7 σημάδια δηλητηρίασης στις γάτες: Τι πρέπει να κάνετε- Κτηνίατρός μας εξηγεί

by Μυρσίνη
7 σημάδια δηλητηρίασης στις γάτες: Τι πρέπει να κάνετε- Κτηνίατρός μας εξηγεί

Πολλές ουσίες είναι τοξικές και επικίνδυνες για τους αιλουροειδείς φίλους μας – μερικές είναι προφανείς, ενώ άλλες είναι λίγο πιο απροσδόκητες. Διαφορετικοί τύποι τοξικότητας επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματος, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα κλινικών συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, ορισμένες μπορεί να επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, άλλες το γαστρεντερικό σύστημα και άλλες τους παράγοντες πήξης του αίματος.

Οι γάτες εξωτερικού χώρου ζουν περισσότερο από τις οικόσιτες γάτες; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες

Αιτίες τοξικότητας στις γάτες

Τα πιο συνηθισμένα δηλητήρια που επηρεάζουν τις γάτες περιλαμβάνουν κοινά όπως τα τρωκτικοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την εξόντωση ποντικών και αρουραίων, τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στους κήπους, τα καθαριστικά και τα χημικά, το αντιψυκτικό που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα και ο μόλυβδος που περιέχεται σε παλιά χρώματα. Άλλες κοινές τοξικότητες περιλαμβάνουν κοινά οικιακά φάρμακα όπως η παρακεταμόλη και η ακεταμινοφαίνη, τα κρίνα και κτηνιατρικά προϊόντα όπως τα προϊόντα για ψύλλους και τσιμπούρια ή τα φάρμακα για σκύλους που χρησιμοποιούνται κατά λάθος στις γάτες.

Η δηλητηρίαση συνήθως συμβαίνει αφού η γάτα έχει καταπιεί ή εισπνεύσει μια τοξική ουσία. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να πατήσει η γάτα σας σε μια τοξίνη ή να γλείψει το τρίχωμά της. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γάτες μπορεί να περνούν έως και το 50% της ημέρας τους για να περιποιούνται τον εαυτό τους, δεν χρειάζεται πολύ για να καταπιούν μια τοξίνη με την οποία ήρθαν μόνο για λίγο σε περαστική επαφή.

7 σημάδια δηλητηρίασης στις γάτες: Τι πρέπει να κάνετε- Κτηνίατρός μας εξηγεί

Τα 7 σημάδια της δηλητηρίασης στις γάτες

Υπάρχουν αρκετά κοινά σημάδια που σχετίζονται με την τοξίκωση, αλλά δεν περιορίζονται μόνο στη δηλητηρίαση και μπορεί να προκληθούν από άλλα ζητήματα. Ομοίως, τα σημάδια της τοξίκωσης ποικίλλουν ευρέως και ορισμένα μπορεί να μην περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο. Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με τη γάτα σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές.
1. Σιελόρροια

Όταν έχει καταποθεί μια τοξική ουσία, οι γάτες μπορεί να αρχίσουν να σαλιώνουν υπερβολικά ή να τους τρέχουν τα σάλια. Αυτό είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια που παρουσιάζουν και μπορεί να συμβεί αρκετά γρήγορα μετά την πρώτη επαφή τους με την τοξίνη. Μπορεί επίσης μερικές φορές να υποδηλώνει ότι αισθάνονται ναυτία.
2. Εμετός και διάρροια

Πολλές τοξικές ουσίες ερεθίζουν τον γαστρεντερικό σωλήνα. Παρόλο που πολλές αιτίες εμετού και διάρροιας στις γάτες είναι πολύ πιο κοινές από τις τοξικότητες, καλό θα ήταν να εξετάσετε αν η γάτα σας έχει συναντήσει κάποια δυνητικά επιβλαβή ουσία, αν εμφανίζει σημάδια γαστρεντερικής διαταραχής. Θα μπορούσε να είναι το μπουκέτο φρέσκων κρίνων στο τραπέζι σας που έφερε κάποιος ή ορισμένα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιείτε. Εάν έχετε ένα προϊόν για ψύλλους ή τσιμπούρια που δεν χορηγήθηκε από τον κτηνίατρό σας, να ελέγχετε πάντα πρώτα το προϊόν και τη δόση και, εάν έχετε αμφιβολίες, να πηγαίνετε τη συσκευασία στον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές.

