Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν σκύλων σε γάτες; Πληροφορίες τοξικότητας και ασφαλείς επιλογές

by Μυρσίνη
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν σκύλων σε γάτες; Πληροφορίες τοξικότητας και ασφαλείς επιλογές

Οι γονείς κατοικίδιων που έχουν νοικοκυριά με πολλά κατοικίδια μπορεί να αναρωτιούνται αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σαμπουάν του σκύλου τους στις γάτες τους. Όμως, αυτό το τέχνασμα μπορεί να έχει δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες για τη γάτα σας. Το σαμπουάν για σκύλους παρασκευάζεται με ασφαλή συστατικά για τους σκύλους- ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα συστατικά μπορεί να είναι τοξικά για τις γάτες. Έτσι, θα πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σαμπουάν σκύλου με τη γάτα σας για να είστε ασφαλείς.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν σκύλων σε γάτες; Πληροφορίες τοξικότητας και ασφαλείς επιλογές

Οι λεπτές διαφορές στο τρίχωμα γάτας και σκύλου

Οι τρίχες της γάτας και του σκύλου έχουν διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά τον καθαρισμό. Οι τρίχες της γάτας είναι γενικά πιο ευαίσθητες και πιο μαλακές από τις τρίχες του σκύλου ή τις ανθρώπινες τρίχες. Οι τρίχες της γάτας τείνουν επίσης να είναι κατά μέσο όρο κοντύτερες από τις τρίχες του σκύλου, αλλά οι μακρυμάλληδες γάτες μπορεί να έχουν τρίχωμα μέχρι και έξι ίντσες.

Οι τρίχες της γάτας λυγίζουν πιο εύκολα από τις τρίχες του σκύλου, οι οποίες είναι πιο τραχιές και ελαστικές. Ως αποτέλεσμα, οι τρίχες σκύλου διατηρούν καλύτερα το σχήμα τους, αλλά οι τρίχες γάτας είναι πιο εύκολο να τις διαχειριστείτε και να τις ξεμπερδέψετε.

Αυτές οι διαφορές σημαίνουν ότι οι γάτες και οι σκύλοι έχουν λεπτές διαφορές στις ανάγκες περιποίησης. Ως εκ τούτου, δεν είναι κάθε προϊόν κατάλληλο για χρήση και από τα δύο ζώα. Επιπλέον, οι γάτες δεν χρειάζονται γενικά μπάνιο, καθώς είναι σε θέση να διατηρούν το τρίχωμά τους σε εξαιρετική φόρμα χάρη στις συνήθειες περιποίησης που έχουν.

Είναι το σαμπουάν για σκύλους αποτελεσματικό στον καθαρισμό των γατών;

Με την προϋπόθεση ότι το σαμπουάν είναι ασφαλές για τις γάτες, ένα σαμπουάν για σκύλους θα καθαρίσει μια γάτα εξίσου αποτελεσματικά με ένα σαμπουάν για συγκεκριμένα είδη. Η διαφορά δεν έγκειται στο αν η γάτα θα είναι καθαρή μετά το μπάνιο- η διαφορά έγκειται στις ιδιότητες του δέρματος και του τριχώματος.

Ενώ ένα και μόνο μπάνιο με ένα σαμπουάν σκύλου ασφαλές για γάτες δεν θα επηρεάσει σημαντικά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της υγείας μιας γάτας, η τακτική χρήση ακατάλληλων προϊόντων μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να αφήσει το δέρμα της γάτας ξηρό και με φαγούρα.

Όταν η γάτα σας έχει φαγούρα, θα ξύνεται και αυτό το ξύσιμο θα βλάψει το δέρμα. Όταν το δέρμα έχει υποστεί σοβαρή βλάβη με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να προωθήσει μολύνσεις και μεγάλη δυσφορία, εξανεμίζοντας εντελώς τον σκοπό του μπάνιου της γάτας σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν σκύλων σε γάτες; Πληροφορίες τοξικότητας και ασφαλείς επιλογές

Είναι το σαμπουάν σκύλων επικίνδυνο για τις γάτες;

Τα σαμπουάν σκύλων μπορεί να είναι επικίνδυνα για τις γάτες όταν περιέχουν περμεθρίνες. Τα σαμπουάν για ψύλλους και τσιμπούρια μπορεί να περιέχουν αυτές τις ενώσεις που είναι ασφαλείς για τους σκύλους και δεν έχουν σημαντικές μακροπρόθεσμες ή βραχυπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ωστόσο, η περμεθρίνη είναι εξαιρετικά τοξική για τις γάτες. Εάν η γάτα σας κάνει μπάνιο με αυτό το σαμπουάν, μπορεί να πέσει θύμα δηλητηρίασης από περμεθρίνη.

