύ όταν βλέπουν θήραμα στην τηλεόραση. Η έρευνα της μελέτης όπως αναφέρθηκε παραπάνω διαπιστώνει ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν δεν έχουν πρόσβαση σε παράθυρα που δείχνουν την ύπαιθρο.

Ενώ αυτό συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα, προκαλώντας κυρίως περιέργεια και τίποτα περισσότερο, κάποιες πιο αποφασισμένες ή επιθετικές γάτες μπορεί να προσπαθήσουν να επιτεθούν. Αυτό μπορεί να είναι τόσο επιβλαβές για τη γάτα σας όσο και για την τηλεόραση.

Γιατί οι γάτες βλέπουν τηλεόραση; Τι αποκαλύπτει η επιστήμη

Πιθανά οφέλη της τηλεόρασης για τις γάτες

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η τηλεόραση μπορεί να είναι ευεργετική για ορισμένες γάτες που δεν έχουν φυσική έκθεση σε παράθυρα ως μορφή εμπλουτισμού. Ωστόσο, η ετυμηγορία δεν έχει ακόμη βγει σχετικά με το πόσες γάτες θα αναγνώριζαν ή θα ωφελούνταν πραγματικά από το να έχουν τακτικά οθόνες γύρω τους.

Δεδομένου ότι οι γάτες είναι πολύ οπτικά διεγερμένες, κάτι μπορεί να αποδειχθεί καλύτερο από το τίποτα. Ωστόσο, οι γάτες με περισσότερη θηρευτική ορμή μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσουν τη θηρευτική τους ορμή, η οποία θα συσσωρεύσει ερεθισμό αν δεν υπάρχει διέξοδος.

Μειονεκτήματα της τηλεόρασης για τις γάτες

Αν μια γάτα έχει επιθετική τάση, μπορεί να τραυματιστεί στο σπίτι σας, αν διεγερθεί από την τηλεόραση. Για να μην αναφέρουμε ότι η συσκευή σας μπορεί να πέσει και να σπάσει κατά συνέπεια. Όπως και να έχει, ορισμένες γάτες χρειάζονται επίβλεψη αν βλέπουν τέτοιου είδους εικόνες -όπως αντικείμενα που κινούνται γρήγορα, πουλιά ή άλλες μορφές θηραμάτων που κινούνται γρήγορα.

Παλαιότερες και νεότερες τηλεοράσεις: Υπάρχει διαφορά;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς με ταχύτατους ρυθμούς. Έχουμε φτάσει αρκετά μακριά από τις τηλεοράσεις με κουτιά, συμπεριλαμβανομένης της όξυνσης της συνολικής οπτικής εμπειρίας μιας ταινίας. Καθώς η εμπειρία της ψηφιακής τηλεόρασης βελτιώνεται για εμάς, βελτιώνεται και για τις γάτες μας.

Με εικόνες υψηλότερης ποιότητας και ταχύτερη κίνηση, θα ήταν πιο πιθανό να κεντρίσει το ενδιαφέρον μιας γάτας.

Γιατί οι γάτες βλέπουν τηλεόραση; Τι αποκαλύπτει η επιστήμη

Πώς λειτουργεί η όραση των γατών

Οι γάτες είναι νυχτερινά πλάσματα, που σημαίνει ότι είναι πιο δραστήριες την αυγή και το σούρουπο. Μπορεί να δυσκολεύονται να δουν αυτές τις ώρες, καθώς η αντίληψή τους δεν είναι τόσο καθαρή. Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, είναι φτιαγμένες γι’ αυτό. Στα μάτια τους, είναι εξοπλισμένες με έως και οκτώ επιπλέον ράβδους που δεν έχουμε εμείς.

Σε αντίθεση με εμάς, οι γάτες έχουν ελλειπτικό σχήμα ματιού και μεγαλύτερους κερατοειδείς και ταπετούρες. Όσο πλεονεκτικό κι αν είναι αυτό, εμείς έχουμε δέκα περισσότερες χρωματικές ράβδους στα μάτια μας από ό,τι αυτές. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εκτιμήσουμε μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων στο φάσμα.

Διαφορετική τηλεοπτική εμπειρία

Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι βιώνουμε τις τηλεοπτικές εικόνες πολύ διαφορετικά από τους αιλουροειδείς φίλους μας. Βλέπουν πιο γρήγορα, επιβραδύνοντας τις εικόνες που κινούνται πολύ γρήγορα για τα μάτια μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι γάτες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις εικόνες που κινούνται γρήγορα στην τηλεόραση.

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να μην έχει αρκετή διάρκεια για να αιχμαλωτίσει πλήρως την προσοχή τους για πολύ.

Γιατί οι γάτες βλέπουν τηλεόραση; Τι αποκαλύπτει η επιστήμη

Περίληψη

Ρεαλιστικά, οι γάτες δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τηλεόραση, οπότε όλοι μας θα μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από την έλλειψη του επιθυμητού χρόνου τους στην οθόνη. Φαίνεται ότι οι γάτες προτιμούν να κυνηγούν τα παιχνίδια τους και να παρακολουθούν τα πουλιά από το παράθυρο αντί να παρακολουθούν εικονικά.

Όταν πρόκειται για άστεγα γατάκια σε εγκαταστάσεις χωρίς πολλές δυνατότητες ψυχαγωγίας, οι εμπλουτιστικές εικόνες στην τηλεόραση μπορεί να είναι ευεργετικές. Ωστόσο, οι περισσότερες γάτες δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την τηλεόραση. Και όσες έχουν έντονο κυνηγετικό κίνητρο μπορεί να εκνευριστούν χωρίς διέξοδο. Έτσι, φαίνεται ότι οι άνθρωποι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για τη μαγεία των οθονών προς το παρόν.