3. Σπασμοί, τρέμουλο

Πιο εμφανή σημάδια τοξικότητας είναι τα νευρολογικά συμπτώματα, όπως τρέμουλο, συσπάσεις και επιληπτικές κρίσεις, ειδικά αν εμφανίζονται ξαφνικά. Ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος σε πολλές τοξίνες και, αν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα, αυτές μπορεί να προκαλέσουν πολλές επιπλοκές που οδηγούν σε επιζήμια αποτελέσματα. Η παρατεταμένη δραστηριότητα των επιληπτικών κρίσεων μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση του σώματος, οδηγώντας σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Εάν η γάτα σας παρουσιάζει νευρολογικά συμπτώματα, πρόκειται για επείγον περιστατικό και πρέπει να πάτε στον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.
4. Δυσκολία στην αναπνοή

Η αναπνευστική δυσχέρεια μπορεί να προκληθεί από την εισπνοή ορισμένων τοξινών, όπως τα σπρέι αερολύματος, οι διαχύτες, το μονοξείδιο του άνθρακα και η εισπνοή καπνού. Ορισμένες τοξίνες αποδυναμώνουν επίσης τους αναπνευστικούς μύες, προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε άλλα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα, φτέρνισμα και συριγμό.

5. Κατάρρευση

Μερικές φορές, η δηλητηρίαση εκδηλώνεται ως οξεία κατάρρευση και είναι σύνηθες οι ιδιοκτήτες να μην έχουν ιδέα σε τι έχει εκτεθεί το κατοικίδιό τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός σπιτιού, μακριά από τα κατοικίδιά τους, και η έκθεση σε μια τοξίνη μπορεί να συμβεί χωρίς να το συνειδητοποιήσουν. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες κατάρρευσης, που δεν σχετίζονται με τη δηλητηρίαση.
6. Χλωμά ούλα

Τα χλωμά ούλα μπορεί να προκληθούν από κυκλοφορικό σοκ ή απώλεια αίματος. Ένα παράδειγμα τοξίνης που προκαλεί χλωμά ούλα είναι η δηλητηρίαση από τρωκτικοκτόνο, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των παραγόντων πήξης, προκαλώντας αιμορραγία. Αυτή μπορεί να εκδηλωθεί ως αιμορραγία από τη μύτη και τα ούλα ή αιμορραγία κάτω από το δέρμα, προκαλώντας μώλωπες. Άλλες φορές, η γάτα μπορεί να αιμορραγεί εσωτερικά, όπως στην κοιλιά, στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό ή στη θωρακική κοιλότητα. Συχνά θα δείτε χλωμά ούλα μαζί με άλλα σημάδια, όπως λήθαργο, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, διογκωμένη φουσκωμένη κοιλιά, αιματηρές κενώσεις και περιστασιακά νευρολογικά συμπτώματα. Αλλά τα χλωμά ούλα είναι ένα κοινό σημάδι πολλών δηλητηριάσεων, καθώς έτσι αντιδρά ο οργανισμός στο κυκλοφορικό σοκ.

7. Αλλαγές στη δίψα, την όρεξη και την ούρηση

Ορισμένες τοξικότητες προκαλούν αλλαγές στο πόσο πίνει και ουρεί μια γάτα. Πολλές πιθανές τοξίνες επηρεάζουν τα νεφρά μιας γάτας, τα οποία είναι ευαίσθητα στον τραυματισμό. Οι τοξίνες περιλαμβάνουν αντιψυκτικά, κρινάκια, ορισμένα φυτοφάρμακα, πολλά ανθρώπινα φάρμακα και υπερβολική δόση ορισμένων φαρμάκων για κατοικίδια ζώα. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αναζητήσετε αμέσως κτηνιατρική φροντίδα.

7 σημάδια δηλητηρίασης στις γάτες: Τι πρέπει να κάνετε- Κτηνίατρός μας εξηγεί

Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι η γάτα μου έχει δηλητηριαστεί;

Εάν η γάτα σας εμφανίζει σημάδια πιθανής δηλητηρίασης, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

Αν γνωρίζετε σε τι εκτέθηκε (σε κάποιο φάρμακο, χημικό, τρόφιμο, φυτό κ.λπ.), συσκευάστε το με ασφάλεια και πάρτε το μαζί σας στο κτηνιατρείο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να εντοπίσουν τι έχει ενδεχομένως προκαλέσει την δηλητηρίαση. Ανάλογα με το πότε έγινε η κατάποση του δηλητηρίου, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προσπαθήσει να κάνει τη γάτα σας να κάνει εμετό και να αποτρέψει την περαιτέρω απορρόφηση, δίνοντάς της ενεργό άνθρακα. Συνήθως απαιτείται υποστηρικτική αγωγή έως ότου το δηλητήριο μεταβολιστεί και αποβληθεί από το ήπαρ και τα νεφρά. Συνολικά, εξαρτάται από την κατάσταση της γάτας σας και την πιθανή τοξίνη. Επίσης, υπάρχουν