Σημάδια δηλητηρίασης από περμεθρίνη

Εάν έχετε ήδη κάνει μπάνιο τη γάτα σας με σαμπουάν για σκύλους και παρατηρείτε ότι η γάτα σας συμπεριφέρεται ασυνήθιστα, πηγαίνετε τη γάτα σας αμέσως στον κτηνίατρό σας και φέρτε μαζί σας το μπουκάλι του σαμπουάν.

Η δηλητηρίαση από περμεθρίνη μπορεί να είναι θανατηφόρα και δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται.

Τα συνήθη συμπτώματα της δηλητηρίασης από περμεθρίνη περιλαμβάνουν:

Σάλια
Τρέμουλο
Σπασμοί
Διεσταλμένες κόρες
Αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος
Γρήγορη αναπνοή

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν σκύλων σε γάτες; Πληροφορίες τοξικότητας και ασφαλείς επιλογές

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθρώπινο σαμπουάν σε γάτες;

Τα ανθρώπινα σαμπουάν περιέχουν πολλές χημικές ουσίες και ενώσεις που είναι πολύ σκληρές για το δέρμα της γάτας. Επομένως, η χρήση ανθρώπινου σαμπουάν θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση- ακόμη και το σκέτο νερό είναι καλύτερο για τον καθαρισμό των γατών από το ανθρώπινο σαμπουάν.

Τα parabens, τα θειικά άλατα, η ισοπροπυλική αλκοόλη και άλλα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ανθρώπινων σαμπουάν θεωρούνται γενικά πολύ σκληρά για το δέρμα της γάτας. Ακόμη και ορισμένα παιδικά σαμπουάν μπορεί να περιέχουν πάρα πολλές σκληρές χημικές ουσίες για το ευαίσθητο δέρμα μιας γάτας.

Τι να κάνετε αν δεν έχετε σαμπουάν για γάτες

Οι γάτες δεν χρειάζονται γενικά να πλένονται. Ωστόσο, ακόμη και όταν μια γάτα γερνάει και μπορεί να παραμελήσει την αυτοφροντίδα της, το τακτικό μπάνιο από έναν επαγγελματία groomer είναι συνήθως αρκετό για να διατηρήσει τη γάτα σας με φρέσκια μυρωδιά για μερικές εβδομάδες ή μήνες.

Μη φοβάστε ποτέ αν δεν έχετε σαμπουάν για γάτες, αλλά η γάτα σας χρειάζεται απεγνωσμένα ένα μπάνιο. Μπορείτε πάντα να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας με σκέτο νερό. Αν και μπορεί να φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό για να καθαρίσει η γάτα σας, η γάτα σας συνήθως καθαρίζεται μόνο με το σάλιο- το τρεχούμενο νερό είναι ήδη ένα βήμα παραπάνω.

Αν η γάτα σας έχει κάποια τοπική βρωμιά που έχει μπει μέσα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε σκέτο νερό και ένα πανί για να ξεπλύνετε τη βρωμιά από το τρίχωμά της. Αυτός ο σημειακός καθαρισμός θα είναι πιο άνετος για τη γάτα σας από το να είναι βυθισμένη στο νερό και είναι πιο εύκολο για εσάς να στεγνώσετε.

Σε περίπτωση πραγματικής έκτακτης ανάγκης για το μπάνιο της γάτας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικό σαμπουάν για σκύλους, με την προϋπόθεση ότι η σύνθεσή του δεν περιέχει περμεθρίνη. Εάν η συνταγή δεν αναφέρεται ως απαλλαγμένη από περμεθρίνη, θα πρέπει να το ελέγξετε ξανά με τον κτηνίατρό σας για να διασφαλίσετε την ασφάλεια της γάτας σας.

Εάν τυχαίνει να έχετε αποθηκεύσει χλωρεξιδίνη στο σπίτι σας, μπορείτε να αραιώσετε αυτό το αντισηπτικό για να το χρησιμοποιήσετε ως πλύσιμο μπάνιου γάτας έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται τακτικά, καθώς μπορεί να στεγνώσει το δέρμα και να αφήσει τη γάτα σας να έχει φαγούρα και ερεθισμό.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε εκ των προτέρων κάποιο σαμπουάν ασφαλές για τις γάτες. Αν και είναι απίθανο να το χρειάζεστε τακτικά, η γάτα σας θα σας ευχαριστεί αν ποτέ βρεθείτε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπου είναι χρήσιμο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη προϊόντων σαμπουάν για γάτες, από παραδοσιακά σαμπουάν μπάνιου μέχρι σαμπουάν χωρίς νερό που αφήνουν σε μορφή leave-in και τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τη γάτα σας αν χρειαστεί τη βοήθειά σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν σκύλων σε γάτες; Πληροφορίες τοξικότητας και ασφαλείς επιλογές

Συμπέρασμα

Εάν πρέπει να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σαμπουάν φιλικό προς τις γάτες για να είστε σίγουροι. Ορισμένα σαμπουάν είναι κατάλληλα και για τα δύο είδη, οπό